Tedere Tronica
Index |
Rode reeks no. 86 (1e druk: november 1968)
Na het einde van de voorpublicatie van De gramme huurling in De Standaard op 26 april 1968 kregen de lezers de dag erna de aankondiging van het nieuwe verhaal te zien. De titel van het nieuwe verhaal was Tedere Tronica. De voorpublicatie startte 's maandags op 27 april 1968 en zou duren tot zaterdag 7 september 1968.
In november 1968 verscheen het verhaal voor het eerst in boekvorm.
Opvallend in dit verhaal is de overschuimende humor. Niks is Willy heilig genoeg om er op een gezonde manier de spot mee te drijven. De rivaliteit (en daarmee de domheid) tussen twee volwassen mannen om de gunst van een vrouw. En het mooie daarbij is, dat ze in feite geen vrouw is maar een machine! Dus telt alleen maar het uiterlijk en niet de inhoud! De onnozeligheid der twee gangsters Nukkels en Mussels, Suske en Wiske als baby's verkleed, de moderne vrouw in zorg om haar uiterlijk enz., enz., enz. Dit verhaal gaat humoristisch zo tekeer dat het meer een klucht in klassieke zin geworden is.
Dit verhaal heeft haar naam te danken aan een mooi ogende vrouwelijke cyborg, nl. Tronica.
Wat is eigenlijk een cyborg?
Een cyborg is niets anders als een zelfstandig denkende mobiele creatie, bestaande uit organische huid, gedeeltelijk ook organische spieren, maar met een metalen skelet. De beroemdste cyborgs die het SF-genre kent, zijn The Terminator en Robocop.
Dan zijn er nog robots en androïdes!
Een robot is een zelfstandig denkende mobiele creatie, bestaande uit anorganisch materiaal, zoals metaal. Het bekendste voorbeeld van een robot is die uit de stomme film Metropolis (1926) van de Oostenrijkse Regisseur Fritz Lang (*1890 - +1976) en C3PO uit de Star Wars-serie (1977-2005) van George Lucas. Als men de twee robots uit die films met elkaar vergelijkt dan ziet men ook waar de filmmaker George Lucas zijn inspiratie vandaan heeft voor het creëren van C3PO!
Een androïde is een zelfstandig denkende mobiele creatuur uit organisch materiaal, waar alleen verbindende componenten van metaal zijn. De bekendste androïde uit de filmwereld is Data uit Star Trek : The Next Generation.
De naam robot is ontstaan door een roman van de Tschechische auteur Karel Capek. De roman verscheen 1924 en heette R. U. R. Rossums Universal Robots. Robot is tsjechisch en betekent eigenlijk contractarbeider en volgens Capek is dat het passende begrip voor zijn aan de lopende band geproduceerde wezens.
Het is echter Isaac Asimov (* 1920 - +1992) geweest, die de SF-literatuur en de daarmee samenhangende SF-films revolutioneerde met zijn Robot-cyclus. Deze cyclus bestaat uit de romans I, Robot (bij velen zeker bekend door de gelijknamige film met Will Smith in de hoofdrol), The caves of steel en The naked sun.
Terwijl de laatste twee als zelfstandige romans te zien zijn bestaat I, Robot uit vele kleinere korte verhalen die een geheel vormen. De film met Will Smith heeft weliswaar elementen van Isaac Asimovs robottheorieën in zich, maar is toch eerder als een Hollywoodspektakel te beschouwen dan dat het een serieuze omzetting van het boek is.
Waarom is I, Robot zo belangrijk? De auteur stelt hier wetten op die robots (en daarmee natuurlijk ook androïdes en cyborgs) moeten volgen om niet tot gevaar voor hun schepper, de mens(heid), te worden! Asimov zet deze wetten expliciet in zijn verhalen neer en laat geen vrijheid toe om deze opgestelde wetten anders te kunnen interpreteren. Het gevolg hiervan was dat navolgende SF-auteurs en niet alleen zij maar ook filmmakers zich gedwongen zagen deze wetten in hun romans en films toe te passen.
Samenvatting
Op een dag wordt professor Barabas op de openbare weg in een auto gesleurd en ontvoerd. Verstopt in een brievenbus is Lambik getuige van de ontvoering en waarschuwt per walkie-talkie onmiddelijk Jerom. Die zit namelijk in een straatput verstopt en neemt de waarschuwing in ontvangst. De auto van de ontvoerders rijdt over Jerom heen en vliegensvlug snijdt Jerom de auto open met een blikopener en bevrijdt de duidelijk verbaasde professor.Jerom en de professor stappen in de auto van Jerom en pikken Lambik op. Tijdens de rit naar het huis van Sidonia merken ze dat de ontvoerders niet van ophouden weten. Onze vrienden worden namelijk door hen achtervolgd. Ook nu weet Lambik raad en smijt een zichzelf oppompend ballonnetje op de straat. De ontvoerders rijden over het ballonnetje heen en worden plots met wagen en al opgetild. Het ballonnetje is namelijk een gigantische ballon geworden en spat uit elkaar. De wagen valt in duizenden stukken naar beneden.
De professor krijgt nu de verklaring van Lambik dat zij, Lambik en Jerom, een agentschap hebben opgericht tegen industriële spionage. Tante Sidonia ontving telefonische bedreigingen. Een onbekende wilde van haar de plannen van de nieuwste uitvinding van de professor of er zou wat met haar gebeuren. De professor geeft hierop toe dat hij inderdaad aan een uitvinding werkt, die van internationaal belang is.
De bedreigingen houden echter niet op want kort daarna wordt er een granaat naar het huis van Sidonia gesmeten. Gelukkig had die geen effect, buiten de kleerscheuren van Lambik. Jerom holt de daders achterna en weet de assen van de auto te breken. De gangsters echter weten te vluchten via een helicopter.
De aanslag is het bewijs dat ze met een goed georganiseerde bende te maken hebben. Barabas besluit hierop onze vrienden bij hem te laten logeren, tot het gevaar geweken is.
Door toeval vindt Wiske uit dat de spionagebende uitgaat van het babysitterbedrijf I.W., Internationale Wiegenwacht, met als leider directeur Bipberon, die steeds sigarenrokend in een babywieg ligt.
Professor Barabas voelt zich nu zelfs in zijn eigen huis onveilig en besluit ongemerkt te verhuizen met zijn laboratorium. Als schuilplaats heeft hij een verlaten lunapark uitgezocht. Het leven in het verlaten lunapark neemt zijn loop en op zekere dag komt een zielsgelukkige Barabas uit zijn woonwagen en zegt dat het werkt. Zijn vrienden vragen zich af wat er aan de hand is, maar de professor wil nu eerst uit puur geluk een ritje met de botsauto´s maken. Hierbij verongelukt hij en raakt bewusteloos. Urenlang ligt hij bewusteloos in bed, maar komt even weer tot bewustzijn en stamelt dat niemand van onze vrienden de woonwagen in mag gaan.
De dag erna begint het vreselijk te stormen en terwijl ze in de woonwagen van Sidonia bescherming zoeken tegen de regen merkt Suske dat er licht brandt in de woonwagen van Barabas! Hij waarschuwt de anderen en voordat de half bewusteloze professor kan ingrijpen stormen ze naar buiten in de stromende regen. Plots gaat de deur van Barabas' woonwagen open en tegen het lichtschijnsel zien zij een vrouwelijke gedaante naar buiten komen. Het is een beeldschone blondine die een metalen hoed met zendertjes draagt. Jerom speelt meteen de galante ridder, trekt zijn trui uit en legt die op de grond, zodat de voeten van de blondine niet nat worden.
De blondine is de uitvinding van de professor en is een cyborg en luistert naar de naam Tronica.
Meteen na haar verschijnen begint ook de rivaliteit tussen Jerom en Lambik, want beiden hebben een oogje geworpen op de mooie Tronica, zeer tot ergernis van tante Sidonia. Niet ver van het Lunapark vandaan verongelukt een bus met schoolkinderen. De buschauffeur en de onderwijzeres raken hierbij gewond. Uit lieverlee overnachten de kinderen in het lunapark. De onderwijzeres heeft wel nog kunnen zorgen dat er iemand komt om op de
kinderen te passen. De oppassers zijn niemand anders als de klungelige gangsters Nukkels en Mussels van de Internationale Wiegenwacht, de spionageorganisatie die achter de uitvinding van Barabas aan zit.
Onze vrienden proberen nu alles om Tronica te beschermen, wat na een tijd echter niet lukt meer door een stommiteit van Lambik. Een wilde achtervolging door het lunapark begint en eindigt ermee dat de boeven het onderspit moeten delven. De boeven worden aan de politie afgeleverd en die ruimt kort daarna de hele bende op.
Lambik en Jerom willen nu eindelijk weten wie de favoriet is van Tronica en haar keuze valt op... Ordi Nator, een nieuwe mannelijke cyborg van professor Barabas.
Beteuterd verzoenen Lambik en Jerom zich weer met elkaar. Kort daarna worden de twee cyborgs in het bedrijfsleven op proef gesteld en de kameraadschappelijke sfeer tussen onze vrienden keert weer terug, ofschoon tegen het einde van het verhaal Lambik het niet kan laten kan om Sidonia een hak te zetten.
Tekst: Alain Stienen
Lezers-recensiesWat vinden de lezers van dit verhaal?Bekijk de Lezers-recensies voor dit verhaal. Schrijf zelf een recensie. |