Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De wilde weldoener


De wilde weldoener Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De wilde weldoener verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,94

Reactie no. 19
NaamErik-Jan
Leeftijd39
Cijfer7
RecensieLeuk om weer eens een oud album te lezen. Geschreven in een hele andere tijd. Grapjes die nu echt niet meer door de beugel zouden kunnen, komen er volop in voor. Leuk plot, mooie tekeningen maar ik vond het wel wat langdradig.
Datumzaterdag 23 april 2022 20:34

Reactie no. 18
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieEen mooi verhaal waarin weldoenen een hoofdthema is.Het verhaal is na te lezen in de verhaal sectie. Een logisch verhaal dat de lezer naar India voert waar Lambik een ring terug geeft die hem weldoener maakt. Dat Lambik op zijn eigen originele manier weldoener speelt is treffend gekozen, frappant is wel dat door de jaren heen Lambik op wel heel verschillende wijzes met geld omgaat: dan weg geven, dan oppotten dan vergokken......niet echt constutent of passend bij het wispelturige karakter van de persoon? Leuk is ook de onrust die onstaat als men om niet geld ontvangt. Mooi getekend sterke humor een zeer goed album. Eén van de betere. Moraal zonder zeikerig te worden. Toch blijf ik het raar vinden dat een weldoener , iemand met een goed hart, met een machinegeweer zijn vijanden afknalt......wispelturige Lambik of was Willy V. toch minder vredelievend dan altijd wordt geschetst?
Datumvrijdag 27 maart 2020 10:19

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer9
RecensieMooi verhaal over Lambik die zich als weldoener ontpopt zodra hij een toverring heeft gekregen waarmee hij geld kan genereren. Typisch dat Lambik niet zichzelf wil verrijken maar meteen iedereen rijk wil maken. Dit leidt in eerste instantie tot wat chaotische taferelen en ook een reactie vanuit India waarbij onbekenden Lambik zowel willen helpen als hem met harde hand van de ring willen ontdoen. Deze strijd brengt iedereen in India waar uiteindelijk de ring wordt geplaatst op de Taj Mahal. Een verhaal met een prima opbouw en goede tekeningen.
Datumzondag 13 november 2016 06:05

Reactie no. 16
NaamJules Vismale
Leeftijd45
Cijfer10
RecensieDe wilde weldoener, Lambik dus, komt puur toevallig in handen van een toverring dankzij de vader van het meisje Treesje voor wie hij gul en edelmoedig was. Als Lambik ontdekt dat hij hier geld mee kan toveren wordt hij alleen iets TE gul, gaat hij zich als een soort heilige verkleden en overal geld rondstrooien als graan op een akker! Zonder het alleen te beseffen zorgt hij hierdoor dat sommige mensen te rijk worden, ruzie met elkaar krijgen, de waarde van het Belgische geld snel daalt en iedereen om allerlei verschillende redenen achter Lambik aan gaan: zijn vrienden, de politie met de bekende (besnorde) commissaris, criminele Indiërs onder leiding van Rama en een vreemde gebaarde Indiër met een groot mes en zich erg tegenstrijdig gedraagt. Rama wil de toverring bemachtigen om schatrijk te worden wat onmogelijk is omdat de toverkracht alleen bij rechtschapen mensen werkt terwijl de geheimzinnige Indiër juist verhinderen wil dat de ring wordt misbruikt en terugkeert naar India richting de Tai Mahal. Lambik en zijn vrienden worden steeds gevangen genomen door Rama en de eerstgenoemde misbruikt helaas enkele malen zijn goddelijke status (door zich toevallig te vermommen als Ganesha, een god met een olifantenkop) die zowel vriend als vijand hem opdringen. Zo schiet Lambik zelfs met geld in een machinegeweer vijandige Indiërs neer en komt erachter dat de gebaarde Indiër (die in de zee was gegooid door Rama na diens gevangenschap en door vriendelijke apen wordt gered) niemand anders is dan maharadja Symore. Deze zat achter de toverring aan omdat deze 200 jaar geleden was gestolen toen de Tai Mahal werd gebouwd, in een miniatuur van de tempel werd verborgen en deze kreeg Lambik aan het begin van het verhaal in handen. Jerom verslaat de bende van Rama waarna Lambik de ring op de tempel wil plaatsten en totaal geen hoogtevrees lijkt te kennen, net zoals hij ooit tegen een kantoorgebouw opklom, gelijk aan Spiderman! Rama wil deze alsnog bemachtigen en raakt in gevecht met Lambik waarna Jerom de laatste van de tempel gooit. Hoe Rama dit echter overleefde is onbekend al wordt er wel bij vermeld dat hij alsnog tot inkeer komt omdat het slijk van de aarde nou eenmaal niet gelukkig maakt, zoals de maharadja en een fakir meedelen maar een glimlach meer. Alleen kan daarmee de staatskas van België, zoals de minister van Financiën zou willen als Lambik doorging met geld uitdelen, niet worden gevuld!
Datummaandag 27 april 2015 19:12

Reactie no. 15
Naamsientje de koek
Leeftijd11
Cijfer10
Recensiehet boek begingt met dat een meisje een bal op een meneer zijn broek doet en ze moet betalen maar lambik wilt dat betalen voor dat meisje. een beetje later bij tante sidonia laat lambik een beeltje vallen waar door hij een ring vind. hij doet die ring aan maar weet nog niet dat de ring magie heeft. elkeer als hij zijn hand in de lucht steekt komen er goudstukken in.
Dan besluit lambik om geld te gevne aan mensen die het nodig hebben. dat vind ik zo leuk aant verhaal. Ik kan me er ook in mee leven en das het super van daar een tientje voor dit boek. das echt verdient en ook mooie prenten in het boek daar was ik ook van verschoten.
Datumzaterdag 5 maart 2011 16:48

Reactie no. 14
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieLambik vertolkt een glansrol in dit verhaal als weldoener die willens nillens de mensen bestookt met geld. Uiteindelijk belanden onze vrienden in India waar nog een spannend avontuur volgt. De tekeningen, en dan vooral het India-gedeelte, zijn heel mooi. Verder zit er veel humor en actie in het verhaal en ook veel verwijzingen naar de toenmalige actualiteit. Vooral naar politiek en de relatie Nederlanstaligen- Franstaligen.
Datumdinsdag 30 december 2008 23:12

Reactie no. 13
Naamlars van bekkum
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieGeweldig verhaal! LAmbik ten voeten uit! Vele malen gelezen. De taj mahl is het letterlijke en figuurlijke hoogte punt. Een van de 7 wereld wonderen. Hoeveel hebben S&w er al bezocht?
Angor wat, machu pichu en petra volgens mij nog niet.
Datummaandag 9 juni 2008 02:11

Reactie no. 12
NaamJ. Joffer
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieKijk, weer zo'n dijk van een plot waar Vandersteen wel raad mee weet: Lambik raakt bij toeval in het bezit van een Indiase toverring: eentje die uit het niets geld kan maken. Hij besluit iedereen schathemelrijk te gaan maken, of de mensen nou willen of niet. Uiteraard zijn hilarische verwikkelingen het gevolg, van massahysterie tot en met totale anarchie op straat. Het is allemaal geweldig leuk.
Halverwege het verhaal verandert echter de toon en de locatie: onze helden gaan in India op zoek naar de ring. De actie zakt daarbij wat in, en het is maar een beperkt beeld dat van India wordt geschetst. De finale op de Taj-Mahal wordt iets te gemakkelijk door Jerom beslecht. Hoe dan ook biedt dit album vermaak genoeg en het is allemaal prima in beeld gebracht.
Trouwens, heeft iemand idee waarom die "disclaimer" in de vooraankondiging staat? "De namen van personen welke in de verhalen van Suske en Wiske voorkomen zijn verzonnen en hebben niets gemeen met de namen van levende of overleden personen." Waarom zou dat zijn?
DatumTue Sep 18 12:34:15 2007

Reactie no. 11
NaamZappa
Leeftijd42
Cijfer10
RecensieEen geweldig album...al vele malen herlezen en het blijft goed. Dit is echt een album waar de Vandersteensfeer in zit. Goede verhaalopbouw, perfecte heldere tekeningen en zachte inkleuring.
Volgens mij kon alleen Vandersteen zoiets verzinnen...Lambik die vliegende geld uitdeelt...geweldig!
DatumSat Jul  7 21:32:03 2007

Reactie no. 10
NaamIngrid
Leeftijd19
Cijfer9
RecensiePrachtig verhaal, mooie tekeningen, toen ik het verhaal voor het eerst las vond ik er niks aan, maar na jaren later weer herlezen te hebben vind ik het toch een prachtig verhaal, echt een verhaal die ik aanraad om gelezen te hebben.
DatumTue May 15 21:07:29 2007

Reactie no. 9
NaamGerhard Burgers
Leeftijd39
Cijfer9
RecensieWat een prachtig verhaal! Met Lambik in de hoofdrol zoals we hem nu helaas moeten missen (zowel qua tekening als qua karakter), alsjeblieft, nieuwe schrijvers en tekenaars, jullie zijn toch ook van de "hippie" generatie, laat nou nog eens een keer je rebelse gedachten gaan over dit album, lees het eens door en maak de nieuwe suske en wiskes zoals deze, dan maak je mij en vele anderen met mij, zeeeer blij.  Lambik als goedzak, zijn -beetje idiote, maar wel zachte- karakter spreekt hier perfekt uit.
DatumThu Oct  5 19:10:37 2006

Reactie no. 8
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieDe punten liggen hier algemeen altijd zo hoog dat het moeilijk voor me is de mijne erbij te zetten. Zo vind ik dat vele albums een 8 of een 9 verdienen, wat erg goed is, maar dit zou het gemiddelde omlaaghalen, en dat wil ik juist niet. Bij verhalen zoals Big Mother kan ik dan weer lekker dat gemiddelde omlaag halen, want ik begrijp absoluut niet wat die jonge lezers er leuk aan vinden. Dit album is een klassieker en lees ik graag opnieuw. Dit is Lambik ten top.
DatumSat Jun 24 17:46:44 2006

Reactie no. 7
Naamarnold
Leeftijd33
Cijfer10
RecensieJa, dit is een echt S&W-album. Centraal staat het fascinerende thema van de toverring. Als lezer ga je direct fantaseren wat je er zelf mee zou doen. Niemand anders dan een ijdel maar nobel figuur als Lambik kan dit verhaal beter inkleuren.
Het verhaal wordt sterk opgebouwd. Het begint met de toevallige ontmoeting van Lambik met Treesje, wat er uiteindelijk toe leidt dat Lambik de toverring in handen krijgt. Hij deelt het geld vervolgens uit wat uiteraard tot wantoestanden leidt. Prachtig is de scene waarin Lambik met een mini-helikopter het sociale leven ontregelt.
Vervolgens komen er steeds meer elementen naar voren. De indiërs komen in beeld en een onbekende vriend doet zijn intrede. Er verschijnt  zowaar een echte Tata-auto in het verhaal. Willy heeft zich altijd beter gedocumenteerd dan op het eerste gezicht lijkt, maar hij liep daar niet mee te koop.
Dan verplaatst het verhaal zich naar India, wat geen enkele afbreuk doet aan de verhaallijn, integendeel, het is het meest logisch.
Ook de dialogen zijn sterk, de woordenwisselingen tussen de vrienden, de discussies met de commissaris, de dialogen met de lokale bevolking in India. Alles in volledige harmonie gecombineerd met tekeningen waarvan de energie vanaf spat. Ook de humor is sterk, recht-voor-zijn-raap vaak.
Uiteindelijk vindt het hoogtepunt plaats bij de Taj Mahal. Willy moet echt onder de indruk zijn geweest van dit gebouw. En terecht, niemand laat dit gebouw onberoerd. Willy bewaarde die scene uiteraard voor het laatst.
Dit album behoort tot de verhalen die S&W tot de iconen hebben gemaakt die ze nu zijn. Een sprookje, dat toch ook weer niet zo heel ver van je af staat.
DatumTue Nov 29 19:40:27 2005

Reactie no. 6
NaamSander
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieIk vind het een leuk boek  maar niet een van de betere zoals :het kregelige ketje
DatumSat Nov 19 16:51:00 2005

Reactie no. 5
NaamAntoon van ham
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieWerkelijk een prachtig album. Zoals Peter al aangaf is het begin al geweldig. Lambik die toevallig in het bezit komt van een ring, waarmee geld getoverd kan worden. Hij ziet meteen de kans om in de schijnwerpers te komen en om iedereen ‘krimineel’ rijk te maken. Maar ook het verhaal daarna, waarbij naar India gereisd wordt is prachtig, met als hoogtepunt de Taj Mahal: misschien wel het mooiste gebouw op aarde. Ook hier is Lambik weer goed op dreef, wat weer zorgt voor de nodige humor. Heel leuk zijn hierbij ook de verwijzingen naar de belastingen en de geldzucht van mensen in het algemeen.
DatumWed May 18 18:26:37 2005

Reactie no. 4
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 8
Recensie dit is nou wel een goed album.lambik is een weldoener.en dat is wel leuk.even voor de mensen,kinderen,opa's,oma's,wie dan ook.leuk dit album.jongens,veel plezier.
Datum Tue Jan 25 18:31:38 2005

Reactie no. 3
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Een geweldig album met een sterk verhaal en goede kleuren en tekeningen waarin Lambik uitblinkt. Het begin alleen al is als een echte S&W. Lambik en Wiske aan de wandel. Vervolgens de ring, de ruzie tussen Sidonia en Lambik, waarna daarna weer als team verder. De personages zijn perfect zoals een "echt" album hoort te zijn. Voor mij een klassieker
Datum Wed Aug 4 14:56:10 2004

Reactie no. 2
Naam Annelies Heyvaert
Leeftijd 12
Cijfer 9
Recensie ik vind dit een heel mooi verhaal en mooie achtergronden van India en de tai mahals vind ik ook heel mooi!!
Datum Sat Feb 28 13:53:29 2004

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Toen ik dit verhaal voor het eerst las vond ik het prachtig en nu nog steeds!
Die zakjes geld via ballonen en de schuilplaats midden in het bos, schitterend!
Jerom die windrichtingen bestudeerd om de plaats van landing van de geldzakken te bepalen maken het geheel af.
De humor is (hoe kan het ook anders) typisch Vandersteen en dus perfect!
Ik kan dit verhaal iedereen aanraden!
Datum Thu Jun 12 15:55:18 2003