Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Nen diere velo


Nieuwe dialectuitgave van Suske en Wiske.

Nen diere velo Op 23 en 24 september 2006 zal in de gemeente Tessendero, gelegen in Belgisch Limburg, het Looikes Stripfestival worden gehouden. Tijdens dit festival verschijnen er twee speciale uitgaven van Suske en Wiske.
Het belangrijkste item dat wordt uitgegeven is een vertaling van het album Het kostbare kader in de streektaal van Tessenderlo, het Loois. In het dialect wordt de titel van dit verhaal Nen diere velo.
Niet de gehele tekst van het album wordt vertaald. Alleen de vaste hoofdpersonen van de strip spreken het dialect. De rest van de tekst wordt onvertaald gelaten om het verhaal leesbaar te houden voor een breed publiek.

Tessenderlo heeft bij deze uitgave bewust gekozen voor een verhaal dat in het teken staat van het wielrennen. De gemeente heeft al geruime tijd een band met de wielersport. In 2002 werd het Belgisch Kampioenschap voor beloften er georganiseerd, met Tom Boonen als winnaar. In 2004 streden de professionals om de nationale titel, waarbij een andere sprinter, Tom Steels, de zege behaalde. Ook zijn er enkele fietsbedrijven in de gemeente gevestigd.

Lambik als wielrenner Het album bevat een extra katern van 8 bladzijden met informatie over Tessenderlo en de evenementen die er worden gehouden. Ook het Loois dialect wordt verder toegelicht.

De strip wordt uitgegeven door de Standaard Uitgeverij in samenwerking met de Lokale Handel- en Evenementencel van Tessenderlo. De dialectvertaling wordt verzorgd door Jos Schepers, Jos Van Thienen en Georges Neuts. De eindredactie is in handen van Peter Meert.

Het album is gratis voor bezoekers van het stripfestival (entreeprijs € 3).
Nen diere velo Naast het softcover album verschijnt er ook een luxe editie van deze uitgave. Deze editie wordt uitgegeven met een gewatteerde cover van paars velours waarop in reliëf een afbeelding van Suske,Wiske en Lambik op de motor is gedrukt.
Daarnaast is op de beurs ook een beeldje van Lambik als wielrenner, gemaakt door Parastone, verkrijgbaar.

Paul Geerts en Jeff Broeckx bevinden zich onder de tekenaars die tijdens de beurs komen signeren.Zowel de luxe als de softcover versie van het album is te koop bij Suske en Wiske webwinkel De Boekenwurm.