Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Jeromba de Griek


Jeromba de Griek Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Jeromba de Griek verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,48

Reactie no. 28
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieEen heerlijk ouderwets Vandertseen-album. Het verhaal is doorpspekt met de juiste combinatie van spanning, humor en een goede plot. De nmmer eindigende Grieks-Turkse strijd op de achetrgrond is heerlijk, zelfs de invloed van de Bulgaren ( die ook niet echt vrienden van de eerste twee zijn). Als inspiratie zijn de films "Zorba de Griek"en "From Russia with love gebruikt. De eerste meer dan de andere. Zo zit er heel veel van Istanboel in het relaas verwerkt. Een prachtige stad zodat je heel veel herkent. De spannende opbouw zorgt er voor dat je je continu je hoofd er bij hebt. alles is heel gefaseerd gedaan dus de kans op verveling is miniem. Jerom heeft de hoofdrol en dat is een sterk gegegeven. Dat is niet altijd zo maar in de oudere verhalen vaak wel. Willy V. kon overduidelijk meer met hem dan de opvolgende makers. Al onze hoofdfiguren zijn zeer sterk met in dit geval ook een speciale benoeming voor Prof. Barabas die ons allen op een ludieke manier op het verkeerde been zet. De heldhaftige Sidonia mag er ook wezen. Dit geldt ook voor Stantijn. een leuk mystiek figuur dat zich ophoudt in de catacomben van de Turkse stad. De boeven zjjn echte boeven en geen karikaturen. De achtervolgingen zijn leuk en origineel: in latere verhalen sla je die vaak over waar je dat hier niet doet. ik ontdekte ook dat veel plaatjes die mij van vroeger waren bij gebleven, uit dit verhaal komen: Sdiia die haar eigen haar door elkaar schiet, de glibberige Jerom en Kemal ( Ataturk? ), de Ford 17M die zich stukrijdt op Jerom, en natuurlijk Kemal.
Datumzondag 25 april 2021 12:13

Reactie no. 27
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer7
RecensieOnlangs heb ik dit album weer teruggelezen. Ik vond het wel een leuk album maar niet een van de besten van Willy Vandersteen. Wel leuk dat Jerom hier een leuke rol kreeg en door het geheugenverlies een leuk figuur werd. Het is ook leuk dat hier op de lezersrecensies veel kinderen reageerden en ze het leuk vonden. Daar is het album in principe voor gemaakt. Ik vond het een dikke 7 waard
Datumdinsdag 13 april 2021 00:30

Reactie no. 26
NaamJan P.
Leeftijd46
Cijfer10
RecensieEen klassieker dat meteen al goed uit de startblokken schiet als onze vrienden aanvangen bij Professor Barabas zijn nieuwe kasteel dat haast in nevelen gehuld lijkt. Dat sfeertje wordt door het gehele verhaal vastgehouden, rond het kasteel en in Istanbul en z’n catacomben. De poppetjes van Barabas hebben slechts nut voor één scene, maar door de verwarring aan het begin zit je meteen lekker in het verhaal. We ontmoeten Kemal die (aanvankelijk) vriendschap sluit met Jerom waarna de laatste op z’n zwaard moet passen. Dat blijkt voor onduidelijke redenen een gewild item te zijn voor de Bulgaarse maffia (wat doen die in Istanbul?) die er alles aan gaan doen om zwaard en schede in bezit te nemen. Elders leren we dat het zwaard eeuwige rust biedt aan de hevig bebaarde Byzantijnse kruisvaarder Stantijn als het in de Aya Sophia wordt gehangen. Jerom is inmiddels z’n geheugen kwijtgeraakt (dit zou later in meer verhalen gebeuren) en denkt dat hij een Griek is, maar blijft vanwege z’n goede inborst loyaal tegen Kemal die zich als Turk zijnde tegen hem heeft gekeerd. Al met al komt alles uiteindelijk weer op z’n pootjes terecht in een actierijk avontuur dat werkelijk geen enkel moment wegzakt.
Datumwoensdag 05 augustus 2020 10:55

Reactie no. 25
NaamInti
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieDe titel is geïnspireerd op de film ZORBA THE GREEK. Maar alleen de titel en de Sirtaki dans zijn in de strip te vinden. Verwijzingen naar de James Bond film FROM RUSSIA WITH LOVE zijn er des te meer
Er duikt een foutje op. Als Jerom door de bliksem getroffen wordt (wat geheugenverlies veroorzaakt) zijn z'n kleren gescheurd, maar later in de haven zijn ze weer heel
Bijna het hele verhaal speelt zich in Istanboel af. Maar voor veel meer dan (overigens prachtig) achtergronddecor dient de stad niet
In het zigeunerkamp blijkt zich een bekende te bevinden: Lasido uit DE ZWARTE ZWAAN. Maar hoe kunnen hij en Sidonia elkaar kennen? In DE ZWARTE ZWAAN had Sidonia geen contact met de zigeuners en zij hebben haar nooit gezien
Datumzaterdag 22 december 2018 11:47

Reactie no. 24
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer7
RecensieAlbum wederom gebaseerd op een speelfilm, zoals wel vaker voorkwam in de jaren 60. Het verhaal is relatief simpel: Een zwaard moet in de Aya Sofia opgehangen worden. Maar door de gebeurtenissen daar omheen zoals de ontmoeting met Stantijn en de strijd met de Bulgaarse maffia groep gebeurt er continu iets. Wel wat toevallig lopen ze Kemal in Istanboel tegen het lijf maar ala. Goede tekeningen, al is de wit gearceerde Sidonia op de cover een foutje.
Datumzaterdag 06 december 2014 12:26

Reactie no. 23
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieEen topverhaal. Sidonia, Lambik, Jerom, Suske en Wiske gaan bij professor Barabas op bezoek, die zijn intrek nam in een kasteel in een nogal ongure omgeving. Eén van zijn nieuwe uitvindingen die hij daar maakte, brengt Jerom in contact met de Turk "Kemal". Deze geeft Jerom een kostbaar zwaard in bewaring nadat zij vriendschap hebben gesloten. Na een blikseminslag verliest de spierbundel echter zowel het zwaard als zijn geheugen en komt in Turkije terecht. Onze vrienden reizen hem met het zwaard achterna om hem te helpen, er zijn echter meer mensen op het zwaard uit. Zo onstaat er een spannend avontuur, Turkije is kleurrijk en sfeervol neergezet en alle personages dragen bij aan het welslagen van dit verhaal. ?Jeromba de Griek is duidelijk gebaseerd op de James Bond film ?From Russia with love. Blijkbaar liggen Suske en Wiske en James Bond elkaar wel, zie ook het album ?De apekermis. Een dikke tie?.
Datumwoensdag 13 april 2011 14:46

Reactie no. 22
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieDit album heeft, ongeacht dat ik het zeker mooi vind, enkele tegengestelde karakters. De Turk Kemal is beslist géén moslim daar hij aan alcohol verslaafd is maar wél een hekel heeft aan Grieken want de haat tussen dit volk en de Turken is inderdaad eeuwenoud. Dat Bulgaren als een soort maffio's worden beschouwd is erg vreemd daar de Bulgaren in die tijd werden overheerst door de Russen. Aan de hoofdfiguren is weinig veranderd al komt de kruisvaarder Stantijn erg komisch over met zijn enorme lange baard! Stantijn werd echter (evenals sommige andere figuren uit verhalen van Suske en Wiske) door middel van een vloek eeuwenlang op de Aarde gehouden waaronder ook de sneeuwvrouw (Het bevroren vuur), Thijs (De bokkerijders), Fanfaron (De bokkige bombardon), de alchemist (De duistere diamant), Hans van Waldenburg (De stenen broden), Don Persilos Y Vigoramba (Het Spaanse spook) e.a.! Je kunt je afvragen wat al deze "vervloekten" in al die jaren of eeuwen hebben uitgevoerd op de wereld daar ze meestal wel of niet zijn verouderd. Probeerden ze van de vervloeking af te komen of moesten anderen dat voor hen doen? Wie zolang op de Aarde verblijft door een dergelijke vloek gaat op een gegeven moment naar eeuwige rust verlangen al gaat dit blijkbaar niet op voor Suske, Wiske, Sidonia, Lambik, Jerom, Barabas en hun meest bekendste vrienden en vijanden!
Datumzaterdag 8 januari 2011 22:43

Reactie no. 21
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieDit verhaal spreekt mij erg aan en dit voor de volgende redenen: Het begint al goed met de op hol geslagen telegeleide poppetjes. Erg grappig hoe ze Sidonia en vooral Lambik de stuipen op het lijf jagen. In de rest van het verhaal zit ook voldoende humor, actie en spanning. Toegegeven, de plot is niet superorigineel, namelijk een gestolen zwaard terugvinden (zie ook Sjeik El Rojenbiet, maar daar gaat het om een dolk). Het is echter het geheel die dit verhaal goed maakt.
Rond deze tijd verschenen drie albums waar Jerom een belangrijk aandeel in heeft ( andere 2 zijn de Nerveuze Nerviërs en de schone slaper), en in dit album heeft Jerom toch de leukste rol, namelijk deze van Griek.
Klein minpuntje is dat Sidonia blijkbaar de zigeuners uit de Zwarte Zwaan kent, alhoewel het invoornoemd album enkel Suske, Wiske, Lambik en Jerom waren die met die zigeuners in aanraking kwamen.
Datumzaterdag 24 januari 2009 21:46

Reactie no. 20
NaamJ. Joffer
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieIn de jaren zestig liet Vandersteen zich graag inspireren door de bioscoop en tv, als het ging om plot voor zijn Suske en Wiske-verhalen. James Bond, Batman, en ook Zorba de Griek, een klassieker uit 1964 met Antony Quinn als de ruwe bolster uit de titel. Deze keer is echter de uit de bioscoop gehaalde inspiratie beperkt gebleven: het album heeft weinig met de film, die zich op Kreta afspeelt, van doen. In plaats daarvan presenteert Vandersteen een geheel nieuw verhaal, waarbij alleen de titel en het sirtaki-dansen op de film zijn gebaseerd. Waar hebben we het dan over: onze vrienden krijgen te maken met de ruwe Turkse zeeman Kemal, die een kromzwaard bezit dat eigenlijk een oude kruisridder moet verlossen van eeuwenlang spoken in Istanboel. Ene Boris maakt er, om niet genoemde redenen, jacht op. Het resulteert in een dolle klopjacht door Istanboel, en in een vete tussen Kemal en Jerom, die door geheugenverlies denkt dat hij een Griek is. Dat is dan ook meteen het eigenlijke thema van het album: het overwinnen van alle vijandschappen (zoals tussen Grieken en Turken) onder het motto "Weest allen broeders". En dit thema is weer verdomd warm en onderhoudend neergezet zoals Vandersteen dat zo goed kon.
Er is een beste lading aan grappen, en de couleur locale is zuinigjes maar sfeervol. Hilarisch is trouwens het plaatje waarop Kemal Jerom met tafel en al buiten smijt ("Verraad! Een Griek!"). Voor de filmfans zijn er overigens nog een aantal scènes die overduidelijk ontleend zijn aan de James Bond-film From Russia with love.
Leuk album, kortom. En voor wie zich afvroeg waarom Kemal en Jerom blijkbaar even sterk zijn, wil ik wel mijn theorie aandragen: Jerom is zijn geheugen kwijt, dus misschien is hij "vergeten" hoe sterk hij eigenlijk is...?
Datumdinsdag 26 augustus 2008 12:26

Reactie no. 19
Naammarcus
Leeftijd38
Cijfer9
Recensieheerlijk mooi sfeervol verhaal, maar tikkie zwak misschien met dat zwaard ophangen in de koepel
Datumwoensdag 16 januari 2008 22:44

Reactie no. 18
NaamAri
Leeftijd24
Cijfer6
RecensieIn tegenstelling tot de meeste andere lezers, vind ik dit album één van de mindere verhalen.
De plot vind ik een beetje simpel: zwaard moet worden opgehangen aan luster - boeven proberen zwaard te stelen. De kleine poppetjes vind ik bovendien eerder storend, omdat ze niets toeveoegen aan het verhaal.
Bovendien vind ik de tekeningen niet echt indrukwekkend: Istanbul is een heel kleurrijke en indrukwekkende stad, en dat komt hier totaal niet naar voor, vind ik, met als dieptepunt die tekening in de "bazaars": grijs en sfeerloos.
(vergelijk bijvoorbeeld met het Kiekeboe-album "Konstantinopel in Istanbul" waar de stad wel in al haar schoonheid in beeld wordt gebracht)
Pluspunten zijn de interacties tussen Jerom en Kemal, de geheimzinnige Stantijn en de sfeervolle inkleuring.
DatumThu Jul  5 14:24:54 2007

Reactie no. 17
NaamBoudin
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieIdeaal om tijdens een kille winteravond knus gezeten bij de open haard in één ruk uit te lezen (iets gelijkaardigs had Carl - reactie 6 - blijkbaar ook al door, respekt!).
Ik moet bekennen dat ik als kind behoorlijk van slag was toen Jerom zijn geheugen verloor en daardoor zijn beste vrienden niet meer herkende. Temeer aangezien de laatste bladzijden van mijn exemplaar destijds afgescheurd en zoek geraakt waren, zodat ik jarenlang in het duister heb getast over hoe het nu eigenlijk afliep. Heel wat later dan bleek het gelukkige einde ook nog heel ontroerend.
Wat de invloed van films betreft, behalve de vernoemde 'Zorba De Griek' en 'From Russia With Love' is daar ook 'Topkapi', waarin Melina Mercouri en Peter Ustinov samen met een paar andere boeven de diefstal beramen van een met edelstenen bezette dolk (waaraan de film zijn naam dankt) die zich in de Aya Sofia bevindt. De film bevat onder meer een opvallende worstelscène, die duidelijk model heeft gestaan voor het duel tussen Jerom en Kemal. Merk overigens op dat alle drie deze kaskrakers uitkwamen binnen de periode 1962-'64.
Origineel is dit album dus allesbehalve, en toch werkt de meervoudige schatplichtigheid geen moment storend, omdat ze nooit gezocht of oportunistisch overkomt. Jeromba de Griek is de authentieke 'verdroming' van een aantal - naar sfeer en inhoud onderling verwante - avonturenfilms die toentertijd tot de collectieve verbeelding zijn gaan behoren. Vandersteen hoefde enkel in te pluggen op een golf die in de vroege jaren zestig kennelijk in de lucht hing.
DatumFri Mar  9 23:57:00 2007

Reactie no. 16
NaamMartin
Leeftijd33
Cijfer9
RecensieHeel mooi boek en mooi getekend. De voorkant heb ik nog eens proberen na te tekenen, lijkt wel een schilderij. Het is niet echt een typisch S&W-boek maar dat maakt de reeks juist zo veelzijdig. In deze periode met oa De Poenschepper en De 7 snaren worden de hoofdpersonen het meest als echte mensen getekend en minder als stripfiguren. Later veranderde dit weer iets met grotere hoofden en kleinere rompen. Maar dit terzijde.
DatumTue Mar  6 19:21:02 2007

Reactie no. 15
NaamKarst
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieWat ik vooral leuk vind aan dit verhaal is het griezelige begin. Het is eens wat anders dan bij Sidonia thuis. Vanaf de eerste blikken op de poppetjes zit je er gelijk in.
Kemal vind ik een erg leuk figuur. Het is erg boeiend om te zien hoe hij zomaar opeens kan omslaan als Jerom een griek zegt te zijn. Eerst vind hij hem aardig en daardoor verandert dat opeens. Dat beeld willy heel goed uit en jammer genoeg is dat nog steeds erg actueel. 9 van de 10 x slaat het namelijk nergens op.
Wat ik ook wel leuk vind is om Sidonia eens met zwart haar te zien. Staat haar goed.
ja het is een geslaagd verhaal te noemen.
DatumFri Dec  8 21:47:44 2006

Reactie no. 14
NaamLeander Zimmerman
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieEen schoolvoorbeld van een goed Suske en wiske album. Dit omdat de tekeningen erg mooi zijn, het heel spannend is en het slot prachtig is ( het plaatje dat Jerom en Kemal de rest dragen, die het zwaard ophangen). Dit verhaal is absoluut niet oppervlakkig, maar geeft juist historische achtergrond. Dat is in dit album niet te langdradig.
DatumThu Oct 19 14:07:07 2006

Reactie no. 13
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen heel boeiend, spannend en humoristisch verhaal, met het prachtige decor van Istanbul. Zoals gezegd ook heel veel leuke bijrollen; persoonlijk vind ik de mysterieuze Stantijn de leukste. Wel ben ik het met Peter Hoekstra eens dat het vreemd is dat Jerom hier een gelijke in sterkte vind. Jerom is toch de sterkste man van de wereld, sneller dan geluid en in staat om vrachtwagens te tillen en zonder moeite draken en legers te verslaan. Hoe kan het dan dat hij hier een gelijke vind in Kemal? Misschien dat Vandersteen ook vond dat Jerom te sterk was en eens een gelijkwaardig tegenstander moest ontmoeten?
DatumSat Jun 25 12:25:30 2005

Reactie no. 12
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer8
Recensiejerom is hier heel leuk,  Kemal, een Turk, sluit vriendschap met Jerom, maar staat hem naar het leven als hij denkt dat Jerom een Griek is, maar sluit weer vriendschap als hij gaat inzien dat Grieken en Turken vreedzaam naast elkaar moeten leven.
Dat vind ik heel leuk.
DatumMon Apr 11 13:24:52 2005

Reactie no. 11
Naam Tim
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Na 'De Tartaarse Helm' de 2e S&W die ik ooit las. Een leuk verhaal, met Jerom in de hoofdrol, en ook zeer goed is dat Jerom zijn evenbeeld tegen het lijf loopt. Het verhaal begint ook leuk, met die miniatuurpoppetjes van prof Barabas, en ademt een donkere, regenachtige en daardoor sombere sfeer uit. Wel kreeg ik het idee dat dit begin niets met de rest van het verhaal te maken heeft, maar slechts diende als opvulling. Toch is dat zeer zeker niet negatief.
Het verhaal krijgt een 9, maar dankzij de originaliteit én het feit dat dit een van mijn eerste S&W's ooit was, een 10.
Datum Mon Dec 27 14:36:06 2004

Reactie no. 10
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 13
Cijfer 7
Recensie het verhaal is wat saai, het spreekt me absoluut niet aan.
een kleine 7
Datum Fri Dec 17 21:06:33 2004

Reactie no. 9
Naam pieter
Leeftijd 23
Cijfer 9
Recensie Een prima album. Het verhaal is goed opgebouwd en is lekker exotisch en spannend. Net als hiervoor al werd gezegd is het thema van de ruzie tussen Grieken en Turken erg actualiteitsgebonden. Bovendien is het erg leuk om de uitbarstingen van Kemal te zien en de dynamische scenes die hieruit voortkomen. Behalve Kemal zijn er nog meer leuke personages zoals Stantijn de kruisvaarder en de broers Lasido en Remifa. Ook een grappig idee is het optreden van de mini popjes van onze helden van Barabas. Verder is Lambik weer zot als vanouds, Suske en Wiske zijn weer nieuwsgierig en onderzoekend en Sidonia komt uit de verf als een pittige tante. Wat mij betreft is dit een van de beste albums van Suske en Wiske
Datum Tue Nov 30 18:13:46 2004

Reactie no. 8
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Een verhaal typerend voor die periode. Grieken en Turken zijn niet bepaald de beste vriendjes. (zie cyprus). De sfeer is uitstekend en komt goed over met de gebruikte kleuren. Enige nadeel is dat Jerom zijn gelijke vindt, wat ik persoonlijk minder vindt, omdat het jeroms reputatie een beetje ten gronde richt en ik zo de indruk krijg dat Jerom niet de "normale" jerom is, zoals alle andere S*W`s. Maar al met een dik verdiende 9!
Datum Thu Sep 23 13:41:18 2004

Reactie no. 7
Naam Niels Peelman
Leeftijd 13
Cijfer 7
Recensie Valt wel mee...
Datum Thu Apr 15 16:47:48 2004

Reactie no. 6
Naam Carl
Leeftijd 30
Cijfer 8
Recensie Aaah. Die donkere sfeer dat dit album uitstraalt (het slechte weer,het goede tempo van de gebeurtenissen (de verhaallijn blijft intakt met de hoofdfiguren goed centraal, alle bijfiguren zijn functioneel in het verhaal maar zijn niet meer dan dat), het mysterie dat dit album uitstraalt, ... Een boek om bij een nachtlampje op een winsterse avond te lezen.
Datum Wed Dec 3 23:50:14 2003

Reactie no. 5
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Die sfeer alleen al in de eerste paar stroken. Geweldig. En dan die rol die Jerom vervuld. Prima gemaakt. Deze moet je gelezen hebben!!
Datum Sat Aug 30 00:40:45 2003

Reactie no. 4
Naam Angel Dominguez
Leeftijd 26
Cijfer 10
Recensie Als de jaren zestig zich aandienen, is het duidelijk dat vrede niet betekent dat oorlog afwezig is. Weliswaar is er dan geen echte oorlog tussen Turken en Grieken, ze zijn niet de beste vrienden van mekaar. Dat de haat werkelijk nergens over gaat laat Vandersteen duidelijk merken in dit meesterwerk. Subliem en sfeervol getekend en een erg spannend verhaal. De overeenkomsten met From Russia with Love is een aardig detail.
Datum Mon Jun 30 17:27:45 2003

Reactie no. 3
Naam Jaap Blom
Leeftijd 23
Cijfer 9
Recensie Zeer leuk album.
Vooral het begin is leuk met die mechanische popjes; geheimzinnig maar blijkt slechts iets van de prof te zijn. Hierdoor zit je gelijk in het verhaal.
Tja de rest is natuurlijk ook gewoon goed:
toffe locaties, leuke grappen en goed getekend.
Conclusie: lezen dus!
Datum Mon Jun 9 23:03:27 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Gewoon een leuk verhaal, Jeromba de Griek.
Ik vind het verder gewoon fantastisch dat Jerom iemand tegenkomt die bijna even sterk is als hijzelf.Ook de humor en blijvende spanning en verhaal maken dit verhaal tot het beste verhaal met Jerom in de hoofdrol.
Maar ja, zijn er nog meer verhalen met Jerom in de hoofdrol?
Datum Wed Apr 30 09:56:20 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Veelal wordt bij dit leuke verhaal verwezen naar die overbekende film van Michaelis Cacoyannis; "Zorba, the Greek" uit de jaren 60. ( Degene die de film kan bemachtigen op DVD of video moet hem zich aankijken! Werkelijk de moeite waard! )
Maar dat is volgens mij niet helemaal juist!!!
Zeker zijn onoverzienbaar elementen uit "Zorba, the Greek " aanwezig. Dat wil ik niet ontkennen. Maar Willy Vandersteen heeft zich ook volgens mij voor de achtergrond van dit verhaal inspiratie opgedaan uit een James Bondfilm, nl.: "From Russia with love". De razend populaire film kwam uit in 1962 En "Jeromba de Griek" in 1966. Dus is mijn bewering goed mogelijk.
Er zijn nl. vele overeenkomsten:
1. De plaats van handeling: Istanboel
2. De oude huizen van Istanboel komen zowel in dit verhaal als in de film.
3. De ondergrondse zuilengalerij komt ook in de film voor. James Bond ontsnapt via deze galerij aan de Sowjets.
4. James Bond moet iets halen in de Aya Sofia. Jerom brengt het kromzwaard erheen.
5. De locatie van een zigeunerkamp komt ook in de film voor.
6. En dan de Bulgaren. In de James Bondfilm zijn het spionnen die voor de Sowjetrussen werken.
Ik geloof, dat ik ze nu alle heb. Dat wil trouwens niet zeggen, dat ik het verhaal niet leuk vind. Het tegendeel is waar!!! Willy heeft een uiterst spannend en sfeervol verhaal uit de hoed getoverd.
Datum Sun Apr 27 12:38:36 2003