Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het geheim der gladiatoren


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 113 (1e druk: 1971)
Voor het eerst in album verschenen in 1955

Het geheim van de gladiatoren De oorspronkelijke titel voor dit verhaal luidde Goud voor Rome en liep als voorpublikatie in het weekblad Kuifje vanaf 14 oktober 1953 tot 15 december 1954. In de franstalige editie van het weekblad liep het echter onder de naam Le gladiateur - mystère. Toen in 1955 het album werd uitgegeven heeft men de Franse titel overgenomen en zodoende kreeg het vanaf toen aan de titel Het geheim der gladiatoren. Bij de heruitgave in de rode reeks werd deze titel nog iets aangepast en verscheen het verhaal als Het geheim van de gladiatoren.

Samenvatting

We bevinden ons in de tijd, waar de Romeinen Gallië bezet hielden.
Lambik, een oersterke Belg, wordt samen met Suske en Wiske gevankelijk naar Rome gebracht om in de arena als gladiator voor zijn leven te vechten.
Tijdens een opstand redt hij het leven van keizer Nero. Dankbaar geeft hij Lambik en zijn vrienden de vrijheid. Tevens wordt Lambik hoofd van Nero's lijfwachten, de Pretoriaanse garde.
De opstandelingen ontvluchten de gevangenis door een tegenstander, die zich de Schim noemt. De Schim heeft zich als doel gesteld Nero van de troon te stoten.
Lambik krijgt als bevel een lading graan over te dragen aan Egyptenaren in ruil voor goud. Door een list weet de Schim aan dit goud te komen. Lambik valt daardoor uit degratie bij keizer Nero. Hals over kop vlucht hij met zijn vrienden. Lambik sluit zich nu noodgedwongen bij de opstandelingen aan en wordt bij alle avonturen flink geholpen door niet alleen Suske Wiske, maar ook door een tamme leeuw, Titus.Op het einde wordt keizer Nero van de troon gestoten en de mysterieuze Schim is niemand anders als...Lambik.
Goud voor Rome


Tekst: Alain Stienen

Cover van Kuifje met vermelding van 'Goud voor Rome' Hertekende cover van 'Het geheim van de gladiatoren'