Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De charmante koffiepot


De charmante koffiepot Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De charmante koffiepot verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,80

Reactie no. 25
NaamWilly
Leeftijd67
Cijfer10
RecensieHet "bevreemdste" verhaal dat Vandersteen ooit heeft gemaakt - Lambik die zo erg vereenzaamt, zich zo sterk afkeert van alle mensen, van de maatschappij dat hij veliefd wordt op een koffiekan en die hij hoort spreken. En zich uit de wereld terugrtrekt met het object. Het is onwaarschijnlijk dat dit verhaal het ooit tot een uitgegeven strip heeft kunnenn halen - niemand zou Vandersteen dit kunnen nadoen. Het verhaal vermengt sprookje met werkelijkheid en waanzin met sociaal gedrag. Waarschijnlijk de vreemdste strip ooit.
Datumdinsdag 20 april 2021 09:06

Reactie no. 24
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer10
RecensieEen erg leuk charmant verhaal. Een modern sprookje. Het begint met de ontmoeting van Tjaf, het symbool voor de onbehouwen bouwvakker. Daarna verplaatst het verhaal zich naar het verlaten huisje van Sorsjeere. Heel spannend wat daar allemaal gebeurt. In eerste instantie geloven onze vrienden Lambik niet als hij een sprekende koffiepot ontdekt. Dit ontaardt in een breuk tussen Lambik die prompt met koffiepot en al verdwijnt. Een grote zoektocht ontstaat. Zoektochten zijn veel vaker in de S&W verhalen te vinden, zo bijzonder is deze niet maar het karakter van Teut is zo leuk dat je geheel met Lambik mee gaat. De teleurstelling in vriendschap is een mooi thema. Verder: goede tekeningen, goed gedetailleerd. Dit is een verhaal dat ij altijd is bijgebleven.
Datumzondag 05 april 2020 16:01

Reactie no. 23
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer6
RecensieMatig verhaal over Lambik die vriendschap sluit met een pratende koffiepot uit een verlaten huisje. De bouwopzichter wil het huisje slopen en komt erachter dat Teut een schat bevat en zet de achtervolging in. Het thema vriendschap wordt in dit verhaal goed uitgewerkt maar het verhaal zelf is niet al te hoogstaand en er gebeurt niet al te veel. De tekeningen vallen wat tegen, ze zien er grof uit met vaak dikke lijnen, grote ogen en simpele decors.
Datumwoensdag 09 november 2016 06:33

Reactie no. 22
NaamJules Vismale
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieIn dit album lijkt het te draaien om de zogenaamde vooruitgang en toverij. Lambik komt steeds de brute ploegbaas Tjaf tegen die het spookhuis van juffrouw Sorsjeere (een oud vrouwtje dat schijnt te kunnen toveren al lijkt ze niet op een heks) wil slopen. Lambik vindt daar Teut, een oude koffiepot, die door de oude juffrouw tot leven is gewekt wat zijn vrienden aanvankelijk niet willen geloven. Als dit niettemin toch gebeurd en Lambik er met Teut vandoor gaan zaaien ze beiden onbedoeld overal paniek al wil Lambik niet terug naar zijn vrienden. Tjaf weet met een valse sloopactie het spookhuisje te slopen en meent via een dagboek dat Teut een schat verbergt. Teut komt later de vrouwelijk koffiepot Soline tegen en net als hij leeft (ik vraag me af of zij misschien niet een eerdere schepping van Sorsjeere was al was deze schijnbaar ook een dolende geest) en wordt hier verliefd op. Even krijgen Lambik en Teut hierdoor ruzie totdat Tjaf opduikt en Teut wil opblazen, na hem al eerder op een vuur te verhitten, om de schat te bemachtigen. Jerom verslaat echter Tjaf en zijn handlangers waarna Lambik, Suske en Wiske erin slagen om Teut te redden en zo de zogenaamde "schat" in handen krijgen die niets anders is dan een boodschap en duidelijk maakt dat ware vriendschap de echte schat is. Sorsjeere neemt op het einde Teut en Soline mee naar Fantasia toe waar al eerder "vervloekte" vrienden en bekeerde vijanden van de helden naartoe gingen.
Datumvrijdag 27 februari 2015 20:32

Reactie no. 21
NaamLambik
Leeftijd--
Cijfer7
RecensieOké, de vriendschap tussen Lambik en Teut was wel mooi, en het einde ook. Maar verder was het verhaal best saai! Het begon goed, maar het werd steeds saaier en saaier... Ze hadden er wat mij betreft wat meer actie in mogen stoppen. Toch nog een 7.
Datumdinsdag 27 januari 2015 15:10

Reactie no. 20
NaamWendy
Leeftijd43
Cijfer9
RecensieAch ja...Lambik sluit vriendschap met een koffiepot, maar onze vrienden verslijten hem voor gek en Lambik vertrekt met Teut en wordt ook nog achterna gezeten door bandieten die op een in Teut verborgen is.
Datumzaterdag 22 maart 2014 15:50

Reactie no. 19
NaamNatan Heidbuchel
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieEen schitterend verhaal , de vriendschap tussen een koffiepot en Lambik. Ik smelt altijd een beetje weg als er zo van die verhalen waar eerst de ruzie heerste tussen Lambik, Sidonia en de rest, maar waar Lambik(of een andere) dan vriendschap vind met een koffie pot. Als een trouwe Suske & Wiske-fan weet u ook wel dat er zo meerdere verhalen bestaan kijk maar naar het Ros Bazaar en - ik kan even niet op een andere komen -
Als je het verhaal zelf hebt gelezen zal u wel begrijpen waarom.
Datummaandag 9 april 2012 11:27

Reactie no. 18
NaamTritsmans Louis
Leeftijd46
Cijfer10
RecensieHet was de strip die ik het meest heb gelezn in mijn leven sinds ik op 8-jarige leeftijd begon te lezen in de Suske en Wiske albums.
Het gaf voor mij als kind weer hoe belangrijk VRIENDSCHAP in 't leven kan zijn. In dit geval de vriendschap tussen Lambik en Teut.
Ik had toen maar 20 strips maar tezamen met het Hondenparadijs blijft het voor mij de top !
Een klassiek verhaal voor eeuwig !!
Datumdonderdag 11 juni 2009 11:32

Reactie no. 17
NaamSandstorm
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieZonder twijfel een mooi verhaal over vriendschap. Toch zijn er enkele zaken die me storen.
Zo wordt niet uitgelegd hoe het komt dat Solinnetje leeft. Het deed me ook wat denken aan de ontmoeting van Tobias met Dolly (zie het Hondenparadijs).
Al bij al is dit verhaal toch een 7 waard.
Datumdonderdag 23 april 2009 22:40

Reactie no. 16
NaamBarry
Leeftijd28
Cijfer9
RecensieDe Charmante Koffiepot is een van mijn favoriete en meestgelezen Suske & Wiske's. Ook had ik het verhaal vroeger op cassettebandje en heb ik dit tot in den treuren geluisterd. Een mooi, sprookjesachtig verhaal over vriendschap, met een Lambik die ouderwets op dreef is en het verhaal haast zijn eentje draagt. Verhaal is vlot verteld, leest lekker weg en bevat genoeg aktie en humor.
Datumzaterdag 30 augustus 2008 10:25

Reactie no. 15
NaamJ. Joffer
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieEen mooi verhaal over vriendschap, dat is de Charmante koffiepot. Vandersteen weet zijn boodschap voor de verandering weer wat subtieler te verpakken, wat resulteert in een fijn album. Het is bovendien het eerste album dat geheel door Paul Geerts geïnkt is, die voor een uiterst prettig ogend lijnenspel zorgt. Ook de hierna volgende albums zien er piekfijn uit.
Voor hen die het Frans niet machtig zijn is een samenvatting wel op zijn plaats: in het onbewoonbaar verklaarde huisje van mevrouw Sorsjeere ('sorcière' = heks in het Frans) ontdekt Lambik een levende koffiepot. Omdat de anderen hem niet geloven is de pot al snel Biks enig overgebleven vriend, en samen trekken ze langs 's Heren wegen. Ze worden echter achtervolgd door Tjaf (in de aankondigingsstrook Travo geheten, naar 'travaux' dat 'werken' betekent), ploegbaas van de duistere firma B. Tonarmé ('béton armé' = gewapend beton).
Het verhaal is eigenlijk iets te lang, maar de spreuk die koffiepot Teut uiteindelijk blijkt te bevatten is prachtig: zoals Ralph Waldo Emerson in 1844 al zei, "The only way to have a friend is to be one."
Datumzaterdag 24 mei 2008 10:39

Reactie no. 14
Naamtwan
Leeftijd22
Cijfer4
RecensieAls ik kijk naar de recensies van andere dan vraag ik mij af, of we het zelfde verhaal gelezen hebben. Het verhaal is geen seconde spannend, het begin is nog wel redelijk, maar daarna verloopt het zo als je denkt lambik gaat er met de koffiepot vandoor, suske en wiske en de ''boef'' willen hun achterhalen, uiteindelijk komt de koffiepot in de handen van de boef terecht, maar jerom lost het wel even op! En dan nog zo'n happy end. Nee dit is echt een van de mindere werken van willy! doe mij maar koning drinkt, of het gouden paard
Datumdonderdag 6 december 2007 09:37

Reactie no. 13
NaamMax
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieDe charmante koffiepot is een prachtig verhaal over vriendschap, naasteliefde en moed samengebracht in een verhaal over sprekende koffiepotten. We hebben een paar ingredienten nodig om het verhaal tot een meesterwerk te maken:
1. Een schat die uiteindelijk een spreuk van grote waarde blijkt te zijn
2. Lambik die twijfelt aan zijn vrienden en wegloopt met een koffiepot
3. Teut, de charmante koffiepot, de nieuwe vriend van Lambik, al snel door dik en dun
4. Tjaf, een doorslechte schurk en zogenaamde bouwvakker, gooit roet in het eten van Teut en Lambik, als hij eenmaal hoort over de schat.
5. Juf Sjorsjeere en Solinnetje, de 2 nieuwe vrouwtjes in het spel, die het verhaal lief en teder maken.
6. Suske, Wiske, Sidonia en Jerom in poging tot het terughalen van Lambik. Al met al zeker een 9 waard.
Datumzaterdag 24 november 2007 18:15

Reactie no. 12
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer9
RecensieDit album is heel leuk alleen ik vond dat de rol van Lambik beter door Tante Sidonia gespeeld kon worden maar verder top album!
DatumWed Jun  6 15:43:15 2007

Reactie no. 11
NaamFerry Tijssen
Leeftijd19
Cijfer10
RecensieDit vind ik nou echt zo'n typisch ouderwets gezellig album.
Heb hem nu geloof ik al zo'n 5 keer gelezen. Dit is echt een van de beste albums, waren al die nieuwe moderne albums ook maar in deze stijl gemaakt.
DatumMon Feb 26 16:21:45 2007

Reactie no. 10
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieDit is een heel mooi album dat zeker niet mag mankeren aan je collectie. Een echt album waar je nog de oude warmte en sfeer in voelt. Een 9 is hier wel op z'n plaats
DatumSat Sep 16 21:04:20 2006

Reactie no. 9
NaamBart De Grande
Leeftijd16
Cijfer10
RecensiePrachtig album met Lambik in een mooie hoofdrol. Een verhaal over vriendschap is altijd het lezen waard volgens mij. Teun is ook een sterk personage. Het verhaal was zo sterk dat Sidonia, Jerom, Suske en Wiske eigenlijk maar een bijrolletje nodig hadden ( wat dus ook zo was ). Echt klasse !
DatumSat Aug 12 13:45:33 2006

Reactie no. 8
Naamkristof
Leeftijd14
Cijfer10
Recensieik vind dit een zeer goed album deze staat tot nu toe in mijn top 3.mooi tekeningen
DatumMon May 29 16:29:51 2006

Reactie no. 7
NaamCeriel
Leeftijd26
Cijfer10
RecensieSchitterende Suske en Wiske, waarin Lambik een hechte vriendschap krijgt met een sprekende koffiepot. Echt hartveroverend trouwens om het na jaren weer eens terug te lezen. De herinneringen die het oproept! Ik had er vroeger een luisterstrip op cassette van en heb deze misschien wel 100 keer geluisterd terwijl ik mee las. Een topalbum.
DatumTue Sep 20 23:59:04 2005

Reactie no. 6
NaamPaikea
Leeftijd26
Cijfer8
RecensieJuist een vraagje: weet iemand hoe je de naam van Teut's vrouwtje precies uitspreekt...? Sjorsjeere of hoe noemt ze precies...?
Zeker een tof album. Lees je ook in 1 ruk uit in je luie zetel of hangmat! (zoals ik vorige week! ;-) )
DatumThu Apr 7 17:22:43 2005

Reactie no. 5
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer8
Recensieerg grappig album omdat lambik al weeeeeeeeer rare kuren heeft.er zijn 2 minpuntjes:
1.ik vint het stom dat die koffiepotten kunnen praten.
2.ik vint die juffrouw sjorssjeere(ofzoiets)een beetje kinderachtig en flauw.verder is het wel goed.
DatumThu Mar 10 16:22:27 2005

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Mooi verhaal. Prachtig verzonnen om het begrip "vriendschap" te vertolken naar Lambik en een sprekende koffiepot! Heerlijk verzonnen, mysterieus en goede humor met teut en spannend tot de laatste bladzijde.
Datum Tue Sep 21 15:50:03 2004

Reactie no. 3
Naam myrthe
Leeftijd 10
Cijfer 9
Recensie wat een leuke strip echt leuk ik wil meteen lid worden
Datum Tue Jul 22 11:51:05 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Een prachtig verhaal!
Jaren terug had ik het al op video maar sinds enkele jaren ook in strip.
Lambiks vriendschap met de ' charmante koffiepot' gaat voor dik en dun.
Lambik brengt teut zelfs in het ziekenhuis na een ongeluk.
De humor is er ook in overmate, neem nou het ziekenhuis waar teut als een mens behandeld word.
Jeroms staaltjes mogen er ook van harte zijn.
Zijn droge opmerkingen en het gevecht met de criminelen (of misschien wel ambtenaren)
Een aanrader voor jong en oud!
Datum Fri May 23 08:12:44 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Een verhaal wat vooral in mijn jeugd een diepe indruk op mij heeft achtergelaten. Vriendschap door dik en dun!!! Prachtig! Lambik en Teut, die elkaar zelfs in levensnood helpen! Als "Kiddie" dweepte ik gewoon met dit verhaal vanwege die vriendschap.
Heden ten dage vind ik die toverachtige sfeer, die over dit verhaal hangt, mooi. Een sprekende koffiepot! Waar haal je het vandaan? Natuurlijk zijn er ook weer sociaalkritische elementen in dit verhaal, zoals gebruikelijk in de jaren 60, begin jaren 70. Is het noodzakelijk dat al het oude moet wijken voor het moderne?
Een tijdloos vehaal zonder mankementen. Aan te bevelen voor mensen, die jong van hart willen worden of willen blijven!
Datum Tue May 13 16:27:58 2003