Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De circusbaron


De circusbaron Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De circusbaron verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,44

Reactie no. 43
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer10
RecensieNa het iets mindere 'de knokkersburcht' weet Vandersteen met de circusbaron een werkelijk geniaal verhaal te creëren. Het verhaal voelt weer heerlijk nostalgisch aan, een echte Koude Oorlog setting met spionage, contrapsionage en vreemde mogendheden die macht proberen te winnen. Lambik is in dit verhaal ook nog niet zo dom als hij later zou worden, en het feit dat Jerom voor het eerst een groot deel van het verhaal niet meedoet is ook verfrissend. Qua spanning komt het echt in de buurt van de (naar mijn mening) beste verhalen uit de reeks, zoals de ringelingschat en het bevroren vuur. Lambik als clown, de spanning rondom de onzichtbare directeur, de zwarte wagon en de setting in het circus maken dit tot een absolute klassieker die zich kan meten met verhalen uit de blauwe reeks. Zo worden ze helaas tegenwoordig niet meer gemaakt. Echt een uniek verhaal, waarin Vandersteen een aantal nieuwe dingen uit geprobeerd. Ook de tekeningen zijn nog prachtig, alhoewel je wel een kleine achteruitgang in de stijl kan zien vergeleken met bijvoorbeeld het zingende nijlpaard. Desalniettemin volstaat alleen een 10 voor dit prachtige album.

PS: ik snap niet waarom ze de originele cover veranderd hebben, die van de klassiek versie is in mijn ogen vele malen beter dan de cover die ze tegenwoordig gebruiken!

Datumzaterdag 02 december 2023 12:16

Reactie no. 42
NaamCaspar
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieDe Circusbaron, echt een klassieker uit mijn jeugd, dus die weer eens gelezen. Door het lezen werd ik weer helemaal terug naar mijn kindertijd gevoerd toen ik (voor mij toen) onbegrijpelijke woorden als serum en ribbedie weer tegenkwam. Maar bij herlezing viel me ook op dat het verhaal toch minder sterk is dan in mijn herinnering, en dat er ook wel vergezochte zaken in zitten. Zo is het natuurlijk onmogelijk om een tijger te doden en (meteen) daarna zijn huid aan te trekken, en dan ook nog zo dat niemand doorheeft dat het geen echte tijger is (het is een strip, maar toch). Ook wordt het geheim van de zwarte wagen eigenlijk pas in 1 van de laatste stroken uitgelegd, ofwel afgeraffeld in 1 tekstballon. Jerom is hier nog de oermens, dat was ik wel weer vergeten (of beter gezegd, als kind had ik dat niet zo heel erg door waarom hij in sommige albums een berenvel om had en in anderen gewoon gekleed was). Het begrip circusbaron (of in het boek met storende 1970s-spelling cirkusbaron) wordt wel ergens toegelicht overigens, de clown als baron van het corcus. Maar toch nog zeker een geslaagd verhaal, daarom een verdiende 8.
Datumdonderdag 12 januari 2023 07:17

Reactie no. 41
NaamEmmes
Leeftijd47
Cijfer9
RecensieBij de klassieke versie van dit album vallen direct twee dingen op: cirkus ipv circus, en dat de cover helemaal anders was. De originele cover laat Lambik zien die in de leeuwenkooi terecht komt omdat hij de geheime gang volgde. Vanaf de knokkerburcht werden de covers voor de rode reeks volledig herdacht en hertekend voor een tijdje. Ik moet zeggen dat de nieuwe cover meer tot de verbeelding spreekt , met Suske die met de trapeze naar Wiske springt , wiens ketting net doorbreekt en Lambik die er angstig naar kijkt. De originele cover heeft ook wel iets maar deze toont veel meer spanning en als kind vond ik het een van de beste covers zelf. Wat de titel betreft, kan je je afvragen waar het woord baron vandaan komt, want naar mijn weten komt het woord baron niet voor in het album.
Qua hertekeningen is enkel Jerom hier vervangen, en aangezien hij niet veel voorkomt in dit album (hij is eigenlijk de MacGuffin van dit verhaal), valt dat dus wel mee. Wat niet mooi is, is de dikke inkting die er over gegaan is, en daarom zijn de originele tekeningen weer veel mooier, ook al zijn ze niet ingekleurd. Natuurlijk werd er weer veel vernederlandst, maar ik heb ook gezien dat Lambik wel eens "Sidonieke" zegt in de rode reeks, terwijl het eigenlijk Sidonia moet zijn. Maar ik denk dat ze Sidonieke wel ok vonden als koosnaampje die Lambik dan zou gebruiken voor Sidonie.
Aangezien Jerom in zijn derde album sinds zijn verschijnen in De Dolle Musketiers grotendeels afwezig is, is het probleem "Jerom kan alles oplossen" van de baan en is dit nog eens echt een avontuur met ons viertal, inclusief Sidonia die in de Knokkersburcht toch wel ontbrak. Het avontuur begon in 1953 en aangezien de oscar beste film toen gegeven werd aan "The greatest show on Earth", denk ik dat Vandersteen die film moet gezien hebben en zijn inspiratie daar uit haalde. Er zijn wel wat overeenkomsten, zoals Lambik die clown speelt , een rol die James Stewart ook nam in de film.
Verder valt me nog op dat Suske en Wiske in dit album bekend zijn als stripfiguren in de wereld waarin ze leven. Lambik komt door zijn optreden in de zaal van Pats poppenspel onder de aandacht van een impresario (die we vreemd genoeg daarna niet meer zien); het spel dat ze spelen bij Pats is "De dolle musketiers". De circusdirecteur vindt een album van hen achtergelaten door een kind in het publiek. Dat laatste is zelf een grote omwenteling van het verhaal want tot dan wisten ze niet dat het vrienden van Jerom waren. (Wat een pech dat het een album met Jerom was, er waren er nog maar een paar verschenen!) Het stoort niet echt maar gelukkig herhaalt Vandersteen zich daar niet in.
Vandersteen houdt van geheimzinnige mensen, onzichtbaren, gemaskerden en in de cirkusbaron doet hij daar nog een schepje bovenop. Zo heb je de onzichtbare directeur, de neergeschoten buikspreker, en dan nog de goochelaar die uiteindelijk de directeur blijkt te zijn. Dat de buikspreker dan ook nog Radja de tijger was, vond ik zelf als kind ongeloofwaardig. Als ik het nu herbekijk was hij Radja sinds hij neergeschoten werd, maar dat wil wel zeggen dat hij in de staart van de andere leeuw beet op het moment dat Lambik zijn hoofd in die leeuw zijn bek had gestoken. Hij kan wel op het einde zeggen dat hij de schijn moest hoog houden tegenover hen maar daar ging hij dan wel heel ver in. Als Lambik geen emmer had gebruikt... of moeten we maar denken dat hij die emmer gezien had en het geen kwaad kon? De buikspreker gebruikt trouwens zijn gave nooit want als Schalulleke spreekt, zien ze hem niet, dus kan hij gewoon spreken toch? Toch wel iets dat Vandersteen over het hoofd zag, vind ik.
Wat het boek echter wel mijn waardering omhoog doet schieten, is de setting en het feit dat het gedoe met de zwarte circuswagen wel heel geheimzinnig is, met die schoorsteen die omhoog en omlaag gaat. Ik hou er ook van dat onze helden undercover gaan gedurende lange tijd en hun circusacts moeten doen en ben ook blij dat het deze keer toch geen echte Lambikshow is, eens zijn vrienden hem vergezellen in het circus. Suske mag de buikspreker ontdekken en de meeste dingen doet hij samen met Wiske in een gelijke rol. De spannendste scene, waarin hij Wiske moet blijven vasthouden, brengt hem nog eens echt in de picture als held. Als ze weten dat ze ontdekt zijn maar dat ze toch hun rol als circusartiest moetn blijven spelen, weten ze dat ze in gevaar zijn en dat een ongeluk gauw gebeurd is, wat het des te spannender maakt. Dat maakt dit avontuur zo goed.
We komen te weten dat Jerom nog niet kan lezen. Technisch gezien kan het, omdat hij in de Tamtamkloppers zijn spreekballon gebruikte om iets achter te laten voor zijn vrienden. Lambik is in het begin weet niet te spreken over Jerom en spreekt over "die bosmens" en dat ze, toen hij ontvoerd werd, de dierenbescherming maar moeten opbellen. Daarna zet hij zich echter ten volle in om Jerom terug te krijgen, en hij is wel degene die Suske en Wiske mag redden op het einde.
De tekeningen zijn toch wel weer van een hoog niveau. Ik hou ook heel veel van het prentje waarin Lambik en Sidonie angstig omhoog kijken als Suske en Wiske voor de eerste keer hun trapezenummer uitvoeren. Het is schuin getekend, zonder enig reden, maar het maakt het visueel heel sterk vind ik. Ook de film die ze bekijken van de ontvoering van Jerom maakt het lekker spannend allemaal.
Ondanks de misschien iets te veel geheimzinnige personages vind ik dit een topalbum.
Datummaandag 13 december 2021 18:08

Reactie no. 40
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer10
RecensieNet als de Tamtamklopper, staat de Circusbaron net niet in mijn persoonlijke top 10 van S&W verhalen. Dat neemt niet weg dat dit een van de allerbeste en spannendste verhalen uit de hele reeks is! Lambik krijgt in dit verhaal een nieuwe moderne auto en als hij deze aan onze vrienden komt showen blijkt dat Jerom ontvoert is. Wat volgt is een geweldig, nostalgisch avontuur in het Circus Fantasar. Spionnen, dubbelspionnen, leeuwen, tijgers, Lambik als clown, dit verhaal heeft het allemaal! Hoewel ik de meeste albums die na de intrede van Jerom in ‘De Dolle Musketiers’ zijn geschreven minder vind, geldt dat zeker niet voor dit album!
Samen met de Tamtamklopper is de Circusbaron echt een meesterwerkje van Vandersteen. De tekeningen vind ik persoonlijk niet zo mooi meer als in het Zingende Nijlpaard of de Tartaarse helm, maar ze doen nog steeds erg nostalgisch aan. Ook zien we dat de naoorlogse sfeer die in de eerste pakweg 20 albums nog zo sterk aanwezig was, langzaam maar zeker verdwijnt. Dit album doet vooral denken aan de Koude Oorlog, aangezien er een ware spionagestrijd tussen België en een onbekende mogendheid gaande is. Er is veel mysterie in het verhaal omtrent de Onzichtbare en de zwarte circuswagon. Uiteindelijk blijkt het om een bende spionnen te gaan die Jerom ontvoerd hebben zodat hij met zijn enorme spiermassa geluidloos naar olie kon boren vanuit de zwarte wagon. Dit moest stil gebeuren omdat anders de Belgische autoriteiten argwanend zouden worden. Het circus Fantasar werd als dekmantel gebruikt door spionnen van een buitenlandse mogendheid om olie op te sporen zodat agenten van het land de olierijke grond op konden kopen. Ten tijde dat dit verhaal geschreven werd, was het ook nog eens actueel omdat men in 1954 in de pers berichten verschenen dat er in de Kempen olie was gevonden.
Hoewel het een zeer sterk verhaal is, zit er toch een klein foutje in het plot waardoor dit verhaal net buiten mijn persoonlijke top 10 valt. Als Lambik met zijn nieuwe auto langs tante Sidonie gaat, laat hij haar er ook nog een stukje in rijden. Sidonie blijkt van het avontuur ‘de Tuf Tuf club’ niet veel geleerd te hebben, want ze kan zelfs helemaal niet meer rijden en veroorzaakt een eenzijdig ongeluk. Op pagina 33-36 blijkt Sidonie echter weer een uitstekende chauffeur te zijn, aangezien ze de Jeep zeer kundig bestuurd. Dit is wel een beetje een smet op dit verder prima verhaal. Een 10 is dan ook op zijn plaats!
Datumwoensdag 14 juli 2021 16:55

Reactie no. 39
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer10
RecensieEen ouwetje wederom. Een verhaal dat mij als kind nooit aansprak, ik heb het album ook veel later gekocht voor 2, 50 euro op een rommelmarkt. Ten onrechte want het blijkt hier om één van Vandersteens meesterwerken te gaan. Ik denk dat mijn aanvankelijk afkeer bestond uit het feit dat het verhaal als hoofdthema cirus heeft, iets wat mij nooit geïnteresseerd heeft. Ik sneed mijzelf daarmee dus in de vingers. Het blijkt een uitstekend album. Op de bekende charmante jaren vijftig achtergrond otrolt zich dit spannende verhaal dat het zoeken naar olie en het circus weet te combineren. Deze feiten die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, zijn kunstig met elkaar vervlochten. Voor iemand die de James Bond film "Octopussy" kent, weet dat dat niet altijd lukt. Er zijn best wel paralellen met deze film te ontwaren. Lezend e makers ook Suske en Wiske? Humor en spanning openen het verhaal: de haan, Suske en Wiske aan tafel, de nieuwe Studebaker (met als accessoire een boom) van Lambik en daarna de mystiek rond de bewusteloze Wiske en de verdwijning van Jerom. De toon is gezet en die blijft zo tot de laatste pagina. Het gehele verhaal is een detective waarbij het circus als dekmantel voor duistere zaken wordt gebruikt. De lezer weet heel lang niet wie wie is en wie er slecht zjjn en wie goed. Spanning zit ook in kleine details: het valluik, briefjes ondertekend met "een vriend", de doorgeslepen kettingen waaraan Suske en Wiske hangen. Het circus is evenmin decor voor kinderlijkheid, toch iets wat vaak met het circus wordt geassocieerd. Typische Vandersteen humor is al vanaf het begin aanwezig maar zet zich ook door tot aan het einde van het verhaal, Lambik en de leeuw om maar een voorbeeld te noemen. Door het samenspel van onze hoofdpersonen is iedereen belangrijk, wordt niemand buitengesloten en staat iedereen in zijn of haar kracht. Het is ook onnodig om één van de hoofdrolspelers uit het verhaal te schrijven. dit verhaal is een perfecte balans van samenspel en daardoor synergie. Ook de bijfiguren zijn uitstekend. Ieder draagt bij aan dit pareltje. Geen personage is teveel. Dit album toont een unieke balans in alles, het si wel zo dat de thematiek ( of beter: decor) "circus" anno 2021 nog kan...of dit verhaal dus de tand der tijd overleeft , weet ik niet. Moet dat dan? Nee, dit is een heerlijk exponent van de jaren vijftig. Dit verhaal hoort zonder twijfel tot de beste van de reeks.
Datumwoensdag 05 mei 2021 10:20

Reactie no. 38
NaamIngrid
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieUitstekend en spannend verhaal. Het verhaal blijft sterkt, zakt nergens in, je wil weten hoe het afloop. Ik vond het einde wel wat onverwacht, zeer goed, gebeurd niet vaak!
Ijzersterk verhaal, 1 van de beste verhalen.
Datumdinsdag 15 december 2015 19:00

Reactie no. 37
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer9
RecensieSpannend album, één van de hoogtepunten van Vandersteen's carriere. Een verhaal dat leest als een thriller, spannend om te achterhalen wie wel en niet te vertrouwen zijn in het circus. Daarnaast een stapel fantastische uitgewerkte gags, zoals Jerom die met de olifant in de hand de brand gaat blussen.
Enige waarbij ik mijn wenkbrauwen moest fronsen is dat achteraf bleek dat de Tegenspionage agent lange tijd zich als tijger had vermomd en er dus in de leeuwenkooi willens en wetens de staart van de leeuw heeft gebeten wat tot Lambik's dood had kunnen leiden. De tekeningen in dit verhaal zijn weer gedetailleerd en goed verzorgd.
Datumzaterdag 20 december 2014 06:21

Reactie no. 36
NaamCaspar
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieSuperspannend verhaal dat ik in mijn jeugd heb stukgelezen. Met name de geheimzinnigheid met die zwarte wagen etc. kon ik toen (en nu ook nog) erg waarderen. Aanrader, één van de beste albums uit de reeks.
Datumzondag 27 april 2014 15:16

Reactie no. 35
Naamkristian
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieDit album zit zeker in mijn top 10!
Het is de allereerste S&W die ik heb gelezen! Heel veel spanning, goed uitgewerkt en met een onzichtbaar personage!
Datumzaterdag 9 juni 2012 09:00

Reactie no. 34
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieQua spanning, avontuur en sfeer is dit één van de beste (rode) albums. Jerom wordt ontvoerd en zijn vrienden laten het er niet bij zitten, maar gaan op onderzoek uit. Hun speurtocht brengt Lambik, Sidonia en Suske en Wiske bij een circus. Daar gaan ze in uiteenlopende rollen aan de slag, om de geheimen te ontrafelen en Jerom te vinden en te bevrijden. Er zijn echter nogal wat verdachte types aanwezig, die ook vrij meedogenloos te werk gaan. Wie kunnen ze vertrouwen en wie vormen er een bedreiging? ondertussen moeten ze ook gewoon blijven optreden, want: The show must go on. Een spectaculair verhaal, met een echte detective/thriller stijl als thema. Al met al een uitstekende 'Suke en Wiske.'
Datumvrijdag 15 juli 2011 09:55

Reactie no. 33
NaamWerner Fischer
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieSamen met 'De Gouden Cirkel' is dit voor mij het beste Sus en Wisalbum. Tijdens een zomervakantie, ik was 16 jaar, heb ik het élke dag opnieuw gelezen. Het bevat thriller- en detective-elementen, en natuurlijk de gebruikelijke humor. Na een halve eeuw heeft het nog niets van zijn frisheid en originaliteit verloren. Het bewijs wordt geleverd door het feit dat elke generatie het opnieuw ontdekt. In mijn tijd waren strips nog in sommige elitaire middens taboe, wegens niet opvoedkundig verantwoord. Juist voor jongere lezers is dit soort albums een opstap naar het échte crime-werk. In de lagere school zouden leerkrachten dit moeten aanprijzen.
Datumvrijdag 3 juni 2011 15:45

Reactie no. 32
NaamAxel
Leeftijd15
Cijfer10
RecensieDit album is één van de beste albums van sew (Suske En Wiske). Leuk verhaal, de spanning wordt ook opgebouwd, ook weet je niet wie de onzichtbare is, plaats is ook leuk ...
Hier valt niets negatief over te zeggen alleen de reden van de zwarte caravan viel tegen. Maar dat kan niet beletten om de 10 uit te rijken.
(ps: sidonia was geen banaan maar een raket!) (ik weet niet wie het had gezegd maar ze is dus een raket.)
Datummaandag 21 maart 2011 17:32

Reactie no. 31
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieDe circusbaron uit 1954 is zeker een prachtig verhaal waarbij duidelijk wordt dat Jerom niet onoverwinnelijk is. Als Lambik zich als clown aanmeld bij circus Fantasar lukt het hem niet echt om het geheim van de zwarte wagen op te lossen. Het aantal schurken dat er in meespeelde en illegaal naar petroleum boorde: de Onzichtbare (in werkelijkheid Roberto de goochelaar), de (naamloze) ringmeester, Jack de scherpschutter en Tazzan de leeuwentemmer vond ik alleen bedroevend klein al leek Radja de tijger meer op een reusachtige huiskat. De buikspreker B. Rabbel (alias agent P. Akkeman) kroop letterlijk en figuurlijk in zijn huid maar hoe hij op dezelfde manier als de tijger kon lopen (brullen deed hij overigens niet) is mij vrij onduidelijk. En waarom Suske en Wiske hun tante Sidonia overhaalden om voor maanraket te spelen snap ik evenmin.
Datumzondag 12 september 2010 23:15

Reactie no. 30
NaamLuc
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieHet album is terecht één van de hoogtepunten van Vandersteen, een verhaal dat leest als een thriller, spannend met een dosis fantastische uitgewerkte gags. Ik denk dan bv aan een hongerige Lambik die tijdens een achtervolging boterhammetjes koopt en dan per vergissing in de wagen van de achtervolgers stapt, het balanceren van de jeep boven op de opgehaalde brug, enz. Het mooie fijne tekenwerk en enscenering, het is allemaal top. Niettegenstaande voelde ik altijd een paar problemen aan in het scenario.
Bij de ontvoering van Jerom in de middag werd het hele politieapparaat gewaarschuwd en wachten ze een tijd af. Dan op een nacht een telefoon van een wegenwachter. Snel zijn onze vrienden ter plaatste. De ontvoerder heeft dus blijkbaar enorm veel tijd verspild, ja waaraan eigenlijk, om nog na een halve dag (dezelfde nacht) of zelfs anderhalve dag (de nacht erop) pas ergens in de velden te zijn die onze vrienden vrij snel bereiken.
Bij de apotheose, de laatste circusavond met de brand, moet het circus wel heel erg afgelegen staan, want de volledige politiemacht heeft uren nodig om het circus te bereiken. Dat belet niet dat het circus tot de nok is gevuld met publiek, en dat er waterleiding was bij de poging de brand te blussen. Hadden ze in het België van de jaren vijftig zo weinig rijkswachters, dat ze die vanuit het hele land moesten optrommelen? De spion in de huid van de tijger Radja moet eigenlijk een bloederige bedoening zijn geweest en een ramp voor de man om in die houding dagen door te brengen. Is er eigenlijk iets over vind ik.

De kwaliteit van het verhaal maakt zeer veel goed, het zijn dus van die haken en ogen die je met plezier bij neemt, maar die misschien toch had kunnen vermeden worden.

Daarom toch maar een negen.

Datumzaterdag 26 december 2009 21:49

Reactie no. 29
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer9
Recensiekijk,dit is een verhaal waar je lekker weg kunt dromen haha.
lambik als clown en sidonia als banaan.
Datumzaterdag 5 september 2009 13:12

Reactie no. 28
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieLeuk album. Lekker een ouderwetse Vandersteen-strip. De tekeningen zijn ook mooi gedaan.
Ik heb weer lekker genoten van deze..
Datumdinsdag 7 april 2009 17:19

Reactie no. 27
NaamLuuk
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieGeweldig album. Een leuk verhaal met een goede opbouw en een heel verrassende ontknoping. Blijft tot de laatste bladzijde spannend! Echt een topper!!
Datumzondag 7 december 2008 16:46

Reactie no. 26
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieWat mij betreft één van de beste S&W die tot dan waren verschenen. Het circus is een kleurrijk decor, maar tegelijkertijd ademt het een beklemmende sfeer uit. Het verhaal blijft boeien tot het einde en verdient daarom een 10.
Datummaandag 10 november 2008 23:00

Reactie no. 25
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieSuper verhaal, een van de eerste suske en wiske stripboeken die ik had
Blijft leuk om te herlezen
Datumzondag 1 juni 2008 20:43

Reactie no. 24
NaamJ. Joffer
Leeftijd27
Cijfer9
RecensieAltijd weer een leuk album om te herlezen, de Circusbaron. Het is het eerste album waarin Jerom voor een lange tijd wordt uitgeschakeld (hij is bezig met ontvoerd te zijn), zodat hij niet met bruut geweld een oplossing kan forceren. Er zouden nog vele albums in deze traditie volgen, want Jerom bleek al snel zowel een zegen als een vloek voor de makers van de Suske en Wiske-verhalen. Hoe dan ook, nadat Jerom gekidnapt is door onbekende snoodaards, nemen onze helden een baan bij een uiterst verdacht circus. Wat volgt is een ingenieus kat-en-muisspel tussen onze vrienden en de geheimzinnige circusdirectie, compleet met geheime deuren en doorgezaagde kettingen. Menigeen wordt voor de leeuwen geworpen.
Er zitten leuke grappen in ("Je hebt de eer met de grootste clown aller tijden te spreken! Wablief? Ja, met Lambik! Kijk hoe weet jij dat?") en slimme vondsten, en het geheel is geraffineerd in elkaar gestoken. Hartverwarmend is trouwens de kleine scène bij de poppenkast, waar Lambik eerst wordt uitgelachen door het jeugdige publiek, waarna hij alsnog in hun armen wordt gesloten. Van mij mogen ze vandaag weer beginnen met het maken van dit soort S&W's.
Datummaandag 19 november 2007 00:35

Reactie no. 23
NaamZappa
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieDit is een echte klassieker, die ik vanaf mijn jeugdjaren al vele malen heb gelezen...en ook nog vaak zal doen.
Er zit een geheimzinnig circus sfeertje in zoals alleen Vandersteen dat kon....het verveelt ook nergens.
Lambik als clown is natuurlijk ook helemaal top, net als Sidonie als levende kogel.
Tekeningen zijn ook Vandersteens.........oftewel..een echte klassieker !
DatumWed Oct 17 22:41:23 2007

Reactie no. 22
NaamIngrid
Leeftijd19
Cijfer10
RecensiePrachtig tijdloos verhaal. Het verhaal is orgineel, spannend en tijdloos, het einde is verassend en onverwacht, je ziet het niet aankomen, ik kan dit verhaal nog heel vaak lezen zonder dat het gaat vervelen, dit verhaal is echt een klassieker, deze moet je echt hebben in je verzameling!!
DatumTue Jul 10 19:37:41 2007

Reactie no. 21
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieZeg je Suske en Wiske toppers dan zeg je 'De circusbaron'. Dit album is een pracht album. Een album dat je MOET lezen. Een 10 is nog te weinig!
DatumSat Sep 16 21:11:57 2006

Reactie no. 20
NaamJustin Bean de Baas
Leeftijd10
Cijfer7
RecensieDit is een van de eerste Suske en Wiske die ik ooit zelf heb gekocht. Het is een leuk verhaal, dit is een van de eerste en daarom vind ik dat het een beetje beroerd is getekend, maar door de spanning en de humor krijgt het van mij een 7.
DatumTue Apr 11 13:16:32 2006

Reactie no. 19
NaamMichiel
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieIk las de recencies van dit boek en kreeg meteen weer zin om het te lezen en ik vond het weer super sterk. Het verhaal zit niet eens zo bijzonder in elkaar maar het is gewoon zo leuk om dit boek te lezen. Ik blijf maar tienen geven voor die oude boeken en dat doe ik omdat ze gewoon super leuk zijn.
DatumSun Oct 16 15:28:31 2005

Reactie no. 18
NaamSander Haga
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieDit is het album wat mij als klein jongetje op het pad van S&W heeft gebracht. In dit album voel ik mij echt helemaal thuis. Het scenario is zeer goed opgebouwd, de tekeningen zeer goed verzorgd, de grappen spreken erg tot de verbeelding en de spanningsboog is fenomenaal. De scene waarin de circustent in de brand staat heeft het niveau van een thriller. Verder kan ik bijna geen ophaalbrug over rijden zonder te denken aan de scene waarbij de achtervolgende jeep op de rand balanceert. Wat ik ook erg grappig vondt was dat in dit album op een aantal manieren wordt gerefereerd aan het feit dat S&W en consorten stripfiguren zijn (poppenspel Pats, het album wat iemand achterlaat en zodoende de identiteit van S&W verraad. In tegenstelling tot de huidige albums kan ik dit album steeds weer opnieuw lezen en nog ontdek ik er nieuwe dingen in. Ik geloof dat Robotkop het laatste album is wat ik nog een keer nagelezen heb. De circusbaron is verreweg mijn favoriete S&W album.
DatumFri Sep 30 16:08:30 2005

Reactie no. 17
NaamTijn
Leeftijd
Cijfer10
RecensieEen van de beste albums uit de reeks. Superspannend en met een goed plot. Lambik op zijn best: idioot en toch intelligent!
DatumMon Aug  8 18:04:15 2005


Reactie no. 16
NaamJob Steneker
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieIk vind het leuk, omdat het op de 1ste bladzijde begint en op de laatste eindigt en de spanning blijft erin.
DatumSun Jun 12 18:23:05 2005

Reactie no. 9 Naam Pinokaatje Cijfer 7 Recensie Goed album met veel spanning maar het kan niet meer op tegen de toekomstige strips. Ik vond ook de samenvatting bij deze strip aardig kort. Datum Sun Jan 30 17:38:27 2005

Reactie no. 8
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 12
Cijfer 8
Recensie het is echt een spannend verhaal, super!
Datum Wed Dec 8 17:51:42 2004

Reactie no. 7
Naam Michiel van der Wal
Leeftijd 28
Cijfer 9
Recensie Erg goed album. Spannend, onverwacht en een album waar alle personages een belangrijke rol hebben. Een verhaal dat niet zou misstaan als basis voor een film!
Datum Tue Mar 2 23:15:22 2004

Reactie no. 6
Naam Anne
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie Lekker spannend hoe Lambik in de leeuwenkooi komt, en die man die Suske&Wiske wil vermoorden.
Superrrrrrrrrr!
Datum Sat Jan 24 13:57:59 2004

Reactie no. 5
Naam m.cekic
Leeftijd 36
Cijfer 9
Recensie Is gewoon een steengoed verhaal
Datum Wed Oct 29 20:33:28 2003

Reactie no. 4
Naam Stephanie
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Dit is een uitstekend verhaal en het komt allemaal heel mooi uit, dit is dan ook wel mn favo strip het boeit en je kan er in blifijven lezen dus dat is zeker wel een 10tje waart
als er nog iemand dit boek de moeite waart vind mag je me altijd mailen, of hier ook een berichtje zetten

greetz,
Steffieke

Datum Sat Aug 30 13:15:10 2003

Reactie no. 3
Naam Sabine
Cijfer 10
Recensie Een van mijn favorieten. Er zit veel humor in, 't is spannend en de personages zijn zoals ik ze graag zie. Gek genoeg verveelt dit album nooit. Ik heb er al twee letterlijk stukgelezen en heb onlangs weer een nieuw gekocht.
Datum Sun Aug 24 18:53:56 2003

Reactie no. 2
Naam Alfred Venderbos
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Nou hier ben ik het dus helemaal mee eens, dit is één van mijn lievelingsalbums en hij blijft altijd weer leuk om opnieuw te lezen. Echt een topalbum dus!!!
Datum Sun Jul 13 22:14:36 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Een verhaal dat zó boeit en zó goed blijft krijgt alleen maar een tien van mij.
Suske en Wiske in het circus, Lambik als clown, allemaal zeer orgineel!
Jerom is nog die van de eerste jaren dat hij meedeed en dat staat paraat tegenover allerlei gekheid en staaltjes van hem.Dit verhaal kan ik gewoon blijven lezen en dus een tien.
Datum Mon Jun 16 07:13:12 2003