Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De apekermis


De apekermis Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De apekermis verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,24

Reactie no. 58
NaamInti
Leeftijd45
Cijfer8
RecensiePrima geslaagde mix van “Planet of the Apes” en “James Bond”
In het begin van het verhaal wordt de dierentuin even aangedaan, maar echt veel krijgen we er niet van te zien. Alles gebeurt in het apengebouw
In tegenstelling wat je zou denken, heeft Vandersteen zich hier niet op de PLANET OF THE APES films gebaseerd (de eerste zou pas drie jaar later in 1968 uitkomen), maar op het boek (waar de films op gebaseerd zijn)
Wat JAMES BOND betreft, Lambik leest een boek dat “Silverthumb” heet. Dit brengt hem en de rest er toe om voor geheim agent te gaan spelen om de apen tegen te werken. Een half jaar eerder was GOLDFINGER, de 3e film, uitgekomen. En twee maanden voor de start van het verhaal verscheen het 13e boek THE MAN WITH THE GOLDEN GUN.
Vandersteen legt in dit verhaal wel heel erg nadrukkelijk de niet zo fraaie kant van de mens naar voren. Bovendien worden nogal eens cliché grappen aangebracht, vooral over het leger
Op strook 67-68 krijgen we de volgende dialoog: “Zijn alle strategische punten bezet?” “Volkomen, president. In de politiek overheersen de slingerapen! De bavianen, dieven van vader op zoon, zitten in de financies! De orang outangs bevelen het leger omwille van hun gebrek aan hersenen! De baboonapeen leiden de kultuur wegens hun yé-yé achtige kreet en hun abstract voorkomen.” “Prachtig! Heeft niemand iets bemerkt?” “Nee, alleen de Vlaamse letterkundigen vragen een brulaap in de kultuurraad!” “Waarom?” “Brulapen werpen ook met slijk naar elkaar, president!”
Datumdinsdag 12 december 2023 18:09

Reactie no. 57
NaamRemco
Leeftijd50
Cijfer10
RecensieHet wordt eentonig als je deze recensies leest maar ook ik vind dit één van de beste albums ooit gemaakt. Het is mooi hoe “James Bond” en "Planet of the apes" in een S&W verhaal in elkaar worden verweven. Een mooie, tijdloze maatschappijkritiek doorspekt dit album maar is niet vervelend op de voorgrond. Deze thematiek is ook nu nog actueel, bijvoorbeeld de opkomst van het ( rechts) populisme. De lezer wordt al zeer snel de mystiek ingezogen; "wat speelt er tussen onze hoofdpersonen?", blijft een vraag die lang blijft hangen en je leeft daardoor in het begin zeer sterk met Sidonia mee. Ook de apenstreken ( letterlijk) neem je nu als normaal; waarom zou men zich niet als aap verkleden? Dat een komeet alle heibel veroorzaakt is aannemelijk en natuurlijk is Barabas degene die met de oplossing moet komen. Ondersteuning door Jerom past geheel. Het feit dat onze helden zich moeten verschansen in de Ijzeren Schelvis is ook een zeer treffende vondst. Ons clubje moet tegen een sterke apenovermacht optreden en het is heel goed dat de James Bond insteek daarvoor is gekozen. Erg treffend en ook mooi dat Sidonia als vrouwelijke Bond fungeert. Ik vind sowieso dat in dit album al de karakters zorgzaam zijn behandeld: iedereen zit echt goed in zijn of haar rol en iedereen doet precies wat bij haar past. Geen enkel karakter is afwezig. Alles doet zeer uitgebalanceerd aan. De humor is zeer sterk aanwezig in dit album: de zwembroek van Lambik, Sidonia schreeuwend door de telefoon en natuurlijk de hele James Bond affaires. Aan het eind wordt alles nog echt spannend doordat Suske en Wiske de komeet uit haar baan moeten schieten. Een album dat eigenlijk geldt als boegbeeld voor de S&W serie. Ik geloof wel dat er wat minuscule foutjes in zitten maar ik vind dat dit album een tien meer dan waard is.
Datumwoensdag 08 december 2021 22:33

Reactie no. 56
NaamAngel
Leeftijd44
Cijfer10
RecensieDit is gewoon een klassieker waar ik eigenlijk een 11 voor zou willen geven. Dit vond ik als kind al één van de betere albums, net zoals de Wilde Weldoener, Gouden Cirkel, Wolkeneters, de Kaartendans, de Poenschepper en meer albums uit de jaren 60. Voor mij de hoogtepunten uit het oeuvre van Vandersteen. De spanning de mystiek het tempo van het verhaal, het is allemaal briljant in deze albums van de rode reeks. Niets ten nadele van de huidige tekenaar, maar deze albums zijn gewoon niet te evenaren.
Datumdinsdag 20 april 2021 18:20

Reactie no. 55
NaamDanny
Leeftijd44
Cijfer10
RecensieEen van de beste titels uit de reeks. Was al een favoriet toen ik nog een kind was. Mooie felle kleuren ook.
Datummaandag 22 mei 2017 17:45

Reactie no. 54
NaamIngrid
Leeftijd27
Cijfer9
RecensieErg leuk verhaal over apen die de maatschappij overnemen. Leuke humor en de James Bond elementen in dit verhaal zijn hilarisch. Het verhaal steekt goed in elkaar, en zwakt nergens af.
Datumdonderdag 03 december 2015 07:21

Reactie no. 53
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieEen leuk album met veel politieke verwijzingen als de apen de macht overnemen. Het verhaal hangt wel erg naar Planet of the Apes dat rond het verschijnen van dit album in boekvorm verkrijgbaar was en een paar jaar later ook voor het eerst op het witte doek was te zien. Mooi om de fusie van S&W met de nog immer populaire James Bond te zien. De tekeingen zijn goed maar niet bijzonder.
Datumzaterdag 13 december 2014 09:15

Reactie no. 52
NaamDejan
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieVoor mij het Suske en Wiske verhaal allertijden. Dit verhaal heeft echt alles wat een echte goede Suske en Wiske tot een goede Suske en Wiske maakt. Het verhaal is spannend, grappig, gezellig en zeer goed te volgen. Verder zijn de tekeningen zeer goed !
Datumdonderdag 12 juni 2014 03:08

Reactie no. 51
NaamJules Vismale
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieDe apekermis bezit ik al sinds mijn kinderjaren en het is inderdaad een heel speciaal album. Dat hier zoveel nadruk wordt gelegd op fragmenten uit James Bond (007) is inderdaad erg apart en de apen, die allemaal intelligent worden door een meteoor en mensen in zombies veranderd, doen mij iets meer denken aan gebeurtenissen uit 'Planet of the Apes'. Go Rilla, de leider van de vermenselijkte apen, komt meer als een soort Hitler over met het doel het menselijke ras te knechten en het apendom te laten triomferen via een kernbom. Toch lijkt hij niet echt op een gorilla en ook de vermenselijkte apen staan niet per definitie achter zijn plannen. De vrienden zijn verplicht om in de IJzeren Schelvis te vertoeven om aan de stralen van de meteoor en de vijandige apen te ontkomen hoewel het erg vreemd is dat Suske en Wiske, zodra zij in ruimtepakken door het heelal vliegen, niet door de meteoor worden gehersenspoeld. Lambik , Jerom en Sidonia zijn met de uitvindingen van professor Barabas, gelijk aan die van James Bond, de apen telkens te slim af al is het aan de voorkant van dit album erg opvallend dat Willy Vandersteen (verkleed als kelner) het enige mens is, op Sidonia na dan.
Datumwoensdag 04 juni 2014 19:10

Reactie no. 50
NaamWendy
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieDeze had mijn buurjongetje....grrr...jaloers!!
Één van de echte klassiekers.
Let ook op de prachtige James Bond-cover.
Datumzaterdag 22 maart 2014 15:29

Reactie no. 49
NaamGerrit
Leeftijd16
Cijfer9
RecensieIk zou die verhaal indien mogelijk een 9,7 geven. In mijn ogen is dit albul toch een uit het rijtje van beste der beste. Het verhaal is uitstekend, loopt vloeiend door en gaat hier en daar gepaard met brijante humor. Vooral de link met James Bond wordt door Lambik met grootse alure vertolkt. Al met al een van de beste albums, zo niet de beste. Een huzarenstukje van de master himself.
Datumdinsdag 8 januari 2013 15:02

Reactie no. 48
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieDit is werkelijk een heel erg leuk album met een goed bedacht verhaal. Na "de Gouden cirkel" en "de Bronzen sleutel" komt dit bij mij op de derde plaats te staan. Vanaf de eerste bladzijde is de dreiging en de geheimzinnigheid al volop aanwezig. Onze vijf vrienden moeten samen met professor Barabas alles op alles zetten om de aarde en de mensheid te redden. Op een gegeven moment gaan ze zelfs over op een ware James Bond-stijl, dit doet absoluu? geen afbreuk aan het verhaal, maar maakt het alleen nog maar leuker. Dit zeer creative werk levert ons een spannend en grappig avontuur op, waardoor het ook een hoog "herleesbaarheidsgehalte" krijgt. Het geheel is zo sterk, dat zelfs een heel vreemde situatie met de verdwijning en het vinden van Schanulleke, de pret niet kan drukken. Een uitstekende tien!
Datumvrijdag 15 april 2011 11:18

Reactie no. 47
Naamsiebe
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieIk vind dit echt een super album!! echt super leuk en (vind ik dan) de beste suske en wiske ooit getekend!!!! dit is een van de beste die je niet kan missen!!
mijn top 3:
3.de poenschepper
2. het eiland amoras (kon ik maar geen genoeg van krijgen) 1. de apekermis!!!!
moet je gewoon lezen!!
Datumdinsdag 14 december 2010 19:54

Reactie no. 46
NaamBill White
Leeftijd70
Cijfer9
RecensieZeer politiek album maar zonder partijpolitiek! Echt Vandersteens dus. De tweekleurige uitgave was nog politiek incorrecter dan de vierkleurenuitgave.

Extra feitje: Wiske zegt van zichzelf dat ze schoolkind is. En de zuurstofbom wordt wat later waterstofbom genoemd, en daarna weer zuurstofbom.

Datummaandag 29 november 2010 21:56

Reactie no. 45
Naamglen haelterman
Leeftijd10-11
Cijfer10
Recensiedit is echte james bond stijl. overal snufjes van professor barabas waar je de snufjes niet verwacht. in de paraplu, in de schoenen... dit album is zeker een tien waard. en ook de apen die zowat de wereld willen overnemen. er komen verbazingwekkende dingen in tevoorschijn. dit MOET je lezen!!!
Datumzondag 28 februari 2010 15:46

Reactie no. 44
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer7
Recensieik vond hem leuk,maar langdradig het duurde erg lang vond ik.
Datumzaterdag 5 september 2009 12:38

Reactie no. 43
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieDit album is erg politiek getint. De vergelijkingen tussen de apen en politici vliegen je om de oren. Dit is niet erg want Vandersteen brengt dit met zeer veel humor. De uitvindingen van prof. Barabas, die Sidonia en Lambik omtoveren tot ware geheime agenten, zijn tegelijkertijd erg hilarisch maar ook slim gevonden van Vandersteen. Ik geef het een acht, omdat er naar mijn gevoel nog betere albums zijn.
Datumzondag 18 januari 2009 20:15

Reactie no. 42
Naamfrode
Leeftijd10
Cijfer8
RecensieLeuk gemaakt.
Echt een beetje een james bond verhaal.
Datumzondag 11 mei 2008 11:17

Reactie no. 41
NaamJ. Joffer
Leeftijd28
Cijfer9
RecensieEen album dat leest als een jongensboek, deze Apenkermis. Geheim agenten, onneembare forten, ruimtevaart, ontploffingen, aan gort gereten auto's: pret verzekerd. Het verhaal: apen uit de dierentuin hebben de wereldheerschappij op zich genomen en Sus, Wis en kornuiten proberen ze tegen te houden. Vandersteen heeft hier het boek La planète des singes (later verfilmd als Planet of the Apes) en de filmavonturen van James Bond door elkaar gehusseld, wat resulteert in een prima album. Met name de 007-intermezzo's (die films waren razend populair in die jaren) geven aanleiding tot hilarische technische snufjes. En passant wordt ook nog even Voltaire geciteerd ("Messieurs les singes, tirez les premiers!"). Er valt veel te lachen en het einde is bloedstollend. Suske en Wiske meets James Bond: briljant.
Datumwoensdag 7 mei 2008 11:46

Reactie no. 40
NaamDanny
Leeftijd35
Cijfer10
RecensieLeuk, leuk, leuk. Een verhaal dat duidelijk met veel plezier is getekend. De felle kleuren maken het verhaal des te sterker, deze zouden in de huidige verhalen ook wat meer gebruikt mogen worden lijkt me. En het moment waarop Sidonia tijdens haar undercover missie met veel attitude zegt: 'Sidonia Loren, kondig mij aan' tovert nog altijd een melige glimlach op mijn gezicht.
Datumzondag 20 april 2008 12:54

Reactie no. 39
NaamTom
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieIk vind het een cool verhaal. Met al die gadets.
Ik ben fan van James Bond en Suske en Wiske. Perfecte combinatie dus. Ik vind het een dikke vette 10 waard.
Datumzondag 16 december 2007 12:50

Reactie no. 38
NaamZappa
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieEen regelrechte klassieker die blijft hangen, met een perfect verhaal en tekeningen. Soms laat het inkleurwerk te wensen over maar dat mag de pret niet drukken.
De Bond truukjes zijn er op zijn Vandersteens goed in verwerkt.....
Een dikke 10 !
DatumFri Oct 12 21:09:40 2007

Reactie no. 37
NaamHendrik
Leeftijd19
Cijfer9
RecensieDit album is een van de beste die ik gelezen heb. Het verhaal is erg goed bedacht en er gebeuren steeds weer onverwachte dingen. Het jamesbond gebeuren dat erin verwerk zit vind ik ook erg leuk en maakt het verhaal ook actie voller. Het album bevat ook een belangrijke boodschap, of er nu apen of mensen aan de macht zijn, ze blijven oorlog voeren. Vooral de laatste scene in de ruimterakket vind ik erg spannend. Ik kan dit album zeker aanbevelen.
DatumThu Aug 23 17:46:57 2007

Reactie no. 36
NaamHans
Leeftijd
Cijfer10
RecensieJongens toch, wat een geweldig boek. Spannend, griezelig, vol humor, mooie parodieën, ontroerend....alles zit erin. Dit staat in mijn top 5 aller tijden. Jammer dat je niet boven de 10 mag.
DatumTue Aug  7 22:11:07 2007

Reactie no. 35
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer7
Recensieja goed verhaal hoor maar........ op de een of andere manier vond ik hem niet fantastisch!
DatumFri May 25 17:06:40 2007

Reactie no. 34
NaamMartin
Leeftijd33
Cijfer10
RecensieGeweldig goed en spannend boek! Onze vrienden tegen de rest van de wereld. Heeft op een moment zelfs een soort sfeer van onderduiken in de oorlog. Mooi moment waarop Jerom een Apin redt en zich bijna opofferd voor de rest. Ook gelachen om de 007-capriolen, o.a. Lambik in een gepanserde kinderwagen.
DatumTue Mar  6 17:38:49 2007

Reactie no. 33
NaamJDH
Leeftijd21
Cijfer10
RecensieEcht een top-album!!!
De apenmaatschappij (met kritische verwijzingen naar de mensheid en de politiek), de James Bond-verwijzingen, spanning en humor, geweldig leuk!!!! Als enig minpuntje kan ik bedenken dat ik de slotscene met de raket en capsule iets door doorzichtig en te voorspelbaar vond. Het opofferend gebaar van Suske en Wiske overstemt echter dit minpuntje.
Kortom, door alle pluspunten een echte klassieker die beloond dient te worden met een 10!!!!
DatumSun Nov 26 23:00:41 2006

Reactie no. 32
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieEen fantastisch album.Een echte Vandersteen.Een James Bond in Suske en Wiske.Een 10 waard
DatumSat Sep  9 19:30:04 2006

Reactie no. 31
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer9
RecensieSchitterend album uit de jaren ’60 met spanning, maatschappijkritiek, veel humor en een geslaagde James Bond-persiflage, ik heb eigenlijk niets toe te voegen aan de vorige recensies. Als de inkleuring zorgvuldiger was geweest (Jerom bv. draagt op blz. 23 en 45 een ander kleur broek) kreeg dit album een tien van mij.
DatumTue Aug 15 21:44:24 2006

Reactie no. 30
NaamSamantha
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieheel geinig apen die de wereld overnemen
DatumTue Aug 15 17:51:17 2006

Reactie no. 29
NaamLArs
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieEen verhaal uit mijn top tien. Geniaal script.Het begint al met de kaft.(wie is die ober trouwens?)Het verhaal boeit al vanaf bladzijde 1.Deed me een beetje denken aan kuifje en de geheimzinnige ster.Zo mysterieus. En dan dat James bond achtige,met barabas in de rol van "Q" en Lambig als BOND himself. S&W en consorten tegen de rest van de wereld. Werd deze strip niet getekend ten tijde van de koude oorlog?DE BOM die elk moment kon vallen...
Echt een geniaal verhaal...
DatumSun Apr 30 00:14:39 2006

Reactie no. 28
NaamLuc Janssens
Leeftijd34
Cijfer10
RecensieHet verhaal en "sfeer" dat dit album weergeeft is gewoon top.
Elke stripliefhebber moet dit verhaal in zijn collectie hebben.
DatumThu Apr 13 22:55:12 2006

Reactie no. 27
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieGewoon een IJZERSTERK verhaal met een hele goede boodschap waardoor je aan het denken gaat.
Zijn wij mensen eigenlijk wel slimmer dan apen?
Hebben wij het recht wel om ze in kooien te stoppen??
Verder is het James Bond gedeelte erg leuk en zit er veel humor in!
EEN AANRADER!!!!
DatumTue Mar 21 20:04:18 2006

Reactie no. 26
NaamJarvin
Leeftijd15 jaar
Cijfer7
RecensieHet is een leuk album...
Maar vaak een beetje rommelig,
DatumTue Oct 18 13:03:18 2005

Reactie no. 25
NaamMaurice
Leeftijd33
Cijfer9
RecensieGoed album, dat geïnspireerd is op de "Planet of the Apes" en James Bond. De Planet of the Apes valt echter tegen, wanneer je de Apekermis al kent. Grappig is verder, dat je niet kunt bewijzen, dat het niet gebeurd is in 1965, dat alle mensen een apenbewustzijn en de apen een mensenbewustzijn hebben. We zouden er immers niets van gemerkt hebben. Verder heeft het album een mooie jarenzestigsfeer.
DatumTue Aug 30 20:14:01 2005

Reactie no. 24
NaamTim van Zoest
Leeftijd18
Cijfer10
RecensieEen prachtverhaal met apen die menselijke eigenschappen krijgen. En natuurlijk gaat het goed mis en niemand van de mensen hebben in de gaten dat de apen alles hebben overgenomen van de mensen. Alle mensen zijn bestraald door de meteoriet. Het verhaal heeft james bond onderdelen erin en er is genoeg actie. En natuurlijk is het grappig als een aap een granaat ziet en moet zeggen dat hij een ei heeft gelegd van een hogere aap. Ik vind het een 10 waard.
DatumWed Aug 17 18:06:43 2005

Reactie no. 23
Naamjippe van niel
Leeftijd10
Cijfer9
Recensieik zat eerst aan een 4 te denken maar toen is het opgelopen tot een 9 omdat ze in dit album spionage-werk presteren.
DatumTue Jun 28 16:55:16 2005

Reactie no. 22
NaamMichel
Leeftijd25
Cijfer8
RecensieLeuk James Bond-verhaal!!:-)
DatumSun Jun 26 18:03:46 2005

Reactie no. 21
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieIk kan het alleen maar eens zijn met de meeste anderen. Ook ik vind dit een van de beste verhalen. Het hele idee om in James Bond-stijl de apen te bestrijden die wereld hebben veroverd, is heel goed vormgegeven. Hierbij vind ik de uitrusting van Sidonia wel beter dan die van Lambik en Jerom; de kinderwagen vind ik toch wat flauw. Ook vraag ik me nog steeds af waarvan Go Rilla nu president is? België of heel Europa? Een president van Europa kennen we niet, maar een aap in Noord-Ierland is het niet eens met de politiek van Go Rilla en Go Rilla heeft een basis is Monaco. Voor het verhaal maakt het echter niet uit.
DatumSat Jun 25 12:13:27 2005

Reactie no. 20
NaamJob Steneker
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieGoed album, de spanning, met zijn zessen tegen de wereld, ja erg leuk en spannend.
DatumSun Jun 12 18:34:52 2005

Reactie no. 19
Naamphoenix
Leeftijd36
Cijfer8
Recensiegoed verhaal, leuke gadgets.
DatumThu Mar 3 20:04:02 2005

Reactie no. 18
Naam jonezy
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie als je aan mij vraagt wat een klassieker is dan antwoord ik de apekermis! Niks te weinig humor.
Datum Sat Nov 27 10:30:36 2004

Reactie no. 17
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 12
Cijfer 5
Recensie een matig album met humor (maar te weinig).
Alleen de eerste bladz. moest ik echt mee lachen.
Na een tijdje was ik het album al wat beu, alleen het begin vond ik goed. Hoe tante sidonia en lambik james bond nadeden was wel leuk.
Datum Wed Nov  3 10:00:27 2004

Reactie no. 16
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Een regelrechte klassieker. Een ijzersterkverhaal, spanning, humor en locaties zijn goed uitgezocht en verzorgd! Dit is voor mij het voorbeeld voor een goede S&W. Geweldig! Voor mij ook een 10+
Datum Thu Sep 16 09:35:52 2004

Reactie no. 15
Naam Ivo Habets
Leeftijd 30
Cijfer 8
Recensie Ja, hij is leuk. Zoals vertrouwd flink anti-oorlog, een goede plot, leuke James Bond-parodie met deze keer eens Sidonia voorop. Kanttekening 1: de omwenteling in de slotscene is enerzijds te voorspelbaar en anderzijds een beetje vaag in beeld gebracht. Kanttekening 2 (en erger): de scene met de 'operatie' van de buis waarin Schanulleke is verdwenen is werkelijk te infantiel voor woorden. Doet echt afbreuk aan het verhaal.
Datum Tue Aug 31 18:21:37 2004

Reactie no. 14
Naam Robert
Leeftijd 14
Cijfer 8
Recensie Ach, de Apekermis. Ik vind het verhaal niet echt sterk maar het gebeuren eromheen vind ik wel leuk. Zoals Lambik en Sidonia als grote en kleine 007. En een Jerom die de kluisdeur op Lambiks voet zet. Humor genoeg in de Apekermis. Maar, het verhaal weet me niet zo te boeien. Vooral het eind vind ik een beetje slap. Suske die bang is en daardoor hulpeloos door de ruimte zweeft maar toch nog opgevangen wordt door Wiske vind ik een beetje slap. Maar ja, toch een acht vanwege de vele humor.
Datum Thu Aug 26 19:10:59 2004

Reactie no. 13
Naam Bart De Grande
Leeftijd 14
Cijfer 10
Recensie Dit album is erg origineel gevonden en een van de klassiekers, elk personage krijgt zijn rol, en Sidonia is als spionne schitterend. Apen die kunnen praten, en zich voordoen als mensen vind ik erg leuk, de humor en de spanning zijn ook van een hoge kwaliteit. Ik ben blij dit album in m'n verzameling te hebben.
Een 10 dus.
Datum Fri Aug 6 11:36:30 2004

Reactie no. 12
Naam Erwin
Leeftijd 39
Cijfer 10
Recensie Wat een ongelooflijk goed album is dit! Een persiflage op James Bond met mooie rollen voor Lambik, Sidonia en Barabas. Een verhaal dat loopt als een geoliede machine, goed getekend en vol spanning en humor! Als er voor de zeurpieten onder ons dan toch een minpuntje opgevoerd moet worden dan is het dat er geen muziek van Shirley Bassey bij zit.........
Meer punten dan 10 mag ik helaas niet geven!
Datum Thu Aug  5 22:48:36 2004

Reactie no. 11
Naam matthias
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Dit album is de absolute top. Ook de gadgets van onze vrienden zijn heel erg leuk. Er zijn ook veel leuke grappen in het verhaal gebracht.
Een echte aanrader!
Datum Tue May 4 17:50:54 2004

Reactie no. 10
Naam Niels Peelman
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Echt een klassieker die ik kan blijven lezen zonder het echt beu te worden! een van de beste suske en wiske's!
Datum Sun Feb 29 11:34:48 2004

Reactie no. 9
Naam Danny
Leeftijd 31
Cijfer 9
Recensie Schitterende felle kleuren (ik wil ze terug!!!) en een sterk verhaal. Het moment waarop Sidonia zichzelf met haar stilletto's als een raket de lucht inschiet is een classic!
Datum Fri Nov 21 23:28:25 2003

Reactie no. 8
Naam Arnold
Leeftijd 32
Cijfer 10
Recensie En de lofzang op dit album gaat maar door. Op en top Suske en Wiske in alle facetten. Humor, spannend, sarcastisch en een goede verhaalopbouw. Het scenario zwakt iets af naar het einde toe, maar toch..... Er is zoveel te genieten, dat het boek een 10 waard blijft. De tekeningen van de apen die zich als mensen voordoen zijn onovertroffen. De mooiste zijn die waarbij Sidonia met Go Rilla het bal opent. Het blijven apen, maar met de houding en anatomie van mensen. Perfect tot in de details.
Al onze vrienden hebben hun eigen scènes waarin hij of zij mag schitteren. Lambik is natuurlijk erg leuk in zijn James Bond-imitatie, maar Sidonia is werkelijk formidabel in haar rol als 00 klein 7: direct, verleidelijk, gehaaid, inventief, moedig en onstuitbaar. En toch nog steeds helemaal Sidonia.
Als je 't boek gelezen hebt, denk je 'hoe verzint Willy het!', en dàt maakt het juist zo'n echte S&W.

Was Willy geïnspireerd door de SF 'Planet of the Apes'? Kan iemand mij dat vertellen?

Datum Tue Nov 18 22:28:09 2003

Reactie no. 7
Naam martijn
Leeftijd 32
Cijfer 8
Recensie spannend, orgineel, humoristisch. een van de klassiekers!
Datum Thu Oct 2 04:04:50 2003

Reactie no. 6
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Een klassieker zonder meer!!! En wat voor één! Direkt voor de raap: een 10!!!
Datum Sun Aug 31 15:50:29 2003

Reactie no. 5
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Geweldig dit verhaal. Spannend, prima uitgwerkt echt een verhaal wat je blijft boeien. Ook zo goed dat álle personages een duidelijke en uitgewerkte rol hebben. Iets wat in de laatste 10 albums al niet meer terug te vinden is. Klasse!
Datum Sat Aug 30 00:12:32 2003

Reactie no. 4
Naam Sabine
Cijfer 10
Recensie Kijk, en da's nu het verschil met de recente albums: weliswaar worden hier James Bond achtige elementen in verwerkt, het wordt toch nergens storend. Origineel verhaal, mooi uitgewerkt, spannend.
Datum Sun Aug 24 20:30:41 2003

Reactie no. 3
Naam tiemootje
Leeftijd 11
Cijfer 9
Recensie Het is een fantastisch boek! Heel erg leuk bedacht met die james bond uitvindingen! Mijn punt is daarom een 9.
Datum Tue Aug 12 10:13:57 2003

Reactie no. 2
Naam Niels
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Superalbum!
Datum Fri Jun 20 12:34:17 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie De apekermis is door vele fans hooggewaardeerd en ook door mij!
Barabas die James Bond uitvindingen maakt is gewoon top!
De manier waarop ze gebruikt worden en het in beeld brengen ervan, top!
Ook de opbouw en het idee dat apen over de wereld gaan heersen....super!
Eigenlijk kan ik het kort houden, een tien plus!
Datum Mon Jun 16 07:13:12 2003