Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De IJzeren Schelvis


De IJzeren Schelvis Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De IJzeren Schelvis verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,27

Reactie no. 36
NaamLeendert
Leeftijd50
Cijfer8
RecensieEen mooi verhaal en eindelijk speelt hier geen mysterieuze onbekende of een gemaskerde een rol zoals in het aantal albums hiervoor. Een spannend verhaal. Wel vind ik het typisch hoe iemand onder water een kogel kan schieten. Dat lijkt me wel erg moeilijk. Daarnaast vond ik het einde weer erg vlak. Een bandiet die eerst mensen wilt vermoorden en dan ineens boete gaat doen. Dat vind ik altijd wel een vlak einde..
De discuss van Lambik met de watergeest Akuwax over de Parels van Geluk vond ik wel weer heel mooi en diep. Als je iets geeft om dankbaarheid te krijgen ben je eigenlijk een koopman. En als je ze wilt geven aan mensen van goede wil, dan heb je het probleem dat deze mensen al vaak gelukkig zijn. En dat liefdadigheid ook talent vereist. Dit zijn mooie dingen om over na te denken.
Een mooi album weer. Daarom een dikke 8
Datumdonderdag 30 mei 2024 23:01

Reactie no. 35
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieDe ijzeren schelvis is net zoals de speelgoedzaaier een aardig verhaal, maar toch ook niet meer dan dat. Het begint nog wel allemaal spannend, met het kamperen, een ongeluk en daarna de geheimzinnige kist. Daarna kakt het verhaal toch een beetje in. Ik snap ookn niet waarom Lambik persé niet wil geloven in atlantis. Hij heeft toch wel gekkere dingen meegemaakt in zijn carrière? Deze koppigheid is een beetje een nieuwe eigenachap, hij blijft eigenlijk vasthangen in zijn eigenwijsheid, terwijl de klassieke Lambik naar mijn mening zijn ongelijk toch sneller toegaf. Er it wel veel goede humor in het album en het verhaal is ook gewoon goed. Vanwege de nostalgische factor geef ik het dan ook een 8.
Datumdinsdag 05 december 2023 00:15

Reactie no. 34
NaamEmmes
Leeftijd47
Cijfer10
RecensieWat een topalbum is dit weer. De speelgoedzaaier was zeker niet slecht, maar dit verhaal zit origineler en iets minder geforceerd in elkaar. Maar er zijn nog zaken aan te halen om dit een beter album te vinden. Opgelet: mijn bespreking gaat over de klassieke versie en niet de nr 76 versie, maar daarover later meer.
Allereerst is er natuurlijk Jerom. Vandersteen vindt er steeds beter zijn draai mee en weet nu hoe hij de harten van zijn lezers kan overhalen om hem definitief te aanvaarden als een lid van de vaste crew. De scene waarbij hij het dagboek gaat halen bij de garagehouder is onvergetelijk, zeker met zijn fantastische voordacht van het gedicht "Jantje zag eens pruimen hangen". Hij gebruikt Jerom ook soms zoals Herge kapitein Haddock gebruikte - als er veel moest verteld worden, doet hij iets op de achtergrond om het boeiend genoeg te houden, zoals zijn glas steeds terug vullen door wat anderen gemorst hebben. Dat maakt hem heel sympathiek en maakt het verhaal ook rijker en boeiender in gedeelten waar het dreigt wat saaier te worden. Maar nog veel beter is dat Vandersteen ontdekt heeft dat Jerom de perfecte sparringpartner kan zijn voor Lambik. Bijvoorbeeld bij het wedstrijdje het langst onder water blijven, of bij de revisie van de Bathyclaaf. Als de zwaardvissen hen aanvallen als de duikboot vast zit in een grote spons, mag Lambik vechten met hen terwijl Jerom de spons loskapt. Dat vond ik frappant - niet alleen bevestigt dit wel dat Lambik nog steeds held mag zijn, maar ook dat Jerom er van uit gaat dat hij het aan kan. Dit is iets dat volledig gaat verdwijnen uit latere albums, en dat is een beetje jammer. Maar Vandersteen tekent nog altijd tegelijkertijd de Kuifje verhalen (hij zit nu aan "De gazanten van Mars"), en dat heeft nog wel zijn invloed. Jerom mag ook Lambik een keer redden maar ook andersom. Jerom is twee maal niet onverslaanbaar - een keer wordt hij plat gedrukt door het water (wat niet kan overigens, maar dit terzijde), maar hij krijgt ook de reuzeschelp niet open en moet het onderspit delven. Het blijft fijn dat Vandersteen probeert om de kracht van Jerom te ondermijnen. Hij doet nochtans wel heel straffe dingen ook in dit album, zoals een lichtstraal met zijn handen verbuigen. Lambik heeft in elk geval Jerom nu definitief aanvaard, en ik denk nu ook de lezers wel, want Jerom zorgt regelmatig voor goei grappen en hij is gewoon schattig.
Ook de bijfiguren zijn top: kapitein Hanker, Rhoer en Zwabber zijn niet de stomme tegenstanders die we later wel eens zullen tegenkomen in Suske en Wiske, maar echt wel geloofwaardige mensen waarvan het gevaar echt dreigt. Dat het verhaal eigenlijk een race is tussen twee partijen, is goed gevonden... maar dat uitgangspunt hebben we al wel een beetje gezien in Kuifjealbum De Geheimzinnige ster. Maar het deert niet want meer overeenkomsten dan dat zijn er niet.
Duidelijk is ook dat Vandersteen op een bepaald moment nog veel ruimte had om het verhaal af te ronden, en er zo goed als "grappen van twee stroken" in stak, dus één publicatie van een krant. Let maar eens op vanaf pagina 37 tot 41. Maar de humor is van een torenhoog niveau in dit verhaal, dus ook dat is allemaal niet erg. Mijn favoriete grappen zijn Lambik die denkt dat hij nog altijd aan het kamperen is, Jerom die Lambik buiten gooit als hij kuren verkoopt, of Jerom die een lamp uitblaast en zegt dat het niet zo moeilijk is, je moet met zaklampjes beginnen. Ook dat hij Zwabber omdraait in zijn duikerspak is goed gevonden. Meer dan ooit is Jerom eigenlijk degene die voor de grapjes zorgt, en dat gaat hem goed af, en brengt ook een wat frisse wind. In het originele klassieke album had hij trouwens al wel een hemd aan, maar nog wel zijn oorspronkelijk broekvelletje. Maar een heel groot deel van het album had hij een duikerspak aan, en zo vergeten we weer wat meer hoe Jerom er oorspronkelijk uit zag. Hij lijkt ook iets groter te zijn, in dat pak, en hij lijkt hem in de laatste twee stroken ook zonder duikerspak al iets groter te tekenen. Hij ziet er in elk geval in iets album iets minder "wild" uit en meer mens.
Maar het is ook best spannend, met de Ijzeren Schelvis die onvermijdelijk naar de bodem zakt terwijl de zuurstof bijna op geraakt. Ze denken er misschien wel wat laat aan om de zuurstof van de duikerspakken te gebruiken. Maar ook het einde, met de kostbare parels van het geluk, heeft Vandersteen nog genoeg stroken over om dit vrij lang te laten duren en het niet te snel te moeten afhaspelen (zoals nu wel eens gebeurt... misschien ook omdat de verhalen korter moesten worden).
De tijd tussen de publicatiedatum en de tekendatum moet ook vrij kort geweest zijn. Soms bedenkt Vandersteen zich. Het meest opvallend is dat wanneer Jerom wil gaan "tuinieren met moedwillige bloem" op het einde van een 2de strook, en in het volgende prentje (de publicatie van de volgende krant) zegt hij dan "Jerommeke te struis om door klein sas te kruipen". Maar later doet hij dat meerdere keren wel. Hij wou Suske en Wiske even iets laten beleven, en terecht, want het draaide heel veel over Lambik en Jerom. Zo krijgen zij zeven pagina's lang de hoofdrol en mogen zij Alanta voor het eerst ontdekken. Andere momenten waarbij het opvalt is het filmen van het dagboek door de tegenstanders, dat enkele pagina's later mislukt blijkt te zijn (tja waarom laat je dat dan gebeuren... waarschijnlijk had hij er andere plannen mee.) Het zeemeerminnetje noemde in de aankondiging nog Moelleke. De kapitein noemt haar Nikki. Maar als ze dan in Alanta aankomen noemt haar moeder haar ook Nikki. Dat kan eigenlijk niet en is de eerste echte fout die ik kan ontdekken in een verhaal van Vandersteen. Erg is het allemaal niet. Maar het geeft wel aan dat elke dag twee stroken tekenen met een korte deadline dit als gevolg kan geven. Laat me duidelijk zijn dat ik heel hard hou van dit verhaal en dat de kleine mankementen die ik aanhaal eerder vertel als weetje dan als een minpunt. Want in mijn ogen is dit verhaal perfect. Het is ook heel leuk om eens GEEN onbekende, gemaskerde, weetikveel te hebben. Dit is geleden van ... De Sterrenplukkers denk ik.
Tenslotte nog even een vergelijking tussen nr73 en de oorspronkelijke klassieke versie. De cover is verschillend, en alhoewel beide mooi zijn, verkies ik de klassiek versie omdat het toch wat meer toont. Het grotere verschil zit in het album zelf. Hoe lelijk is de nr73 versie wel niet? De kleuren zijn verschrikkelijk slecht, zeker tot en met pagina 19. Wie bedacht die "bloos"plekken in hun gezicht? Hoe slecht is het hoofd van Sidonia niet hertekend? Het is echt afgrijselijk. Het volledig hertekenen van Jerom is ook hier weer het geval. In nr73 loopt hij volledig gekleed rond, maar de stijl van Jerom (en ook Sidonia soms) hoort helemaal niet bij de rest. Kijk maar eens naar pagina 13 en vergelijk het met de klassieke versie, moest je die hebben. Merk hoe veel mooier de originele tekeningen zijn, en hoe erg de verdikking is van de inkt in dit album. Als je het klassiek album kent, met de mooie details van Vandersteen, dan is het afschuwelijk wat ze er van gemaakt hebben in nr73. Ik zie zelf soms een Wiske zonder strikje in nr73. Verder zie ik dat ze voor nr73 de Hollandse tekst hebben gebruikt (nr 14 van de ongekleurde Hollandse reeks die tegelijkertijd verscheen in 1955). Waarom ze dat gedaan hebben is onbegrijpelijk, maar in plaats van "Daar zie! Hij ook zulle!" krijg je dan "Als je me nou! Hij ook!". Verschrikkelijk toch? Ik snap dat het Antwerps zoals soepap, fonoplaat, en phare moest verdwijnen, maar dit gaat toch wel iets te ver weg van de oorspronkelijke tekst.
Kies dus voor het klassieke album, ook al heeft het geen kleuren, en geniet van dit originele meesterwerk van Vandersteen.
Datumzaterdag 08 januari 2022 15:35

Reactie no. 33
NaamRemco
Leeftijd50
Cijfer9
RecensieVan het nieuwste album naar een heel oud. Een zeer grote kloof wat je ziet en voelt: het oude album pakt je in met de oude charme. Alles is veel donkerder getekend en dat maakt toch meer sfeer dan het kraakheldere van vandaag. Ik zal niet het hele verhaal uit de doeken doen, dat staat in de verhalenafdeling en andere collega's zijn daar al uitgebreid op ingegaan. Het is een mooi sprookje met de ouderwetse thema's als list en bedrog, diefstal,sportief strijden, inkeer en heldendaden. Mooi vertelt met een juiste spanningsboog die je noopt tot lezen. Elk personage is ouderwets sterk en je merkt dat het verhaal goed doorwrocht is. De verhaallijn toont nergens hiaten. Beroemde S&W vondsten zijn er ook in de vorm van het ombuigen van lichtstralen, platte Jerom, Jerom die op eigen wijze de srtijd aan bindt met van alles en nog wat. Het wordt zeer spannend naar het einde toe maar de inkeer is weer heel suf. Het is realistischer en harder als de onverlaten echt slecht blijven. Maar ja, de maker wilde natuurlijk wel de wereld verbeteren ( hoewel hij niet vies was een een fikse portie agressie zo nu en dan). Van het nieuwste album naar een heel oud. Een zeer grote kloof wat je ziet en voelt: het oude album pakt je in met de oude charme. Alles is veel donkerder getekend en dat maakt toch meer sfeer dan het kraakheldere van vandaag. Ik zal niet het hele verhaal uit de doeken doen, dat staat in de verhalenafdeling en andere collega's zijn daar al uitgebreid op ingegaan. Het is een mooi sprookje met de ouderwetse thema's als list en bedrog, diefstal,sportief strijden, inkeer en heldendaden. Mooi vertelt met een juiste spanningsboog die je noopt tot lezen. Elk personage is ouderwets sterk en je merkt dat het verhaal goed doorwrocht is. De verhaallijn toont nergens hiaten. Het wordt zeer spannend naar het einde toe maar de inkeer is weer heel suf. Het is realistischer en harder als de onverlaten echt slecht blijven. Maar ja, de maker wilde natuurlijk wel de wereld verbeteren ( hoewel hij niet vies was een een fikse portie agressie zo nu en dan). De bijfiguren zijn ook erg goed: de aanvankelijk stuurse vader van het meerninnetje die tovh een zachte kant heeft, het meerminnetje zelf, haar moeder maar ook Sjam en Foeters die echt boeven zijn ( hun dubbelhartigheid is zeer sterk). Elk personage doet waar die voor geschapen is. Precies goed verdeeld. Beroemde S&W vondsten zijn er ook in de vorm van het ombuigen van lichtstralen, platte Jerom, Jerom die op eigen wijze de strijd aan bindt met van alles en nog wat. Een heerlijk ouderwets album dat niet perfect is maar wel bijna.
Datummaandag 29 november 2021 19:28

Reactie no. 32
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer7
RecensieDe IJzeren Schelvis, een verhaal dat zeer sterk begint, maar erg zwak eindigt. Ik snap dan ook niet waarom veel mensen dit verhaal zo ontzettend goed vinden. Het is een leuk verhaal, maar meer ook niet. Alle verhalen na de introductie van Jerom vindt ik sowieso al minder goed dan de periode: Het Eiland Amoras – De Lachende Wolf. Die eerste, gouden serie van albums is in mijn ogen ongeëvenaard.
Zoals ik net al zei, begint het verhaal best sterk. Terwijl ze aan het kamperen zijn, raken onze vrienden opgescheept met een kist waarin een zeemeermin zit. Enkel rauwe zeemannen proberen deze kist van ze te stelen. Uiteindelijk leidt dit tot een wedstrijd tussen S&W, Jerom en Barabas tegenover de zeemannen, die overigens werken voor Sjam en Foeters. De wedstrijd gaat erom wie als eerste de verzonken stad Alanta bereikt en de parels van het geluk vindt. Alanta is natuurlijk een parodie op Atlantis. Lambik wilde niet mee, omdat hij niet in Alanta gelooft. Voor mij is dit een van de domste onderdelen van dit album. Ik ben de reeks in chronologische volgorde aan het herlezen en op dit punt was Lambik al eens terug gezonden naar het verre verleden (Lambiorix) en had hij als drakendoder opgetreden in de Ringelingschat. Verder had hij eerder al eens een zeemeermin ontmoet in het Bevroren Vuur. En nu ineens weigert hij mee te doen aan de wedstrijd omdat hij niet gelooft in het bestaan van een verzonken stad?! Onzin, na alles wat hij eerder al heeft meegemaakt! Daarnaast mistte Vandersteen hier de kans om Lambik opnieuw als ruwe zeebonk te laten optreden, net zoals in het Bevroren vuur. Dat was hilarisch geweest!
Ondanks dat de rest van het verhaal leuk is, vooral de strijd met de zwaardvissen, vindt ik het einde van het album ook erg zwak. Het deed mij een beetje denken aan de albums uit de blauwe reeks die later ingekort in de rode reeks zouden verschijnen. De parels van het geluk worden gevonden en schrijven het bericht: ‘Men vindt geluk niet door het te zoeken, maar door het te geven’. Een mooie boodschap, en op de pagina hierna zegt de slechte zeeman Hanker, die twee pagina’s eerder nog het zeemeerminnetje wilden neerschieten doodleuk dat hij de boodschap begrepen heeft en dat Sjam en Foeters failliet is. Een erg afgeraffeld einde naar mijn mening. Ondanks dit alles is ‘De IJzeren Schelvis wel een prima album, maar door deze dingen is het nooit een favoriet van mij geweest. Daarom krijgt dit album net als ‘De Speelgoedzaaier’ een 7 van mij.
Datumvrijdag 16 juli 2021 19:30

Reactie no. 31
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieOnze vrienden stuiten op een zeemeerminnetje dat ergens op de zeebodem in de Golf van Thessaloniki de 'parels van het geluk' weet te liggen. Tja, wie is er nou niet op zoek naar het geluk? Om uit te delen dan hè. De heren Sjam & Foeters denken daar echter anders over, die denken er grof geld aan te kunnen verdienen...
Bovenstaande samenvatting doet natuurlijk geen recht aan zo'n vaardig en met zoveel eenvoudige maar precies rake details in elkaar gestoken verhaal, dat vlotjes stilaan steeds spannender wordt, met name als we eenmaal in de sombere diepzee zijn aangekomen. Ondanks alle gekkigheid voel je de bedrukte sfeer en het gevaar. Verder zijn er weer veel mooie vondsten en Vandersteen verkent met veel plezier de mogelijkheden die het nieuwe personage Jerom met zich meebrengt.
Die luchtbel onderwater is ook zoiets, zo slim uitgewerkt, met wat goede gags erbij. Eerlijk gezegd verwachtte ik half dat Vandersteen dit idee van Jules Verne of iets dergelijks had afgekeken, maar ik kon zo gauw niet vinden dat het concept ouder is dan dit album. Verder niet te lang over nadenken: waarom hebben Nikki en haar familie die luchtbel eigenlijk nodig, ze overleven in het water toch ook wel?
Ach, en dan is ook nog eens elk plaatje zo liefdevol en zorgvuldig getekend. Ja, zo worden ze niet meer gemaakt. Met elke herlezing blijft dit album leuk, spannend en inspirerend. Zelfs het feit dat voor de kleurenuitgave alle hoofdjes van Jerom en Sidonia door een derderangs kleurenkladder zijn vernaggeld, brengt me niet van mijn goede humeur. Dit album is gewoon een 10.
Datumdinsdag 29 december 2020 06:50

Reactie no. 30
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieWat mij betreft een van de beste albums uit de reeks. Naast een ijzersterk verhaal, schitterende tekeningen is het bovenal spannend tot de laatste bladzijde. Er zit ook veel humor in het album, zowel de directe gags maar ook wat subtieler zoals de drinkende Jerom bij het feestmaal in Atlantis. Door deze humor vind ik dit soort albums nog een stukje boven de verhalen van de Blauwe reeks staan. De tekeningen zijn, typerend voor halverwege de jaren vijftig, zeer gedetailleerd.
Datumzaterdag 13 december 2014 08:18

Reactie no. 29
NaamWendy
Leeftijd43
Cijfer9
RecensieÉén van de officieel erkende classics en daar behoort De Ijzeren Schelvis zeker toe, geen 10 omdat er net een paar soort van persoonlijke favorieten zijn die net ietsje hoger mogen scoren.
Datumzaterdag 22 maart 2014 16:06

Reactie no. 28
NaamRené
Leeftijd36
Cijfer9
RecensieGeweldige Suske en Wiske! Prachtig verhaal dat tot op het einde spannend blijft: pas op p. 58 (!) blijkt de afloop. Ik heb deze pas voor het eerst vorig jaar gelezen en is nu mijn op één na grootste favoriet ooit(alleen De Tamme Tummi vind ik nog beter). Zo moet een S&W zijn! Een 9+!
Datumzaterdag 27 juli 2013 22:10

Reactie no. 27
NaamJules Vismale
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieDoordat er een zeemeermin (Nikki) in dit avontuur van Suske en Wiske meespeelt vindt ik het een mooi album. Hoe kon zij alleen in een ijzeren kist vertoeven zonder luchtgaten, waarom praatte Nikki aanvankelijk alle zinnen omgekeerd en hoe leek ze in het begin zo sterk te zijn? Haar vader, Krustax, die enigszins op Neptunes lijkt, gedraagt zich alleen erg koud en tegenstrijdig tegenover zijn dochter.
In plaats dat hij Nikki voor haar rebels- en ongehoorzaamheid zou moeten straffen met een flink pak voor haar staart wil hij Nikki gewoon wegjagen wat niet veel van doen heeft met vaderschap!
De zwaardvissen worden, net als haaien, orka's, wolven en andere roofdieren, opnieuw neergezet in eerdere albums van Suske en Wiske als duivelse demonen die je ongestraft kunt vernietigen, iets wat met slechte mensen niet gebeurd! Lambik gedraagt zich weer komisch maar hoe Jerom door de waterdruk letterlijk werd platgewalst kan ik aan zo'n sterke kerel niet bevatten.
Datumwoensdag 21 september 2011 14:08

Reactie no. 26
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieWederom een fraai verhaal van Willy Vandersteen. Het verhaal begint geslaagd met de kampeeravonturen van Suske, Wiske en Lambik. De toon is direct gezet voor een spannend en sfeervol verhaal. Als ze de zeemeermin Nikki ontdekken besluiten ze om samen met Jerom en tante Sidonia haar te helpen. Daarbij moeten ze het opnemen tegen een aantal schurken waardoor hun zoektocht naar de woonplaats van Nikki een race tegen de klok wordt. Het spannende avontuur speelt zich voornamelijk in de onderwaterwereld af, dit is zeer fraai en goed gedaan en je leest het dan ook graag opnieuw.
Datumwoensdag 11 mei 2011 13:50

Reactie no. 25
NaamCoenst
Leeftijd42
Cijfer10
RecensieOngelooflijk, wat Vandersteen hier gemmakt heeft is echt een meesterwerk!
Zoals Thijs Roger al zei, Willy was nooit beter in vorm.
Het is vooral de sfeer die hij hier weet neer te zetten, dat is hem zelden zo goed gelukt als in dit verhaal.
Hoewel ik de blauwe reeks zeer bewonder, zijn de tekeningen hier nog 'n tikje meer naar mijn smaak, ze scheppen dezelfde sfeer als in : De brullende berg, de circusbaron en de stemmenrover.
Dat gevoel voor detail, de caracters, de bewegingen, de kleuren, de verdeling van de plaatjes, alles bij elkaar zorgt ervoor dat ik deze albums elke keer weer kan genieten. Een dikke tien!!
Datumzondag 8 november 2009 19:52

Reactie no. 24
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieGoede strip, veel spanning en de ouderwetse Vandersteen humor.
Datumzondag 24 mei 2009 12:09

Reactie no. 23
NaamThijs Roger
Leeftijd54
Cijfer10
RecensiePoezie is dit, gegoten in een stripverhaal ...Vandersteen was nooit beter in vorm, en het album dat hij hier tekende is mooier en spannender dan gelijk welk ander; ook in de zgn. Blauwe Reeks, die hij voor het weekblad Kuifje heeft gemaakt. Toen ik dit, vele jaren geleden voor het eerst las, was ik onmiddelijk gegrepen door de aangename "sfeer "dat bijna in elk plaatje is terug te vinden...en sindsdien lees ik het album nog geregeld en met evenveel plezier als toen .
Datumzaterdag 11 april 2009 15:43

Reactie no. 22
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieDe onderwaterwereld en zijn bewoners zijn heel mooi weergegeven door Vandersteen. Het hoogtepunt van het verhaal is de boodschap die op het eind op originele wijze wordt meegeven. Doorheen het verhaal zit er ook voldoende humor. Dit verhaal krijgt een 8 omdat ik de voorgangers (met name de circusbaron, en de speelgoedzaaier) het toch meer moesten hebben van mysterie, en dat spreekt me iets meer aan.
Datumzondag 16 november 2008 19:32

Reactie no. 21
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieEen erg goed album is dit, met een sterk onvoorspelbaar slot.
Datumzondag 22 juni 2008 19:05

Reactie no. 20
NaamHendrik
Leeftijd19
Cijfer8
RecensieZeer goed verhaal met een spannend einde. Ook bevat dit album veel humor. Vroeger kon ik hier nooit doorheen komen, maar nu ik hem opnieuw gelezen heb vind ik het een erg sterk album
DatumThu Aug 23 17:43:13 2007

Reactie no. 19
NaamIngrid
Leeftijd19
Cijfer9
RecensieLeuk verhaal met humor,. Het verhaal is spanend en het einde is onvoorspelbaar.
DatumTue Jul 10 19:50:46 2007

Reactie no. 18
NaamKarst
Leeftijd25
Cijfer10
RecensieDit is nou wat je noemt een geweldig album.
Ik heb dit album al ontelbare keren herlezen en ik blijf hem goed vinden.
Nou ben ik zowieso al gek op de albums die zich onderwater afspelen, [ De bonkige baarden, Walli de walvis ] maar deze vind ik het allerleukst.
Het verhaal begint al gelijk spannend met de zeeman die ze tijdens hun kamperen langs de weg vinden. Hij blijkt het zeemeerminnetje Nikki bij zich te hebben en daarmee begint het hele avontuur.
Het avontuur brengt hun tot diep in de zee, waar ze te maken krijgen met zwaardvissen, een inktvis en de slechterikken Hanker, Sjam en Foeter. Deze figuren brengen veel spanning in het verhaal, maar het meest memorabel is toch wel het lieve zeemeerminnetje Nikki die we later ook nog in de Bonkige baarden tegen zullen komen.
Tel daar nog de goed geslaagde grappen [ Lambik die gewoon doorgaat met kamperen in het huis van Sidonia bijvoorbeeld] bij op en je weet dat het een geslaagd album is.
Van mij mogen ze deze na de Texasrakkers het eerst verfilmen.
DatumSat Mar 17 02:09:31 2007

Reactie no. 17
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieEen album dat zeker een mooie boodschap meeheeft. Maar mijn recensie heeft ook een boodschap: 10!
DatumSat Jan 27 12:43:21 2007

Reactie no. 16
NaamGerhard Burgers
Leeftijd39
Cijfer10
RecensieWilly Vandersteen was een geniaal fantast. Iemand met zo een rijke fantasie komt eigenlijk bijna nooit voor. prachtig en spannend verhaal op de zeebodem. Ik vermoed dat het 'gewone' leven voor Willy Vandersteen vrij saai moet zijn geweest. De man leefde in zijn verhalen wereld. Tsja, en zoiets kan je dus niet overnemen, alhoewel zijn opvolger Paul Geerts, dicht in de buurt komt, echter, in zijn verhalen zijn weinig mysteries verwerkt. (gemaskerden, schimmen, complotten etc.) Hieraan kan je zien dat Willy Vandersteen het hele verhaal vantevoren al in zijn hoofd had.
DatumSun Oct 15 00:59:10 2006

Reactie no. 15
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieMooie decors, een sterk verhaal en humor.
Goed genoeg voor een 10 dus!!!
Er is maar één dingetje dat in deze strip niet klopt.
Eerst praat Nikki met de woorden andersom en dan praat ze opeens weer gewoon???
DatumSat Mar 25 14:08:14 2006

Reactie no. 14
NaamAri
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieDit verhaal verdient een eigenlijk 10.
Het is 100 procent samenhangend, heeft veel humor, leuke tekeningen, een origineel verhaal, een mooie boodschap en een goede sfeerschepping.
Het valt trouwens op hoe goed Vandersteen was in het crëeren van sfeervolle decors (het land van 1001 nachten in Princes Zagemeel, het Nevelland in de ringelingschat, Amoras, Frigoria .... )
Twee dingetjes die er voor mij toch "maar" een 9 van maken:
- de hertekende koppen van Sidonja en Jerom, die soms te groot en soms te klein zijn ... wat was er in godsnaam mis met de originele koppen????
- Bij het vertrek uit Alanta, valt het verhaal opeens een paar bladzijden stil, om er snel nog een paar gags door te jagen (gelukkig zijn die gags wel heel leuk, zoals de platgedrukte Jerom)
Al bij al toch een zeer geslaagd album!
DatumThu Feb 16 18:33:52 2006

Reactie no. 13
NaamKatrien
Leeftijd20
Cijfer10
Recensievan dit album heb ik reeds van kindsbeen af genoten, nog van voor ik kon lezen werd ik helemaal meegezogen in het verhaal door een combinatie van de audiocasette en het album zelf... schitterend!
DatumFri Sep 30 09:08:14 2005

Reactie no. 12
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieDit was toch wel een heel erg goed verhaal in de originele versie.
DatumSat Sep 10 09:08:26 2005

Reactie no. 11
NaamPieke
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieWat erg jammer is dat er ooit ergens besloten is om gemoderniseerde Sidonia's en Jerommekes in de originele plaatjes te plakken, de verhoudingen kloppen hierdoor niet, met name bij Jerom, en het is een te duidelijk stijlbreuk met de manier hoe de rest van de personages is getekent. Jammer.
Verhaal is verder sterk genoeg voor een 9, en de oude Sidonia en Jerom verdienen beter...
DatumThu Jun 2 20:32:55 2005

Reactie no. 10
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieEen prachtig verhaal en hoewel ik het niet het allerbeste Suske en Wiske vind kan ik hier toch met een gerust hart een 10 voor geven. Ik vind er zoveel leuke humor inzitten, bijvoorbeeld Lambik die niet door heeft dat hij weer thuis is en gewoon de dingen doet alsof hij nog aan het kamperen is, maar vooral ook onder water wanneer Jerom door de grote waterdruk getransformeerd wordt tot een ‘langspeelplaat’ en Lambik in regenjas en met paraplu. Maar ook het verhaal zelf is geweldig met de Atlantis-achtergrond en de Parels van Geluk, waardoor er toch ook weer een duidelijke moraal in zit.
DatumThu Mar 31 19:50:32 2005

Reactie no. 9
Naamarjan
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieis heel grappig, leuk avontuur, en lekker spannend, dat is een 10 waard!
DatumThu Mar 10 16:23:08 2005

Reactie no. 8
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 9
Recensie dit is een album van puur avontuur.er zijn alleen niet zoveel albums waarover het over de zee gaat.dat vindt ik leuk.dat brengt wat meer aktie.alleen het gedoe met zwabber enzovoort vindt ik niet zo leuk.dus een 9.bijna elk album geef ik een negen.1 heb ik er maar een tien gegeven(geloofik):de tuf tuf club.dit album......is vet goed.dat komt door:
willy vandersteen:tekeningen en tekst.
lambik:de grappen.
wiske:doet weer raar(zoals altijd,vindt ik).
sidonia:blijft altijd het zelfde.
proffie:is niet altijd van de partij.
jerom:hij blijfd voormij een bijmens.zo bijzonder vindt ik hem niet.maar avontuur zelf vindt ik een 8 1/2!!!!met al dat gedoe over die personen is het toch een negen geworden.een halve punt erbij.maar de leukste persoon in dit album vindt ik: SUSKE!!!!!!!
meestal vindt ik lambik het leukst.maar bij dit album opeens suske .eigenlijk snap ik er zelf niks van.maar op de tekeningen vindt ik hem zo grappig.meestal staat hij als achtergrondje erbij.maar voor mij in dit album niet.dus.......
suske:doet in dit album vreselijk goed zijn best met een avontuur.
Datum Mon Jan 10 17:09:13 2005

Reactie no. 7
Naam René van der Struik
Leeftijd 38 pas
Cijfer 8
Recensie Door deze recensie kwam ik hier weer op, toch één van de klassiekers. En die watergeest op haar zeepaard, één van de leukte bijfiguren.
Jammer dat S en W zo afgezakt is tegenwoordig. Van dit soort oude boeken word ik echt gelukkig!
Datum Tue Dec 14 00:32:43 2004

Reactie no. 6
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 12
Cijfer 8
Recensie ik geef zelden een 9 of een 10 maar dit album was het toch BIJNA waard. in dit album zit veel humor en het is soms wel wat spannend.
Datum Fri Oct 29 16:24:34 2004

Reactie no. 5
Naam Harmen Smilde
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Ik vind het ook een prachtig album, en wil het graag op een 10 houden. ook de humor is heel leuk goed in dit album.
Datum Mon Oct 25 16:17:50 2004

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Een regelrechte 10, een ijzersterk verhaal, schitterende tekeningen en kleuren en bovenal spannend tot de laatste pagina wat, mischien helaas, eindigt met iedereen op de bank in de kamer van Sidonia. Echter tja, een strip heeft nu eenmaal zijn maximum aantal pagina`s dus toch een 10 omdat het verhaal gewoon goed loopt en schitterend verzonnen is. Inderdaad een pareltje.
Datum Thu Sep 23 13:34:38 2004

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Pareltje van Vandersteen!
De orginaliteit is een tien, de tekeningen zijn zeer goed, de humor...alles!
Een verhaal dat je blijft lezen.
Zonder twijfel ook van mij een 10.
Datum Sun Feb 15 17:28:47 2004

Reactie no. 2
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 21
Cijfer 10
Recensie Groot gelijk. een 10!!
Datum Fri Jul 4 11:02:31 2003

Reactie no. 1
Naam Jaap Blom
Leeftijd 23
Cijfer 10
Recensie Een zeer goed album.

De spannende race naar de parels is erg goed uitgewerkt met sfeervolle tekeningen, goede grappen en situaties vol spanning.

Het hele onderwatergebeuren straalt een spannende sfeer uit: de onderwatergeest, inktvis, zwaardvissen, ruine met de meerminnen en ga zo maar door.

Verder zijn de personages allen zeer natuurgetrouw en is het verhaal erg robuust (oftewel: logisch en niet onsamenhangend)

Dit album is een pareltje, een 10!

Datum Mon Jun 23 20:51:46 2003