Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Nieuwe cover voor Suske en Wiske


Layout van de albums verandert ingrijpend.

De curieuze neuzen De albumreeks van Suske en Wiske staat al jarenlang bekend als de Rode reeks. De serie verliest echter de kleur waarop deze benaming is gebaseerd.
Met het album De curieuze neuzen, dat op 4 juli 2007 verschijnt, introduceert Standaard Uitgeverij een nieuwe layout voor de albums. Het bekende rode omslag met een afbeelding in een kader maakt plaats voor een paginagrote tekening. De rode kleur is alleen nog terug te vinden in het tekstvak waarin de titel is afgedrukt.

Ook de achterzijde van de albums is gewijzigd. De lijst met verschenen albums is verplaatst naar de binnenkant van het album, waar deze is afgedrukt op een rode achtergrond. De "levende toren" heeft plaats moeten maken voor een nieuwe tekening. Behalve die afbeelding is op de achterkant van het album nu ook ruimte voor een synopsis van het verhaal en een link naar een nieuwe, officiële, website van Suske en Wiske: www.suskeenwiske.be.

Om de kopers te laten wennen aan de nieuwe opmaak is De curieuze neuzen nog verpakt in een extra omslag in de vertrouwde layout met de titel De magnifieke metamorfose.

Met deze wijziging in layout breekt de Standaard Uitgeverij met een traditie van bijna 62 jaar. De klassieke opmaak van de albums werd al geïntroduceerd in 1945, met de publicatie van het album De avonturen van Rikki en Wiske.
In de loop der jaren werd de cover diverse keren aangepast, maar de basis van de opmaak bleef steeds bewaard.

De layout die nu wordt geïntroduceerd is nieuw voor de reguliere albums die in België en Nederland verschijnen. De opmaak zelf lijkt echter sterk op de layout die eerder is gebruikt bij uitgaven in diverse andere talen. Zowel bij de Engelse serie Spike and Suzy als de uitgaven in China en de hardcover-uitgaven in het Frans werd al een tekening gebruikt die de hele cover besloeg.

In een interview met de Vlaamse zender VTM vertelde Luc Morjaeu dat de nieuwe layout de mogelijkheid biedt om mooiere covers te maken omdat de tekenaar nu niet meer beperkt is tot het kader.

De Standaard Uitgeverij verstuurde het volgende persbericht over de verandering van de cover:
Uit een enquête bleek dat vooral jonge lezertjes voorstander zijn van een grotere tekening. Ze hebben meer dan gelijk gekregen: de nieuwe coverprent doet je als lezer al watertanden naar meer. De albums stralen één en al spanning, avontuur en humor uit. Niet toevallig zijn dit de drie belangrijkste ingrediënten van Suske en Wiske. De strips staan nog altijd voor waarden als oprechtheid, waarheid en vriendschap. Niet alleen de cover, maar ook de kwaliteit van de albums zelf werden verbeterd: dankzij luxueus karton, papier en druktechnieken schitteren de helden als nooit tevoren.
Deze Magnifieke Metamorfose is een logische stap in het creatieve proces dat Suske en Wiske momenteel doormaken. Onder leiding van tekenaar Luc Morjaeu en scenarist Peter van Gucht (PUG) tilt het volledige team van Studio Vandersteen de strips inhoudelijk naar een hoger niveau. Als lezer merk je deze veranderingen nu ook onmiddellijk aan de cover.
Door deze creatieve evolutie bevestigen Suske en Wiske opnieuw hun rol als icoon in de Belgische stripwereld. De nieuwe albums zullen nog meer in de smaak vallen bij de jongste generatie striplezer.

Toekomstige herdrukken van oudere albums zullen ook worden uitgegeven in de nieuwe stijl. Voor deze uitgaven worden nieuwe covertekeningen gemaakt door Studio Vandersteen.
Het eerste album dat werd uitgebracht met een hertekende cover is Rikki en Wiske in Chocowakije. Luc Morjaeu ontwierp deze omslagtekening niet voor een heruitgave in de reguliere reeks maar voor de publicatie van dit verhaal in de serie De unieke uitgaven, een actie van diverse Nederlandse kranten.
In het voorjaar van 2008 verschijnen de eerste heruitgaven van albums in de reguliere reeks met de nieuwe layout. Titels die als eerste met een nieuwe tekening zullen worden uitgegeven zijn klassiekers als De Zwarte Zwaan en De Witte Uil, maar ook nieuwere verhalen als De laatste vloek en Verraad op de Veluwe.

Op een aparte pagina wordt een overzicht geboden van de hertekende covers, naast de eerdere versies van de omslagen.


Oorspronkelijke cover 'De curieuze neuzen' De magnifieke metamorfose Achterkaft 'De magnifieke metamorfose' Achterkaft 'De curieuze neuzen'