Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De kleppende klipper


De kleppende klipper Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De kleppende klipper verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,56

Reactie no. 27
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer7
RecensieDe Kleppende Klipper, een echt spookachtig piratenverhaal in Koude Oorlogssferen. Onze vrienden worden door toedoen van Knul, een typische nozem, naar het jaar 1717 geflitst met de teletijdmachine. Wat volgt is een verhaal dat zich vooral op het water rondom kreukeleiland afspeelt. Dit eiland wordt geteisterd door een spookschip, de Kleppende Klipper. Uiteindelijk blijkt dit helemaal gaan spookschip te zijn, maar een slimme truc van de gouverneur om de kolonisten van kreukeleiland bang te maken en weg te jagen. Op Kreukeleiland waren namelijk diamanten gevonden, en door het wegdrijven van de kolonisten zouden de gouverneur en hun soldaten de opbrengst van deze diamanten voor zichzelf kunnen houden. De soldaten verborgen zich in een verborgen compartiment, onder het scheepsruim, van waaruit zij het schip ongezien konden besturen.
Net als de Speelgoedzaaier en de IJzeren Schelvis is de Kleppende Klipper in mijn ogen een leuk album, maar ook niet meer dan dat. Het verhaal is af en toe wat langdradig en het leest niet zo lekker weg als toppers uit deze periode zoals de Tamtamklopper of de Circusbaron. Het personage van Knul is wel grappig gevonden, het stereotiep van de egoïstische jeugd volgens Vandersteen. Als Vandersteen de jeugd in de jaren 50 al zelfzuchtig vond, dan zou hij zich anno 2021 helemaal een hoedje geschrokken zijn. Knul zegt op pagina 36: ‘Wij swingen uit schrik voor de toekomst, als het spookschip ons te pakken krijgt zijn we eraan! Waarom dan werken?’ Een duidelijke metafoor naar de instelling die de jeugd in de tweede helft van de jaren 50 had. De angst voor een Atoomoorlog tussen de VS enerzijds en de Sovjet-Unie anderzijds groeide en deze vrees werd ook door de jeugd gevoeld.
Om onverklaarbare redenen hebben ze dit verhaal in de kleurenversie compleet hertekend. Echt zonde want hoewel de originele tekeningen lang niet zo mooi en gedetailleerd zijn als in bijvoorbeeld de Tartaarse Helm of het Bevroren Vuur, zijn ze nog steeds vele malen beter dan de hertekende gedrochten die in de kleurenversie staan. Al met al is de Kleppende Klipper een prima album ,maar absoluut geen hoogvlieger voor mij. Als het kon zou ik het een 6,5 geven, maar aangezien er alleen hele getallen gegeven kunnen worden rond ik het af naar een 7.
Datumzaterdag 17 juli 2021 18:13

Reactie no. 23
NaamLeendert
Leeftijd47
Cijfer8
RecensieDit album heeft een sterk verhaal en plot en het geheim van de Kleppende Klipper blijft men bezighouden.
Ik vind alleen het ontdekken van het geheim op het einde erg afgeraffeld. Het was mooier geweest als onze helden dat op het schip.zelf hadden kunnen ontdekken.
Desalniettemin een mooi verhaal die door het mysterieuze schip, de piraten etc ook de jeugdige lezers in de smaak valt. Kortom een Suske en Wisk zoals deze bedoeld is.
Datumdonderdag 13 mei 2021 10:59

Reactie no. 22
NaamInti
Leeftijd42
Cijfer9
RecensieVolgens Wikipedia zou dit verhaal de aarzelende start zijn van de traditie om de titels te laten allitereren. En daar zitten vaak mooie vondsten tussen
Het avontuur is een zeeroversverhaal, waarin een spookschip zonder bemanning (of in elk geval onzichtbare spoken) voor de nodige spannende momenten zorgt
In het begin van het verhaal staat de televisie aan. De "Klipper" dateert uit 1955. De Belgische omroep was toen net een jaar of twee bezig. De tv-serie waar Lambik geboeid naar kijkt, heet "Bazar van de jungle". Dit is een verwijzing naar "Ramar of the Jungle" een serie uit 1952-1953. De omroepster is een karikatuur van Paula Semer. In de hertekende versie van 1969 is dit Niki Bovendaerde geworden
Knul is een prima personage. Hij blijft vrijwel de hele tijd nukkig, maar tegen het eind van het verhaal komt hij tot inkeer. Wel jammer dat hij na dit avontuur niet meer meedoet
De teletijdmachine heeft een beeldscherm gekregen waarop gevolgd kan worden wat er in het verleden gebeurt. Dit is handig om in noodsituaties iedereen terug te flitsen. Als er tenminste niets aan het toestel mankeert
Op de achtersteven van Het Zeepaard is het jaartal 1717 te lezen. Maar dat kan alleen maar slaan op het bouwjaar van het schip en niet de tijd waarin het zich afspeelt
Datumwoensdag 11 november 2020 07:12

Reactie no. 21
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieWederom een ingenieus opgebouwd verhaal. Wederom met een schip dat rare dingen doet maar weer zeer spannend en een moralitisch tintje in de vorm van Knul. Knul maakt Suske wel een beetje minder braaf, gelukkig. wederom de scherpe humor, elk personage is erg goed en heeft duidelijk een eigen rol. Later wordt dat anders wat vaak ten koste zal gaan van Met name Sidonia. Erg jammer. Hier niet. De plot is ook erg goed te volgen. Goede tekeningen, scherp, en de alom bekende vlammende humor.
Datumdonderdag 19 maart 2020 22:10

Reactie no. 20
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieMooi opgebouwd album, waarin langzaamerhand het mysterie van een spookschip wordt opgelost. S&W komen in contact met deze kleppende klipper door hun buurjongen Knul, een nietsnut, die zichzelf door prutsen aan de teletijdmachine naar begin 1700 flitst.

Door dreiging van de klipper moet een kolonisten eiland worden ontruimd en onze vrienden nemen deze taak op zich en komen er achter dat er dingen aan het verhaal van de klipper niet kloppen. Jerom weet in dit verhaal op orginele wijze zijn tegenstanders uit te schakelen. En de tekeningen zijn weer typisch voor midden jaren 50, door de Blauwe reeks, opgestuwd tot zeer gedetailleerde plaatjes.

Datumwoensdag 31 december 2014 06:48

Reactie no. 20
NaamFlilix
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieHet beste S&W-verhaal dat ik al heb gelezen.
Vroeger vond ik het altijd zo eng met dat spookschip...
Datumdonderdag 24 januari 2013 16:25

Reactie no. 19
NaamSander B.
Leeftijd14
Cijfer10
Recensiehet mooiste van dit boek vind ik de sfeer op het schip. eindelijk ook weer een verhaal waarin sidonia actief meespeelt. jerom redt in tegenstelling tot bijvoorbeeld de komieke coco hier de boel niet meteen, omdat hij een slaapmiddel krijgt. geniaal gevonden trouwens. ook wordt de goedheid van suske en wiske in dit verhaal maar weer eens onderstreept, door tegenhanger knul. ik heb me tot het eind toe af zitten vragen wat het geheim van het spookschip was. echt onvoorspelbaar. de rol van lambik is erg strek dit keer. dat knul later ook goed wordt is natuurlijk een kwestie van "eind goed, al goed.' ik vond de manier waarop het verhaal begon het enige minpunt van het verhaal, nogal bizar. maar omdat de rest van het verhaal echt formidabel is toch maar een 10.
Datummaandag 27 juni 2011 15:37

Reactie no. 18
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieHet verhaal over de Kleppende Klipper is fantastisch! Dat alles begon door middel van de tijdmachine van professor Barabas en met hulp van Jerom zou je niet verwachten. De brutale straatjongen Knul wordt ongewild in dit verhaal meegesleept en komt tot inkeer als hij zelf belaagd wordt door de vijand. Dat de gouveneur van het Kreukeleiland misbruik maakt van het heersende bijgeloof en met de Klipper de kolonisten verjaagd uit hebzucht komt hem zwaar duur te staan! Toch is het vooral Jerom die de piraten en de soldaten van het fort verslaat en zowel het piratenschip als de Kleppende Klipper uitschakeld. Dat alleen de "verongelukte" koets met Suske & Wiske erin blijft drijven klopt niet echt maar Lambik lost onbedoeld het geheim van de Klipper op met de plattegond in de gouveneurshoed.
Datumdonderdag 15 juli 2010 23:01

Reactie no. 17
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieDe toevoeging van de figuur Knulleke is erg geslaagd. Op het eerste zicht lijkt het een verwend waardeloos ventje, maar gaandeweg toont hij ook zijn goede kant. De spanning en mysterie draait volledig om de spookboot. De lezer merkt echter al vlug dat de gouverneur een vinger in de pap heeft. Dit brengt met zich mee dat vanaf de gouverneur opduikt het verhaal volgens mij toch een beetje uitverteld is. Niettemin is het toch een leuk verhaal met de nodige humor (bv Lambik die slachtoffer moet spelen voor de kleuters), maar andere albums uit deze periode, zoals de circusbaron en de straatridder vind ik toch beter. Daarom een 7.
Datumzaterdag 22 november 2008 15:50

Reactie no. 16
NaamBarry
Leeftijd28
Cijfer8
RecensiePrima verhaal, goed opgebouwd en uitgewerkt. (Piraten)boten een leuk gekozen setting. Verhaal bevat veel spanning en de ontknoping volgt pas echt op het einde, waardoor je graag door blijft lezen. Zelfs de moralistische inslag met knul pakt goed uit. Uitstekend album.
Datumwoensdag 13 augustus 2008 23:04

Reactie no. 15
NaamLuc
Leeftijd47
Cijfer10
RecensieDit is een schoolvoorbeeld van hoe een stripverhaal behoort te zijn, want het album bevat alle nodige ingrediënten. Een goed doordacht en uitgewerkt scenario dat van de eerste strook tot de laatste boeit met spanning, humor, fantasie en mooie tekeningen (het liefst in de originele versie). Natuurlijk, een spookschip is op zichzelf geen origineel gegeven, maar de manier waarop Vandersteen het brengt is het wel. Daarnaast levert Vandersteen ook maatschappijkritiek, met name op de apathische hangmatjeugd in de vorm van Knul, en de verwaarlozing van hun opvoeding. Merk ook op dat Jerom toen nog op een inventieve en grappige wijze gebruik maakte van zijn krachten zoals het doen zinken van een schip door aan het anker te trekken of het gebruik van een magneet om de soldaten van de gouverneur te verslaan. Dat de oude verhalen van Vandersteen ook door de jonge lezers worden gewaardeerd, blijkt uit vorige recensies. Toch merkwaardig dat de oude S&W-verhalen (jaren ’50 en ’60) veel beter de tand des tijds doorstaan dan de recentere.
DatumFri Aug 31 21:04:01 2007

Reactie no. 14
NaamBart De Grande
Leeftijd17
Cijfer10
RecensieDit is een van mijn favoriete albums, met een heel goede verhaallijn en zeer sterke personages. Vooral Lambik en Jerom zijn schitterend. En ook de gouverneur en Knulleke zijn leuk. Dit is een verhaal dat de moeite is om te lezen en dat zeker geen dunne verhaallijn heeft zoals sommige latere verhalen zonder hierbij teveel in detail te treden. Lambik als kapitein op een schip kan natuurlijk niet slecht zijn ! Ik geloof dat deze zo ergens in mijn top 10 hangt.
Dus een mooie 10.
DatumSun Jul 29 11:45:19 2007

Reactie no. 13
NaamLeander Zimmerman
Leeftijd15
Cijfer8
Recensieeen erg mooi album met een spanend verhaal en een goede plot. Ik vind dit een mooi getekend en humorvol verhaal, dat absoluut tot de klassieken mag worden gerekend!
DatumThu Oct 19 14:15:25 2006

Reactie no. 12
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer8
RecensiePrima, goed doortimmerd album uit de goeie ouwe tijd, waarin subtiel naar de ontknoping van het mysterie van een spookschip toe wordt gewerkt. En passant levert Vandersteen ook nog even commentaar op de nieuwe generatie nietsnutten, in de persoon van Knul. Jammer dat het weinig heeft geholpen...
De gekleurde versie is, om onduidelijke redenen, opnieuw getekend. Waarschijnlijk moest er een nieuwe medewerker worden ingewerkt, die dit album als eerste klus kreeg. De hertekening is zeker geen prutswerk, maar echte S&W-fans geven natuurlijk de voorkeur aan het origineel.
DatumFri Sep  8 22:27:15 2006

Reactie no. 11
NaamJDH
Leeftijd20
Cijfer9
RecensieEen leuk en spannend verhaal waarbij de spanning omtrent het geheim van de kleppende klipper tot de laatste bladzijde bewaard blijft.
Mooi ook dat de denk- en leefwijze van de jeugd in de tijd waarin het album uitkwam -1955- (het afzetten tegen de ouderlijke macht), wordt afgebeeld in het karakter van Knul. En natuurlijk dat Knul op het eind een goed ventje wordt door een heropvoeding van Jerom.
Ook het standvastige en kordate karakter van Tante Sidonia als Sidonbart is verrassend en positief.
Deze strip valt in de groep albums waar bepaalde stripkarakters eerst "vrienden" van Suske, Wiske en de rest zijn en later de "vijand" blijken te zijn, net zoals o.a. in de Ringelingsschat. In de Kleppende Klipper was het echter misschien wat duidelijker en voor de hand liggend dat de gouverneur ook niet helemaal pluis was (aangezien er niet een ander karakter in de strip voorkwam die de vijand kon zijn.)
Al met al een erg leuk album wat door mij verscheidene keren gelezen is. Vandaar een 9!!
p.s. In de strip zit mijns inziens wel een foutje. Lambik en Sidonia krijgen van de koetsier het bericht dat Suske, Wiske, Jerom en Knul omgekomen zijn in een koetsongeval. Enkele bladzijden later vraagt Sidonia aan Lambik waar Jerom en Knul zijn??? Die waren toch omgekomen??!!!???
DatumThu Aug 24 12:02:52 2006

Reactie no. 10
Naamharmen
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieHa, mijn 100ste album!!! dankuwel, kruidvat ;), (neen, ik heb ze nog niet allemaal) . Maar nu over dít album: een goed verhaal met goeie humor. Er zijn ongetwijfeld betere, maar dat zegt niet dat deze slecht is. Door zo'n album, worden die andere juist zo speciaal, toch :P... en dat maakt deze weer zo goed. Dus..., een gewoon gemiddeld (typisch vandersteens) album. Een dikke 8 (ziet er hetzelfde uit als een magere 8, daarom zet ik dat er even bij)  
DatumFri Jun  9 21:33:52 2006

Reactie no. 9
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen klassieker: met moraal en veel spanning! En niemand die wist hoe het in elkaar zat als Vandersteen het niet zelf op het einde uitlegde! Knap!
DatumWed Jun  7 20:15:01 2006

Reactie no. 8
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieEen leuk verhaal. Ik vind het niet zo bijzonder als een aantal vorige verhalen, maar toch zeker de moeite waard van het lezen, door de vele spannende elementen. Mooi vind ik het om te zien dat Sidonia niet altijd de zenuwzieke vrouw is, maar ook een krachtige persoon kan zijn die het tegen Lambik opneemt. Dit was ook te zien in ‘het bevroren vuur’ en in dit verhaal weer als zij Lambik wil vluchten voor het spookschip. Ook vind ik het grappig om te zien hoe de teletijdmachine van professor Barabas iedere keer wordt uitgebreid. Deze keer met een beeldscherm, waarmee beelden uit het verleden gezien kunnen worden.
DatumTue Apr 5 19:58:26 2005

Reactie no. 7
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 8
Recensie dit is LEUK omdat...het over piraten gaat.die buurjongen knul vindt ik zo stom....
Datum Wed Feb  9 12:23:19 2005

Reactie no. 6
Naam Sophie Dierckxsens
Leeftijd 15 jaar
Cijfer 8
Recensie Dit boek was best wel leuk. Het is wel niet zo fijn dat we het moeten leren voor school. Maar ik lees toch liever een strip voor school dan dat ik moet leren. Het boekje is goed geschreven en ik houd wel van deze verhalen.
Datum Sat Oct 2 10:24:20 2004

Reactie no. 5
Naam Peter hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Een leuk verhaal wat je wel keer op keer kunt blijven lezen. Het verhaal is dan ook goed uitgewerkt en bevat leuke "Oh zo" scenes, zoals S&W die erachter komen dat het rotseiland waar de kleppende klipper door komt gewoon drijft en van hout en kalk is en dan uiteraard het einde waar de uitleg van de kleppende klipper wordt gegeven. UIteraard een happy end waarin Knul, die een zeer belangrijke rol speelt veranderd van nul in een knul ;-). Voor mij een 8'tje omdat ik zeker betere S&W`s heb gelezen en ik de tekeningen af en toe niet echt top vindt. Wel goed, maar niet super met wat kleine schoonheidsfoutjes, daarom een 8!
Datum Fri Sep 24 08:31:59 2004

Reactie no. 4
Naam Arno
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Een leuk verhaal, al was het toch een beetje voorspelbaar.
Datum Tue Jul 22 02:46:03 2003

Reactie no. 3
Naam Boudin
Leeftijd 25
Cijfer 10
Recensie De verklaring voor de aanhoudende skepsis tegenover spoken is deze: een spook is altijd onbestaand totdat het tegendeel is bewezen. Voorts zijn scheepvaartverhalen inderdaad niet Vandersteen zijn ding, toch spant hetdeze de kroon. De Angst op de Amsterdam moet het vooral hebben van zijn realistische weergave, maar is tenslotte schatplichtig aan zowel De Kleppende Klipper als De Sprietatoom.
Datum Sat May 24 00:12:17 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Nee, in spoken geloofd niemand, toch?
Maar ze houden het verhaal wel spannend en scheepsvaart verhalen komen in de reeks weinig voor wat het verhaal orgineel maakt.Ik vind "Angst op de Amsterdam" beter maar dat word ook als een echte klassieker gezien.
De kleppende klipper heeft ook alles: Humor, verhaal, prima tekeningen enzovoort.
Maar niet elk verhaal hoeft toch een klassieker zijn?Deze strip pak ik iedere keer weer en dat laat mij een negen geven.
Datum Thu May 15 15:04:09 2003

Reactie no. 1
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Mooi verhaal, leuk getekend. Geen 9 of 10, maar puur qua gevoel een 8. Toch 1 van mijn favorieten in de reeks. Misschien wel omdat het zo'n typisch happy-ending-jongensboek is, waarin de waardeloze lul (Knul) zich ontwikkelt tot een sympathiek persoon. Een mooi mysterie dat heel goed (en realistisch) onderbouwd is. Wat ik wel jammer vind is dat gedoe van: Spoken? Ik geloof daar niet in! Hallooo! Zijn ze op slag figuren als Sus Antigoon en Don Persilos Y Vigoramba (of zoiets) vergeten?
Ach ondanks dit toch maar een puntje erbij!
Datum Wed May 14 22:10:09 2003