Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De schat van Beersel


De schat van Beersel Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De schat van Beersel verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,28
Reactie no. 46
NaamAmoras/J.Rom liefhebber
Leeftijd36
Cijfer9
RecensieEen van de beste Blauwe Reeks verhalen. Priem is weer terug. Persoonlijk vond ik de verhaallijn in het verleden beter als die in het heden. Een prachtig getekende middeleeuwse setting komt het spannende verhaal tot zijn recht. Het personage Philip is goede gelukt. het beleg van Beersel is prima in beeld gebracht.
Datumzondag 26 november 2023 15:50


Reactie no. 45
NaamSven
Leeftijd59
Cijfer8
RecensieHet verhaal begint zeer spannend. Je bent echt benieuwd naar het mysterie van de vleermuis en hoe dit opgelost gaat worden.
Je weet natuurlijk dat er een logische verklaring gaat komen.
Lambik is zoals gewoonlijk de held, zoals in elk Suske en Wiske album. De meeste lezers zeggen altijd de het Suske en Wiske zelf zijn.
Op het moment dat Priem de hypnotiseur te voorschijn komt begint er eigenlijk een nieuw verhaal in het verleden.
Daar is spanning en mysterie voor mij eigenlijk volledig weg.
De gevechten om het Kasteel van Beersel in te nemen vervelen na een tijd. Zij nemen te veel pagina's in beslag.
Als Lambik,Suske en Wiske terug uit hypnose komen in de kelder weet men plots hoe eruit te geraken.
Hoe zij aan de plannen zijn gekomen kon meer uitgewerkt worden.
De tekeningen zijn zeer goed en gelukkig origineel.
Een 10 kan ik niet geven want er zijn betere verhalen maar dat is natuurlijk maar een mening.
Datummaandag 25 september 2023 14:26

Reactie no. 44
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer10
RecensieDe Schat van Beersel is volgens de Hitparade voor veel mensen het ultieme Suske en Wiske verhaal. Hoewel ik persoonlijk Het Bevroren Vuur en het Spaanse Spook beter vindt, kan je gewoonweg niet om dit verhaal heen. Het is dan ook geschreven toen Vandersteen op zijn hoogtepunt was, zowel verhaaltechnisch als grafisch. Belangrijk is wel om van de Blauwe Reeks de volledige versie te lezen, dus niet de ingekorte versies van de Rode Reeks. Deze verhalen waren (en zijn) nog steeds moeilijk te verkrijgen, maar ik geloof dat ze een aantal jaar geleden weer opnieuw zijn uitgegeven. Ik vind bij de Schat van Beersel vooral de eerste 20 pagina's ijzersterk. Ook leuk dat we Lambik net als in de Tuf Tuf club weer in zijn soldatenuitrusting uit 14-18 zien. Het gegeven dat hij in de Eerste Wereldoorlog heeft gevochten geeft hem altijd een stuk meer karakter vind ik. Het verhaal zelf is natuurlijk ook steengoed. De schat van Beersel, het mysterie rondom de vleermuis en Lambik die weer doordraaft als ridder zorgen ervoor dat je het verhaal in een ruk uitleest. Ik snap verder niet waarom ze in de Rode reeks altijd de geschrapte versie gebruiken. Enkele stroken die zijn verdwenen zijn Lambik die de krokodil van Priem ontmoet en Lambik die door struikrovers wordt aangevallen. Dit verhaal is opnieuw een meesterwerk uit de blauwe reeks, en dus opnieuw een tien!
Datumzondag 09 juli 2023 20:18

Reactie no. 43
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer9
RecensieDe schat van Beersel, volgens de hitparade het beste verhaal uit de gehele reeks. Dit samen met Rikki en Wiske in Chocowakije en de Bokkerijder een van de verhalen die ik als kind als eerste las. Dit was echter altijd de ingekorte versie. De enige manier waarop de verhalen uit de blauwe reeks tot voor kort compleet verkrijgbaar waren, was in de S&W klassiek reeks. Afgelopen jaar is echter door HUMO de complete blauwe reeks (dus niet de ingekorte versies van de rode reeks) uitgebracht, en zo kon ik dus eindelijk het de originele schat van Beersel lezen! Dit album zou naar mijn mening eveneens het eindpunt van Vandersteens gouden periode inluidden (1946-1952). In het eerstvolgende album wordt Jerom geïntroduceerd, een gegeven dat de reeks voorgoed zou veranderen.
De schat van Beersel is een leuk verhaal, maar het doet naar mijn mening toch onder voor andere verhalen uit de blauwe reeks zoals het Spaanse Spook, de Tartaarse helm of Goud voor Rome. Die drie blauwe verhalen vindt ik allemaal beter dan Beersel. Dat neemt niet weg dat dit een legendarisch verhaal is, dat niet voor niets al jarenlang stijf bovenaan staat in de hitparade. Ook jammer dat er voor de rode reeks verschillende leuke scenes zijn uitgeknipt: als Lambik Priem ontmoet, ongeveer 5 pagina’s over het gevecht met de bosrabauwen en de eerste ontmoeting met van Witthem.
Het verhaal begint al spannend met de verschijning van een mysterieuze groene vleermuis bij een toneelvoorstelling. Later blijkt deze bovennatuurlijke spookverschijning echter gewoon een goedkope truc van de gebroeders Isidoor om de mensen uit het slot te jagen, zodat ze in alle rust naar de schat van Beersel konden zoeken. Door hypnose van Priem komen onze vrienden in het verleden terecht waarin ze een belangrijke rol spelen tijdens de historische momenten van het slot. Hoewel het verhaal heel erg goed is, ben ik toch van mening dat Vandersteen nog betere verhalen heeft gemaakt. Daarom krijgt dit album van mij een 9.
Datummaandag 05 juli 2021 16:58

Reactie no. 42
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieNa het vorige avontuur, dat een reis omvatte van Brugge tot diep in China, situeert Vandersteen deze keer zijn verhaal op één locatie: het kasteel van Beersel, vlak onder Brussel. Het begint als een verhaal rond een verborgen schat, een verdachte nachtwaker en een of meerdere vleermuisachtige spoken, totdat onze vrienden worden opgesloten. De enige manier om te ontsnappen is om in de 15e eeuw te gaan uitzoeken waar de geheime gangen van het kasteel lopen, en ze worden dan ook wederom door hypnotiseur Priem daarheen geflitst.
Het is de blauwe reeks, dus natuurlijk is het allemaal weer om van te smullen. De riddergevechten, wat lollige gags, de verzorgde decors. Vandersteen heeft deze keer Suske en Wiske zelf wat meer te doen gegeven. Het verhaal heeft echter niet altijd even vaart en de personages willen niet allemaal overtuigen. De kleine jonkheer blijft qua personage aan de oppervlakte, de heks (met uil die al haar bewegingen imiteert) is wat generiek en de vijand van het verhaal, de heer van Kleef, heeft een wel erg flinterdunne reden om het kasteel aan te vallen. Hij is de schurk omdat een verhaal als dit nou eenmaal een schurk nodig heeft.
Als de belegering eenmaal begonnen is, wordt de vertelling wat rommelig. Gaandeweg lijkt ook Vandersteen zelf de draad kwijt te raken wie nou wat weet van de geheime gangen en de schat. Verder zijn ook hier weer acht pagina's weggeknipt, maar daar zat nogal wat vulling tussen die niet heel veel aan het verhaal bijdroeg. Voor de liefhebbers: wie goed oplet, ziet dat (zo te zien door Paul Geerts) voor de rode reeks zelfs een plaatje ERBIJ is getekend!
Als onze vrienden weer terugkeren in het heden wordt vervolgens de plot met de nachtwaker, die zo'n veertig pagina's daarvoor op pauze was gezet, nog even snel afgehandeld. Merk op dat hypnotiseur Priem in de tussentijd zijn hoofdhaar is kwijtgeraakt, zodat hij wel erg op Barabas (maar dan zonder bril) begint te lijken...
Al met al: ja het is een klassieker, ja het is de blauwe reeks, maar het verhaal is niet altijd even duidelijk te volgen en de spanningsboog zakt hier en daar in. Eerlijk gezegd vind ik de rode albums uit dat zelfde jaar (De sterrenplukkers, De lachende wolf) beter. Dus geen 10 deze keer.
Datumzondag 24 januari 2021 09:23

Reactie no. 41
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer10
RecensieEen van de beste S&W's uit de geschiedenis: sla de recensies er op na. Prachtig getekend, enorm spannend en, zeker voor een aflevering uit de Blauwe Reeks, makkelijk te volgen. Fijn dat hier Suske en Wiske zelf wat prominenter aanwezig zijn dan eeder. De Blauwe Reeks had soms net zo goed de avonturen van Lambik kunnen heten. Die Lambik is hier wel op z'n best: humoristisch, onnozel maar te allen tijde een held. Suske is ook heldhaftiger en minder het toonbeeld van kleurloze saaiheid. Wiske ook maar die is nooit saai. Dit verhaal is krachtig en pakt je bij de lurven. Persoonlijk zijn de hiaten ( zie andere recensies) niet opgevallen. Echte S&W adepten vallen die natuurlijk wel op maar ik heb zeer ingespannen dit pareltje herlezen.
Datumdonderdag 30 april 2020 20:16

Reactie no. 40
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer9
Recensie4e van 8 verhalen die in KUIFJE verschenen en deel uitmaken van de Blauwe Reeks. Om in de Rode Reeks te passen moest het verhaal ingekort worden. Dat werd echter zo slordig gedaan dat de hele samenhang verloren ging en sommige dingen onduidelijk blijven
Prachtig verhaal met de nodige spanning en mysteries. Alleen jammer dat de geheimzinnige vleermuis gewoon een trucje blijkt te zijn. In de Blauwe Reeks komt nauwelijks magie voor omdat Herge vooral rationele verhalen wilde
In dit verhaal duikt Priem de hypnotiseur uit DE TARTAARSE HELM weer op. Via hem wordt opnieuw in een droom naar het verleden gereisd
De naam Withem lijkt een grapje te zijn op “Wit Hemd”, maar in die periode heersten de heren van Withem echt over Beersel. De gebeurtenissen hebben ook echt plaats gevonden
Grappig is wel dat de uil van Alwina de gebaren van z'n meesteres imiteert. Zelf heeft hij nog een klein rolletje
Datummaandag 06 januari 2020 20:52

Reactie no. 39
NaamHerman van 't Net
Leeftijd53
Cijfer10
Recensieeen schitterend verhaal
mooi tekenwerk
goed verhaal
mooie beschrijving van de geschiedenis van beersel
omdat dit mijn eerste album was blijft het mijn favoriet
Datumdinsdag 13 maart 2018 14:19

Reactie no. 38
NaamCaspar
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieLaatst ook De Schat van Beersel weer eens herlezen. In mijn herinnering één van de beste albums die ik in mijn jeugd las en bij herlezing nog steeds. Dit album laat ook zien dat het verleden ook zonder de teletijdmachine beleefd kan worden door Suske en Wiske en dat zonder Jerom die alles wel weer zal oplossen de spanning en geheimzinnigheid hoog blijft tot het einde. Echt een topalbum waarin alles klopt.
Datumzondag 27 november 2016 13:21

Reactie no. 37
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer9
RecensieZeer sterk album dat zich afspeelt rondom het kasteel van.Beersel. Wel is te merken dat het verhaal is ingekort waardoor er soms rare overgangen plaatsvinden maar die gelukkig de algehele flow van het verhaal niet aantasten. Naast het onderhoudende verhaal ziet het tekenwerk er fantastisch uit met veel details.
Datumdinsdag 15 november 2016 06:30

Reactie no. 36
NaamJoo
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieRealistischer dan andere (blauwe) albums.
Mooie tekeningen, sfeervol en grappen die hier beter tot hun recht komen dan in latere albums.
Datumvrijdag 21 oktober 2016 19:49

Reactie no. 35
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer9
RecensieDe "Schat van Beersel" is een echt 'blauw album' en behoort dan ook tot de toppers uit de reeks. Dat blijkt ook wel uit de absolute nummer 1 positie die het inneemt op de hitparade. Ergens best vreemd aangezien het album bij de recensies zeker niet de hoogste score krijgt. Maar ik denk dat dit komt doordat een heleboel mensen het verhaal erg leuk vinden, maar niet het beste. Omdat het velen echter wel aanspreekt scoort het dan toch veel punten en zo geldt dit ook voor mij. Het staat bij mij zeker niet in mijn toptien, maar in de top twintig zal hij niet ontbreken.

Om terug te komen op het verhaal, er zijn er twee-in-één, één in het heden en één in het verleden. Allebei zijn ze geheimzinnig en spannend, bovendien sluiten ze goed op elkaar aan. Lambik, Suske en Wiske vormen weer een sterk team en dit alles maakt het een originele klassieker.

Datumdonderdag 23 februari 2012 07:22

Reactie no. 34
NaamSander B.
Leeftijd14
Cijfer9
Recensiedit verhaal komt absoluut in mijn top 5! de ouderwets sfeer vindt ik het allersterkste van het boek. de vleermuis op de voorkant maakt je al meteen nieuwsgierig. enige minpunt vind ik het slot met de drie broers. je zit dan zo in de middeleeuwen en opeens word je weer terug geflitst naar de twintigste eeuw. vanaf de eerste pagina echter spanning en sensatie.
Datumzondag 26 juni 2011 19:16

Reactie no. 33
NaamPaul
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieOp de één of andere manier behoort deze strip tot de suske en wiske klassiekers. Ik vind het eerlijk gezegd ook wel een mooi verhaaltje maar ik geef het maar een 8.
Datumdinsdag 10 augustus 2010 10:07

Reactie no. 32
Naammarretje
Leeftijd12
Cijfer9
Recensiede schat van beersel is voor de meeste de beste suske en wiske ooit. en ik geef je groot gelijk! wat een pracht van een verhaal ik begon savonds om 10 uur te lezen en ik kon maar niet stoppen! het verhaal is in twee delen geschreven en meesterlijk gevonden hoe ze toch zonder hulp van de prof naar het verleden gaan. wel is het verhaal in de rode reeks ingekort (bijv. het bezoek van van kleef) en een minpunt is dat suske en wiske geen echte rol hebben wat ook in alle verhalen in de blauwe reeks voorkomt. de vleermuis op de hertekende cover vind ik best wel klein. ook snapte ik het mechanisme van de schat niet echt maar ondanks dat is het een dikke 9 waard!
Datumdonderdag 5 augustus 2010 18:09

Reactie no. 31
NaamLukas
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieIk heb dit album wel 3 keer gelezen het zit vol spanning en avontuur.
Het is ook heel onverwacht. Mocht ik film regisseur zijn zou ik het wel willen verfilmen. Het is ook leuk dat het kasteel echt bestaat.
Datummaandag 24 mei 2010 12:20

Reactie no. 30
NaamJeroen B.
Leeftijd18
Cijfer10
RecensieGewoon hèt beste S&W-album ooit.
Datumzaterdag 18 juli 2009 20:00

Reactie no. 29
NaamLuuk
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieEen geweldig album, waar spanning en avontuur voorop staan. Een echte klassieker en een van de beste albums ooit verschenen!
Datumdinsdag 21 april 2009 10:33

Reactie no. 28
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieSpannend, humor en prachtige tekeningen. Toch net geen 10 omdat de Tartaarse Helm en de Bronzen Sleutel volgens mij ietsje beter zijn. Phillipeke van Witthem deed mij denken aan een iets oudere versie van Sprotje (zie de Stierentemmer). Ook blond en vooral door en door eigenwijs. Samen met Lambik vormde Phillipeke een komisch maar ook dapper duo.
Datumzondag 9 november 2008 13:53

Reactie no. 27
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer10
RecensieEen 10 geven is eigenlijk te laag. Dit is echt het allerbeste maar ook ECHT allerbeste verhaal uit de gehele Suske en Wiske reeks.
Datumzaterdag 2 augustus 2008 16:42

Reactie no. 26
Naammarcus
Leeftijd38
Cijfer7
Recensiegoed verhaal, beetje raar met dat hypnotizeren maar mag de pret niet drukken. hee, ik was bij het kasteel bij Beersel maar het was dicht ;o(
Datumwoensdag 16 januari 2008 22:14

Reactie no. 25
NaamRoland
Leeftijd33
Cijfer9
RecensieDit is een 'all time high' van me.
Toen ik als kind de verhalen uit de blauwe reeks las (toen reeds geïntegreerd in de rode), vond ik het maar raar dat Sus en Wis er compleet anders uitzagen, en dat Lambik opeens stukken slimmer was, maar ik vond die verhalen toch diepgaander dan de andere.
De schat van Beersel vind ik, en zeker nadat ik het waterkasteeltje in kwestie een bezoekje heb gebracht, een prachtig verhaal. Swingt direct door de aanwezigheid van de groene vleermuis, de drie slechte broers, en vooral Philippeke van Witthem, het zoontje van de kasteelheer.
Enige minpunt is dat het verhaal geknipt is om in de 58 blz. van de rode reeks te passen.
DatumSun Oct 14 21:59:00 2007

Reactie no. 24
NaamFreek Smid
Leeftijd29
Cijfer10
RecensieAbsolute topper en het beste verhaal uit de blauwe reeks. Het verhaal zit goed en geloofwaardig in elkaar en de tekeningen zijn bijzonder mooi. De veldslag op de muren van slot Beersel is meesterlijk in beeld gebracht. Een waar kunstwerk! Zo moesten ze meer gemaakt worden!
DatumFri Feb  2 19:23:33 2007

Reactie no. 23
NaamRaymond Reinewald
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieOf het mijn meest favoriete album is durf ik niet te zeggen, maar als ik kiezen kon stond het ongetwijfeld hoog in mijn top tien.
De blauwe versie was de eerste die ik las, en toen ik jaren later het album eindelijk zelf kreeg was de teleurstelling over de veranderingen toch wel groot.
Het inkorten is niet bepaald naadloos gebeurd met als gevolg dat  het verhaal iets van zijn diepte verloren heeft.
Vroeger dacht ik dat het een fout was maar ik zag op een uitgeversbeurs dat Standaard Uitgeverij nog steeds de gekorte versie drukt. Zelfs in de verzamelbanden.
Echt zonde. (En Vledermuis klinkt toch meer omineus dan Vleermuis maar goed dat is de tijd)
Tekeningen zijn echt mooi het verhaal is goed.
Alles komt mooi bij elkaar.
De blauwe uitgave krijgt een negen.
DatumFri Mar 24 14:20:52 2006

Reactie no. 22
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer10
RecensieDit album wordt door velen als een meesterwerk aanzien en ik ben het daar 100% mee eens. Spanning alom en toch ontspannend, met de nodige wendingen en natuurlijk de humor. Het tekenwerk is van zeer hoge kwaliteit en Vandersteen heeft ongetwijfeld veel werk in dit verhaal gestoken. Ik kan werkelijk niets negatiefs over dit album zeggen!
DatumWed Feb 22 17:30:10 2006

Reactie no. 21
NaamJippe Van Niel
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieDat is de blauwe reeks, he! Je kent het wel.Voor mij in iedergeval altijd een 10.
Suske:7,5
wiske:7
lambik:7,75
DatumSat Oct 15 17:55:19 2005

Reactie no. 20
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieEen zeer goed verhaal, al vind ik het nog net niet zo goed als de Toornige Tjiftjaf, De Bokkerijder, of de Parel in de Lotusbloem.
Maar ik kan niet ontkennen dat ik het idee van de vleermuis goed vind.
Aan de andere kant vind ik het toch wel opvallend hoeveel keer de naam Alwina al is gebruikt...
DatumFri Sep 16 23:34:51 2005

Reactie no. 19
NaamJurgen Rinkel
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieDe beste Suske en Wiske!
Waarom?
Het avontuur is spannend, lang en mooi getekend.
DatumTue Jul 19 19:25:08 2005

Reactie no. 18
NaamPeter
Leeftijd35
Cijfer9
RecensieTopverhaal, toptekeningen, Er zijn bijna geen betere albums van Suske en Wiske dan deze.
DatumSat Jul 9 21:45:05 2005

Reactie no. 17
NaamJaap de Graaf
Leeftijd15
Cijfer10
RecensieDit is het beste verhaal van suske en wiske wat er is. Dit is echt toppie. Een heel goed verhaal en goede grappen.
DatumMon Jul  4 11:41:35 2005

Reactie no. 16
NaamRogier Beumer
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieIk vind het echt super :p
ik beveel het echt bij jullie aan allemaal:o:p:b
DatumThu Jun 23 11:32:55 2005

Reactie no. 15
Naamagj
Leeftijd18
Cijfer10
RecensieIk sluit mij aan bij de voorgaande reacties. Dit is zonder twijvel 1 van de beste suske en wiske albums die er bestaan. Ik kan ze aan iedereeen aanraden. Kortom: eentje om in te lijsten!!!
DatumMon May 16 12:24:53 2005

Reactie no. 14
NaamHarmen Smilde
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieHeel goed album, al vind ik het lang niet de beste, en ook jiet van de blauwe reeks, maar toch..., heel goed, de spanning, het mysterieuse, de humor, gewoon helemaal goed!
dus toch een 10 van mij.
DatumThu Apr 28 16:26:36 2005

Reactie no. 13
NaamMaikel Dekker
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieAls klein jochie vond ik De Schat van Beersel niet persé het beste album. Ik was meer van de 'simpele' verhalen. De lettertjes waren mij te klein en daardoor haakte ik als kind af. Ook vond ik Suske en Wiske er maar 'raar' uit zien.
Maar geleidelijk aan word je ouder en ga je de kunst van Willy Vandersteen steeds meer waarderen. Waar het eerst alleen maar leuk is, ga je nu steeds meer zien wat een meester hij was.
In De Schat van Beersel klopt werkelijk alles. Ik zie dit dan ook als echt kunstalbum. Het verhaal is ijzersterk, de grappen zijn leuk en de tekeningen zijn van een wonderlijke schoonheid. Voor mij is dit dus (nadat ik de luxe blauwe uitgave heb gelezen) het absolute meesterwerk uit de Suske en Wiske geschiedenis.
DatumThu Apr 21 09:46:57 2005

Reactie no. 12
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen geweldig verhaal dat al meteen heel spannend begint met de groene vleermuis die iedereen de stuipen op het lijf jaagt rond het kasteel van Beersel. En of Suske, Wiske en Lambik in het heden nog niet genoeg avonturen beleven, worden ze ook nog gehypnotiseerd zodat ze in het verleden terecht komen. Ook hier beleven ze weer een aantal avonturen rond de belegering van het kasteel. Naast de nodige spanning en avonturen bevat dit verhaal ook nog eens prima humor. Toch vind ik het jammer dat dit verhaal, net als de andere in de blauwe reeks, het Vlaamse karakter mist.
DatumSat Mar 19 19:05:48 2005

Reactie no. 11
Naam Arno Callens
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie Eigenlijk begrijp ik niet zo goed waarom dit volgens velen (aan de hitparade te zien) het beste Suske & Wiske-album is. OK, het is mooi getekend en het verhaal is goed, maar ik vind bijvoorbeeld de Tartaarse Helm en de Groene Splinter dan weer beter dan dit verhaal uit de Blauwe Reeks. Nou ja, ieder het zijne, hé!
Datum Sat Jul  3 14:24:23 2004

Reactie no. 10
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 31
Cijfer 10
Recensie Voor mij het allerbeste S&W-album. De opbouw van het verhaal is perfect en is van constant hoog niveau. De tekeningen zijn eveneens top. En voor een album uit de blauwe reeks is de humor prima. Kortom op alle punten een 10!
Datum Mon Jun 28 11:06:07 2004

Reactie no. 9
Naam Sandy
Leeftijd 19
Cijfer 10
Recensie Super tof. Dit is de beste dat er bestaat!!!!!
Datum Wed Mar 24 19:41:59 2004

Reactie no. 8
Naam twinny
Leeftijd 20
Cijfer 10
Recensie Gewoon Geweldig
Datum Mon Mar 8 20:07:39 2004

Reactie no. 7
Naam arnold
Leeftijd 32
Cijfer 9
Recensie Wat ik leuk vind van dit verhaal dat dit zo'n lange aanloop in het heden kent en dat er pas na zo'n 20 pagina's een sprong naar het verleden wordt gemaakt.
Lambik is als gewoonlijk, sterker, slimmer en heldhaftiger dan in de rode reeks en zijn vriendjes staan op het tweede plan.
Het verhaal kent een paar echte lekkere-griezelmotieven, de vleermuis en de zwevende hand. Daarnaast een sterk scenario dat spannend wordt opgebouwd naar de belegering van het kasteel. En uiteindelijk de confrontatie met de geheimzinnig vijand, de reeds genoemde vleermuis.
Pas wederom op voor de ingekorte versie. De coupures zijn misschien minder opvallend dan anders, maar je mist mooie tekeningen zoals de eerste ontmoeting van Lambik met de heer van Witthem die door een hert wordt aangevallen, en tweemaal een gevecht tussen Lambik met de heer Van Kleef.
Dit keer geen 10, alleen omdat ik de magische sfeer van De Gezanten van Mars en De Bronzen sleutel hier wat vind ontbreken. Maar het is beslist een kraker.
Datum Sat Dec 20 22:12:28 2003

Reactie no. 6
Naam Massimo
Leeftijd 31
Cijfer 3
Recensie Dit lage cijfer zal me niet in dank afgenomen worden door veel ander S&W-liefhebbers... Heiligschennis? Ik kan er niets aan doen, alle albums heb ik al ettelijke malen herlezen, maar die van blauwe reeks... ik kwam er de eerste keer al bijna niet doorheen. Neem nu dit album, ik weet eerlijk gezegd niet eens meer waar het over gaat! Misschien moet ik het maar weer eens proberen, maar ik geloof niet dat het mij nu wél zal boeien.
Datum Tue Sep 2 16:03:03 2003

Reactie no. 5
Naam Bart De Grande
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Een schitterend verhaal.Na lang denken vind ik dit het beste verhaal uit de hele rode reeks. Jammer genoeg is het verhaal onvolledig en zijn er 7 à 8 bladzijden verwijderd, maar dat merk je niet. Het scenario is grandioos en het is een album met inhoud. Een echte topper en het verbaast mij niet dat dit album op de eerste plaats staat in jullie hitparade.
Datum Sat Aug 2 11:29:21 2003

Reactie no. 4
Naam danny
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie mijn allereerste suske en wiske
hoe ik er destijds op 3-4 jaar aan ben gekomen weet ik niet, maar wel dat ik het vanaf die tijd meerdere keren tot vandaag de dag heb gelezen en het nog steeds adembenemend is

ik vind trouwens dat de strips in de blauwe reeks wat volwassener overkomen, het sterkste voorbeeld is wel wiskes haar dat haar wat ouder maakt dan in de andere albums.

Datum Sun Jun 15 03:14:27 2003

Reactie no. 3
Naam jan
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Ik vond dan persoonlijk 'Het geheim van de Gladiatoren beter maar eerlijk is eerlijk: dit is een klassieker en het verhaal is geweldig. Meer hoef ik niet te zeggen. Ook van mij een 10
Datum Thu Apr 24 22:14:58 2003

Reactie no. 2
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Weliswaar niet mijn favoriete album aller tijden,
dat is en blijft: de Ringelingschat, maar ook ik moet zeggen, dat dit verhaal geweldig is!!! Het is gewoonweg een pareltje!!!
Niets voor niets is het een klassieker uit de Suske en Wiske-reeks en ook uit de stripgeschiedenis!
Datum Thu Apr 24 09:27:48 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie De schat van Beersel is zonder twijfel het beste Suske en Wiske verhaal aller tijden.
Simpelweg omdat Vandersteen een grandioze mengeling vond van verhaal (scenario) en tekeningen.
De tekeningen zijn van het allerhoogste niveau die de Suske en Wiske reeks ooit gekend heeft.
Het verhaal is met 66 pagina's één van de langste maar voor je gevoel zijn het er misschien net de helft.
Het verhaal is buitengewoon boeiend en pakkend.
Ook word het verhaal fantastisch beeindigt.
Het einde duurt niet te lang, niet te kort.
Kortom, wie van dit klassieke meesterwerk de eerste bladzijde leest zal niet stoppen voordat de laatste pagina in zicht is.
Datum Wed Apr 23 20:17:49 2003