Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Op het eiland Amoras


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 68 (1e druk: 1967)
Voor het eerst in album verschenen in 1947

Het eiland Amoras Als Wiske en tante Sidonia een dagje doorbrengen aan de Schelde vist Wiske een oude kruik uit het water. Ze gooit de kruik weg die op het hoofd belandt van de verstrooide professor Barabas. Met een uitvinding van de professor, de Teletijdmachine, kunnen ze een blik werpen op de geschiedenis van de kruik. Door een fout van Wiske ontploft het apparaat en valt de kruik stuk. Er blijkt een oud perkament in te zitten waarop te lezen valt dat het galjoen Antverpia in 1541 is gestrand op een onbewoond eiland. Onder leiding van Sus Antigoon, kapitein van het schip, hebben de schipbreukelingen een staat gesticht op het eiland, dat zij Amoras noemen.

Professor Barabas richt direct een expeditie in om op zoek te gaan naar Amoras. Vergezeld van Wiske en tante Sidonia vliegt hij de volgende dag met de Gyronef naar de Stille Zuidzee.
Eenmaal op het eiland aangekomen vinden ze daar een stad die een kopie is van het oude Antwerpen. Wiske valt uit de Gyronef en maakt kennis met Suske, een nazaat van Sus Antigoon. Suske is lid van de "clan der Mageren", de arme bevolking van het eiland die niet in de stad mag komen. De stad wordt beheerst door de "Vetten" onder leiding van Jef Blaaskop.
Tante Sidonia en professor Barabas worden door de Vetten gevangen genomen nadat ze in de stad zijn neergekomen. Suske en Wiske weten in de gevangenis door te dringen en hen te bevrijden. Bij die bevrijdingsactie krijgen ze hulp van Sus Antigoon die na zijn dood als spook op Amoras moet blijven omdat hij zichzelf dood heeft gedronken.

De vrienden binden de strijd aan met de Vetten en weten de macht op het eiland over te nemen waarna Wiske tot koningin van Amoras wordt uitgeroepen.
De Vetten verzetten zich nog een tijdje maar worden uiteindelijk allemaal verslagen en gedwongen om af te vallen en een heropvoedingscursus te volgen.
Als de rust op het eiland is hersteld vliegt de Gyronef terug naar huis. Suske wil niet meer van Wiske scheiden en gaat mee naar Vlaanderen waardoor het beroemdste stripduo van de Lage Landen definitief verenigd wordt.


Voor meer informatie over dit verhaal zie ook de vergelijking van de verschillende versies van Op het eiland Amoras.

Aankondiging in 'De Nieuwe Standaard'