Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Bob et Bobette


Lambique chercheur d'or Het Frans is de enige taal, naast het Nederlands, waarin vrijwel alle verhalen van Suske en Wiske zijn uitgegeven. Vanaf 1951 konden ook de Waalse inwoners van België de avonturen van Bob et Bobette lezen in de Rode reeks.
Naast de hoofdreeks verschenen ook de meeste korte verhalen in het Frans. Bovendien werden er ook Franstalige versies uitgebracht van veel vakantiealbums, en verschenen er meerdere verzamelbundels.

Standaard Uitgeverij bracht de Franstalige uitgaven in veel gevallen zelf op de markt. Er werden echter ook albums uitgegeven door Les éditions Erasme, Dupuis en Lombard (de uitgever van het weekblad Tintin, waarin de verhalen uit de Blauwe reeks werden gepubliceerd.

Van de volgende Franstalige uitgaven worden overzichten gegeven op deze site.

In 2014 sloot de SU een contract met de Zwitserse uitgever Les éditions Paquet. Deze uitgever heeft ambitieuze plannen om Suske en Wiske onder de aandacht te brengen van Franstalige lezers.
In maart van hetzelfde jaar leidde dit tot een vertaalde editie van het eerste deel uit de reeks Amoras.
Bij de presentatie van de spin-off serie van Charel Cambré en Marc Legendre werden de verdere plannen van de Zwitsers toegelicht. Naast Amoras wil Paquet nog drie andere reeksen uitbrengen. De beoogde projecten zijn: