Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De speelgoedzaaier


De speelgoedzaaier Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De speelgoedzaaier verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,04
Reactie no. 23
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieDe speelgoedzaaier is een mooi verhaal uit de gouden jaren van Vandersteen. Ik heb de klassiek versie gelezen, met de originele tekeningen. Dit is hoe een goed Suske en Wiske album hoort te zijn. Hoewel ik het verhaal niet zo sterk vindt als de tamtamklopper of de cirkusbaron, herlees ik dit verhaal toch altijd graag. Wat opvalt is dat de naoorlogse sfeer de afgelopen albums definitief heeft plaatsgemaakt voor de Koude Oorlog. In de cirkusbaron kwam dit al heel sterk terug, en in dit speelgoedzaaier is dit weer het geval. Waarbij het in die eerste over spionerende mogendheden ging, gaat het in dit verhaal over de technologische vooruitgang, de stijging van de welvaart en natuurlijk de allesverwoestende atoombom. Aan het begin van het verhaal noemt Sidonie een hele rits van dingen, zoals een peltjas en tv die ze eindelijk heeft kunnen kopen. Het verschil met albumsvlak na WO2 is dan ook evident, sla bijvoorbeeld de sprietatoom open en je ziet het meteen. De wisselwerking tussen Lambik en Jerom is ook nog erg leuk, en het verhaal is af en toe best spannend. Wat mij ook opvalt is dat Lambik in dit verhaal een metamorfose meemaakt. Hij lijkt hier al veel meer op zijn definitieve uiterlijk, zijn neus is in ieder geval een stuk minder puntig. Hoewel dit geen favoriet van mij is, toch altijd een prima album om te herlezen. Vandaar dat ik het een 8 geef.
Datumzondag 03 december 2023 23:56

Reactie no. 22
NaamInti
Leeftijd45
Cijfer8
RecensieUitstekend verhaal dat gebaseerd is op de film THE PRISONER OF ZENDA. Lambik lijkt sterk op de koning van Bazaria en neemt op aandringen van twee ministers tijdelijk diens plaats in
Het hele verhaal door wordt de lezer op het verkeerde been gezet. De twee ministers blijken uiteindelijk de slechterikken te zijn
In het begin van het verhaal is steeds de schaduw van iemand die staat af te luisteren te zien. Dit blijkt uiteindelijk een onafhankelijke schaduw te zijn. Dit is wat je noemt een prima vondst
Ook een leuke vondst zijn de figuurtjes Atomas en Neutronus die atomen verbeelden
Datumvrijdag 24 november 2023 08:32

Reactie no. 21
NaamEmmes
Leeftijd47
Cijfer7
RecensieVoor de eerste keer moet ik opmerken dat Vandersteen toch wel weer uit een bepaald vaatje tapt. Al meerdere malen hebben we gezien hoe één van hen koning of leider moest worden van een bepaald volk of land. Deze keer is het Lambik, die een koning die tijdelijk afwezig is moet vervangen die verrassend veel op hem lijkt. Het vorige album, de cirkusbaron, was op dat punt wel veel origineler als uitgangspunt met de ontvoering van Jerom. Voor de rest is het wel een leuk verhaal, waar wel weer de traditionele geheimzinnige onbekende mag meespelen maar dat gelukkig niet de hoofdspil van het verhaal is. Dat is eerder weggelegd aan onze twee hoofdbandieten die hem eigenlijk de job aanboden, en ook de twee neutronen die samen een atoombom kunnen laten ontploffen. De hoofdrol in dit verhaal ligt toch wel weer vrij veel bij Lambik. Jerom is volledig hertekend voor de versie in de vierkleurenreeks en voor de eerste keer heeft hij daar gewone kleren aan. In de oorspronkelijke versie ziet hij er nog vrij hetzelfde uit als in zijn eerste verschijning in het album "De dolle musketiers", maar Vandersteen geeft hem wel kolonelkledij halfweg het verhaal en daardoor verbergt hij een beetje de "oermens" armen. Dat lijkt me wel slim van Vandersteen zodat hij zijn metamorfose wat verbergt op die manier. Vandersteen ontdekt ook voor het eerst het samenspel dat hij met Lambik kan vormen. Samen zijn ze de helden van de dag op het einde van het verhaal, en ze zijn ook wel komisch (bv als Jerom op zijn strepen staat als kolonel) en ze beginnen vrienden te worden. Ik denk dat het de eerste keer is dat Jerom niet beledigd wordt door Lambik.
Het is ook weer niet te onderschatten wat Wiske doet in dit verhaal, hoe heldhaftig ze is. Net zoals in de witte uil wil ze zich opofferen door Suske te doen geloven dat alles ok is terwijl er een tikkende bom is die elk moment kan ontploffen. Ik vind dat het sterkste moment in heel het verhaal, en het geeft ook de kans aan Suske om wat meer te doen natuurlijk. Jerom doet ook echt heel het verhaal mee, en daar begint Vandersteen meer zijn draai in te vinden. Hij blijkt ook toch even minder onverslaanbaar te zijn, wanneer de neutronen hem bewerken met een grote hamer. Ook dat was toch wel misschien de intentie van Vandersteen, om dat af en toe te laten gebeuren, zodat het wat moeilijker is voor de rest om een oplossing op een probleem te bedenken dat niet "Jerom" heet. Jerom leert in dit album ook lezen (nadat duidelijk werd dat hij dat niet kon in het vorige verhaal). Vandersteen lijkt dus wel het plan te hebben opgevat om hem menselijker te maken en niet alleen qua uiterlijk.
Het einde met de atoombom en de schotels is dan weer iets minder, maar het is duidelijk dat Vandersteen een boodschap wil brengen en de vooruitgang van de technologie en de wapenwedloop hekelt.
In de originele versie zijn de tekeningen (afgezien van Jerom natuurlijk) zo goed als hetzelfde gebleven. Wel zijn de lijnen weer lelijk verdikt. Qua taal zijn er wel wat veranderingen maar toch minder dan gewoonlijk. De grootste is de terugkerende grap van Jerom die "komen vodden van" zegt, wat dan "narigheid" wordt. De originele cover trekt nog vrij hard op de nieuwe. De schotels van Suske en Wiske zijn wel verdwenen en de achtergrond is wat meer geschilderd - iets dat ze voor een aantal albums na elkaar deden maar wat ik niet mooier vind.
De tekeningen zijn wel weer heel mooi gedetailleerd, zeker in de originele versie waar de lijnen wat dunner zijn. Qua grappen evolueert Vandersteen ook nog altijd. Hij richt zich meermaals tot de lezer :hoe het brein werkt van Lambik (twee maal zelfs), een papiertje dat er opgespeld is waarop staat "Maar wat Jerom niet weet!". of een opmerking waar op staat dat atomen wat groter zijn getekend om het de lezer wat gemakkelijker te maken. Ook hoe het verhaal eindigt is speciaal, want Jerom blijkt te weten dat hij in een tekenverhaal meespeelt en wijst op een foutje van Vandersteen dat hij iets is vergeten uit te gommen. De humor in dit verhaal is iets minder aanwezig als gewoonlijk maar als het er is dan vind ik het wel op een hoog niveau.
Het is ongelooflijk dat hij een album zoals dit kon maken tegelijkertijd met "Goud voor Rome" (later "Het geheim van de gladiatoren") maar je ziet wel dat Lambik meer nog dezelfde persoon is als in de Kuifje albums en dat het over het algemeen vrij serieus aan toe gaat in dit album.
Dit album is geen favoriet van mij qua verhaal (dan vond ik de cirkusbaron en de knokkersburcht interessanter), maar het blijft natuurlijk wel een mooi album.
Datumzondag 02 januari 2022 16:51

Reactie no. 20
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer7
RecensieAls Lambik meedoet aan een spelquiz wordt hij door twee Bazarianen ontdekt als de dubbelganger van hun koning. Daar de koning ziek is moet Lambik voor hem invallen om het volk niet ongerust te maken. Alzo geschiedde en als koning van Bazaria vindt Lambik allerlei middelen uit om het leven van de sober levende Bazarianen te verbeteren. Vandersteen heeft Bazaria volgens mij op Bavaria/Beieren gebaseerd, gelet op de klederdracht. De eerste minister met zijn monocle heeft gelet op zijn snor en haardracht zelfs wel wat weg van Hitler vind ik.
Het verhaal is heel aardig, met een geheimzinnige schaduw die Lambik eigenlijk probeert te beschermen voor het complot van de eerste minister en de kolonel. Uiteindelijk zien we ook weer een duidelijke referentie naar de Koude Oorlog door het ontwikkelen van de allerverwoestende atoombom. Dit is het eerste verhaal waarin Jerom een grotere rol speelt, wat nu nog wel leuk is, maar wat later langzamerhand alle spanning uit de verhalen zou zuigen. De Speelgoedzaaier is een heel aardig album, maar voor mij niet een van de betere. Een 7 is daarom op zijn plaats.
Datumwoensdag 14 juli 2021 19:45

Reactie no. 19
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer10
RecensieDit si een topper. een geehle logisch verhaal dat symbool staat voor de situatie van de wereld, zelfs zoveel dat de plot tijdloos is.Op een ludieke manier wordt gespeeld met de atoom dreiging die nog steeds navenant is. Het gezegde "brood en spelen"komt hier ook goed tot uiting. Geef het volk wat het wil en het houdt zich koest. Dit thema is zeer goed uitgewerkt. Je ziet dat op deze manier politiek niet vervelend hoeft et zijn. Lambik die als vervanger wordt gezien van een uit de weg geruimde president werkt heel goed, alleen dat zijn lastige vrienden mee moeten. De tekeningen zijn scherp, de stijl is romantisch passend bij het verhaal. Het valt mij nu pas op de Jerom hertekend is....De humor is scherp, elk karakter heeft een duidelijke functie: zij werken samen. Elke held is een held.
Datumdinsdag 17 maart 2020 11:14

Reactie no. 18
NaamSpruijt
Leeftijd32
Cijfer10
RecensieFantastisch verhaal! Alleen is het jammer dat in de latere uitgaven Jerommeke bijna overal is hertekend. Ook begrijp ik niet hoe de schaduw uit de zaklantaarn is ontsnapt, (en uit het kistje), ik zou denken dat eerst iemand de lamp weer aan had moeten doen en dat hij dan weer uit de straal zou kunnen ontsnappen, maar blijkbaar is de schaduw uit zijn eigen ontsnapt, en heeft vervolgens nog de bom bij de celdeur van Wiske weggehaald.
Hoewel het me niet zo aanspreekt om over kernbommen te lezen, van mij had dat er niet in gehoeven, is het wel op een zeer humoristische wijze gedaan, door die twee mannetjes, en door atomen op deze manier in een beeldverhaal te tonen, zoals Willy al terecht aangeeft. Het mooiste in dit album vindt ik de rol van Lambik, vooral wanneer hij allemaal uitvindingen gaat doen, zoals die kleine auto's, en het mooiste moment is dat hij de bom die hij op het station wil gooien weer opvangt, en daarmee het leven van Suske en Wiske en de twee andere kinderen redt.
Datumdonderdag 01 juni 2017 19:11

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer9
RecensieIndrukwekkend album met een sterke verhaallijn. Lambik's ijdelheid en goedheid worden misbruikt om hem koning van Bazaria te maken, maar hij kan net op tijd inzien dat hij wordt omringd door mensen met een dubbele agenda. Het verhaal verwerkt ook prima de angst van halverwege de jaren 50 over landen die betrokken waren in de steeds sneller verlopende kernwapenwedloop, wat in de Speelgoedzaaier zelfs bijna leidt tot een nucleaire ramp.

Het tekenwerk is goed alhoewel het vliegtuig op weg naar Bazaria nogal tegenvalt en de vleugels in elk plaatje op een andere afstand van de cockpit vastzitten. Toch een hoog cijfer voor dit uitstekende verhaal.

Datumwoensdag 24 december 2014 11:34

Reactie no. 16
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieDit is weer een heel leuk en verrassend verhaal. Het land waar het avontuur zich afspeelt is prachtig verzonnen en de hele setting is sfeervol en gezellig. Al onze vrienden zijn weer aanwezig en hebben weer een bijdrage aan het verhaal. Ook Jerom wordt veelvuldig ingezet zonder dat dit deze keer afdoet aan het avontuur. Een prima album om even lekker bij weg te dromen, terwijl er ook nog leuke links zijn met onze huidige maatschappij. Een negen dekt eigenlijk volledig de lading, maar met dit cijfer blijft de score lekker hoog.
Datumvrijdag 18 november 2011 12:44


Reactie no. 15
NaamLK
Leeftijd10
Cijfer8
Recensiede speelgoedzaaier is een heel goed boek van suske en wiske ik wou een 9 geven maar dat vind ik iets te hoog.
Datumzaterdag 22 oktober 2011 18:13

Reactie no. 14
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieHet album van Sukse & Wiske over de Speelgoedzaaier is een prachtig album. Lambik wordt door twee officieren uit Bazaria gevraagd of hij de verdwenen koning daar wil vervangen en hij raakt verslaafd aan modernisatie dat hij de gevolgen later niet inschat. De Schaduw, die hem steeds dwarsboomt, geeft niet onmiddelijk aan om welke reden hij dat doet daar hij zich erg vijandig gedraagd al blijkt de Schaduw later een vriend te zijn! Jerom voorziet al narigheid maar verteld evenmin de reden waarom. Wiske is erg schijnheilg door Suske tegen twee onschuldige kinderen op te stoken maar wordt later gestarft voor haar goedgelovigheid. Kolonel P.Histon en minister D.Hikkop schijnen het eveneens goed voor te hebben met Bazaria maar worden later aartsvijanden daar ze de macht willen hebben wat ze met een zelfgemaakte atoombom (die écht op een stuk reuzenspeelgoed lijkt!) afdwingen maar ze blijken later toch berouw te hebben als het uit de hand loopt! De rol van koning Octave is bedroevend klein hoewel hij een einde maakt aan het misbruiken van atoomenergie.
Datumdinsdag 21 december 2010 22:37

Reactie no. 13
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieSpannend en leuk verhaal. Ik vind dat Vandersteen hier heel goed gebruik maakt van het personage Jerom, zijnde de combinatie van kracht en humor. Kijk maar eens naar de scene waar Jerom Lambik aan zn bubblegum de grensovergang laat overzweven of de scene met één van de straalmotoren van het vliegtuig.
Datumzaterdag 15 november 2008 19:35

Reactie no. 12
NaamBarioso
Leeftijd32
Cijfer10
RecensieEen klassieker uit de reeks. Vandersteen weet met veel maatschappijkritiek een grappig en spannend verhaal neer te zetten. Ik heb vooral genoten van de orginaliteit waarmee Bazaria is weergegeven. De vete met het buurland Solidia, waarbij de bewoners van beide landen elkaar niet blijken te kennen, is zeer tot verbeelding sprekend.
DatumThu May 24 14:25:17 2007

Reactie no. 11
NaamJasper
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieEen van de allerbeste S&W's ooit, misschien wel de allerbeste. Realistisch verhaal met toch veel fantasie, die 50 jaar na het maken nog steeds (redelijk) actueel is.
DatumThu Apr 26 13:16:01 2007

Reactie no. 10
NaamMartin
Leeftijd33
Cijfer10
RecensieVoor mij één van de hoogtepunten uit de S&W-reeks. Het verhaal steekt ingenieus in elkaar met zowel veel fantasie als realiteit. Glansrollen voor Lambik en Jerom. Leuk als Jerom kwetsbaar wordt als hij niets kan doen als Wiske wordt ontvoerd en wienig kan uitrichten tegen atoomkracht. Volgens mij draagt hij hier ook voor het eerst normale kleren. Lambik ten voete uit stuntelend in een TV-kwis en als inval-koning. Ook is de schaduw erg leuk verzonnen, alleen te verslaan met een zaklantaarn.
DatumTue Mar  6 18:52:17 2007

Reactie no. 9
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer10
RecensieEen bijzonder slim in elkaar gestoken album, waaraan werkelijk alles klopt. Lambik wordt plaatsvervangend staatshoofd van een bizar oostblokland, besluit het via de techniek mee te stuwen in de vaart der volkeren, twee hoogwaardigheidsbekleders spelen een dubbelrol en een geheimzinnige schaduw gooit telkens roet in het eten. Het kersverse personage Jerom wordt bijzonder effectief ingezet en zo wordt het met de nodige geniale vondsten een album om van te smullen. De finale met de atoombom (no less!) doet het koude zweet in straaltjes over de rug open, een heuse thriller. Nog nooit lag de spanning in een S&W-album zo hoog en was de inzet zo omvangrijk. Bij iedere herlezing weer een feest en nu helemaal in de zeer betaalbare herdruk van het originele tekenwerk op initiatief van het Nieuwsblad.
DatumSat Jul  8 19:47:59 2006

Reactie no. 8
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer10
RecensieEén van de beste S & W-albums. In dit verhaal krioelt het van de inventiviteit en de humor. Voeg daarbij een spannend verhaal met een onderwerp dat (helaas!) altijd actueel blijft en het verzorgde en soepele tekenwerk en je hebt een album van de bovenste plank!
DatumWed Feb 15 14:45:54 2006

Reactie no. 7
Naamjanoniem
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieWat ik een beetje mis in de recensies en het lange verhaal over de context: is dit ook geen verhaal over de koningskwestie? Een koning die afwezig is en wordt vervangen, ministers die in zijn afwezigheid de macht proberen grijpen en de koning tot aftreden dwingen...
DatumWed Feb 1 17:04:37 2006

Reactie no. 6
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieDit was waarlijk een zeer goed album van Vandersteen.
DatumSat Sep  3 20:31:41 2005

Reactie no. 5
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen heel goed verhaal waarin de technische ontwikkeling en ook vooral de atoomwapenwedloop op de ludieke wijze op de hak genomen wordt. Hierbij zou Lambik als marionet moeten dienen voor de valse eerste minister en de kolonel. Gelukkig doorziet Lambik deze plannen en doet er alles aan om een oorlog te voorkomen. Eén klein dingetje vond ik vreemd: in de laatste strook van het verhaal moet Jerom de grenswachter nog neerhalen die hij eerder, op pagina 14, boven aan een slagboom had gehangen. Alleen op blz. 15 staat de grenswachter al op de grond, wanneer Wiske zijn geweer afpakt.
DatumWed Apr 6 18:22:54 2005

Reactie no. 4
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 8
Recensie goed album,want lambik vervangt koning octave 1 en als alles weer om lambik draait vindt ik het leuk.(en zelfs ook nog cool)!
Datum Fri Feb 4 16:37:54 2005

Reactie no. 3
Naam Joost van Breukelen
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Eén van mijn favoriete albums. Dit verhaal heeft alles wat een Suske en Wiske album zou moeten bevatten. Een goed verhaal, sterk uitgediepte persoonlijkheden, een educatief element en vooral veel humor. Wat het album zo aantrekkelijk maakt is de uitgesproken jaren '60 sfeer met daarin een hoofdrol voor de (al dan niet twijfelachtige) toekomst voor kernenergie en de mechanisering van de samenleving. De personages Atomas en Neutronos staan in mijn top vijf van grappigste personages ooit. Ook het feit dat je meerdere keren mee kunt kijken in Lambik's hoofd om daar het (ietwat trage) denkmechanisme zijn werk te zien doen is leuk gevonden. Kortom: een klassieker!
Datum Sun Nov 21 14:31:26 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Een topper, verhaal op zich, humor, het verloop van het verhaal, alles!
Duidelijk een Vandersteen, dat is aan alles goed te merken.
Vele scènes zijn zeer komisch en ook dat voegt weer net dat beetje extra een het verhaal toe, een aanrader!
Datum Mon Feb 16 18:38:41 2004

Reactie no. 1
Naam Arno
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Ja, dit is zeker zo'n verhaal waar suske en wiske groot mee geworden zijn. Goed verhaal,sfeervol getekend, en goede humor. Het beschrijft ook zeker hoe de wereld er in 1956 voorstond. Vooral de angst over dat landen bezig waren om kernwapens te ontwikkelen.Kortom een topper!
Datum Sat Dec 27 15:36:42 2003