Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Op het eiland Amoras


Op het eiland Amoras Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Op het eiland Amoras verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,14

Reactie no. 57
NaamBarbarossa
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieNa Rikki en Wiske het tweede verhaal uit de reeks, maar eigenlijk is dit het eerste echte S&W album. Net zoals Rikki en Wiske is dit een album in duidelijke naoorlogse sferen. En ook zien we hier Vandersteens voorliefde terug om via zijn stripverhalen de koningskwestie te parodiëren. De strijd tussen de vetten en de mageren staat hier natuurlijk symbool voor. Later zouden we dit nog terugzien in albums als Lambiorix en de Stalen Bloempot. Ook de verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog zijn er in de S&W klassiek versie veel te vinden. Zo heeft Jef Blaaskop het over concentratiekampen en zien we aan het einde als Suske mee naar Antwerpen vliegt de V1 en V2 raket op de tentoonstelling voor moderne wapens staan.

het verhaal zelf heeft net als Rikki en Wiske niet heel veel om het lijf, er zitten verder geen spannende plottwists in of iets dergelijks. De strijd tussen de mageren en de vetten staat natuurlijk centraal in dit verhaal. Op het Eiland Amoras is verder natuurlijk een absolute klassieker omdat er zoveel belangrijke figuren worden toegevoegd aan de oorspronkelijke cast van karakters. Ten eerste natuurlijk Suske, die de teveel op Kuifje lijkende Rikki moest gaan vervangen. Dit zou hij in de loop van de serie dan ook met verve doen. Daarnaast zien we in dit album ook het debuut van professor Barabas terug. Hij zou in de Sprietatoom nog een rol krijgen, maar daarna zouden we hem pas in 1950 in het Zingende Nijlpaard weer terug zien. Na de intrede van Jerom in De Dolle Musketiers zou hij ook steeds vaker terugkeren. Tot slot maakt Sus Antigoon in dit album ook zijn opwachting. Samen met Lambik, die een album later zijn intrede zou doen, het eerste karakter met een voorliefde voor een goede borrel.

Tot slot snap ik nooit waarom ze albums zoals Op het Eiland Amoras, De Vliegende Aap en Lambiorix om er maar een paar te noemen volledig hertekend hebben. Ik ben zelf een groot liefhebber van de oorspronkelijke volkse tekenstijl van Vandersteen, en zonder deze tekeningen is het verhaal direct een stuk minder sfeervol. Daarom prijs ik mijzelf gelukkig dat ik alle albums tot aan De Straatridder in de Klassiek versie heb, met de originele krantentekeningen. Omdat dit verhaal nog niet helemaal top is, maar wel een van de mooiste covertekeningen vind ik een 8 dan ook een waardig cijfer.

Datumdinsdag 16 mei 2023 13:24

Reactie no. 56
NaamRemco
Leeftijd50
Cijfer8
RecensieMet dit verhaal moet je uitkijken om niet in de emotionele waarde te blijven steken. Omdat het het album is dat de weg heeft geplaveid voor de door ons zo gewaardeerde serie. Het verhaal is een lekker lees verhaal dat onze vrienden voor het eerst bij elkaar brengt. Eigenlijk vertelt het uitsluitend over een strijd over Amoras tussen de Mageren en de Vetten. Veel meer is het niet. Het is wel uiterst charmant gedaan. Ik heb de latere versie gelezen dus vergelijkingen met de originele versies kan ik niet maken. De hang naar de originele versies lijkt ook altijd door emotie ingegeven: bijna altijd worden de nieuwere episodes afgekraakt. Ik kan er weinig van zeggen. Wat ik al kan zeggen is dat de personages hier erg leuk zijn. Het verhaal met zijn symboliek is goed te volgen. De fantasie achtergrond komt erg goed naar voren en zegt veel over de maker. Alles is nog erg eenvoudig en licht kinderlijk maar dat mag. Des te opvallender is de groei nadien. Storender is de terugkeer naar het kindse van Verhaegen, Gught, Morjeau en consorten. Opvallend vind ik dat Suske en Barabas hier leuker zijn dan in volgende verhalen. Wat mij ook invalt doordat we nu de Amoras serie hebben, waarom er later zo weinig aan de Amoras geschiedenis is gerefereerd. Vooral voor Suske. Meer ( niet geforceerde) terugblikken zouden veel meer diepgang hebben gegeven. De reden dat hij mee ging met Wiske is voor mij nog steeds onduidelijk….zal dat in Amoras ooit uit de doeken worden gedaan? Ik wil zo graag weten wat Suske zijn leven op Amoras behelsde…in de Amoras serie evenmin… met andere woorden hoog tijd voor “ Op het eiland Amoras 2”!
Datumwoensdag 22 december 2021 18:20

Reactie no. 55
NaamHans Versig
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieEen historisch zeer belangrijk album waarin Suske en Professor Barabas worden geïntroduceerd. Het is desondanks niet echt een heel bijzonder verhaal. Het is in elk geval niet heel erg spannend uitgewerkt. Dat kan er ook aan liggen dat de moderne lezer een ander soort spanning verwacht dan een lezer uit de tijd waarin het verhaal geschreven is.
Het album zit vol met humor, maar het is niet een heel hoogstaand soort humor. Ik zou het eerder beschrijven als een soort Donald Duck-niveau. Het latere niveau van de humor in S&W is toch wat hoogstaander dan dat. Eigenlijk zou je voor het verhaal een beetje hetzelfde kunnen zeggen: de wendingen zijn ook vaak van een wat ongeloofwaardig niveau. Neem nou Wiske die uit de open deur van de Gyronef valt, dan naar de haan bovenop de kerktoren rent en zich daar door Sidonia weer binnen laat halen.
Datumzondag 05 december 2021 14:43

Reactie no. 54
NaamDanny Knuiman
Leeftijd25
Cijfer8
Recensieeen van mijn favoriete classics nadat rikki en wiske [chronologisch] is geweest is het tijd om suske en sus antigoon te leren kennen. ik vind dit een goed en sterk verhaal ik heb albums die ik liever maar 1x lees maar deze heb 3 x gelezen en het blijft leuk om te lezen !
Datumdinsdag 10 augustus 2021 10:16

Reactie no. 53
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer8
RecensieHet eerste 'echte' Suske en Wiske verhaal, na Rikki en Wiske natuurlijk! Persoonlijk vond ik het verhaal nooit zo, maar ik las dan ook altijd de hertekende versie uit de jaren 70. Laatst heb ik de Suske en Wiske 'Originele Verhalen' bundels gekocht, en daarin staat het verhaal met de oorspronkelijke Vlaamse tekst en de originele tekeningen.

Hoewel het verhaal zelf naar mijn mening niet veel om het lijf heeft, (het is simpelweg een beetje over en weer tussen de mageren en de vetten met daartussen in Suske, Wiske, Barabas en Sidonia) is dit toch het alleereeste album en daarom een absolute klassieker! Ook de vele referenties naar de Tweede Wereldoorlog die in de originele versie zitten, zijn erg leuk! Het halen van 'Chewing Gum' bij de Amerikanen en Wiskes afkeur van eierpoeder.

Kortom niet het sterkste Vandersteen verhaal, daarvoor moeten we nog enkele albums vooruit, maar wel een absolute klassieker die iedereen minstens een keer gelezen moet hebben!

Datumwoensdag 09 juni 2021 11:35

Reactie no. 52
NaamEmmes
Leeftijd46
Cijfer9
RecensieOnlangs voor de eerste keer het verhaal gelezen in originele tekeningen. Wat een meesterwerk qua tekeningen! Mooi gedetailleerd gedurende heel het album,en niet zoals in een paar volgende verhalen waar soms alleen de personages in een kadertje staat. Voor een eerste keer vind ik ook alle personages al best goed lijkend zoals we ze kennen , met uitzondering van Tante Sidonia en de duidelijk dikkere Barabas. Het verhaal omvat enkel een strijd tussen de mageren en de vetten, maar er zitten ook sterke momenten in qua sfeer en karakterschepping. Het afscheid van Antigoon aan Wiske (die nog in de waan is dat Suske dood is) vind ik erg sterk.
Wat me nog opviel:
- Barabas "doddelt" maar geraakt dit kwijt aan het einde van het verhaal (gelukkig maar)
- Wiske is niet meer aan zee maar aan de Schelde (maar is het niet Lillo, want je ziet aan de overkant de molen van Doel dacht ik)
- De teletijdmachine is nog iets dat je op je hoofd zet om beelden van je verleden (of van het voorwerp dat je vast hebt) te zien. Een beetje raar dan wel dat op het einde Barabas dat ding op zijn hoofd kan zetten om te zien hoe het er nu aan toe gaat op Amoras
- Duidelijk meer Antwerps geinspireerd (Seefhoek, vertrek en aankomst gyronef)
- Een gehele extra pagina die aan de rode reeks ontbrak (hoe Suske en Wiske in de toren geraken aan de stadsmuur)
Datumzondag 24 januari 2021 18:06

Reactie no. 51
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieIn december 1945, op de kop af bijna 75 jaar geleden, maakten Suske en Wiske hun debuut in de krant. Willy Vandersteen had al een Rikki en Wiske-verhaal gepubliceerd en mocht zijn werk voortzetten met een gedeeltelijk nieuw duo. Een nieuw begin, de boksende en wel erg op Kuifje lijkende broer werd afgeserveerd en voor Wiske werd een leeftijdsgenootje gevonden.
Bij teruglezing is het album vooral erg charmant. (Ik bespreek hier de originele versie die een aantal maal herdrukt is, onder meer in de Strip Klassiek-reeks, in gelegenheidsuitgaven en voorzien van nieuwe teksten in een Familiestripboek.) In plaats van op Kuifje te leunen kiest Vandersteen hier veel meer zijn eigen weg, wat af en toe wat onwennig aanvoelt, maar uiteraard de enige juiste koers was. We zien hier aspecten die in het vorige verhaal nog ontbraken maar die vaste waarden werden in de reeks. We zien Vandersteens fascinatie met het verleden en met name de 16e eeuw. Er is een grote rol voor fantasie en verbeeldingskracht, die hier gestalte krijgt in het spook Sus Antigoon. We zien de binding van onze helden met hun thuisstad Antwerpen. Professor Barabas staat symbool voor uitvindingen en moderniteit, en verder is er een gezonde dosis commentaar op de maatschappij en de actualiteit, die hier vooral teruggrijpt op de oorlogsperiode en de nasleep. Het korte bezoek aan het paradijselijke kokosnoteneiland doet zelfs denken aan de Hawaiian-muziekrage uit die tijd: onschuldig wegdromen bij de gedachte aan parelwitte stranden, om de ellende van de oorlog te vergeten.
Natuurlijk, de tekenstijl is nog onbeholpen en met name de actiescènes zijn niet meer dan dappere pogingen. Het beste wat er over de grappen kan worden gezegd is dat het er prettig veel zijn, want is het allemaal wat belegen. De verhaallijn is nog wat fragmentarisch. Met andere woorden, het zou later allemaal nog zó ontzettend veel beter worden. Maar Vandersteen moest ergens beginnen, en de charme van de eerste blik op Suske, Barabas en Sus Antigoon vergoedt veel.
Tot slot nog iets over de hertekende versie uit 1967. Dat de originele tekeningen, toen ruim twintig jaar oud, niet goed genoeg meer werden geacht voor de lezertjes is één ding. Dat er vervolgens een nieuwe versie werd getekend die werkelijk zo hemeltergend slecht is, is onvergeeflijk. Alles aan deze zielloze hertekening, die decennialang de enige regulier verkrijgbare versie van het album was, rammelt. Gaandeweg het album worden de plaatjes bovendien lelijker en zien we steeds minder details, aanmerkelijk minder detaillering zelfs dan in de liefdevol gemaakte oorspronkelijke versie. Haastig broddelwerk van de onderste plank. Bovendien poetst men doodleuk Antwerpen uit deze versie weg. Ze presteren het zelfs nog om de (Amsterdamse) Schreierstoren en de Dam uit de voor Nederland gemaakte versie over te nemen, in plaats van het Steen en de Grote Markt. Tsk.
Een 8 voor de charme van het origineel, een 1 voor de hertekening.
Datumzaterdag 21 november 2020 16:34

Reactie no. 50
Naamdanny
Leeftijd23
Cijfer8
Recensieeen erg leuk verhaal waar voor mij pas echt de reeks start na het wankelige eerste verhaal rikki en wiske in chocowakije die erg matig is komt de reeks nu goed op gang barabas en suske maken hun debuut en ook sus antigoon tekenstijl is hierin in veel beter , het is nostalgisch en het verhaal is erg sterk !
Datumzaterdag 18 april 2020 05:56

Reactie no. 49
NaamPETER
Leeftijd52
Cijfer10
RecensieIs een spannend verhaal waar Suske een hoofdrol heeft en word geadopteerd door Sidonie/Sidonia
Datumzondag 15 december 2019 16:17

Reactie no. 48
NaamInti
Leeftijd40
Cijfer9
RecensieDit verhaal is de echte start van de reeks, na (wat beschouwd kan worden als) de pilot RIKKI EN WISKE IN CHOCOWAKIJE
In dit verhaal duikt al meteen Barabas en een vroege versie van de teletijdmachine op en reist de groep met de gyronef naar Amoras
De kennismaking tussen Suske en Wiske is een fantastische vondst en de start van een eeuwigdurende vriendschap
Ook verschijnt hier het dronken spook Sus Antigoon. Via het scherm van de teletijdmachine weten we hoe hij er bij leven uitzag. Het zou wel een leuk idee zijn om een spin-off te maken over de reis van Sus Antigoon van Antwerpen tot Amoras. Van die reis is enkel een tussenstop op een eilandje geweten
Het avontuur kreeg updates bij latere heruitgaven, waarbij de titel werd ingekort. Maar van alle verschillende versies, is de oorspronkelijke toch echt de beste. Het laat een zeer volkse Vandersteen zien, die doet wat hij het beste kan, verhalen vertellen
Datumdinsdag 09 april 2019 06:03

Reactie no. 47
NaamLambik
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieDit is een geweldig album! Suske, Professor Barabas, Sus Antigoon, Jef Blaaskop, de Gyronef, de Teletijdmachine en natuurlijk het eiland Amoras worden geïntroduceerd. Ook heeft dit album een goed plot en veel humor.

Het stuk in het begin met de slaapwandelende Barabas vind ik wel echter een beetje vreemd, maar best best grappig. De Teletijdmachine is veel anders dan de machine die we vandaag kennen, maar nog steeds een briljante uitvinding.

En dan komt de Gyronef in beeld: nog een van Barabas z'n geniale uitvindingen. Deze mega-helikopter ziet er erg goed uit. Uiteindelijk komen ze aan op Amoras. Het ziet er in het begin uit als een vredige plaats, maar dan word de Gyronef getroffen door een kanonskogel. Ik vind het ook erg leuk dat de vrienden worden opgesplitst. Uiteindelijk verschijnt Suske ook in beeld, and al snel worden hij en Wiske de dikste vrienden, terwijl tante Sidonia en professor Barabas worden gevangen genomen.

Meer over de plot mag je zelf maar ergens lezen. Ik vind het een erg leuk verhaal met de oorlog tussen de Vetten en de Mageren. De humor in dit verhaal is ook erg grappig, en de dronke Wiske was hilarisch. Het feit dat zij ook nog eens koningin wordt vind ik erg leuk bedacht. De opstand van de Vetten was ook erg leuk.

Een erg leuk verhaal met veel verrassende momenten, en geweldige nieuwe dingen. De tekening zijn ook best mooi. Het verhaal is best simpel, maar wel heel erg leuk en amuserend. En dus is het een erg vermakend verhaal en een persoonlijke favoriet van mij. Een 9 dus.

Datumvrijdag 30 januari 2015 16:44

Reactie no. 46
NaamJules Vismale
Leeftijd44
Cijfer10
RecensieHet eiland Amoras bezit ik al vele jaren en dan voornamelijk de gemoderniseerde versie. Dat het na WO II werd gemaakt is al aangegeven met bepaalde vormen van schaarste daarin. Waren Wiske en Sidonia aanvankelijk alleen achtergebleven (zonder Rikki, Wiske's oudere broer), Suske, Barabas en Sus Antigoon (de voorvader van Suske) kwamen toen aanwaaien en de eerstgenoemde bleef hierna altijd bij Wiske. Dat op het 17de eeuwse Amoras, deze woordvoorspelling was een ommekeer van saroma, een puddingmerk, de clan van de Vetten de scepter zwaaide en de Mageren onderdrukten maakt opnieuw duidelijk dat geld, goed en voedsel meestal verkeerd worden verdeeld. Het aantal kaalhoofdige Vetten, waaronder hun leider Jef Blaaskop, was erg overheersend en zij wisten de Mageren aanvankelijk te verslaan totdat Wiske hen de stad binnenlaat en zij hierdoor koningin wordt. Helaas kan zij de Vetten niet bedwingen en de honger evenmin al probeert Jef Blaaskop zijn macht opnieuw terug te winnen met een oorlogsvloot. Als zijn galjoen "De Galblaas" wordt opgeblazen en de Vetten door de Mageren worden gearresteerd moeten de eerstgenoemden afvallen, zich beteren en helpen om Amoras weer welvarend te maken. Sus Antigoon blijft als spook gewoon aan de alcohol hoewel deze hem als mens ooit fataal werd! Maar het is nog erg de vraag hoe één van de jongere tweelingbroers van Jef Blaaskop, Dokus, net zo slecht was geworden als hijzelf terwijl Alowisius, de andere, goedaardig bleef en zelfs Jef Blaaskop leek in de latere albums constant aan het Dr. Jeckyl- Mr. Hyde-syndroom te lijden omdat hij een paar keer zijn slechtheid moeilijk kon onderdrukken. Suske werd soms alleen iets te agressief met de spreuk "Antigoon vooruit!" waardoor hij oersterk leek en Barabas was iets te verstrooid en constant aan het slaapwandelen!
Datumvrijdag 26 december 2014 20:26

Reactie no. 45
NaamJan Bex
Leeftijd50
Cijfer10
RecensieOp het eiland Amoras: een meesterwerk, mét Professor Barabas, mét de (weliswaar nog experimentele) Teletijdmachine en mét de Gyronef. De persoonlijke favoriet van Vandersteen zelve. De naam Amoras was gewoon een omkering van een populair puddingmerk.
Met die beroemde scène waar Suske halsoverkop in de ploeg belandt: "Seefhoek vooruit!" Voorloper Rikki staat nog in de rij voor schoenen. Handig van Vandersteen: Suske is géén broer van Wiske en is even groot, wat grafisch mooier is. Het is eind 1945 en de Duitsers wisten van niks.
Datumdonderdag 24 januari 2013 21:49

Reactie no. 44
NaamCaspar
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieKen de hertekende versie van dit album uit mijn jeugd en heb nu eens de originele Vlaamse tweekleurenversie gelezen uit de Strip Klassiek reeks. Moest wel weer even wennen aan de rommelige tekenstijl van de oude albums, maar wel grappig om S&W Vlaams te zien spreken. Het verhaal is eigenlijk niet meer dan een strijd tussen grootkapitaal en arbeidersklasse, niet bijzonder spannend. En de stotterende Barabas is ook een beetje een vreemde figuur hier. Desalniettemin zeker een klassieker (met Suske en Sus Antigoon die hier voor het eerst worden geïntroduceerd), maar ik heb toch een voorkeur voor de vierkleurenversie uit de rode reeks die ik uit mijn jeugd ken.
Datumzondag 15 januari 2012 16:15

Reactie no. 43
NaamWilly
Leeftijd98
Cijfer9
RecensieDe allereerste echte Suske en Wiske! Wat zou het mooi zijn als dit album met originele tekeningen en teksten én ingekleurd zou verschijnen...helaas werd in de vierkleurenversie veel weggelaten of veranderd.

Het is opvallend dat Willy Vandersteen's kritiek op wapenfabrikanten en oorlogshitsers vaak weggecensureerd is! Dat is ook hier gebeurd, dus dit album krijgt geen 10!

Datumvrijdag 20 mei 2011 00:43

Reactie no. 42
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer9
RecensieEen klassiek album, in mijn ogen al veel beter dan het Rikki en Wiske verhaal. Onvergetelijk zijn natuurlijk de ontmoeting tussen Suske & Wiske en de introductie van professor Barabas, Amoras, de Gironef en Sus Antigoon: allemaal elementen die later in de reeks voor leuke verhalen hebben gezorgd.
Blij dat ik dit album als 8-jarige ventje voor mijn verjaardag heb gekregen.
Datumzaterdag 27 november 2010 15:17

Reactie no. 41
Naammarretje
Leeftijd12
Cijfer10
Recensieeen prachtig album waarin de vriendschap van suske en wiske erg ontroerend is. dit is een ECHTE klasieker! zulke verhalen van Suske en Wiske zullen echt nooit meer geschreven worden... maargoed:het is zo bijzonder dat een man zo goede verhalen kan schrijven. echt respect! een must have voor elke fan! tja,wat kan ik nog meer zeggen... oja: koop dit album als je het nog niet heb. of als je deze al hebt de vlaamse ongekleurde versie,die is nog beter!
Datummaandag 25 oktober 2010 18:37

Reactie no. 40
Naamjacky
Leeftijd59
Cijfer10
Recensieik was 7 jaar en kon amper lezen ,wij moesten pas vanaf 7 j naar school en ik vond het verhaal zo prachtig dat ik het wel 20 keer achter mekaar gelezen heb,of liever gespelt.52 jaar later weet ik nog dat ik toen onder de indruk was. wij waren onlangs in de jachthaven van antwerpen en er kwam een jacht binnen gevaren met de naam 'AMORAS' toen is alles weer aan't rollen gegaan en heb via internet de betekenis op gezocht.
Datummaandag 11 oktober 2010 13:13

Reactie no. 39
NaamLuuk
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieGeweldig! echt een klassieker!
Datumvrijdag 14 november 2008 16:25

Reactie no. 38
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieErg goed verhaal, veel humor en het eiland Amoras is een leuke setting. De strijd tussen de Mageren en de Vetten is goed uitgewerkt.
Toch zullen er begin jaren 50 nog betere verhalen verschijnen, zodat een 9 of 10 me iets te veel lijkt, dus vandaar een 8.
Datumvrijdag 18 juli 2008 12:45

Reactie no. 37
Naammatthijs
Leeftijd10
Cijfer10
Recensiemijn lievelings album 1.omdat het het eerste album is 2.omdat het het eerste album is dat ik heb gelezen 3.er zit fantastisch veel humor in. ik vind het dan ook erg jammer dat hij is hergedrukt. als ik dit album zou kwijt raken was ik echt niet meer te houden . het leukste vond ik de slaapwandelende profesor barabas. en het spanenste de zeeslag
Datumdonderdag 3 januari 2008 19:10

Reactie no. 36
NaamSam
Leeftijd17
Cijfer7
Recensiede intrede van suske én sus antigoon maken dit album natuurlijk goed, voorts vind ik elk avontuur op het eiland amoras wel leuk, zo ook "de stalen bloempot" en "amoris van amoras".
ik vind dat het hoogst tijd wordt voor een nieuw avontuur op amoras, nummer 300 misschien?
DatumThu Sep 13 15:22:47 2007

Reactie no. 35
NaamJordy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieDit 2e verhaal geef ik een negen.
Het is net iets minder leuk dan Rikki en Wiske in Chokowakije.
Maar wat wel leuk is is dat mijn favorite figuur (Suske) erbij komt
DatumMon Aug 13 16:38:57 2007

Reactie no. 34
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieDit is zo'n goed album hierin komt SUSKE erin op de eerste blik op de kaft van het verhaal leek hij mij niet zo aansprekend maar toen ik hem uitgelezen had was hij een van mijn toppertjes. Een 10 is misschien iets te veel gezegd maar hij was zo goed en omdat ik een 9 en een half net iets te WEINIG vond geef ik een 10!
DatumSun Apr 22 21:06:07 2007

Reactie no. 33
NaamMarjolein
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieSuper verhaal. Een echte klassieker onder de strips van Suske en Wiske!!!!!
DatumSat Feb 17 11:36:22 2007

Reactie no. 32
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieEen tijdloze klassieker!!! Een 10 waard!!!
DatumFri Jan  5 16:14:35 2007

Reactie no. 31
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer10
RecensieWare nostalgie dit nummer, een echte klassieker welke na zoveel nog steeds leuk is om te lezen.
DatumMon Nov 20 00:00:07 2006

Reactie no. 30
Naamjeroen
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieAbsoluut 100% het mooist getekende verhaal ooit. Het verhaal is een echt ouderwets avontuur, er gebeurt steed iets boeiends. De tekeningen zijn ontzettend grappig en sfeervol. En dan de grote held van het verhaal: Sus Antigoon. Elk kind droomde er toch van op de rug te zitten van dat zatte spook, rond vliegend over de stad. Ik kan me voorstellen dat toen dit verhaal voor het eerst uitkwam, heel veel kinderen helemaal in de ban van Amoras waren.
DatumThu Jul 27 03:26:56 2006

Reactie no. 29
NaamCliff
Leeftijd20
Cijfer9
RecensieNét geen 10 door enkele kleine foutjes, maar verder vind ik het een fantastisch verhaal met veel diepgang. Je wordt meegevoerd naar een sfeer die soms zo lekker kenmerkent is voor de SS&Wstrips. Het is een tijdloos boek. Vooral de toespraak van Wiske naar de mageren toe vind ik hilarisch!
DatumSun Jun  4 12:31:16 2006

Reactie no. 28
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieDit is echt een van mijn favorieten!!
Ik ga geen lang verhaal typen,iedereen moet dit slbum gewoon lezen PUNT
DatumFri Mar  3 21:28:26 2006

Reactie no. 27
NaamTroywar
Leeftijd15
Cijfer10
RecensieBeste album van SS&W.
DatumTue Oct  4 19:04:20 2005

Reactie no. 26
NaamEli Dirkx
Leeftijd13-14
Cijfer10
Recensie10 voor het origineel, omdat de sfeer zo ontzettend absurd was. Jef Blaaskop zijn 'Mijn wraak zal lawaaierig zijn!' was gewoon hilarisch.
1 voor de heruitgave, hij was slecht, de Seefhoek was vervangen door Antigoon, in plaats van de Antigoonlaan of zoiets, en het einde was helemaal verknoeid met die zakradio die Suske vastkreeg in plaats van dat er ergens een tentoonstelling van oorlogswapens stond. Een 1 voor de moeite van de heruitgave dus.
Een ding om zeker van te zijn: Barabas stottert niet altijd, hoor! Hij stottert alleen als hij spreekt! Niet bibberen als hij beeft!!
DatumSat Aug 20 15:12:49 2005

Reactie no. 25
NaamHans Gelten
Leeftijd45
Cijfer10
RecensieEen topper! Historisch moment in de reeks vanwege de introductie van Suske en professor Barabas. Sus Antigoon maakt het leuke verhaal helemaal af.
DatumFri Aug  5 10:46:00 2005

Reactie no. 24
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer7
RecensieIk vind dit verhaal een beetje saai omdat er weinig in gebeurd en ik vind de tekenigen niet zo mooi. Het is wel een redelijk verhaal omdat Suske en Wiske elkaar voor het eerst ontmoeten dus het is 1 van de belangrijkste verhalen uit de SS&W serie.
DatumWed Jul 13 14:47:21 2005

Reactie no. 23
NaamHenk
Leeftijd32
Cijfer10
RecensieHet eerste SS&W album dat ik ooit las en dat ik sindsdien ben blijven herlezen. In zijn eerste SS&W verhaal kenmerkt Vandersteen zich meteen als een geboren verteller en tekenaar van sfeervolle en humoristische strips.
DatumSat Jun 18 17:17:40 2005

Reactie no. 22
Naamfiepke van niel
Leeftijd7
Cijfer10
Recensievery good album,omdat sus antigoon er in voorkomt!
DatumSat Apr 9 09:57:31 2005

Reactie no. 21
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer10
Recensieheel goed album, en ik geef het een 10, ook omdat het het eerste album is waar suske in voorkomt (en barabas natuurlijk), en de humor is ook heel goed.
DatumFri Apr  1 13:56:43 2005

Reactie no. 20
Naamlowie de zwart
Leeftijd39
Cijfer10
Recensiewaarom geef ik dit boek een 10? omdat ik dit boek als eerste kreeg en zo mooi vond dat ik daarna alle boeken van suske en wiske wilde hebben.
DatumSun Mar 13 15:26:41 2005

Reactie no. 19
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 10
Recensie een echte klassieker.vet goed.en cool, tof, goed en niet slecht.sus antigoon is ook leuk.doeiiii
Datum Sun Feb 6 14:14:27 2005

Reactie no. 18
Naam Antoon van Ham
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Als eerste Suske en Wiske verhaal heeft het natuurlijk al een grote sentimentele waarde, maar dat staat niet in de weg dat het verhaal zelf ook verschrikkelijk goed is. Door het idee van een eiland met daarop een Antwerpse kolonie, die in al die eeuwen niet veranderd is, lijkt het erop dat de helden terug in de tijd reizen en in de middeleeuwen belanden. Amoras is hierdoor een heel boeiend eiland en stad, waar altijd wat gebeurt en die niet alleen voor dit verhaal, maar ook voor andere verhalen als 'De stalen bloempot' en 'Amoris van Amoras' voor mooie avonturen zorgt met geweldige humoristische situaties.
Datum Sat Feb 5 19:59:33 2005

Reactie no. 17
Naam matthias bruneel
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie het is nog een oud verhaal waar er twee nieuwe personages in voorkomen: barabas en suske
Datum Fri Dec 3 20:06:20 2004

Reactie no. 16
Naam nathan bergen
Leeftijd 12
Cijfer 7
Recensie best wel leuk boek met sus antigoon, en ik vod het ook leuk om te zien hoe suske en wiske elkaar leren kennen hebben. ik snapte ook niet hoe het kwam dat de gyronef wit was? maarja..
Datum Tue Oct 26 21:45:13 2004

Reactie no. 15
Naam Ed
Leeftijd 28
Cijfer 9
Recensie Dit is wat mij betreft een klassieker en eigenlijk het echte begin van de reeks Suske en Wiske. Hier en daar doet het album wat gedateerd aan, maar dat is ook niet gek na zoveel jaren. Dit blijft een geweldig album om te lezen. Het is wel jammer dat men in de latere versie veranderingen heeft aangebracht, bijvoorbeeld in de strijdkreet Seefhoek Vooruit. Dat doet enigszins afbreuk aan de originele versie.
Datum Sun Oct 10 13:43:17 2004

Reactie no. 14
Naam Marcel van Hoore
Leeftijd 34
Cijfer 9
Recensie Een klassieker in de Suske en Wiske reeks en in de hele stripgeschiedenis. De ontmoeting tussen Suske en Wiske en de wisselwerking die gelijk optreed. Waar dat bij Rikki en Wiske nog echt een grote broer/kleine zus relatie was zijn SS&W vanaf het eerste moment maatjes.
De humor is nu misschien wat oubollig en staat vaak te los van het verhaal. Maar hier al spannende elementen als spoken, uitvindingen en gemaskerde spionnen in de briljante fantasiewereld van een 17e eeuws Antwerpen in de Stille Zuidzee.
Datum Tue Oct 5 23:07:40 2004

Reactie no. 13
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie De oorsprong van SS&W ligt in dit album en is met ware een topper te noemen. Het verhaal is schitterend en boeiend en loopt lekker vlot. Het idee van een vergeten eiland waar men nog leeft zoals in de 17e eeuw waar een antwerpen is nagemaakt oftewel Amoras is zeer sterk verzonnen! Ook het goedaardige spook Sus Antigoon is geweldig weergegeven en zet het hele verhaal ook meer kracht bij. Een zeer fantasievol prachtig album vol humor en sfeer!. Gezien ik zowel de eerste druk in 2 kleuren heb als de nieuwe full color versie zijn er leuke verschillen te ontdekken. in de 2 kleuren editie is Prof Barabas nog een klein dik manneke met een vlaams accent. + is de lijfspreuk van Suske niet "Antigoon vooruit!" maar "Seefhoek vooruit!". (dit zien we ook terug in de 7 schaken, gezien dit de strijdkreet van Willy was;-) )
Al met een dikke 10 en als eerste album ook meteen met recht een classic die je moet hebben!
Datum Thu Sep 30 14:18:28 2004

Reactie no. 12
NaamAndreas van Dijk
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieErg leuk album. Vooral Sus antigoon vond ik erg grappig. Het enige wat ik niet begreep was dat de Gyronef wit was ipv oranje ?? Een dikke 9
DatumMon Mar 29 12:53:28 2004

Reactie no. 11
NaamDusty
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieDit is een van mijn favoriete suske en wiske albums.Willy Vandersteen op zijn best. Een leuk verhaal met goede grappen.
DatumWed Mar 3 13:06:57 2004

Reactie no. 10
Naammike roelants
Leeftijd14
Cijfer10
Recensie1 van favoriete albums van suske en wiske want ik vind het leuk hoe wiske suske heeft ontmoet ik ga het kortom waarom ik een 10 geef: ANTIGOON VOORUIT !!!
DatumThu Feb 26 16:49:01 2004

Reactie no. 9
NaamLize
Leeftijd11 jaar
Cijfer7
RecensieHet is een toffe strip, maar ik heb er toch al betere gelezen van Suske en Wiske.
DatumMon Dec 15 18:23:01 2003

Reactie no. 8
Naamjan van loon
Leeftijd8
Cijfer8
Recensiewel goed maar kan beter!
DatumFri Nov 21 21:35:56 2003

Reactie no. 7
Naamvincent
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieHet eerste album met suske & wiske en een echte klassieker met het fantastische idee van vandersteen om antwerpen 2 op amoras te zetten !
DatumWed Aug 20 19:56:26 2003

Reactie no. 6
NaamTom
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal, zonder meer. De hertekening is wel afschuwelijk donker van tint en mag voor mijn part gerust opgefrist worden...
DatumThu Jun 12 11:16:28 2003

Reactie no. 5
NaamTimo
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieIk kan niet zeggen dat dit mijn eerste album was die ik had gekregen, want ik bestond toen nog niet. Maar toen ik Suske en Wiske echt begon te lezen wou ik meteen dit album hebben. Het is gewoon een geweldig album. Ik wou dat er nog meer van deze albums zouden uitkomen. Maar helaas zijn de nieuwste albums allemaal vervolgverhalen
DatumThu May 22 20:09:15 2003

Reactie no. 4
NaamLize
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieIk vind het een heel leuk boek en da zal altijd zo blijven.
DatumTue May 6 19:40:39 2003

Reactie no. 3
Naamjoe
Leeftijd26
Cijfer9
RecensieDit verhaal kende ik alleen van mijn vader. Toen ik als kind enkele stripboeken kreeg van het populaire duo, vertelde hij dat hij destijds in de krant het verhaal over 'het eiland Amoras' had gelezen en dat dat het eerste SS&W-boek was (daar heeft hij overigens natuurlijk maar deels gelijk). Ik direct bij de volgende keer dat ik een SS&W boek mocht kopen (lees: krijgen) op zoek naar het boek en warempel het stond er nog ook en direct gekocht. Het blijft een bijzonder verhaal om dat je in je achterhoofd weet dat er nog veel andere zouden volgen. Dit is de 'geboorte' van SS&W. Leuk boek. Een 'must-have' :)
DatumFri May 2 22:56:16 2003

Reactie no. 2
NaamAlain Stienen
Leeftijd38
Cijfer10
RecensieMijn allereerste Suske en Wiske, die ik begin jaren 70 kreeg van mijn oma voor een goed rapport.
Dat dit album een hertende versie was, wist ik toen nog niet. Alleen het cover al vond ik fascinerend; een spook vliegend door een middeleeuws aandoende stadspoort met een jongen en een meisje achter op zijn rug en dan nog een palmboom in de voorgrond! Het bevleugelde mijn fantasie en die had ik toen meer als genoeg!
Zodoende liet dit verhaal regelmatig alles om me heen vergeten en zelfs nu nog (ondertussen ken ik ook de originele versie) vind ik het boeiend.
Voor mij een klassieker en zeer zeker ook voor de na-oorlogse stripgeschiedenis!
DatumFri May 2 11:38:15 2003

Reactie no. 1
NaamArjan van der Jagt
Leeftijd15
Cijfer10
RecensieMet het eiland Amoras werd 58 jaar geleden definitief de Suske en Wiske reeks gestart. Rikki was verdwenen dus werd de naam van de reeks Suske en Wiske. Het verhaal is orgineel, grappig en de ontmoeting van Suske en Wiske op zijn minst opmerkelijk. Het verhaal is tijdloos en bijna 35 jaar later (in 1984)heeft het eiland Amoras in Amoris van Amoras nog steeds hetzelfde stadscentrum met de bekende toren!
DatumSun Apr 27 12:56:47 2003