Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De bibberende Bosch


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 333 (1e druk: 9 februari 2016)

De bibberende Bosch Als Wiske per ongeluk Schanulleke in het kanaal laat vallen en deze spoorloos verdwijnt maakt het immense verdriet haar ernstig ziek. Om Wiske te genezen raadt Barabas onze vrienden aan naar Memoria te reizen, een plaats waar de herinneringen van alle mensen bewaard worden. Het is hun taak om ter plaatse de herinnering van Wiske aan Schanulleke te vernietigen zodat het voor haar zal zijn of haar popje nooit bestaan heeft. Maar voor de reis naar Memoria hebben ze de hulp nodig van Al-Kimiah, de alchimist. Om deze op te sporen roepen ze de hulp in van zijn bekendste klant: Jheronimus Bosch. Onze vrienden zoeken de beroemde schilder op in het ’s Hertogenbosch van het jaar 1485. Maar Jheronimus wil zijn relatie met Al-Kimiah net angstvallig geheim houden en weigert alle hulp. Onze vrienden besluiten hun toevlucht te zoeken tot een list maar krijgen de wind van voren als ook een zekere Furatus naar Memoria wil afreizen. En als dan blijkt dat er nog maar één reis gemaakt kan worden loopt een en ander flink uit de hand...

2016 is uitgeroepen tot Jeroen Bosch-jaar omdat de schilder 500 jaar eerder overleed. Met dit album haakt Studio Vandersteen in op de viering van dit jubileum. In de loop van het jaar worden veel activiteiten georganiseerd. Een overzicht hiervan is te vinden op de website Jheronimus Bosch 500.

Dit verhaal werd oorspronkelijk aangekondigd als De bangelijke Bosch. De titel werd eind november 2015 gewijzigd omdat het Vlaamse begrip "bangelijk" in Nederland niet erg bekend is.

Het avontuur speelt zich grotendeels af in ’s-Hertogenbosch, zo rond 1485. Luc Morjaeu en Peter Van Gucht werkten voor dit album nauw samen met Boschkenners en bouwhistorici uit de Brabantse hoofdstad.
Aankondiging De Bibberende Bosch bevat prachtige en grotendeels waarheidsgetrouwe tekeningen van ’s-Hertogenbosch in de late middeleeuwen. Deze zijn gebaseerd op 3D tekeningen van de Markt, de Sint-Janskathedraal en het atelier van Bosch, beschikbaar gesteld door de afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten van de gemeente 's-Hertogenbosch. Voor meer achtergrondinformatie over de schilder bezochten de auteurs een aantal erfgoedlocaties in het oude stadscentrum onder begeleiding van Boschkenner Thomas Vriens en initiatiefnemer Diederik Enneking.

Speciale uitgave 'De bibberende Bosch' Met het uitbrengen van dit album brengt Standaard Uitgeverij verschillende generaties lezers in aanraking met Jeroen Bosch en zijn stad. Dat sluit volledig aan bij de ambitie van de manifestatie Jheronimus Bosch 500 om de bekendheid van de Bossche schilder bij het brede publiek te vergroten. Lezers die 's-Hertogenbosch in 2016 bezoeken, kunnen tijdens de Bosch Experience zelf in de voetsporen treden van de schilder. Op de locaties die ze zullen herkennen uit de strip vinden bijzondere evenementen plaats. Zo wordt op de Markt het verhaal van Bosch verbeeld in een spectaculaire licht- en geluidshow en kunnen bezoekers het dak van de Sint Janskathedraal beklimmen. In museum Groot Tuighuis komt de stad van Bosch tot leven in een tentoonstelling met 3D animaties en personages uit de middeleeuwen.

Naast de reguliere uitgave, verschijnt er een special van De bibberende Bosch. Aan deze uitgave zijn acht pagina’s toegevoegd over Jheronimus Bosch, 's-Hertogenbosch en het evenementenjaar Jheronimus Bosch 500.
De special komt tot stand met steun van Het Noordbrabants Museum en verschijnt in een beperkte oplage van 5.000 stuks.

Op donderdag 4 februari nam burgemeester Rombouts van 's-Hertogenbosch het eerste exemplaar van het album in ontvangst van Leen Vandersteen, in het bijzijn van de leerlingen van klas 6B van Kindcentrum de Kameleon in ’s-Hertogenbosch. Scenarist Peter van Gucht en tekenaar Luc Morjaeu waren bij de presentatie van het album aanwezig.

De Special van 'De bibberende Bosch' is al op voorinschrijving te bestellen op www.jheronimusforever.nl.


Op zoek naar dit album? Zowel de reguliere als de speciale versie is te koop bij de Suske en Wiske webwinkel Stripfan.nl Bestel dit album bij Stripfan.nl .

Omroep Brabant interviewde de makers van Suske en Wiske over de totstandkoming van dit verhaal.