Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Tedere Tronica


Tedere Tronica Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Tedere Tronica verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,90

Reactie no. 21
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieLambik en Jerom zijn een detective-agentschap begonnen en nemen Barabas als eerste klant. En dat is nodig ook, want de professor werkt aan een nieuwe uitvinding waar een schimmige organisatie genaamd Internationale Wiegewacht jacht op maakt. Uit elkaar klappende auto's, achtervolgingen, kortom: topvermaak.
De tegenstanders van dienst zijn twee kleerkasten genaams Mussels en Nukkels (u begrijpt de woordgrap wel), die onwaarschijnlijk genoeg geacht worden om als babysitters op te treden. Volslagen onzin natuurlijk, en even later dossen Suske en Wiske zich als baby's uit, wat net zo ongeloofwaardig is. Desondanks vergeef je het Vandersteen direct want het zorgt allemaal voor een lading goede grappen.
Uiteindelijk komt de aap uit de mouw: de uitvinding van Barabas is een robot in de gedaante van een aantrekkelijke blondine met een stalen hoedje op. Hier ontspint zich een nieuwe verhaallijn: de rest van het album beconcurreren Lambik en Jerom elkaar om haar gunst te winnen. We horen niets meer over de eventuele toepassingen van deze Tronica, haar zieleroerselen als robot en wat dit verder voor de wereld gaat betekenen. Tronica blijkt niet meer dan het vehikel om Bik en Jerom elkaar voortdurend de loef af te laten steken. Het is allemaal vermakelijk gedaan, maar ergens blijft het personage Tronica daardoor toch wat in het luchtledige hangen.
Datumvrijdag 18 december 2020 20:28

Reactie no. 20
NaamJan P.
Leeftijd46
Cijfer7
RecensieBen er niet zo ondersteboven van als vele anderen.
Bij aanvang van het verhaal beland je midden in de actie waarin blijkt dat een criminele organisatie lucht heeft gekregen van een uitvinding dat Professor Barabas met hand en tand geheim wilt houden, dit terwijl de titel en voorplaat alles al verklappen voor de lezers.
Irritant is dat de organisatie aanvankelijk haarscherp aan de slag gaat en het later, als de identiteiten bekend worden, het eigenlijk maar gaat om een stel sullige criminelen. Dit levert uiteraard grappige situaties op, maar de spanning is zowat verdwenen. Lambik en Jerom hebben zo hun eigen opspoor-organisatie a la De Straatridder (‘Lambi-Jero’) en het ironische is dat juist die vriendschap getest wordt door het verschijnen van die Tronica. Vanaf dat moment volgen we ze in hun pogingen elkaar dwars te zitten terwijl het originele gegeven zelf er wat bij gaat hangen; Boeven ontvoeren Tronica terwijl onze vrienden haar moeten redden en dat is het dan wel zo’n beetje.
Vreemd is ook dat na alle geheimzinnigheid omtrent zijn project Barabas Wiske wat af zit te snauwen als ze (terecht) opmerkt dat hij door een gat in de muur wordt bespied in z’n ondergrondse lab.
Kortom, ik vind dit geen ‘klassieke’ Van Der Steen als ik eerlijk mag wezen. Het hangt wat teveel aan grappen en grollen en het komt wat gehaast over.
Datumzaterdag 08 augustus 2020 07:16

Reactie no. 19
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieInderdaad een beetje vreemd verhaal. Het is in feite één lange achtervolging om Tronica uit de handen van de slechten te houden. Het wordt echter op een dermate hilarsiche manier gedaan dat je lachend alle fratsen laat passeren. Op de één of andere manier wordt het niet vervelend.Lambi en Jerom, SenW als babies, Sidonia en de tand de tijds ( tophumor!), de slechterik in een wieg..... Ja, ga niet op zoek naar logica maar geniet van dit knotsgekke verhaal.
Datummaandag 09 maart 2020 19:15

Reactie no. 18
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer6
RecensieEen beetje vreemd album deze tedere Tronica, vooral de betrokkenheid van de tegenstanders. Professor Barabas werkt aan een nieuwe geheime uitvinding maar criminelen zijn hem op het spoor. Hij besluit elders op een geheime locatie verder te gaan werken maar dat is gerekend buiten de Internationale Wiegenwacht.

Dit is een criminele organisatie welke onder een dekmantel als babysitters-bedrijf opereren (?huh?) en toevalligerwijs ook diegene te zijn die achter Barabas aan zitten. En omdat de buurvrouw van Barabas oppas voor de kleine zoeken komen de boeven weer bij Barabas terecht. Jaja. Nadat de baas van Wiegenwacht wordt uitgeschakeld, waarvan later ook niets meer wordt vernomen, komen de boeven wederom met geluk op de geheime locatie terecht. Kortom een plot wat nogal van toevalligheden aan elkaar hangt. Het eerste deel van het verhaal is nog wel spannend maar het tweede deel, na de openbaring van Tronica, is nogal simpel waarbij moet worden voorkomen dat Tronica in handen van de criminelen valt. . De tekeingen zijn ok maar kunnen niet voorkomen dat ik dit door het gammele verhaal als "net voldoende" beoordeel.

Datumzondag 21 december 2014 08:32

Reactie no. 17
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer5
RecensieDit is zeker niet mijn favoriet.
Er zit geen spanning in, omdat direct al het 'geheim' bekent wordt gemaakt. De rest van het album bestaat eigenlijk alleen maar uit elkaar achtervolgen en jagen op Tronica.
Datumzondag 12 mei 2013 10:23

Reactie no. 16
NaamFerry
Leeftijd22
Cijfer7
RecensieBest een leuk album, maar niet echt heel bijzonder.
Het begint al bij het feit dat het jammer is, dat je als lezer meteen al weet over welke uitvinding het gaat. Deze geheimzinnigheid is dan dus ook al snel voorbij.
Wel vind ik dat er best veel humor zit in deze strip. Ook de tekeningen vind ik niet heel geweldig, de inkting en zo is wel goed, maar er worden zo'n felle kleuren in gebruikt, en de kleding veranderd geregeld van kleuren. Qua actie loopt dit verhaal niet heel erg over, bijna heel het verhaal speelt zich op één locatie af, behalve op het einde, als ze op alle attracties gaan, dan komt de actie wel lekker op gang.

Dus al met al wel een aardig album, maar niet top. Een 7

Datumzondag 1 augustus 2010 14:24

Reactie no. 15
Naammarretje
Leeftijd12
Cijfer8
Recensietedere tronicaest vermakelijk is een boek die soms hier en daar wat ''storingen'' heeft,maar dat maakt het niet minder. het begint met een hilarisch begin van lambi-jero wat heb ik zitten lachen! lambik linkerschoen en jerom rechterschoen!!! eerst moest willy erin komen met dit verhaal maar eenmaal op de kermis begint de pret! een conflict met lambik en jerom over tronica,jarloerse sidonia enz.enz al met al is dit een 8waaard
Datumzondag 4 april 2010 20:36

Reactie no. 14
Naamsebastian
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal.
De spanning word wel opgebouwd tot de uitvinding bekend word gemaakt, daarna is er weer de humor met lambik en jerom onderling.
Datumwoensdag 24 maart 2010 19:37

Reactie no. 13
Naamcasper
Leeftijd10
Cijfer8
Recensieik vind het een erg leuk album met veel humor en spanning
ik vond het ook leuk om lezen.br> maar die wiegenwacht was wel erg dom hoor!!br> Maar ik wist niet dat lambik zich zo uit kon sloven voor een meisje/robot.br> hahahaha
Datumzondag 19 juli 2009 20:18

Reactie no. 12
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieTop album!
De spanning zit er al gauw in, maar ook de humor. Het verhaal heeft me echt weten te boeien, ook weer typische Lambik-Jerom ruzie en het einde is goed ingedacht! Een dikke 10.
Datumvrijdag 8 mei 2009 10:18

Reactie no. 11
NaamSandstorm
Leeftijd31
Cijfer9
RecensieEen album vol actie en kolder. Het agentschap Lambi-Jero is een schitterende vondst van Willy. Ook de infantiele gangsterbaas en zijn twee sullige handlangers zorgen voor leuke momenten. Het wordt dan nog beter wanneer Tronica op de proppen komt, dat dan tot gevolg heeft dat de partnership van Lambik en Jeron ontaardt in een strijd om de gunsten van Tronica. Neem dan nog de jaloerse Sidonia erbij en de komische toestanden volgen elkaar in razendsnel tempo op. Een album om lekker languit in de zetel nog eens te herlezen.
Minpunt: de slordige inkleuring. De kleur van de kledij van de figuren verandert vaak van kleur of van donker naar licht of omgekeerd. Ook de baard van Barabas verandert nogal eens. Dit kan eens gebeuren maar in dit album zijn de inkleuringsfouten imo toch iets té.
Datumzondag 22 maart 2009 11:33

Reactie no. 10
NaamRamon
Leeftijd26
Cijfer10
RecensieDit is echt een topper uit de reeks. Het agentschap Lami-Jero vind ik echt heel grappig en het vervaal verveelt geen moment. Verder heeft dit album echt zo'n gezellige S&W sfeer, en dat is precies waarom ik S&W strips zo goed vind. Deze moet je gewoon gelezen hebben!
Datummaandag 26 november 2007 17:44

Reactie no. 9
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieZeer goed album!!!! Perfect verhaal, grappig ideeën in verwerkt, een heerlijk album gewoonweg!
DatumWed Feb 21 20:56:34 2007

Reactie no. 8
NaamKarst
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieBest een leuk album om te lezen, maar heb leukere gelezen.
De humor is inderdaad erg goed aanwezig in dit album.
Het gedeelte waarin Suske en Wiske zich als baby,s hebben verkleed om de boeven te dwarsbomen vind ik erg grappig.
Wat ik een beetje overdreven vind is het feit dat alles rond de onthulling van Tronica zo geheimzinnig moet verlopen.
Natuurlijk is dat wel zo spannend voor het verhaal, maar ik vind dat Barabas wel heel wat betere uitvindingen op zijn heeft staan en dat hij zich daar beter druk over kan maken.
Wat als de teletijdmachine in verkeerde handen zou vallen.
Maar goed, nu draaf ik weer een beetje door.
Het is tenslotte maar een strip en hoewel er best goede lessen uit gehaald mogen worden, is het toch vooral bedoelt voor vermaak.
Ik vind het trouwens ook erg humoristisch hoe Sidonia elke keer wordt beledigd.
Niet leuk voor haar, maar wel voor de lezers.
Vanwege de leuke grappen geef ik dit verhaal dan ook een 8.
DatumSat Aug 5 23:28:55 2006

Reactie no. 7
NaamCliff
Leeftijd20
Cijfer9
RecensieEen lekker verhaal, oervloedig in actie en humor. Een leuke verhaallijn en goede tekeningen. Geen 10 omdat ik de baas van I W nogal flauw vind en die niet echt meer ontmaskerd wordt ofzo.
DatumWed Jul 19 11:19:05 2006

Reactie no. 6
Naamjeroen de munter
Leeftijd24
Cijfer10
Recensieeens met topicstarter
DatumWed Jun  7 20:04:34 2006

Reactie no. 5
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer8
RecensieDit scenario is misschien wat aan de magere kant, maar de overvloed aan humor en kolderieke situaties maakt veel goed! Daarom is dit album meer dan geslaagd te noemen.
DatumFri Apr 21 21:59:48 2006

Reactie no. 4
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 3
Recensie dit is een erg slecht album.iedereen heeft z'n eigen mening.de uitvinding van prof barabas vindt ik ook zo stom:TRONICA!!!! dit album is geschikt voor onder de 3 jaar enne.....het is ook goed leesvoer voor tuttige meisjes.wat ik dan wel leuk vindt is dat detctive gedoe van lambik en jerom.jerom pakt zijn linker (of rechter schoen...ik weet het niet meer dus,.....???) schoen en zegt:OVER tegen lambik.zo gaat het een beetje.proffie is in GEVAAR!!!!
Datum Fri Feb 4 16:12:34 2005

Reactie no. 3
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 12
Cijfer 7
Recensie ik ga de score van dit verhaal wat naar beneden duwen want het verhaal is te simpel(maar het leest wel vlot) en de bijpersonages zijn stom.
er zit wel veel humor in en de jaloersheid is ook wel leuk.
Datum Wed Nov 10 13:21:12 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Van voor tot achter een topstrip.
De humor en de jaloersheid tussen Jerom en Lambik over Tronica vind ik super!
Het verhaal is elke bladzijde leuk en ik zal het zeker nog vaak herlezen.
Een aanrader!
Datum Mon Feb 16 17:15:12 2004

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Prof. Barabas werkt aan een revolutionaire uitvinding en wordt daarbij bedreigd door een gangstersyndicaat. Na diverse mislukte aanslagen verstopt de professor zich op een stilgelegde lunapark om verder aan zijn uitvinding te werken. Onze vrienden gaan mee als bescherming en ontdekken waar de professor aan werkt: een androide met een vrouwelijk uiterlijk!!!
Dit verhaal leeft niet alleen van de actie, maar vooral door zijn humor. Willy zet d.m.v. van Tronica, de androide met het goedogende vrouwelijke uiterlijk, het wereldje van onze vrienden geheel op zijn kop; Tante Sidonia, die jaloers is op haar plotselinge concurrente, Jerom en Lambik, die wedijveren om de gunst van Tronica en zelfs Suske en Wiske blijven niet onaangetast.
De koldereske situaties, die dan daardoor ontstaan zijn meer als amusant.
Maar ook het begin, waar de gangsters Nukkels en Mussels proberen de uitvinding van prof. Barabas in hun handen te krijgen en onze vrienden deze tegenwerken is zeer humoristisch; Suske als baby vekleed, Lambik, die telefonisch een gangster verslaat, enz., enz. Ik kan maar blijven opnoemen.
Alles in alles een meer als geslaagd verhaal. Zodoende krijgt "Tedere Tronica" een dikke 10 van mij.
Datum Tue Nov 25 18:21:57 2003