Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het kostbare kader


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 247 (1e druk: februari 1996)

Het kostbare kader Marc Verhaegen is een wielerliefhebber. In de beginjaren van zijn carrière, voordat hij bij Studio Vandersteen kwam werken, maakte hij al eens een strip over de wielersport met de titel Cycloman. Met Het kostbare kader realiseerde hij ook een Suske en Wiske-verhaal waarin het wielrennen uitgebreid aan bod komt.

Suske en Lambik trainen op racefietsen in de Franse Pyreneeën. Met behulp van een door professor Barabas ontwikkeld schema hebben ze een zeer goede conditie opgebouwd. Omdat ze zo goed getraind zijn worden ze door ploegleider Eddy Merckx uitgenodigd om deel uit te maken van zijn team voor de Tour de France.
Jerom gaat met de ploeg mee als materiaalverzorger. Sidonia en Wiske lopen echter kwaad weg omdat ze alleen als verzorgster mogen optreden en geen leidinggevende functie krijgen.

Inmiddels is een bende bezig met de productie van plutonium. De radioactieve stof wordt in een buisje gestopt en in een kist met fietsonderdelen op een vrachtwagen geladen die op weg gaat naar Brussel. De vrachtwagen komt in de bergen bijna in botsing met Suske en Lambik, die weer aan het trainen zijn. De wagen valt in het ravijn maar de chauffeur weet het buisje met plutonium te redden. De fiets van Lambik raakte bij het ongeluk echter zwaar beschadigd. Hij pakt het buisje van de chauffeur af en gebruikt dit om zijn gebroken frame te repareren.

Bij de start van de Tour de France blijkt Sidonia, tot ergernis van Lambik, door de organisatie te zijn aangesteld als koerscommissaris.
In het peloton bevinden zich ook een paar leden van de bende die het buisje met plutonium terug proberen te krijgen. De wedstrijd wordt verslagen door de journalist Pol Ampers, die voor het eerst optrad in het verhaal De stervende ster.

De conditie van Suske blijkt zo goed te zijn dat hij al snel de Gele Trui verovert. Als klassementsleider gaat hij de bergen in.
In de bergen wordt Lambik tijdens een ontsnapping door een lid van de bende, Iljosja, van zijn fiets gehaald en neergeslagen. Wanneer Iljosja er met de fiets vandoor gaat wordt hij op zijn beurt neergeslagen door een geheimzinnige gemaskerde die de fiets weer terug brengt voordat iemand in de gaten heeft wat er precies is gebeurd.
Korte tijd later wordt Lambik opnieuw overvallen. Dit keer ontvoert de bende hem door hem met een helicopter met fiets en al van de weg te takelen.

Wanneer Suske hoort wat er is gebeurd laat hij de koers in de steek en gaat hij samen met Wiske op zoek naar Lambik. Bij hun zoektocht worden ze gehinderd doordat Pol Ampers het nieuws verspreidt dat Suske en Lambik lid zijn van een bende die op oneerlijke wijze de Tour probeerde te winnen.
Lambik weet aan de bende te ontsnappen en vlucht met de buis plutonium. Hij komt Suske en Wiske tegen en vervolgt zijn vlucht samen met hen. Tijdens een achtervolging door de politie storten ze in een ravijn. Daar worden ze overvallen door de gemaskerde, een afvallige agent van de Franse geheime dienst, die het plutonium voor zichzelf wil hebben.
Suske probeert het buisje nog buiten bereik van de gemaskerde te krijgen door Schanulleke, die van een loopmechanisme is voorzien, er mee weg te laten lopen. De afvallige agent wil het popje van Wiske neerschieten maar wordt door een andere agent, die in de plutoniumbende geïnfiltreerd, overmeesterd voordat hij zijn schot kan lossen.


Zie ook het artikel Suske in de Gele Trui voor achtergrondinformatie over het wielrennen in Het kostbare kader.

Aankondiging in 'De Standaard'