Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De schat van Beersel


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 111 (1e druk: 1971)
Voor het eerst in album verschenen in 1954

De schat van Beersel Als het om het oeuvre van Willy Vandersteen gaat, dan duikt de naam van dit stripverhaal meteen als eerste op. Niet alleen bij Suske en Wiske-liefhebbers, maar ook de algemene striplezers hebben dit verhaal verkozen tot het allerbeste, wat Willy Vandersteen ooit gemaakt heeft. Een bewijs hiervoor is op de hitparade van deze site te vinden.

Als locatie heeft Willy Vandersteen het prachtige feodale kasteel van Beersel gekozen. De van Withems, de heersers van Beersel, zijn geen vinding van Willy, maar hebben echt bestaan.
Als men toevallig in de buurt van het kasteel van Beersel is, is een bezoek meer als de moeite waard. Niet alleen om te zien hoe goed Willy zich gedocumenteerd heeft, maar ook om de middeleeuwse sfeer te proeven, die er nog steeds als een waas hangt!

De voorpublikatie in het weekblad Kuifje liep vanaf 23 juli 1952 tot 8 oktober 1953. Het album verscheen eerst knap een jaar later in 1954.

Samenvatting

Tijdens een toneelvoorstelling op de binnenplaats van het kasteel Beersel duikt een gigantische groene vleermuis op en zaait paniek onder de toeschouwers en acteurs. De voorstelling wordt onmiddelijk afgelast. Onze vrienden, die toevallig de voorstelling bijwoonden gaan op onderzoek en treffen er Isidoor, de gids van Beersel. Die beweert, dat de vleermuis een spook is. Tijdens een pilsje vertelt Isidoor de geschiedenis van het kasteel van Beersel en de toedracht over het ontstaan van de vleermuis. Na het gesprek verlaat Isidoor de gelagzaal en verliest hierbij een perkament. Wiske merkt dit en wil het perkament pakken, ziet hoe buiten de vleermuis opduikt om ook dit perkament te bemachtigen. Alles gaat nu vliegensvlug, de vleermuis duikt de deuropening naar binnen en pakt het perkament.
Buiten de gelagzaal ontdekken onze vrienden de schijnbaar neergeknuppelde Isidoor. Lambik snelt de vleermuis achterna. Deze heeft ondertussen zijn vleermuiscape over een agent gegooid en Lambik knokt de agent tegen de grond. Lambik krijgt het bevel zich niet met het onderzoek te bemoeien.
Onze vrienden is het nu wel duidelijk geworden, dat de vleermuis géén spook is, maar een schatgraver, die pottekijkers op afstand wil houden. Lambik, Suske en Wiske kunnen het niet laten en gaan toch weer op onderzoek uit. Ze worden hierbij vergezeld door Priem, de hypnotiseur, die zij in het avontuur met de Tartaarse helm hebben leren kennen. Ze ontdekken dat Isidoor, de gids, dit alles met zijn twee identiek uitziende broers beraamd heeft om rustig naar de schat te kunnen zoeken. Onze vrienden worden opgesloten maar Priem hypnotiseert ze om achter de geheime bergplaats van de schat te komen. Onze vrienden worden wakker in de Middeleeuwen en belanden in een laaiende strijd tussen de Van Withems, de heersers van Beersel, en de Van Cleefs.
Na vele avonturen slagen zij de onderaardse gang naar de verborgen schat te vinden.
Priem haalt hen uit de hypnose en net voor de neus van Isidoor en zijn broers weten ze de schat van Beersel in hun bezit te krijgen. De kriminele broers worden na een onderling gevecht gevankelijk door de politie afgevoerd.

Tekst: Alain Stienen

Aankondiging van 'De schat van Beersel' in Kuifje Cover van Kuifje met scene uit 'De schat van Beersel' Hertekende cover van 'De schat van Beersel'