Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De geplaagde Plantijn


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 366 (1e druk: 11 januari 2023)

De geplaagde Plantijn Als tante Sidonia een oude stadskaart van Antwerpen koopt voor de verjaardag van Lambik gaan de poppen meteen aan het dansen. Er staat een kruisje op de kaart en dat is volgens Lambik natuurlijk de vindplaats van een schat. Omdat het aangekruiste huisje in het heden al lang blijkt afgebroken te zijn, besluiten onze vrienden de schat te gaan zoeken in het verleden. Daar vinden ze in de woning echter een Spaanse edelman. Lambik wil de schat met niemand delen en besluit in te breken in het huis om er op zoek te gaan naar zijn schat. Ondertussen bezoeken Suske en Wiske drukker Plantijn. Omdat deze de stadskaart te koop aanbiedt in zijn winkel hopen ze dat hij iets meer kan vertellen over het kruisje. Plantijn beweert nergens van te weten, maar nadat Suske en Wiske zijn woning verlaten hebben, gaat hij zelf op onderzoek uit. Want de schat is niet wat ze lijkt en kan, als ze in verkeerde handen terechtkomt, verschrikkelijke gevolgen hebben. Als puntje bij paaltje komt, moeten Suske en Wiske ingrijpen met gevaar voor eigen leven.

Het eerste album van Suske en Wiske dat in 2023 verscheen is een uitgave bij de tv-reeks Het verhaal van Vlaanderen.
In 2022 was op de Nederlandse televisie de serie Het verhaal van Nederland te zien. In deze reeks nam Daan Schuurmans de kijkers mee langs belangrijke momenten uit de Nederlandse geschiedenis. De verteller dook hierbij op in nagespeelde scènes uit het verleden.
Na het succes van de Nederlandse reeks werd ook de geschiedenis van Vlaanderen op dezelfde wijze tot leven gebracht.
Vanaf 1 januari 2023 was Het verhaal van Vlaanderen te zien bij de VRT. Presentator Tom Waes nam de kijkers mee door de Vlaamse geschiedenis, via indrukwekkende re-enactments van historische scènes en bijbehorende vertellingen.

Christoffel Plantijn, met wie Suske en Wiske in dit album kennis maken, stichtte in 1555 te Antwerpen een drukkerij die uitgroeide tot één van de grootste boekdrukkerijen van Europa.


Achtergronden

In dit verhaal speelt de naamgever van het verhaal, Christoffel Plantijn (*ca. 1520 - +1589), natuurlijk een grote rol. Hij was in de tijd waarin het avontuur zich afspeelt een beroemde en invloedrijke uitgever, die werkte in Antwerpen en Leiden.
Tegen het einde van het verhaal, na vele hachelijke avonturen in de 16e eeuw beleefd te hebben in het door de Spanjaarden bezette Antwerpen, schenkt Lambik Plantijn door middel van de teletijdmachine een pakket vol met stripboeken van Suske en Wiske. In het voorlaatste plaatje van strook 184 ziet de lezer hoe een hardop lachende Plantijn zich in zijn kantoor goed amuseert met dit geschenk. In deze scene zien we ook dat Minkie de kat, die in het verleden gestrand tevreden in haar mand ligt.
De medewerkers, die in de werkplaats van de drukkerij bezig zijn, vragen zich af, waarom hun baas zoveel plezier heeft.

Wie goed kijkt ziet op hop de grond, naast het pakket, een stapel boeken liggen. Eén van die boeken ligt tegen de stapel aangeleund. Ondanks dat de cover niet scherp te zien is kan aan de contouren en kleuraanduidingen worden afgeleid dat het hierbij gaat om het album De maffe Markies, dat werd uitgegeven op 31 mei 2022.
Wat verderop, tussen het Incabeeld en de mand met Minkie de kat, ligt nog een boek. Ook daarvan zijn alleen maar aanduidingen in kleur te zien. Toch kan men ook hier het verhaal achterhalen. Het gaat hier om De kale kroon, dat verscheen op 4 april 2022. Voor velen was dit het beste verhaal uit dat jaar.
Achter het paket en tussen de kast ligt nog een boek. Ook hiervan zijn alleen maar kleuraanduidingen afgebeeld. Dit is echter genoeg om te concluderen dat het hierbij gaat om De grot van Gregorius, dat als eerste album van 2022 verscheen, op 2 februari.
Nu blijft alleen nog het album over dat Plantijn in zijn handen heeft. Dat is De boze boleet, verschenen op 25 oktober 2022.
Wie nu goed opgelet heeft weet dat dit bijna alle verhalen zijn die in 2022 zijn verschenen. Het enige ontbrekende album is De gulden krijger. Dit verhaal verscheen op 7 september, maar is niet te zien of te vinden in het kantoor van Plantijn.
Het is in ieder geval leuk voor ons, lezers, om bijna alle albums van 2022 nog eens op een rijtje te zien.


Tekst achtergronden: Alain Stienen
Verschijningsdatum 11 januari 2023
Prijs € 7,50
ISBN 9789002276354
Aantal pagina's 48