Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het geheim der gladiatoren


Het geheim der gladiatoren Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het geheim der gladiatoren verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,07

Reactie no. 41
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer9
RecensieGoud voor Rome behoort samen met het Spaanse Spook en de Tartaarse helm tot de beste verhalen uit de blauwe reeks. Het is duidelijk dat Vandersteen de meeste aandacht schonk aan deze albums. Dit zie je alleen al als de tekeningen van Goud voor Rome met albums uit die periode vergeleken worden, zoals bijvoorbeeld de Knokkersburcht, dan is er een duidelijk verschil te zien ten faveure van Goud voor Rome. Ook het verhaal is erg goed. Dit keer begint het verhaal stomweg in het verleden, in de periode dat Nero keizer was van Rome. Hierdoor geef ik het album geen 10, aangezien dit dus eigenlijk voorouders van Lambik, Suske & Wiske zouden moeten zijn(Lambiorix????!). Desalniettemin is Goud voor Rome een topverhaal. Lambik wordt door Romeinen naar Rome ontvoerd, waar hij voor gladiator moet spelen. Hier redt hij Nero van een moordaanslag en zodoende wordt Lambik aangesteld als leider van de Praetoriaanse garde. Ondertussen blijkt er onder de gladiatoren ook een opstand te broeien, onder aanvoering van de geheimzinnige schim. Verder is er nog de geheimzinnige man in de purperen mantel die uiteindelijk keizer Nero zelf blijkt te zijn. De geheimzinnige schim blijkt Lambik zelf te zijn.
Verder speelt de leeuw Titus nog een grote rol. Net zoals de kameel Jezabel in De Tartaarse Helm is Titus dit keer de dierlijke metgezel van Lambik. Vandersteen heeft hiervoor inspiratie geput uit het Attische verhaal over Androclus en de leeuw. In dit verhaal redt Androclus een leeuw door een doorn uit zijn voet te halen, waarna de leeuw zijn compagnon wordt. In het geval van Lambik en Titus is het geen doorn, maar een rotte kies. Verder lijkt dit verhaal ook enkele inspiratie uit Lambiorix geput te hebben, er is zelfs een heus palendorp. Een 9 is wel op zijn plek voor dit verhaal.
Datummaandag 12 juli 2021 19:55

Reactie no. 40
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer9
RecensieHa heerlijk, Het geheim van de gladiatoren. Het eerste album dat domweg meteen in het verleden begint, wat generaties Suske en Wiske-fans in verwarring heeft gebracht. Mijn persoonlijke theorie is, dat we hier weer naar een droom van hypnotiseur Priem zitten te kijken zoals in de vorige twee albums, maar dan zonder alle inleidende uitleg. Het doet er ook niet veel toe: we zitten meteen in de Romeinse tijd en we kunnen meteen van start met Lambik die als Galliër een stel Romeinen afrost. Bik wordt vervolgens gevangen genomen, ingezet als gladiator, bevorderd tot hoofdman van de keizerlijke garde en sluit zich uiteindelijk aan bij een opstand tegen de keizer. En dan is er nog een tandeloze leeuw, een geheimzinnige Schim en een man met een purperen mantel...
Het zijn allemaal weer erg leuke intriges, er is actie en wat aardige grappen. Meer heb je eigenlijk niet nodig. Geschiedkundig bekeken is het allemaal wat schetsmatig, de keizer Nero die we hier te zien krijgen heeft niet bar veel met de historische Nero te maken en Vandersteens Rome lijkt eerder op een provincieplaatsje dan de hoofdstad van een keizerrijk. Het tekenwerk is wisselend van kwaliteit: er zijn af en toe lelijk modderige inktlijnen en de decors zijn minder gedetailleerd dan in pakweg De Tartaarse helm. Verder blijkt het onmogelijk voor Vandersteen (en zijn team?) om bijvoorbeeld de alchemist consequent hetzelfde gezicht te geven. 's Mans uiterlijk zwabbert van bejaarde knar tot melkmuil en uiteindelijk Griekse held. Voor de liefhebbers: een aantal pagina's van de uitgebreide scène in de arena is voor de uitgave in de rode reeks om onduidelijke redenen opnieuw getekend (zo te zien door Paul Geerts).
Tja, en wie die Schim is, zie je van veraf al aankomen. En toch, ik ben een fan van dit album, misschien hou ik gewoon van verhalen in de Romeinse tijd, want ik ben ook erg gesteld op de strip Alex van Jacques Martin. De Vandersteen-versie van de oudheid is misschien historisch wat minder accuraat, maar er valt meer te lachen.
Datummaandag 25 januari 2021 19:14

Reactie no. 39
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieEen verhaal dat zich in het geheel geheel in de Romeinse tijd afspeelt. Opvallend is dat in de Blauwe Reeks de tijd waarin de verhalen zich afspelen niet ter zake schijnt te doen. In sommige ga je van het heden naar het verleden, andere spelen zich af in het heden en dit speelt zich af in het verleden. Niet consistent.
Ook dit verhaal staat bol van de interessante plotwendingen, spanning en humor. Veel intrigerende personages zoals de schim, Nero, Titus en het masker. Het gemis van deze serie en vooral dit verhaal is de weinige aanwezigheid van Suske en Wiske. Toch blijft dit een intrigerend topverhaal.
Datumzaterdag 25 april 2020 14:25

Reactie no. 38
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer9
RecensieTypisch blauwe reeks album met een hoge dichtheid verhaal en fantastische tekeningen. Wel jammer dat de rol van Suske en Wiske erg beperkt is.
Datummaandag 21 november 2016 03:47

Reactie no. 37
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer7
Recensie5e van 8 verhalen die in KUIFJE verschenen en deel uitmaken van de Blauwe Reeks. Om in de Rode Reeks te passen moest het verhaal ingekort worden. Dat werd echter zo slordig gedaan dat de hele samenhang verloren ging en sommige dingen onduidelijk blijven

Dit verhaal verscheen oorspronkelijk als GOUD VOOR ROME, maar werd uiteindelijk uitgegeven onder de vertaling van de Franse titel

Opmerkelijk is dat het avontuur zich vanaf het begin tot eind in het verleden afspeelt. Hergé vond tijdreizen te ongeloofwaardig, dus zou kunnen gezegd worden dat dit avontuur werd beleefd door de voorouders van de hoofdfiguren

Het verhaal, dat zich afspeelt ten tijde van de Romeinse keizer Nero, is spannend en staat bol van intriges, samenzweringen en hier en daar een dubbelrol

Voor de humor zorgt de tamme leeuw Titus, die zich wel erg menselijk gedraagt

Datumzaterdag 02 januari 2016 08:29

Reactie no. 36
NaamJPM
Leeftijd28
Cijfer9
RecensieDit is wederom een leuk en spannend verhaal van Suske en Wiske (en Lambik) waarin er weer genoeg gebeurt. Anders dan bij de andere 'blauwe verhalen' lijk je hier midden in een verhaal terecht te komen, zonder dat er dus sprake is van een inleiding. Ik ken de originele verhalen uit de blauwe reeks niet, maar je zou zeggen dat het toch mogelijk moet zijn om de complete verhalen opnieuw aan te bieden. Er moeten vast voldoende liefhebbers zijn die deze albums zouden willen kopen. Het verhaal uit dit album is weer ouderwets goed en krijgt van mij een dikverdiende negen.
Datumvrijdag 29 juni 2012 07:13

Reactie no. 35
NaamRoland
Leeftijd37
Cijfer9
RecensieDat is zo'n verhaal waarvan je, zelfs na al die jaren, nog wenst dat je het originele verhaal kan lezen, want in de herwerkte versie uit de jaren zeventig zijn een paar foutjes geslopen (zoals de zenuwachtige jonge stier waarmee niks gebeurt op de volgende bladzijde).
Maar buiten enkele schoonheidsfoutjes is dit echt een aanrader! Vooral nu we doodgemept worden met films en series als Gladiator en Spartacus Blood and Sand. Het verhaal is sterk en hoewel het voor de Sus en Wis-kenner het niet moeilijk is te raden wie de Schim is, blijft het toch een quasi perfect gedetailleerd en leuk uitgewerkt verhaal.
Ik hou niet van Hergé zijn eigen tekenstijl maar als slavendrijver van het weekblad Tintin heeft hij VDS naar een niveau gestuwd, waarvan dit pareltje een alleszeggend bewijs is. Merci, Georges, merci!!
Datumvrijdag 18 mei 2012 20:02

Reactie no. 34
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieHet geheim der gladiatoren is een prachtig verhaal al is er enigzins geknoeid met de ware geschiedenis daar keizer Nero véél wreder was en zelfs Christenen vervolgde! Zowel Nero en Lambik speelden dubbelrollen door zich te vermommen als de man met de purperen mantel of de Schim. Archimedes, de alchimist, wordt door de keizer getiranniseerd maar blijkt deze later ook bedrogen te hebben met nagemaakt vals goud. Titus, de tanden- en klauwenloze leeuw, lijkt bepaalde menselijke trekjes te hebben maar is veel kleiner dan een gemiddelde leeuw. Het is me alleen niet duidelijk hoe Lambik erin slaagde om de Vogelvrijverklaarden zodanig in vertrouwen te nemen opdat hij Nero kon tegenwerken (en zelfs Suske & Wiske herkenden hem niet) en als de Schim was hij véél intelligenter en serieuzer dan in het echte leven.
Datumwoensdag 22 december 2010 21:54

Reactie no. 33
NaamPaul
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieIn de reeks om dit album heen spelen alleen suske, wiske en lambik mee, dat is ook zo in dit album, normaal gesproken zou ik dat niet zo leuk vinden, maar Titus de leeuw spreekt me helemaal aan, De man met de purperen mantel en de schim brachten me soms in de war , wie zouden het zijn? het is één van mijn favoriete boeken omdat ik erg van romeinen houdt. Het leuke is ook dat je dit verhaal los kunt lezen van alle anderen. Ik dacht dat ik het boek een 9 zou geven maar bij nader inzien wordt het toch een 10.
Datumdinsdag 10 augustus 2010 10:02

Reactie no. 32
NaamKlaas
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieAbsoluut het best getekende en meest boeiende verhaal van Vandersteen ooit!
Datummaandag 2 augustus 2010 22:41

Reactie no. 31
NaamLuuk
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieNaar mijn mening het beste album dat er is in de Suske en Wiske-reeks. De heel sfeer van het oude Rome, Lambik in de hoofdrol en de geheimzinnigheid maken dit tot een topalbum. Ook vind ik het leuk dat het album direct begint in de Romeinse Tijd. Het blijft tot op het laatste moment spannend wie wie is, en het album bevat genoeg humor. Dat Jerom en Sidonia er niet in voorkomen vind ik helemaal niet erg. Van mij krijgt het een dikke 10!
Datumvrijdag 13 november 2009 14:11

Reactie no. 30
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieWeeral een topverhaal in de Blauwe Reeks. Volgens mij is er toch een klein beetje minder humor dan in andere verhalen. Het feit dat Lambik de Schim is vind ik ook maar vreemd, hij heeft zn dubbelrol wel heel goed moeten spelen en hollen van de ene plaats naar de andere plaats (zie oa blz 29 originele versie). Ook is Lambik altijd wel de held in verhalen van de blauwe reeks, maar hier is hij wel supersterk. Zo kan hij een boom ontwortelen in het begin van het verhaal.Maar voor de rest is dit een verhaal dat in iedere Suske en Wiske-collectie thuishoort.
Datumzaterdag 15 november 2008 19:41

Reactie no. 29
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer10
RecensieJa ja de blauwe reeks. De beste reeks die er is, met werkelijk fenomenale verhalen. Tegenwoordig worden ze jammer genoeg niet meer zo gemaakt. Het geheim van de gladiatoren hoort zonder twijfel in de top 5 beste suske en wiske strips!
Een topper
Datumdinsdag 1 juli 2008 19:47

Reactie no. 28
NaamHans
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieEen geweldige strip, ik vind dit eigenlijk de beste strip wat zich afspeelt in vroegere tijden van Suske en Wiske, Lambik en Titus stelen in dit album voor mij eigenlijk een beetje de show het meest.
Datumwoensdag 30 april 2008 11:24

Reactie no. 27
NaamMichiel
Leeftijd34
Cijfer10
RecensieEen absolute klassieker! Zo goed als deze zijn ze een aantal jaren al niet meer geweest. De blauwe reeks is sowieso een sterke reeks. Lambik is wat serieuzer en het is allemaal wat echter getekend.
Super Album!!
Datumwoensdag 2 april 2008 17:20

Reactie no. 26
NaamBas
Leeftijd32
Cijfer9
RecensieEén van de allerbeste verhalen uit de reeks!
Het staat bol van de spanning, geheimzinnigheid en humor. En de geweldige manier waarop het verhaal in beeld is gebracht, in combinatie met de manier van inkten en inkleuren, draagt bovendien bij aan de spannende sfeer die door het hele album hangt.
Dit album heb ik al zo ontzettend vaak gelezen, en toch ga ik elke keer weer helemaal op in het verhaal....Een meesterwerk!
Datummaandag 24 maart 2008 03:41

Reactie no. 25
Naammarcus
Leeftijd38
Cijfer10
Recensieecht een klassieker!!  lees je in 1 adem uit
Datumwoensdag 16 januari 2008 22:07

Reactie no. 24
Naambram
Leeftijd19
Cijfer10
RecensieIn één woord: GEWELDIG!!!
het beste suske en wiske album ooit, het oude Rome alleen al
Datumdonderdag 20 december 2007 10:18

Reactie no. 23
Naamherman
Leeftijd16
Cijfer10
Recensieeen pareltje, dit verhaal. ik heb hem al zeer lang en nog lees ik hem elke keer weer. de tekeningen zijn perfect, het verhaal is perfect, de humor is gewoon uitstekend en de stijl van die tijd is zeer goed uitgewerkt. mensen, dit is een suske en wiske die we anno 2007 en een lange tijd daarna niet zullen zien want de stijl is niet te overtreffen. je word meegesleurd in het verhaal en je moet hem direct uitlezen. de leeuw is hilarisch in het verhaal en Lambik maakt echt zeer leuke grappen en opmerkingen. mensen, dit is gewoon een waar kunstwerk van Ome Willy.
DatumSat Sep 29 10:54:15 2007

Reactie no. 22
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer10
RecensieDe blauwe reeks zijn de kroonjuwelen van Vandersteen. Dit album is een van de beste. Dikke 10!
DatumFri Sep  7 11:29:38 2007

Reactie no. 21
Naamcrimson
Leeftijd28
Cijfer9
Recensiedit album (heb alleen de blauwe) is een van de toppertjes uit de reeks want het verhaal en de structuur zitten ijzersterk in elkaar welicht ook de invloed van herge? en het romeinse tijdperk maken dit een bijna perfect album
DatumSun Jul  8 15:06:35 2007
Reactie no. 20
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieDit is dus weer een GLADIATOREN-GOED album! het verdient een gouden plaats.
Even de beste albums opnoemen die ik tot nu toe gelezen heb:
 1. Het geheim der gladiatoren (10)
     De duistere diamant
 2. De briesende bruid (9)
     De gekke gokker
 3. De flierende fluiter (7)
DatumFri May 25 17:17:59 2007

Reactie no. 19
NaamFreek Smid
Leeftijd29
Cijfer10
RecensieMet 'de Schat van Beersel' het ultieme blauwe reeks album. Het sleurt je mee naar het oude Rome en boeit tot het einde. Getekend in de prachtige 'blauwe reeks' stijl en met een goed, intelligent verhaal. Op deze manier wil ik wel vaker met het Oude Rome geconfronteerd worden.
DatumFri Feb  2 19:30:25 2007

Reactie no. 18
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieEen zeer sterk album.Goed opgebouwd,sterk verhaal. Alleen vond ik het een beetje raar dat Lambik de schim was. Ik zou toch een oproep willen doen aan de schrijver om eens iemand anders dan Lambik te nemen als geheimzinnige. Het begint zo voorspelbaar te worden. Maar ik vond het een heel leuk verhaal. Een 10 waard.
DatumThu Dec 28 20:59:17 2006

Reactie no. 17
NaamHarry Cuypers
Leeftijd55
Cijfer10
RecensieDit is het absolute top album, niet alleen in de Suske en Wiske reeks maar  in het hele stripgebeuren. Een ijzersterk verhaal, een fameuze plot, deze strip heeft alles. Waren de andere Suske en Wiske ook maar zo. 
DatumSun Nov 19 14:47:26 2006

Reactie no. 16
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer9
RecensieVroeger hield ik niet van de verhalen uit de blauwe reeks; te ingewikkeld en de tekeningen spraken me niet aan. Waarschijnlijk lag het aan de leeftijd, want nu weet ik ze juist wél waarderen.
Deze verhalen zijn échte, 'volwassen' stripverhalen. 'Het gewoon van de gladiatoren' steekt goed in elkaar, bevat veel spanning en aktie, interessante personages én humor. De tekeningen zijn mooi en gedetailleerd. Kortom een klassieker!
DatumSun Sep 10 22:58:45 2006

Reactie no. 15
NaamMaarten72
Leeftijd33
Cijfer9
RecensieSterk verhaal, goede karakters en leuke vondsten... een 10.
DatumThu Aug 17 20:33:37 2006

Reactie no. 14
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer9
RecensiePrachtig album! De tekeningen zijn prima verzorgd en de nooit aflatende humor is opperbest (het begint al met pagina 1!). Lambik speelt hier een schitterende dubbelrol en Titus, de tanden- en klauwenloze leeuw is een prachtige vondst en een sympathiek en grappig personage. Alleen jammer dan Suske en Wiske hier weinig aan bod komen. Vreemd ook dat dit verhaal zich geheel in het verleden afspeelt, wat een afwijking is met de andere S & W verhalen.
DatumWed Feb 15 23:13:09 2006

Reactie no. 13
NaamMichiel
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieWaarom een 2 Nathan dit is toch een super boek. Dat het in de geschiedenis begint is misschien een beetje vreemd. Maar ik vind het gewoon leuk dat Lambik eindelijk eens de held is. Ik had ook niet verwacht dat Lambik de schim. Alles bij elkaar was dit een super album en zijn 10 dubbel en dwars waard.
DatumSun Oct 16 15:31:29 2005

Reactie no. 12
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieDit is een album uit de blauwe reeks, en alle blauwe-reeks albums zijn een 10 waard, en niks, niks minder.
De humor: super!
De tekeningen: super!
het verhaal: super!
de spanning: super!
kortom, wat is er aan dit album verkeerd?
DatumMon Jun 6 21:55:26 2005

Reactie no. 11
NaamH
Leeftijd36
Cijfer10
RecensieDe druk van Hergé op VDS was zéér groot ... waardoor VDS zich geen misstappen kon veroorloven.
Deze staat bij mij als favoriete album aller tijden... Laat de nieuwe tekenaars van S&W hier maar eens een punt aan zuigen.
Beter dan dit kan nooit meer komen....
DatumSat Apr 2 13:45:29 2005

Reactie no. 10
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieWerkelijk een prachtig verhaal met een geweldige hoofdrol voor Lambik die een dubbelrol speelt. In de blauwe reeks is hij toch vaak een tegenpool van de Lambik zoals we die kennen in de rode reeks. In dit verhaal komt hij op voor zijn eigen volk en voor zijn vrienden; daarbij toont hij zich een dierenvriend en een vindingrijk persoon die op handige wijze manoeuvreert tussen de verschillende belangen die hij heeft. Jammer is eigenlijk dat Suske en Wiske zo’n kleine rol hebben. Wat verder vreemd is (en misschien ook wel een klein minpuntje) dat dit één van de weinige verhalen is die geheel in het verleden speelt.
DatumSat Mar 26 18:53:05 2005

Reactie no. 8
Naam pieter
Leeftijd 23
Cijfer 10
Recensie Weer een topalbum uit de Blauwe reeks. Grafisch gezien is dit zo'n beetje het beste Suske en Wiske album van Vandersteen : prachtige gedetailleerde omgevingen en gebouwen en de personages komen erg mooi en krachtig uit de verf. Het verhaal is origineel en ijzersterk en de humor is subliem. Jammer dat dit album in Rode reeks is ingekort tot de standaard 58 paginas. Ook de kleuren daarin vind ik een beetje grof. De Klassiek reeks uitgave van dit album vind ik het mooiste, daarin zijn alle pagina's compleet en is het album volledig opnieuw ingekleurt(fantastisch mooi!!) en komt het album het beste tot zijn recht. Die versie grenst dan ook aan de perfectie van wat ik gezien heb van Suske en Wiske. Een dikke 10 vind ik dan ook op zijn plaats.
Datum Tue Nov 30 17:36:49 2004

Reactie no. 7
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 12
Cijfer 2
Recensie smaken verschillen,
ik vind dit album het SLECHTSTE album van sus en wis.
zo klein getekend en kleine lettertjes enzo...
en direct begnt het verhaal over de galliërs,
ik vind het altijd veel leuker als ze met de teletijdmachine geflitst worden en als er dan een reden is. het verhaal gaat ook over ridders
en ik vind geweld in suske en wiske albums niet zo mooi.
Datum Mon Oct 25 19:37:23 2004

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Tja wederom een echte 10 voor een Blauwe reeks serie. Nog altijd is dit 1 van de sterkste S&W`s ooit gemaakt die (denk ik) nooit meer geevenaard kunnen worden. (zeker niet door Marc V. die naar mijn inziens het "speciale" gevoel mist bij het maken van S&W`s wat vd Steen wel degelijk had bij deze reeksen = Bronzen sleutel, Tartaarse Helm, etc). Een klassieker die ik voor geen goud kan missen! Wereldklasse deze
Datum Wed Sep 22 11:56:30 2004

Reactie no. 5
Naam jippe
Leeftijd 9
Cijfer 9
Recensie het is gewoon een fantastish verhaal!aleen het enigste wat me opvalt is dat jerom en sidonia er niet in voorkomen.en het begint gelijk weer slecht[ik bedoel lambik wordt op het tweede plaatje al overvallen]!
Datum Sat May 22 11:01:38 2004

Reactie no. 4
Naam Edwin Pit
Leeftijd 31
Cijfer 8
Recensie Het geheim van de Gladiatoren is een klassieker in de Suske en Wiske geschiedenis. Ik houd van de sfeer die deze albums hebben. Het is moeilijk te benoemen waar die sfeer toch vandaan komt, die dit album ademt. Het is toch heerlijk om een andere wereld te betreden. Het neusje van Suske is ook nog zo lekker rond in plaats van het rare puntje dat hij tegenwoordig heeft.
Maar een tien krijgt het album toch niet. Het moet iedereen toch opvallen dat er enkele plaatjes in het album missen. Soms springt het verhaal daardoor van de hak op de tak. Waarom anders zal Willie Vandersteen een verwijzing doen naar een wilde stier waar vervolgens niets mee gebeurt?
Datum Sat Mar 20 21:11:02 2004

Reactie no. 3
Naam ferdi felderhof
Leeftijd 18
Cijfer 10
Recensie Gisteren was het de 2e keer datik dit verhaal las. Toen ik het voor de eerste keer las vond ik er helemaal niks aan, maar gisteren vond ik het fantastisch. Wat een goed verhaal. Jammer dat er alleen weer stukken uit zijn gehaald in de rode reeks.
Ik denk dat het bij de blauwe reeks een kwestie is van leeftijd voordat je deze verhalen ECHT kan gaan waarderen.
Ik hoop dat er toch binnenkort weer eens herdrukken worden gemaakt van de volledige blauwe verhalen. Ze zijn nl. erg moeilijk te krijgen!
Datum Tue May 27 22:20:41 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Het gemmidelde omlaag bij het beste stripverhaal aller tijden?
Waarom zal ik dat doen?
Ik zal ervoor zorgen dat die 10 nog even steviger komt te staan!
Echt een top-verhaal, echt de allerbeste!
De tekeningen, humor, verhaal en het onzichtbare gemis van Jerom maken dit verhaal tot dé klassieker van de stripgeschiedenis
Datum Sat Apr 26 22:11:01 2003

Reactie no. 1
Naam jan
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Het is voor mij heel moeilijk om aan te geven wat nu precies mijn nr. 1 album is. Maar in mijn beginners periode als S & W lezer (halverwege de jaren 80 dus) kzat ik zo eens het album 'Het geheim van de Gladiatoren' te lezen. Ik was best wel onder de indruk van dat album ondanks dat ik als 6 jarig jochie nog niet alles snapte. Bijvoorbeeld de benamingen en waarom het avontuur in het verleden start en eindigt. Ook bijzonder was dat ik de afwezigheid van Jerom accepteerde want dat was op dat moment mijn favoriete figuur en hoe oud was ik nu eenmaal? Zoals bij elk S&W album las ik hem keer op keer en naarmate de jaren verstreken is de bewondering alleen nog maar toegenomen. Later kwam ik er ook achter dat er een blauwe reeks was en dat die verhalen doorgaans langer waren dan de herdruk in de rode reeks. Toen kwam ik op een mooie dag in een stripspeciaalzaak een heruitgave van de blauwe reeks-versie in hardcover tegen. De titel was nu zoals oorspronkelijk 'Goud voor Rome' en je staat toch raar te kijken hoe abrupt sommige afbrekingen zijn toen er een rode reeks-versie van werd gemaakt. Het verhaal blijkt nu nog meer prachtig en goed in elkaar gezet. Dit is voor mij een absoluut hoogtepunt voor niet alleen de blauwe reeks maar ook de gehele reeks. Alleen jammer dat ik de rode reeks-versie al jaren niet meer heb aangeraakt, maar ja; waarom zou ik ook? Mensen die mijn recensie van 'De blote Belg' hebben gelezen weten dat ik dus ook positief kan zijn. Mensen die wat kritischer zijn op dit verhaal zijn dan bij deze uitgenodigd het gemiddelde omlaag te trekken!
Datum Thu Apr 24 22:07:37 2003