Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het kostbare kader


Het kostbare kader Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het kostbare kader verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,06

Reactie no. 15
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer2
RecensieVerhalen vertellen is een kunst. Je kunt veel zeggen, maar Paul Geerts had hem in de vingers. Niet altijd even briljant, in een aantal van zijn verhalen is de logica ver te zoeken, maar... je leefde mee met de personages, er was wat spanning en een lach en een traan.
Maar ja, dit is een album van Marc Verhaegen. Het basisidee is aardig: Lambik en Suske doen mee met de Tour de France omdat Barabas het ideale trainingsschema wil uitvinden. Een internationale bende maakt echter jacht op Lambiks fiets omdat er plutonium in is beland. Maar zoals dat dan gaat bij Marc Verhaegen: al snel loopt het spaak omdat de personages enkel dingen doen die tegen hun karakter indruisen. Het gaat meteen al fout als Barabas zegt dat hij zijn trainingsschema aan de hoogst biedende wil verkopen. Sinds wanneer is onze sympathieke professor zo kil op winst belust? De manier waarop Sidonia boos wegloopt is ook al niet overtuigend.
Verder staat het verhaal bol van de ongeloofwaardige ongein. Een plutoniumlab onder een wijngaard? Pol Ampers is ineens gerehabiliteerd na zijn rol van schurk een aantal albums geleden? Waarom lijkt de etappe op pagina 17 maar vijf minuten te duren?
Van het gedoe over ontsnappingen en ritoverwinningen begreep ik ook niet veel, maar dat kan mijn gebrek aan kennis van het wielerjargon zijn. De 'grappen' over de wielrenners zijn ook te flauw voor woorden: de een rookt pijp, de ander heeft frisdrank in zijn stuur (Frisdrank in zijn stuur? Ja, frisdrank in zijn stuur), weer een ander eet ijs tijdens het fietsen, er is een Zweed met een spreukgebreuk en er is een Spanjaard die ineens overal stieren ziet.
Het gaat dan vervolgens helemaal de pottebak in als de wijnboer een geheim agent blijkt te zijn, die zonder blikken of blozen een doodvonnis over Lambik uitspreekt, dat door de politie klakkeloos opgevolgd wordt. De lokale bevolking heeft ook zomaar ineens moordneigingen gekregen. Nee, wielerlegende Eddy Merckx had een veel beter verhaal verdiend om in mee te spelen dan deze banale onzin. Onbegrijpelijk dat men Verhaegen nog zo'n dertig albums heeft laten doorklungelen.
Datumzondag 03 januari 2021 13:47

Reactie no. 14
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer6
RecensieNet als voetbal heb ik niets met wielrennen. Mijn interesse voor het verhaal heeft dan al een achterstand. Ik moet toch om het thema heen lezen. Voor mij blijft het een beetje vreemd dat Lambik en Suske zich in één keer op de wielrensport hebben gestort. Nu kan in een strip veel en is het voor een wielrenland als België gerechtvaardigd om deze sport als thema in de S&W reeks te verwerken. Je kunt je afvragen of deze manier de goede is. Onze helden horen hier niet: de één is te oud de ander te jong. Daarbij hebben ze volgens mij nog nooit een racefiets aangeraakt. Het zou dan ook nooit toegestaan zijn dat deze twee aan de race mee zouden doen, onverlet de “uitvinding” van Barabas. Onze helden doen dus mee en door een nogal vreemd voorval komen zijn in het bezit van een buis plutonium die wordt verwerkt in het frame (kader) van de fiets van Lambik. Toevallig past de buis met het gevaarlijke spul precies in de fiets van Lambik. Uiteraard worden hij en Sus achtervolgd door en stel onverlaten die het element terug willen hebben. Dit levert een van tijd tot tijd spannende strijd op. Een belangrijk positief punt van dit verhaal. Er zijn weer erg veel personages maar doordat veel van hen renners zijn is er nog overzicht. De slechteriken zijn moelijker te ontwaren hoewel het mij wel intrigeert wie nu wie bedot. Afgezien van het thema dat mij niet zo aanspreekt, zijn er ook wat vreemde punten in het verhaal: Sidonia stapt bijna uit haar karakter en laat de mensen die zij lief heeft keihard vallen. Wat is er nu voorgevallen en waarom moeten de mannen en Suske in het bijzonder het ontgelden? Wordt volwassen en vecht de strijd uit met Lambik. Asl dit feminiemse moet voorstellen…dit is egoïstische egocentrie. Niet passend bij onze heldin. Pas als Wiske wat overkomt, bindt ze in. Houdt ze zo weinig van Suske ( en de anderen)? Ze is verworden tot een onuitstaanbaar karakter. Schannulleke komt mechaniekje komt niet terug in andere albums. De vreemde talen van de wielrenners zijn niet leuk, ook hun humor niet altijd. Toch is flauwe humor wat minder aanwezig. De Zweed wordt een Noor ( raar gezicht bij dronkenschap). Ik kan ook moeilijk rijmen dat Lambik zowaar een mini Jerom wordt en alles in elkaar ramt als hij druivensuiker met de bewerkte wijn drinkt. Suske verbindt zichzelf, benoemt alles wat hij doet en weet met een pijnlijke hoofdwond en met zichtbaar barstende hoofdpijn, nog de buis op Schannulleke te binden en die de juiste richting op te sturen. Kan de pop met haar mechaniekje nu ook in één keer huilen? Veel kritiek op een redelijk album, dit komt vooral dat er nog best een spannend element in zit. Het verhaal is niet verkeerd al zitten er wat ongeloofwaardigheden in.
Datumdinsdag 29 december 2020 17:32

Reactie no. 13
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieSuske en Lambik gaan de Tour de France rijden maar tijdens een trainingsongeluk laat Lambik een buisje met plutonium in zijn fietsframe inbouwen. Het misdadigerskartel wil dit materiaal terug hebben en schaduwt onze vrienden tijdens de bergetappes. Uiteindelijk wordt Lambik ontvoerd en stapt Suske uit de Tour op zoek naar hem.

Als wielerliefhebber kan ik het TdF gedeelte wel waarderen en het is leuk om de renners te herkennen. Het verhaal zelf is best aardig maar zoals door anderen al vermeld hier en daar wat ongeloofwaardig. De tekeningen zijn niet heel bijzonder en de rode cover valt wat tegen, maar de helicoper-shots zien er wel strak uit.

Datumdinsdag 17 november 2015 02:49

Reactie no. 12
NaamRick Wiselaar
Leeftijd27
Cijfer5
RecensieDit album markeert de begintijd van de teloorgang die de strip heeft ondergaan. Het verhaal bezit avontuur, alleen het avontuur is uitgewerkt in de verkeerde stripreeks. Dit past niet in Sus & Wis. Lambik is een stuntelaar en zeer zeker geen Tour-held die etappes kan winnen. Professor Barabas is een verstrooide professor die behoort te experimenteren in zijn lab met zijn teletijdmachine en dergelijke. Dat ze hem in dit album als ploegleider laten fungeren is kul. Nee, dit kan niet, de schrijver heeft met dit verhaal de plank misgeslagen.
Datumzondag 20 januari 2013 23:49

Reactie no. 11
NaamBofor!
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieEen verhaal waarin de ‘Tour d’ France’ verwerkt is met Lambik en Suske als deelnemers. Het is erg ongeloofwaardig dat Lambik(een man van middelbare leeftijd) en Suske (die de leeftijd van een kind uit groep 8 heeft en een kleinere formaat fiets gebruikt) zo goed mee kunnen komen in de tour. Ook de agenten draaien zonder moeite mee in de kopgroep. Verde? zijn ?r wat d?tails die me stoorden: 1. Schanulleke die doorzeeft wordt door een kogel had wat mij betreft wel iets subtieler gemogen.
2. De Zweedse tourdeelnemer Vic King is een pagina later ineens een Noor. 3. De afgebeelde manier van de ontvoering van Lambik en zijn fiets door de helikopter kan helemaal niet. Normaal gesproken zal de fiets los van het achterwerk raken en naar beneden vallen, tenzij men het stuur met de handen nog stevig vasthoudt. Nu lijkt het net of Lambik?s fiets aan zijn achterwerk zat vastgeplakt wat niet het geval was. Dat vervolgens iedereen het bericht van Pol Ampers aantrekt dat Lambik en Suske schurken zijn vind ik ook niet erg geloofwaardig.

Ondanks die details kon ik wel lachen. Lambik heeft een groot aandeel in dit verhaal en wil weer eens bewijzen dat hij de absolute kopman moet zijn en is daardoor weer heerlijk in vorm. De voornaamste concurrenten zijn gebaseerd op bestaande wielrenners en daar wordt op een humoristische manier de spot mee gedreven. Het is weliswaar geen topper maar ik vond het wel een zeer vermakelijk album, daarom een ruime voldoende.

Datumvrijdag 26 oktober 2012 10:25

Reactie no. 10
NaamJeroen de Munter
Leeftijd27
Cijfer3
RecensieEen verhaal over een zaak die een hype is bij velen, is op zich niet origineel zou je denken. Nochtans is het weinig voorkomend in de stripwereld, behalve dan mbt Big Mother, wat zwaar ondermaats was. Op zich is het dus een leuk concept, maar jammer genoeg is er niemand van Suske, over Lambik tot Jerom of Barabas die werkelijk kans maken op de Tour, waardoor het verhaal gewoon te ongeloofwaardig is.
En geloofwaardigheid is, beste scenaristen, iets waar het grote deel van het publiek van houdt (op de fantasylover na wellicht). Een man die zo goed als gepensioneerd is (Lambik) en een ukje van elf (Suske) die meedoen én winnen? Neen, laat maar. Dat men S en W wat 'stoerder' en 'avontuurlijker' wil maken dan hun leeftijdsgenoten: akkoord. Maar ze zijn 11: geen 21 of iets dergelijks.
De karakters van de concurrent-wielrenners was bedroevend oppervlakkig, net zoals de ganse rolverdeling: Sidonia als tourdirectie, Jerom als masseur, Barabas als dieetspecialist/trainer... Kom nou. Het is gewoon 'te'. Moest er nu een twintiger als personage zijn bij S en W en de rest van de groep beleefde een avontuur terwijl die ene mee reed met de ronde, dàt zou een leuk avontuur kunnen opleveren.
Datumdinsdag 26 mei 2009 16:42

Reactie no. 9
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer9
Recensie'Suske en Lambik nemen deel aan de tour de France en bij toeval krijgt Lambik bij een verkeersongeval een wisselstuk voor zijn fiets dat eigenlijk iets totaal anders lijkt. 'Het is een goed concept en ook goed uitgewerkt. Dat Suske een etappe wint is inderdaad ongeloofwaardig. Toch gaat het verhaal niet alleen daarover maar ook over de sterke band die Suske en Wiske hebben. Tekeningen,verhaal, dialogen en verdere ontwikkelingen zijn zeer goed uitgewerkt en in tegenstelling tot anderen ga ik dit album wel goed beoordelen met een 9.
DatumSun Jul 15 13:12:12 2007

Reactie no. 8
NaamTim
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieOnlangs heb ik dit album voor de (misschien wel) tiende keer uitgelezen en dus kwam ik op het idee om eens te kijken wat andere S&W-lezers ervan vonden. Tot mijn schrik zie ik dat 'Het Kostbare Kader' slechts een magere 6,14 gemiddeld staat op dit moment! En dat terwijl ik het een hele goede S&W vind!
Lambik en Suske nemen deel aan de Tour de France. Lambik ontdekt dat hij zeer goede resultaten levert als hij wijn samen met druivensuiker drinkt. Sidonia heeft ruzie met de anderen en besluit samen met Wiske te vertrekken. Suske en Wiske houden stiekem contact. Als Lambik en Suske willen beginnen aan hun eerste étape zorgt tante Sidonia dat ze voor een verrassing komen te staan...
Bandieten willen Lambik ontvoeren omdat hij, zonder het te weten, een buisje plutonium in zijn fiets heeft zitten. De manieren waarop zij Lambik proberen te kidnappen zijn erg leuk bedacht. Vooral op het einde wordt het verhaal erg spannend, als blijkt dat er behalve schurken ook geheim agenten in deze miserie verwikkeld zijn geraakt. En... wie is de man met het clownsmasker?
Volop spanning, mysterie, drama (komen Suske en Wiske weer bij elkaar? Draait tante Sidonia nog bij?) en humor dus. Ik heb wel één minpuntje: het is een beetje ongeloofwaardig dat Suske (een kind van 12, dat nog zelden gewielrend heeft en zeker nog nooit op professioneel niveau) een Touretappe wint...
DatumFri Aug 26 23:33:32 2005

Reactie no. 7
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer6
RecensieRedelijk album. Alleen ik vind dit verhaal niet echt in de serie passen Lambik en Suske rijden ff een bergetappe in de tour de france en Suske wint dan ff de gele trui, dit kan gewoon niet.
Het verhaal spreekt me gewoon niet aan en ik vind het maar wat saai.
DatumFri Jul 15 10:59:16 2005

Reactie no. 6
Naamjippe van niel
Leeftijd10
Cijfer6
Recensieeerst een 1,toen een 7 maar nu doe ik toch maar een 6.
mijn smaken veranderen wellus.dit is een album wat een gemiddelde voldoende wel waard is.het is leuk geschreven en wel mooie tekeningetjes die voor mij een 8 waard zijn(misschien nog een halve punt erbij).dit was tot nu toe mijn mening.
DatumThu May 5 09:24:33 2005

Reactie no. 5
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 5
Recensie De meesten die mijn recensies lezen weten inmiddels wel dat ik geen liefhebber ben van de nieuwere verhalen. Zo ook deze niet. Het is te slap, geen échte Suske en Wiske. Voor menig ander strip zou ik het wel een voldoende geven maar dit vind ik Suske en Wiske onwaardig.
Datum Thu Oct  7 19:04:27 2004

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 4
Recensie Tja, voor mij was deze strip al een voorbeeld dat S&W de verkeerde kant opging. Een bij elkaar geraapt vertellinkje over de tour. Waar is het avontuur? Nee, Lambik gaat maar eens de tour rijden en wint uiteraard een paar etapes. Uhuh, totaal ongeloofwaardig en dan Prof Barabas als trainer? Waar is de verstrooide prof die altijd in zijn lab aan het werk is met nieuwe uitvindingen? Nee, nu is hij trainer en dieetspecialist. Kortom een saai, slap en slecht inelkaar gezet album wat voor mij de tijd van slechte S&W`s aankodigde!
Datum Fri Sep 24 16:30:48 2004

Reactie no. 3
Naam Marc
Leeftijd 18
Cijfer 9
Recensie Ik vind dit één van de leukste Suske en Wiske albums ooit gemaakt. De Tour de France als onderwerp is daar de hoofdreden van. Wat me vooral aanspreekt, is de aanwezigheid van echte renners. Hun namen zijn dan wel veranderd, maar ik herkende ze meteen. Het is wel onlogisch dat Suske en Lambik zo goed meekomen en dat de renners de tweede dag al het hooggebergte ingaan, maar dat doet niets af aan het feit dat het zeer leuk is een Suske en Wiske boek te lezen, waarin de Tour de France voorkomt.
Datum Thu Jul 22 20:12:43 2004

Reactie no. 2
Naam Arno
Leeftijd 25
Cijfer 5
Recensie Ja, wat moet ik hier van zeggen. Het verhaal is een beetje te fanta. Mensen die nog nooit aan sport gedaan hebben besluiten voor de fun om meet te doen aan de tour. En dan winnen ze gelijk een paar etappes. Ik denk dat Lance Armstrong er wel anders over denkt. Ook waren de personages van de andere wielrenners heel kinderachtig en slecht. Ik heb het toch maar een 5 gegeven omdat ik het verhaal wel orgineel vindt.
Datum Sun Jul 18 23:41:58 2004

Reactie no. 1
Naam Ruben
Leeftijd 12
Cijfer 8
Recensie Een spannend verhaal vol plotwendingen. Waarom maakt Marc (hij heeft toch dit verhaal geschreven of niet?) vandaag de dag nog zo geen verhaal.
Ook het onderwerp. Naar mijn weten is de tour nog niet als onderwerp gekozen voor een S&W verhaal.Ik vind het wel grappig Barabas als trainer.
Datum Fri Apr 9 11:43:16 2004