Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De brullende berg


De brullende berg Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De brullende berg verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,20

Reactie no. 25
NaamLeendert
Leeftijd50
Cijfer7
RecensieOok dit verhaal vond ik wat minder vergeleken met de vorige verhalen die Vandersteen schreef en tekende. Het gaat weer alle kanten op en het karakter van de reus is dubieus en niet erg geloofwaardig. En weer een onbekende. Daar word ik wel wat moe van dat er steeds weer een onbekende is die ontmaskerd moest worden. Wie dat uiteindelijk is, is geen verrassing hoewel Vandersteen je wel op een dwaalspoor wilde zetten. Jerom die uiteindelijk weer alles met zijn kracht moest oplossen is ook niet origineel en makkelijk. Het einde vond ik dan ook afgeraffeld.
Vanwege de mooie tekeningen, krijgt het toch een 7
Datumwoensdag 05 juni 2024 00:32

Reactie no. 24
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieDe brullende berg isbaltijd wel een aardig verhaal, maar ook niet meer dan dat. Het begint erg spannend, maar daarna kakt het toch wel wat in. Het is weer een ouderwets, mysterieus begin met het dreigende dinges, maar als bhebhe zich kenbaar maakt blijkt hij een vriendelijke reus. Sidonie en Jerom worden door een kunstgreep van Vandersteen (hypnose) voor een groot deel buiten het verhaal gehouden, wat de spanning ten goede komt. We zien Lambik zelfs even in zijn oude rol terug, als hij eigenhandig een hoop bergbokken verslaat. Zelf vind ik de kwaliteit van de tekningen ook wat achteruitgaan, het is niet meer zo gedetailleerd als een paar albums geleden. Ondanks dat er genoeg betere verhalen zijn, geef ik het alsnog een 8 vanwege de nostalgische factor.
Datumvrijdag 15 december 2023 15:54

Reactie no. 23
NaamEmmes
Leeftijd47
Cijfer8
RecensieDe brullende berg in de nr80 versie is gelukkig gespaard gebleven wat de vorige albums "De straatridder" en "De kleppende klipper" hebben moeten ondergaan, namelijk het hertekenen van in het eerste geval bijna alle personages en in het tweede geval zelf volledig hertekend. We moeten de toch wel hele dikke inkting gedogen (nog altijd zeer jammer). De cover van het originele album was, op de zonnespiegel na, volledig anders. De reus is geen verrassing meer omdat hij op de nieuwe cover staat, maar deze maakt wel meer indruk. Er is voor beide versies dus wel iets te zeggen. Jerom is in het album natuurlijk volledig hertekend voor nr80. Merkwaardig is daarbij dat hij wel een berenvel (of hoe moet ik dit noemen) aan heeft als broek, terwijl hij in de straatridder (nr 83) en de kleppende klipper (nr 95) al wel in de hertekening gewone kledij aan had. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met de volgorde waarin ze hertekend zijn. In de chronologie van de rode reeks komen ze immers na dit verhaal. Maar ja, wat voor zin had dat, als de tamtamkloppers nog moest komen, en daar heeft hij terug aan wat hij aan had in de hertekening van de dolle musketiers. Met het hertekenen hebben ze het zich toch wel heel moeilijk gemaakt eigenlijk...
Niet dat Jerom veel te doen heeft in dit album. Vanaf pagina 22 wordt hij, samen met Sidonie, uitgeschakeld tot pagina 54. Vanaf het moment dat het album enkel Lambik, Suske, en Wiske zijn , had het bijna in het Kuifje dagblad kunnen verschijnen. In deze periode tekende hij daar nog volop voor. Ook in het eerste deel van het verhaal, met de tank, deed mij dat er al aan denken. Ik zag er zelf wat Herge stijl in qua tekeningen.
Het is dan ook voor een groot deel een album dat wat teruggrijpt naar hoe het was voor Jerom. Suske en Wiske mogen terug wat meer doen, en Lambik is terug de grote held zonder dat het onnozel wordt. Hij vliegt zelfs de gyronef in een lawine om een dorp te redden, en hij vecht heldhaftig tegen de bergbokken. Ook was hij moedig om samen met Jerom en later met Pauwels achter de bergreus te gaan. De bergbokken verdubbelen zich als ze beschoten worden, en dat is goed gevonden (en herbruikt in de dulle griet), en ze zijn daardoor toch wel een redelijk afschrikwekkende tegenstander. De bergreus zelf praat achterstevoren (wat doet Vandersteen zoiets toch graag) maar ze lenen eerst een gedachtenmelker van Barabas om hem te kunnen verstaan, wat ik altijd maar een raar idee vond. Er is opnieuw een onbekende, die Barabas blijkt te zijn. Het feit dat ze zich hebben laten vangen door een antwoordapparaat is nogal ongeloofwaardig, maar kom, het was meer om de lezers op een dwaalspoor te brengen dan onze helden. Het stond zo in het scenario, zullen we maar denken.
Het eerste deel vond ik vrij spannend en deed me zelfs aan een Kuifje verhaal denken. Jerom is vrij grappig, als ze het steeds over de brullende berg hebben, of als hij een vijs bij Lambik wil vastdraaien. De reis naar de berg met de gyronef is boeiend en mysterieus en dat Jerom en Sidonie als zombies door het leven gaan is samen met de omgeving waar ze zich in bevinden, best onheilspellend. De ontwikkelingen in de berg moeten het dan meer hebben van de onbekende en het feit dat de reus weer aan hun kant moet komen. De bedoeling van de reis wordt eigenlijk al snel vergeten (luxeproducten brengen?), maar dat geeft eigenlijk niet want dat was eerder om een reden te hebben om naar Tibet te reizen. Naar het einde toe is Vandersteen net iets te vingerwijzend als hij het constant over afgunst heeft. Barabas doet het zelf letterlijk, als hij de bergbokken de opdracht geeft om "hun eigen welvaart" te veroveren, en het prentje daarna, met de bloemetjes en de bokken en de reus, is eigenlijk wel wat er over. Het allerlaatste plaatje gaat in nr80 nogal flauw over ontroerd te zijn om terug naar Vlaanderen te gaan, terwijl het in de originele versie ging over de vijfdagenweek die ingevoerd ging worden.
De brullende berg is zeker een geslaagd verhaal met goede humor zonder dat het onnozel wordt. Het beste is het moment dat Lambik denkt dat hij droomt als hij de reus voor het eerst in de living ziet. De zin "het grappigste is dat Sidonie en Wiske geschrokken zijn van een nachtmerrie die ik toen nog moest krijgen" doet het elke keer voor mij. Qua tekeningen is er niet veel op aan te merken. Eens ze in de berg zijn, maakt Vandersteen er zich misschien soms wel iets te snel vanaf. Indrukwekkend zijn de decors daar niet in, terwijl er in het gedeelte met de tank in het begin duidelijk wel meer werk in gestoken was.
Ik vind het wel een amusant en geslaagd verhaal, ook al is er wel wat moeite om een motief te hebben voor de reus om ten eerste naar hun land te komen (via een suske en wiske album, zoals in de cirkusbaron) en daarna ook om naar die berg te gaan. Ook de gemaskerde onbekende had er niet bij gemoeten van mij. Ik heb wel genoten van de sfeerzetting in Tibet en het feit dat Suske en Wiske, net als in het vorige album De Straatridder, terug meer te doen hadden.
Datummaandag 28 februari 2022 17:46

Reactie no. 22
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer8
RecensieDe Brullende Berg is net zoals de Straatridder opnieuw een prima verhaal, dat zich ditmaal in Tibet afspeelt. Nadat er in het begin van het verhaal een reus uit de Himalaya na de nodige geheimzinnigheid in België wordt gevonden, trekken onze vrienden af naar de Brullende berg in Tibet, de Montladsu. Hier neemt het avontuur snel een wending met een gemaskerde en de wrede bergbokken die op iedereen afgunstig zijn. De gemaskerde blijkt uiteindelijk prof. Barabas te zijn die in opdracht van de bergbokken een zonnestraalkanon heeft gemaakt wat eerst diende om de vallei vruchtbaar te maken, daarna diende om de hele vallei in brand te steken en tot slot dient om de vallei toch wel vruchtbaar te maken. Kun u het nog volgen? Uiteindelijk komt alles gelukkig goed en wordt de vallei tot een paradijs herschapen, waar Bhebhe de reus heerst over de nu bekeerde bergbokken.
Ik heb altijd een zwak voor de Brullende Berg gehad, omdat het gewoon een leuk verhaal is, net zoals de straatridder. De albums uit het midden van de jaren 50 zijn voor mij wel een stuk minder dan die uit de periode 1948-1952, maar dat neemt niet weg dat hier ook goede albums tussen zitten.

Verder vindt ik het feit dat Lambik op bladzijde 32 weer slaapwandelt en Suske die zegt: ‘Lambik is weg, ik geloof dat hij weer slaapwandelt!’ is een leuke verwijzing naar het album ‘Het Zingende Nijlpaard’ waarin Lambik door een auto-ongeluk een barst in zijn schedel kreeg die van hem een slaapwandelaar maakte. Verder lijkt dit af en toe wel een beetje een Blauwe reeks album, door de lange afwezigheid van Jerom en tante Sidonie. Ook zien we dat Prof. Barabas steeds meer een regulier terugkerend karakter wordt. Waar hij in de eerdere albums alleen zijn opwachting maakt in Het Eiland Amoras, de Sprietatoom en heel kort in het Zingende Nijlpaard en de Tuf club Wordt hij na De Dolle Musketiers steeds vaker gebruikt. De Brullende Berg is al met al een prima album uit de klassieke periode van Vandersteen. Het krijgt van mij daarom een 8!

Datumzondag 18 juli 2021 19:17

Reactie no. 21
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieDit jaren vijftig verhaal straalt een soort charme uit waaruit blijkt dat Vandersteen zichtbaar zin had om dit verhaal te maken. Hoewel maatschappij kritisch, merken we dat de lol en het plezier de overhand heeft in dit verhaal. De mystiek in het begin wordt altijd doordrenkt met humor. Ook na het vertrek van het gehele gezelschap naar Tibet blijft het leuk. Het beeld van de reus in de Gyronef is kostelijk. Alle acties blijven leuk: vanaf de reis naar Tibet wordt er spanning in het verhaal gebracht maar ik heb nooit het gevoel dat het echt spannend wordt. Wel werkt de mystiek rond de bedoelingen van de reus goed. De bergbokken brengen geen bijzondere geestvervoering. Niet zoals we zagen bij de Bokkenrijders of de Tuf Tuf club. Wellicht komen ze daarvoor te laat in het verhaal. De crux van het verhaal is ook best leuk gevonden: hebben we het nu over de opwarming van de aarde, in dit verhaal laten we doodleuk een deel van een berg sneeuw- en ijsvrij maken opdat de helling vruchtbaar wordt en er een mooie wereld gemaakt kan worden. Daarmee is direct de geldigheid van dit album aangetast. Dit album overleeft de tand de tijds dus niet. Maar goed, dat is wel een heel technische benadering: dit is een album vol humor, spitsvondigheden en al onze helden zijn goed op dreef (We zien nog duidelijk een onderontwikkelde Jerom, frappant is dat hij al vroeg bleek te weten dat het om Bébé ( de namen zijn een sterk staaltje humor op zich) ging, getuige de al aanwezige apparatuur waar hij al weet van had), zij hebben elk een aanzienlijke rol en daarom is dit een best goed album. Dit is duidelijk een album gemaakt voor het plezier. Het verhaal zelf trekt mij minder. Dat is een persoonlijk dingetje.
Datummaandag 10 mei 2021 21:32

Reactie no. 20
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer9
RecensieNa wat gezonde geheimzinnigheid blijkt er een reus uit de Himalaya bij Sidonia in de huiskamer te zitten. Hij is afkomstig van de Montladsu ('Mont là-dessus' = 'Berg daarboven' in het Frans) en komt allerlei Westerse consumptiegoederen kopen, die onze vrienden vervolgens met de Gyronef naar de grens tussen Nepal en Tibet vliegen ('en daar achter het hoekje'). Er blijkt echter meer aan de hand...
Er ontspint zich een hilarisch verhaal op het dak van de wereld, met wat serieuze bergbeklimmerij en verder veel absurde kolder en uiteraard een geheimzinnige gemaskerde. Leuk dat het niet een rechttoe-rechtaan-verhaal is, maar dat met name de reus lang een wat ambigu figuur blijft: is hij nou een goeie of een slechte? Leuk ook dat juist Lambik hem als eerste doorheeft, we zijn hier mijlenver van de hersenloze debiel vandaan die iets te vaak van hem gemaakt is.
Op een heel ander niveau is het ook geinig om een vergelijking te maken met de Himalaya-albums van Paul Geerts. Waar we in De parel in de lotusbloem en Sagarmatha paginalange verhandelingen over de o zo interessante Nepalese cultuur moesten aanhoren, is Wiske er hier al na drie plaatjes klaar mee: 'Luister eens vriend, laat die goocheltoertjes maar zo he! Daar staan ze bij ons mee op de foor! Wijs ons liever de weg!' Wat ik persoonlijk veel leuker vind.
Datumzondag 27 december 2020 08:21

Reactie no. 19
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal waar het geheimzinnigheid troef is. Eerst is het de donkere massa die de bergbeklimmers van de Himalaja terroriseert en later de geheimzinnige in de kist die onder dwang een machine bouwt. Weliswaar een album met wat minder humor dan gebruikelijk maar wel met goede tekeningen
Datumzondag 14 december 2014 16:16

Reactie no. 18
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieEen leuk verhaal is De brullende berg wel. Het alleen erg opvallend dat bepaalde figuren zoals professor Barabas, Wiske en de reus Bhébhé allemaal een dubbelrol spelen want de ene keer doen ze net of ze onverschillig zijn of de ene partij steunen tegen de andere maar in het Geheim van de gladiatoren deden Lambik en keizer Nero precies hetzelfde maar dan vermomd (net als Barabas). De bergbokken en hun hoofdman Bokbaard lijken met hun bokkevellen op hun hoofd op de legendarische Bokkerijders uit een ander album en schijnen nogal aan zelfbedrog te doen daar ze afgunstig zijn op anderen.
Datumzondag 19 december 2010 14:21

Reactie no. 17
NaamKaj Peters
Leeftijd23
Cijfer8
RecensieIk moet het Willy Vandersteen nageven dat hij het universum van Suske en Wiske zo wist te vullen met memorabele personages. We hebben een reus die twijfelt aan wiens kant zijn loyaliteit ligt; boosaardige bokmannen met pijl en boog; zen-Boedhisten met hypnotische gaven. Het enige punt is dat het kolderieke soms iets teveel de overhand gaat nemen. Maar nooit zijn de grappen geheel misplaatst hoor. Ik heb zeker een aantal maal hardop moeten gniffelen om de flauwekul waar we reeds bekend mee zijn. Een sterk album toen, een sterk album nu.
Datumvrijdag 19 december 2008 23:52

Reactie no. 16
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieLeuk album, maar toch een beetje minder dan de vorige albums. Het hele gedoe van de reus vind ik wel goed uitgewerkt. Zo vroeg ik me voortdurend af de reus nu een goed of een slecht personage was. De kritiek dat het grapje dat de reus achterstevoren praat reeds was gebruikt in de ijzeren schelvis is niet geheel terecht. Nikki sprak in de originele versie van de ijzeren schelvis een rare taal, wat in de heruitgave werd gewijzigd in achterstevoren praten.
Voor de rest vind ik het toch wat vergezocht dat Lambik, Suske en Wiske werden weggelokt in België om aan de zonnespiegel te werken . De uitschakeling van Sidonie en Jerom kwam ook wat geforceerd over. Maar geen slecht album en daarom zeker een 7 waard.
Datumzaterdag 29 november 2008 13:09

Reactie no. 15
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer9
Recensieleuk verhaal en erg spannend!
DatumWed Apr 18 17:16:51 2007

Reactie no. 14
NaamAri
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieIk vind dit maar een middelmatig verhaal.
Groot pluspunt is de sfeerschepping, daarin is Vandersteen echt ongeëvenaard.
Maar het verhaal rammelt. Het lijkt op een verhaal waarbij de tekenaar zich elke dag afvroeg: "hoe gaat dit verhaal verder?"
Barabas als geheimzinnige doet me denken aan Sidonia in de Lachende Wolf. Ook daar hadden we hetzelfde gebrek aan originaliteit: iedereen weet wie de geheimzinnige is, maar toch wordt de ontmaskering keer op keer uitgesteld.
En ik miste ook de typische Vandersteen-humor: de kleine gags tussendoor.
Een pluspunt was wel het einde, met Wiske die eigenwijs gaat zitten en geheimzinnig lacht.
DatumThu Dec 28 13:45:05 2006

Reactie no. 13
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieIk vind dit persoonlijk een moeilijk album om punten aan te geven. Er zijn een pak minpuntjes maar ook een hoop pluspuntjes. Eén van de minder leuke dingen vond ik die reus.Maar ook het idee om hem in het begin van het verhaal achterstevoren te doen praten vond ik niet zo origineel. Natuurlijk is dat mijn persoonlijke visie en zullen anderen dit wel niet zo vinden. Behalve deze mindere puntjes werd het verhaal hoe langer hoe beter. Daarom een 8.
DatumSat Dec 16 18:04:03 2006

Reactie no. 12
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer6
RecensieNet voldoende, maar erg onthouden zal ik dit verhaal niet. Wat de humor is, die zovelen hier schijnbaar in zien, is mij een raadsel: achterste voren praten is al eens aan de orde geweest in een vorig S en W strip en is zeker niet 'grappig', bokken die verdubbelen... dat maakt het mss spannend, maar grappig? Neen toch! barabas die er op een compleet gekke manier wordt bij betrokken (en weer maakt hij niet een slecht toestel, maar een goed: ook dat is in S en W en andere strips al tot herhalens toe het uitgangspunt geweest van een strîp...)
En het einde, waarbij al de slechten tot inkeer komen, kan enkel in een SFreeks, maar hoeft niet in een SenWreeks, vind ik.
Kortom: het verhaal is zeker niet slecht, maar om het nu een 8 of 9 (grootste onderscheiding is dit dan he mensen!), neen dat vind ik verre van.
DatumSun Jul 30 16:56:55 2006

Reactie no. 11
NaamJustin Bean de Baas
Leeftijd10
Cijfer3
RecensieIedereen zijn eigen smaak, dit verhaal sprak me totaal niet aan....
DatumTue Apr 11 13:25:27 2006

Reactie no. 10
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieIk vind het een geweldig verhaal. Vooral na de twee vorige verhalen ‘de straatridder’ en ‘de kleppende klipper’ (volgens de klassiek reeks) vind ik dit een opsteker, omdat de humor weer een grote rol krijgt. Niet dat dit ook geen spannend verhaal is; de reus Bhebhé, de bergbokken en de gemaskerde zorgen weer voor de nodige mysterie, raadsels en problemen. Toch vind ik de grootste kracht de humor die in het hele verhaal te vinden is. Voorbeelden zijn de reus die achterstevoren spreekt, de bergbokken die verdubbelen als ze worden neergeschoten en Wiske die vaak eigenwijs en koppig is en nog gelijk krijgt ook.
DatumThu Apr 7 18:34:18 2005

Reactie no. 9
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer7
Recensiegoed album, maar niet zo heel goed, ik vind het heel wat minder dan die andere oude albums, de humor en de plaats vind ik niet zo goed, en ik ken veel betere verhalen.
dus, een 10 vind ik echt te hoog voor dit album.
DatumSat Mar 19 12:52:40 2005

Reactie no. 8
Naamphoenix
Cijfer9
Recensieeen klassieker zonder meer
DatumThu Mar 3 20:50:57 2005

Reactie no. 7
Naam Eduard de Vries
Leeftijd 21
Cijfer 5
Recensie Het spijt me om de euforie te moeten temperen, maar ik vind dit juist een van de mindere albums. Neem het simpele grapje met het achterstevoren praten (dat we ook zien in de IJzeren Schelvis trouwens). Een smal verhaal met een moralistisch einde. Geen voldoende waard in mijn ogen.
Datum Mon Oct 11 18:51:03 2004

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Een dikke 10, leuk verhaal met humor, actie en spanning. Leuk dat Jerom jaloers op de Reus en nog steeds de trekjes heeft zoals ie ook in de de dolle musketiers had. Vooral het einde met Barabas is leuk en totaal onverwacht dat hij de gemaskerde is, dus goed tot de laatste tekening. Het verhaal lijkt ook langer te duren dan het aan het aantal pagina`s waardoor het een lekkere lezer is. Toch wel een classic deze!
Datum Wed Sep 22 10:23:13 2004

Reactie no. 5
Naam Bart De Grande
Leeftijd 14
Cijfer 10
Recensie Iedereen die voor dit verhaal een recensie heeft geschreven vindt het een dikke 10 waard, zo ik ook. Dit is ook een van de eerste 5,6 albums waarin Jerom meedoet. Hij heeft geen berevel meer aan, maar een blauw hemd en een kleiner berevelletje als broek. Nu over het verhaal: schitterend. Het zou eigenlijk niet misstaan als album in de blauwe reeks. De humor en spanning zijn top en professor Barabas krijgt nog eens een centrale rol als de gemaskerde. De reus vind ik erg leuk en sympathiek en de bergbokken die in de Montladsu wonen vind ik erg origineel. Een klassieker die je als S&W-fan echt gelezen moet hebben. Ook al een van de eerste verhalen waar S&W in de bergen op avontuur gaan. Later wordt nog overgedaan in bijvoorbeeld "De glanzende gletsjer" en "Sagarmatha". Maar dit verhaal is toch wel het beste van de drie. Een dikke en oververdiende 10 voor dit meesterwerk van Willy Vandersteen.
Datum Sun Aug 29 11:19:27 2004

Reactie no. 4
Naam Erwin
Leeftijd 39
Cijfer 10
Recensie Een album wat ondertussen al meer dan 30 jaar op mijn plank te vinden is en daar van tijd tot tijd nog van af komt ook. Het verhaal loopt als een trein, de inhoud is zeer de moeite waard; spanning, humor en fraai uitgewerkt. Wie hem nog niet heeft: ga dit album direkt aanschaffen !
Datum Sat Jul 24 10:58:41 2004

Reactie no. 3
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 31
Cijfer 10
Recensie Een erg goed verhaal met een lange aanloop in Vlaanderen en daarna veel spanning in de Himalaya met de kwaadaardige bokken en de klassieke gemaskerde onbekende. Tekeningen en humor behoren tot de top.

verhaal/plot: 10
tekeningen: 10
humor: 10

Datum Mon Jun 28 10:59:44 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Ik geef de prachtig afwisselende humor een dikke tien, het verhaal een negen en de afwerking (tekeningen, inkleuring enz) ook een negen.
Dit rond ik af naar een tien omdat deze strip leuk blijft, keer na keer!
Datum Mon May 5 18:41:11 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Een boeiend verhaal met in het begin veel mysterie en vele koldereske grappen en op het einde zet Willy Vandersteen ons met de zonnespiegel in waarste zin een spiegel voor de neus! Speelt afgunst ook bij onze samenleving niet een hele grote rol?
Vooral de humor in dit verhaal laat mij een 10 geven. De visuele grappen, maar ook de vele woordspelingen, de namen van verschillende personages en het woordgebruik van de reus maken dit verhaal voor mij onvergetelijk!
Datum Fri May 2 13:09:39 2003