Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De edele elfen


De edele elfen Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De edele elfen verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,11

Reactie no. 27
NaamJ.Joffer
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieEerlijk gezegd verwachtte ik niet al te veel van dit album, toen ik het ging herlezen. Het volgt immers op het sacherijnige De woeste wespen, en het begint al meteen weer met gesnauw als onze vrienden in IJsland op bezoek gaan en Suske daar in zijn dromen door een knap elfenmeisje op sjouw wordt genomen, waarna de arme jongen overdag niet te genieten is.
Maar al heel snel ontspint zich een heel aardig avontuur, met elfen en trollen, Suske doet al snel weer normaal tegen Wiske, en Lambik vermomt zich als trol en krijgt het trollenvolkje aan zijn kant door frieten te gaan bakken (eigenlijk zouden onze vrienden deze mooie Belgische oplossing best vaker kunnen inzetten om allerlei vijanden aan hun kant te krijgen...).
Daarbij is alles wel bijzonder mooi getekend. De natuur, de schepen, de taferelen van het elfendorp, het geknok met de trollen. Misschien wel een van de kunstigst in beeld gebrachte verhalen van de rode reeks. Het verhaal vermijdt wat platgetreden paden (ze redden niemand waarmee ze vervolgens vrienden worden, Jerom is voor de verandering eens niet degene die alles met brute 'force' oplost) wat altijd verfrissend is. Het is niet de meest enerverende vertelling van de reeks, maar met zulk tekenwerk zie ik geen enkele reden waarom dit album geen 8 zou krijgen.
Datumdinsdag 22 december 2020 19:35

Reactie no. 26
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieDe hoge kwaliteit van de albums zet zich nog even voort: dit keer in de vorm van nummer 212. Een mooi sprookje dat zich afspeelt In IJsland. Een verhaal waarin Suske eindelijk weer eens de hoofdrol heeft, althans in het begin. Liefde is weer een motief dat onze beroemde jongeling in het avontuur doet storten. Het zorgt uiteraard weer voor de nodige spanning. Het is een rustig avontuur dat ons langs enerverende gebeurtenissen voert. Er is wel actie maar geen overtrokken gedoe. DE re brillen hebben een belangrijke functie: je kunt de elfenwereld zien maar je raakt wel alle kracht kwijt…….Jerom is dus uitgespeeld. (hoewel hij met bril toch wel sterker zal zijn dan Wiske met bril….ze hebben ook nog een gevecht met trollen….iets kloopt er dan niet.). Dit is een zeer fijn gegeven zodat de helden uit een ander vaatje moeten tappen. Angst is er in de vorm van de vervaarlijke trollen. Serieus te nemen tegenstanders die zich niet schuldig maken aan flauw gedoe. Lambik zorgt weer voor de nodige humor bijvoorbeeld in de vorm van het frietkot. De dieren die meehelpen om onze vrienden te helpen zijn nu goed getroffen en op een leuke ( zelfs mooie) manier gedaan: de pony in de hoofdrol. Dit staat in schril contrast met de puinhoop die er in “de Koeiencommissie” van is gemaakt. Verliefde Suske werkt goed maar nog altijd binnen de lijntjes. Jammer. De gouden pantoffels zouden nog een Edele Elfen 2 kunnen inluiden, wie weet. Een fijn , rustig en goed getekend verhaal. We krijgen een mooi inkijkje in IJsland en zijn elfenwereld. Ik heb de indruk dat dit album met veel zorg is gemaakt.
Datumdonderdag 22 oktober 2020 09:07

Reactie no. 25
NaamHannes
Leeftijd7
Cijfer9
RecensieIk vond het leuk 😀
Omdat ik het spannend vond 😉
En ik vond het wel leuk omdat Lambik de baas was van de trollen.
En die moesten een bril aandoen en dan zijn ze elfen 😎 😉
En omdat meestal Suske Wiske red.
En nu red Wiske Suske 😉
Datumzondag 28 juni 2020 08:05

Reactie no. 24
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer9
RecensieEen album met een (op wat kleine kanttekeningen na) goedlopend verhaal en mooie tekeningen. Het IJsland vormt een prima decor en samen met de elfen en trollen zorgt dit voor een prima sfeer.

Verder is opvallend:
-blz.3: Normaal is het Wiske die vaak nieuwsgierig is. Nu is dat Suske. de opwingding die daarop volgt van Sidonia, Lambik en Jerom is erg komisch. Lambik geeft op diezelfde blz. aan dat ze van hem nog iets kunnen bijleren.
-De aankomst op het vliegveld en hoe hij het verhaal van de elfen niet geloofd is weer op z'n Lambiks (blz. 4/5)
-Op blz. 6 en 33 leren we nog iets over IJsland zelf. Vooral blz. 33 waarop Lambik niet weet wat een geiser is, is erg komisch.
-Jeroms opmerking bovenaan blz. 22 is grappig.
-Het feit dat de elfenbril Jerom slap maakt is origineel gevonden.
-Dat er een eigenwijze trol is die toch aan het touw trekt is vermakelijk. Het is wel raar dat het de trollen niet opvalt dat Lambik een stuk langer is.
-Leuk is ook, dat het de trollen opvalt (blz. 36) dat Lambik altijd: "Miljaar roept."
-De hoogmoed van Lambik is er ook weer op blz. 39.

Wel blijft voor mij raadselachtig dat:
-Suske op blz. 8 alles van de elfenwereld wel kan zien zonder rode elfenbril.
-Dat er op blz. 16 gezegd wordt dat elfen niet sterk zijn, terwijl dit ook al op blz. 9 gebeurd is.
-Onderaan blz. 17 is het overhemd van Jerom niet ingekleurd.
-Op blz. 18 heeft Sidonia wel een bril op maar deze is niet rood ingekleurd, bovendien heeft ze ook nog een rode elfenbril in haar rechterhand.
-Vreemd is waarom Jerom op blz. 40 niet gewoon zonder elfenbril uitbreekt.
-Ook raar is dat Jerom, Suske en Wiske op blz. 43 ineens meestrijden, ze zijn immers als 'slappe elf' niet strijdvaardig.

Ondanks bovengenoemde schoonheidsfoutjes, vind ik dit album toch origineel gevonden. Dat gecombineerd met het leuke, fantasierijke verhaal, de humor en de tekeningen maken het voor mij toch een zeer goed album.

Datumzondag 10 augustus 2014 18:39

Reactie no. 23
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieOm de een of andere reden is dit mijn favoriete S&W.
Als klein kind las ik hem al, en ik was weg van het sprookjesachtige verhaal.
Nu, veel jaren later, heb ik hem weer eens gelezen. Objectief gezien is het verhaal en de tekeningen niet bijzonderder dan andere albums uit deze periode, maar hij blijft voor mij bijzonder.

Pluspunten:
- Jerom die zwak is als elf
- Lambik in zijn rol als trol
- De jaloerse Wiske

Datumwoensdag 11 juni 2014 13:17

Reactie no. 22
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer7
RecensieToen dit album net was uitgebracht was ik verre van onder de indruk van dit verhaal, maar nu jaren later moet ik zeggen dat het toch een redelijk album is. De tekeningen zijn weer prima in orde en het verhaal is zeer orgineel met vele elementen uit Ijsland: elfen, trollen, pony's en het woeste Ijslandse landschap. Ook de humor, met wat traditionele grappen over (trollen in) de regering is aanwezig. Maar toch mis ik wel wat spanning in dit verhaal welke ook niet echt door de afvallige trollenkoning wordt gegenereerd.
Datumzaterdag 3 november 2012 21:27

Reactie no. 21
Naammillie
Leeftijd16
Cijfer9
Recensiehet is denk ik zeker 6 jaar geleden dat ik dit album gelezen heb. Ik weet niet goed meer hoe het verhaal gaat zelfs. Toch zijn er nog altijd dingen die ik mer eruit herinner. Als suske pas de rode bril heeft en ze op wandel gaan terwijl ze een ijske lekken en hij praat met een elf. Hoe ze rond iets moesten lopen om in het dorp te raken. Dat herriner ik me nog. Ik las dit voor het eerst in de zetel bij moemoe en was verkocht aan dit album. Ik wist ook niet meer hoe het heette en nu stoot ik er met toeval op :) ik geef geen 10nen op strips maar toch een dikke negen!
Datumvrijdag 10 augustus 2012 19:58

Reactie no. 20
NaamR.Poels
Leeftijd32
Cijfer9
RecensieHet is inmiddels jaren geleden dat ik "De edele Elfen" gelezen heb, maar ik kan me herinneren dat ik het een van de leukste albums van mijn jeugd vond. Er zijn nu nog steeds tal van elementen uit dit album die in mijn geheugen gegrift staan. Mooiste element uit dit album vond ik de legende over het onstaan van de Elfen, het weghouden van de ongewassen kinderen voor Onze Lieve Heer.
Fantastisch, het is een reeds bestaande legende die hier kort en bondig uit de doeken wordt gedaan, voorzien van een zer mooie prent waarop de stamboom der Elfen geexpliqueerd wordt ! Erg fraai. Naar mijn mening worden dit soort weetjes de laatste jaren veel te weinig toegevoegd. Vroeger kon je van Suske en Wiske echt dingen leren (De tocht van Hannibal over de Alpen, het inladen van de Ark van Noach, maar ook het meespelen van bestaande historische mensen uit allerlei gebieden, denk aan Conscience, Rubens, Mozart...) Een waar gemis het laatste decenium ! Maar goed, in dit album is hier verder geen sprake van. IJsland wordt prachtig uitgebeeld, de halsstarigheid van de ijslandse pony's is erg leuk, vooral naar Lambik toe, maar de klapper van het album blijft toch de Lambiek, die met zijn frietkot de trollen in de luren probeert te leggen. Kortom, een klassieker !
Datumdinsdag 7 juli 2009 21:16

Reactie no. 19
Naamsteffiedrees
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieBest een leuk verhaal, niet echt goed, niet echt slecht...de humor is een beetje absurd te noemen. Het enige echte minpunt is dat het elfje holmfridur carlsdottir heet, maar dat iedereen haar dottie noemt. Bijna alle vrouwen in ijsland hebben een achternaam die eindigt op dottir, omdat het "dochter van"betekent, dus een patroniem is. Maar dat is zo'n ding dat bijna niemand zal storen. Dus toch een 7.
Datumdonderdag 16 april 2009 11:30

Reactie no. 18
Naamnick jansen
Leeftijd29
Cijfer9
RecensieIk vind dit een geweldig album. Ik heb het vroeger als 8 jarig jochie gelezen en het is me altijd bijgebleven nu zijn we bijna 22 jaar later en ik heb het boek weer eens een keer gelzen. En wat me meteen opviel is dat alles me bij is gebleven tot in de kleine details toe.
Ik vind de tekeningen goed, ik vind de sfeer van het album sprookjesachtig. Het lijkt alsof je het verhaal meebeleeft met onze vrinden. De rode brillen vind ik een fantastiche vondst en de strijd tussen goed ebn kwaad is goed uitgewerkt in dit verhaal.
Verder wordt de spanning langzaam opgebouwd met als climax de veldslag tussen de 2 kampen trollen en het aan touwen ophangen van Suske boven een waterval.
Lambik vind ik erg goed op dreef, goede grappen en grolleen en als het moet de held van het verhaal.
een topper die in iedere boekenkast zou moeten staan.
Datumzondag 21 december 2008 21:22

Reactie no. 17
NaamJan P.
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieZoals anderen al eerder zeiden: Ik mis hier ook iets. Ik vind het idee van de brilletjes niet goed uitgewerkt en ook komt het erg ongeloofwaardig over, hoezeer ook geloofwaardigheid niet aan de orde is hier. Ook ontbreekt het aan spanning en scherpe humor. Maar toch leest het lekker weg en is het sfeervol getekend.
Datummaandag 24 maart 2008 15:33

Reactie no. 16
NaamArnold
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieToegegeven er zijn veel betere S&W-albums geweest, maar dit is toch wel 1 van de betere van de laatste jaren.
Eindelijk een verhaal waarbij ik op een gegeven moment niet meer de draad kwijt raak en me afvraag waar het over gaat.
Ik vond het wel leuk dat er elfen en meer LOTR-elementen in zaten.
Ook Suske heeft (eindelijk) een wat groter aandeel.
De tekeningen zijn leuk ook al spettert het niet van het vel af.
De frietkot van Lambik..... tja. Ik weet eigenlijk niet of het wel leuk is. Het idee misschien wel, maar de overwinning op de trollen had spannender gekund, bijv. iets meer á la 'de groene splinter' waar Lambik toch echt als held uit komt.
Ook de rode brillen hadden voor meer en leukere grappen kunnen zorgen. Het is toch net dat beetje meer dat, inderdaad zoals sommigen zeggen, Paul tekort komt.
Toch blijft het een onderhoudend verhaal. Dus een 7
DatumMon Apr  2 22:20:27 2007

Reactie no. 15
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieEen fantastisch album! Verassend ,sfeervol, goed getekend. Een erg goed album dus.
DatumTue Jan  2 18:20:38 2007

Reactie no. 14
NaamSander
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieDit verhaal vond ik verre van goed. Ik heb wel betere tekeningen gezien! Het verhaal is ook best wel matig.
DatumFri Jul  7 10:50:11 2006

Reactie no. 13
NaamGuy
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieEén van de beste verhalen van allemaal, die brillen alleen al hebben zo'n sterke indruk nagelaten toen ik klein was, dat de nostalgie blijft verderzinderen..
DatumSun Jun 18 13:02:00 2006

Reactie no. 12
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieIk snap niet wat jullie hiertegen hebben, ik vond het een schitterend album. Ik heb hiervan nog ergens de originele druk liggen en die is nog altijd goed in tact. Hoe die in mijn bezit komt weet ik toch wel niet... Dit was een schitterend verhaal in mijn eigen mening, het gebruikte niet die faerie soort van elfen maar eerder zoals J.R.R. Tolkien ze had kunnen voorstellen. Het was heel amusant om de karikaturen van trollen frieten te zien eten en nog vanalles..Dit moet naar mijn eigen mening toch wel een van de besten kunnen zijn.
DatumTue Aug 30 09:59:58 2005
Reactie no. 11
NaamBart De Grande
Leeftijd15
Cijfer6
RecensieDit is geen van m'n favoriete albums. Ik heb het sowieso al niet zo erg voor verhalen met al te veel elfjes en sprookjesfiguren ( misschien omdat ik het ook wat ontgroeid ben), toen ik dit album voor de eerste keer las, vond ik het goed, maar zeker niet een van de beste. Paul probeert wel om er wat humor in te krijgen, maar die is soms pijnlijk zwak. Suske doet wel erg egoïstisch met zijn elfenbril. En dat Jerom ook een elf wordt en zo zijn kracht verliest, nou, neen, dat moet ik niet zo. Na een bladzijde of 30 begon het verhaal me te vervelen, er zit te weinig actie en afwisseling in. Dit is misschien een verhaal dat in het rampenjaar 2001 moest uitgegeven worden, dan zou men het misschien als fantastisch bestempelen, maar voor de tijd waarin het is uitgegeven, een erg matig en inspiratieloos album.
DatumFri Aug  5 11:55:01 2005

Reactie no. 10
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieIk heb hetzelfde als wat Arjan had.
Best goed verhaal, maar ik mis iets!
En ik zou ook niet weten wat, misschien inderdaad de humor...
Maar het verhaal zelf is origineel, en je ziet dat Paul Geerts hier z'n best op heeft gedaan!
DatumMon Jul  4 10:37:38 2005

Reactie no. 9
NaamMichel
Leeftijd25
Cijfer10
RecensieIk wil ook zo'n bril!!:-) Ik heb dit album stukgelezen!!:-)
DatumSun Jun 26 18:01:51 2005

Reactie no. 8
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer7
RecensieEen redelijk verhaal. Ik vind em wat saai. Maar ik vind het wel leuk dat Suske een wat grotere rol heeft, ik vind dat hij wel es in n S&W avontuur wat meer de hoofdrol mag spelen.
Ik vind de tekenigen heel mooi vooral de gebieden van IJsland zijn heel mooi getekend. De humor is flauw, Een 7.
DatumTue Jun 14 17:01:41 2005

Reactie no. 7
Naamphoenix
Cijfer5
Recensieik vind elfen best leuk maar dit is een draak van een album
DatumThu Mar 3 21:01:37 2005

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Leuk verhaal, maar om bij Arjan te blijven; Ik mis ook iets. Het verhaal loopt goed en een Jerom doe slap is heeft wel iets waardoor het voor mijn gevoel een voldoende heeft maar verder, tja kan ik er weinig over zeggen en dat zegt mij genoeg ;-) Een 7 en dan ben ik denk ik nog mild.
Datum Tue Sep 21 17:22:53 2004

Reactie no. 5
Naam Marc
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Ach ja, Paul Geerts in hoogtijdagen. De goede oude Suske en Wiske waar ik mee ben opgegroeid.

Dit is voor mij ongetwijfeld een van de beste verhalen. De karakters worden goed gebruikt, er is actie, de tekeningen en inkleuringen zijn prachtig, het script steekt goed in elkaar, geweldig allemaal!
Voor een Suske en Wiske aan de donkere kant, misschien, maar wel een topverhaal.

Datum Mon Mar 29 19:37:21 2004

Reactie no. 4
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 7
Recensie Ik vind het wat moeilijk om over dit album te oordelen.
Alles zit goed in elkaar maar ik mis iets.
Wat weet ik eigenlijk niet.
Te weinig humor misschien?
Een zeven vind ik in ieder geval wel op zijn plaats.
Datum Sun Feb 15 13:45:57 2004

Reactie no. 3
Naam jessica
Leeftijd 23
Cijfer 8
Recensie goed verhaal, niets meer, niets minder.
Datum Thu Feb 12 23:59:46 2004

Reactie no. 2
Naam Yoke Penninckx
Leeftijd 18
Cijfer 10
Recensie Dit album heb ik al vele malen gebruikt voor spreekbeurten en het blijft me verbazen. Dit is en blijft mijn topper!!!
Datum Sat Sep 27 12:10:23 2003

Reactie no. 1
Naam Jaap Blom
Leeftijd 23
Cijfer 8
Recensie Dit is in zeker opzicht een origineel album te noemen. Reden: het draait in eerste instantie om Suske. Hij heeft een wereldje van elfen ontdekt, met een oogappeltje, en wil dit met niemand delen - erg leuk uitgangspunt.
Ook is het leuk dat in dit verhaal Jerom gewoon slap is net als iedereen, wat dan komische/meelijwekkende situaties oplevert.

Voor dit album een 8, wat voor mij een degelijk goed herleesbaar album inhoudt.

Datum Mon Jun 23 00:28:14 2003