Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Tartaarse helm


De Tartaarse helm Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De Tartaarse helm verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,03

Reactie no. 33
NaamAmoras/J.Rom liefhebber
Leeftijd36
Cijfer9
RecensieWar mij betreft het beste Blauwe Reeks verhaal. Een spannende vertelling in een mooi decor. Brugge en het verre oosten spreken tot verbeelding. De hypnose van Priem is een prima vondst om naar het verleden te reizen. Jezabel is een sympathiek dier. Net als in de overige blauwe reeks verhalen ligt de nadruk op Lambik, die hier een stuk atletischer en serieuzer is.
Datumzondag 26 november 2023 15:45

Reactie no. 32
NaamElmer Frut
Leeftijd46
Cijfer10
RecensieDit album heeft alle ingrediënten in zich die men nodig heeft om een voluit top verhaal van te maken. Het heeft drama, het heeft liefde, het heeft humor etc... Kortom een album die nooit mag ontbreken in je verzameling.
Datumdonderdag 09 november 2023 23:01

Reactie no. 31
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer10
RecensieSamen met het Spaanse Spook het beste verhaal uit de Blauwe reeks! De tekeningen zijn fantastisch, evenals het verhaal. S&W en Lambik worden door Priem gehypnotiseerd zodat Lambiks droom in vervulling kan gaan, namelijk een schermduel met Middeleeuwse grootmeester Rabakol. Hierbij raken ze verwikkeld in een machtsstrijd tussen Venetië en Genua. Om een geheim wapen te vinden moeten ze langs Jeruzalem en Bagdad, tot ze in het rijk van de Gouden Horde komen. Hier ontmoeten ze Marco Polo, die onze vrienden weer heen zendt met het geheime wapen, dat buskruit blijkt te zijn. Het verhaal is zo ontzettend meesterlijk door Vandersteen neergezet, en ik lees het elke keer dan ook weer in een ruk uit. We zitten hier dan ook in een periode waarin alleen maar meesterwerken van de hand van Vandersteen komen. In de Rode reeks heb je namelijk albums als de Ringelingschat en de TufTuf club, twee van mijn persoonlijke favorieten. Beter dan dit wordt het echt niet, en dan is er maar een cijfer mogelijk: een 10!
Datumzondag 04 juni 2023 22:16

Reactie no. 30
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer10
RecensieWeer een geweldig verhaal uit het hoogtepunt van de reeks! Rond de jaren 50 komen er alleen maar topalbums uit: de Ringelingschat, het Zingende Nijlpaard, de Lachende Wolf, Het bevroren vuur en zo ook dit blauwe album, de Tartaarse Helm.

Het kneuterige houten huisje van Sidonia op de hei is verruild voor een kempische villa waarin Lambik schermles geeft. Nadat Suske en Wiske rumoer uit de Bossen horen zien ze een oude man die wordt afgeranseld door de plaatselijke pachter. Ze redden de man en deze besluit om s'nachts in te breken na het afluisteren van Lambik die zo graag in 13e eeuwse Brugge tegen schermmeester Rabakol had geduelleerd. Hypotiseur Priem besluit deze wens in te willigen, en allengs bevinden onze vrienden zich in Brugge van rond 1200!

De avonturen volgen zich gauw op en van Brugge gaan we naar Venetië, vanwaar de opdracht komt om in het Tartarenrijk een geheim wapen bij Marco Polo op te halen. Deze reis voert onze vrienden langs Jeruzalem, Bagdad en tot slot in Mongolië waar ze het geheime wapen in handen krijgen, en dit blijkt de formule voor buskruit te zijn!

De Tartaarse helm is echt een prachtig avonturenverhaal, met geweldige tekeningen en locaties. Hoewel ik van alle verhalen uit de blauwe reeks het Spaanse spook nog net iets beter vindt, is dit toch een hele sterke tweede!

Datumdonderdag 24 juni 2021 17:30

Reactie no. 29
NaamBoesterink
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieHet best getekende verhaal uit de hele serie! Decors in Brugge, Venetië, Irak en Mongolië+het feit dat het verhaal ook spannend is. De blauwe versie is wel een must, rood met weggesneden stukken is niks waard. Ook grappig is de basis in de berg sesam. In die berg zijn onze vrienden nog geweest in prinses Zagemeel. Samen met het Spaanse Spook en de periode 1948-1952 het beste verhaal uit de reeks.
Datumdonderdag 24 juni 2021 00:43

Reactie no. 28
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieJongens jongens, wat een heerlijk avonturenverhaal is dit. Vandersteen flitst zijn drie helden naar de dertiende eeuw, zodat ze daar vanuit Brugge via Venetië en Jeruzalem in Azië op zoek kunnen gaan naar de roemruchte Marco Polo. Vandersteen heeft zijn figuren nog wat verder 'getweakt' zodat Lambik nu ineens een volleerd schermmeester is en Wiske een krak in het boogschieten. Eigenschappen die in de Middeleeuwen natuurlijk bijzonder goed van pas komen.
Het hele album is een lust voor het oog, met zwierige stadsgezichten, sterke scènes op zee en vooral heel veel prachtige actiescènes. Misschien dat er ook hier, net zoals in Het Spaanse spook, veel gejat is uit met name de strips over Prins Valiant, maar beter goed gejat dan slecht gevonden zullen we maar zeggen. Wat is dit voor Vandersteen weer een sprong vooruit, misschien wel naar een niveau dat hij later nog maar zelden gehaald heeft.
De opbouw als reisverhaal met zijn vele intriges en ontmoetingen met vreemde volkeren en hun hoogwaardigheidsbekleders doet sterk denken aan de stripreeks Alex, die op dat moment ook maar net op stoom aan het raken was (ook de overvloedige tekst in sommige ballonnetjes herkennen we uit Alex). Jacques Martin was toen net bezig zijn derde album in die serie te tekenen. Kun je nagaan, toen Vandersteen dit produceerde moest Het gele teken van Blake en Mortimer ook nog gemaakt worden. Hij zat op dat moment echt in de voorhoede van wat we later de 'Brusselse school' zijn gaan noemen.
Een en ander betekent wel dat de focus van dit verhaal volledig op Lambik ligt, Sus en Wis krijgen niet bijzonder veel te doen. Met name Suske krijgt nauwelijks tekst (ik heb het geteld, 23 tekstballonnen in het hele verhaal, ofwel één ballon per 2,5 bladzijde). De verhalen die in de zelfde tijd in de rode reeks liepen, gaan veel meer uit van het 'ensemble' van (toen nog) vier hoofdpersonages. De hemel zij dank worden Suske en Wiske echter niet in de rol geduwd die de huilerige snotneus Enak vervult bij Alex: die van een hulpeloos blok aan het been dat altijd maar weer gered moet worden. De twee kinderen staan heus wel hun mannetje.
De heruitgave in de rode reeks heeft een mooiere inkleuring dan het origineel, maar is wel met zeven pagina's ingekort, op nogal knullige wijze. Laten we zeggen dat de overgangen bepaald niet vloeiend zijn. Sterker nog, aan het begin is de reden weggeknipt waarom onze vrienden überhaupt naar 13e-eeuws Brugge willen, naar die capitano Rabakol. Gelukkig werd dit, zo lees ik, voor de recente classics-reeks gecorrigeerd.
Hoe dan ook, wat mij betreft is dit weer een Vandersteen-meesterwerk. Bovendien is zijn typische humor hier volop aanwezig, die je bij strips als Alex en Blake en Mortimer vaak zo node mist. Ook qua actie is hij hier op zijn top. Klasse!
Datumzaterdag 16 januari 2021 11:05

Reactie no. 27
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer8
Recensie3e van 8 verhalen die in KUIFJE verschenen en deel uitmaken van de Blauwe Reeks. Om in de Rode Reeks te passen moest het verhaal ingekort worden. Dat werd echter zo slordig gedaan dat de hele samenhang verloren ging en sommige dingen onduidelijk blijven
Het avontuur in het verleden (meer bepaald de 13e eeuw) is eigenlijk een droom die door een hypnotiseur veroorzaakt wordt. Een paar (Blauwe Reeks) verhalen later gebeurt dit nog een keer in DE SCHAT VAN BEERSEL. Ook later in de Rode Reeks duikt dit fenomeen van "droom-avonturen" een enkele keer op
Vandersteen moest zich voor het gedeelte in het verleden meer gaan documenteren, maar sommige dingen kloppen niet helemaal. Onder andere wat de Dalai Lama betreft. Enig opzoek werk leert dat deze pas een eeuw later ontstond en dat pas de derde Dalai Lama die titel kreeg
Niet iedereen was blij met de KUIFJE verhalen. De allereerste verhalen van Vandersteen waren zonder veel nadenken bedacht en getekend. In de Blauwe Reeks verloor hij z'n volkse spontaniteit wat ook door begon te dringen in de Rode Reeks. Toch is iedereen het er over eens dat de Blauwe Reeks de mooiste verhalen heeft
Voor het overige is het een uitstekend verhaal dat de nodige spanning en mysterie heeft. Voor een vleugje humor zorgt de jonge dromedaris Jezabel
Datumzaterdag 15 augustus 2020 10:40

Reactie no. 26
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieWederpom een sterk verhaal: dit keer treden we in de voetsporen van Marco Polo. Er schijnen hiaten in het verhaal te zitten wat mij niet zo is opgevallen. Ik vraag mij wel af waarom ons drietal uitgerekend naar Venetië moesten afrezen. Wederom veel maar zeer interessante personages. Ik vond dit verhaal makkelijker te lezen dan de "Gladiatoren". Ook hier weer een behulpzaam dier, dit keer in de vorm van een kameel met korte poten. Zoals het de Blauwe reeks betaamd is ook hier Lambik de hoofdrol.
Datumzaterdag 25 april 2020 15:29

Reactie no. 25
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieZoals gebruikelijk voor de 'Kuifje' verhalen gebeurt er enorm veel in dit album. Maar door het inkorten van het verhaal tot een reguliere rode reeks album zijn er veel belangrijke stroken of bladzijdes komen te vervallen en ontstaan er daardoor enkele abrupte overgangen die hier veel meer storend zijn dan in de andere blauwe reeks albums.

De humor neigt iets meer naar de rode reeks, de tekeningen zijn weer prima maar in de tweede helft wel wat minder dan in de andere Kuifje verhalen.

Datumdinsdag 22 november 2016 06:33

Reactie no. 24
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer6
RecensieIk ben blijkbaar 1 van de weinige die dit album minder vind.
Ik ben het ermee eens dat het verhaal en de tekeningen uitstekend zijn. Alle delen van de 'blauwe reeks' scoren hoog bij mij wat dat betreft.

Het mindere van dit album vindt ik de enorme hoeveelheid onnodige tekst. Bij bijna ieder plaatje staat een tekstvak waarin beschreven staat wat er in het plaatje gebeurd, wat op zich niet echt nodig is. Het is tenslotte een stripverhaal, geen leesverhaal.

Datumwoensdag 1 mei 2013 13:55

Reactie no. 23
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieDit is een erg spannend en mooi avontuur. De tekeningen zijn zeer fraai en zeker Brugge en Venetië worden zeer sfeervol neergezet. Onze vrienden Lambik, Suske en Wiske spelen ook nu weer een zeer heldhaftige rol. Om een Italiaanse vriend te helpen vertrekken ze naar Azië om een bijzondere helm op te halen en mee terug te nemen. De Tartaarse helm, die door Marco Polo wordt aanbevolen, moet de Venetiërs helpen om hun vijanden te verslaan. De vijanden zijn talrijk en listig en dus blijkt dit geen eenvoudige opgave te zijn. Een prima album en minder dan een 10 is een te lage score.
Datummaandag 30 mei 2011 08:51

Reactie no. 22
NaamRudy Delbeke
Leeftijd20
Cijfer6
RecensieDit album heeft een veel te hoog cijfer gekregen.
Het verhaal leest niet vlot en heeft slechte overgangen. Het is alsof de regie er belangrijke stukken uit geknipt heeft, of ik mis pagina's in mijn verhaal: bv: pagina 46: ik heb nergens iets over een luipaard gelezen. Pagina 42: Lambik breekt door, maar de manier waarop hij daar staat met een zwaard in zijn hand duidt aan dat er iets gebeurd is. Zo zijn er in het laatste deel wel meer van zo'n fragmenten. Ik wil dat kunnen lezen.
Voor deze stukken is het verhaal vrij goed leesbaar en is het zeker een goed verhaal, de blauwe reeks waardig. Mocht het laatste deel beter uitgewerkt zijn; zou mijn oordeel heel wat minder streng zijn.
Laatste opmerking: op pagina 25 ligt Tibet wel zeer vreemd gepositioneerd.
Datumdinsdag 27 juli 2010 15:11

Reactie no. 21
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieEen episch verhaal met prachtige tekeningen. Er gebeurt heel wat in het verhaal, maar desondanks leest dit verhaal vlot en heb je het zo uit. Dit album verdient zeker een 10.
Datumzaterdag 11 oktober 2008 23:26

Reactie no. 20
NaamHans
Leeftijd28
Cijfer5
RecensieDit vond ik nou niet zo'n heel leuk album, Het geheim der gladiatoren vond ik leuk maar daarna lees ik toch liever de avonturen waar ook Jerom en Sidonia van te pas komen.
Datumwoensdag 30 april 2008 11:28

Reactie no. 19
Naammarcus
Leeftijd38
Cijfer10
Recensienet zo een schitterende klassieker als het geheim der gladiatoren.
misschien ook wel iets beter. wel beiden een 10.
Datumwoensdag 16 januari 2008 22:35

Reactie no. 18
NaamMaurice
Leeftijd35
Cijfer10
RecensieEen 8, omdat het wel inderdaad een druk verhaal is, waarin van alles en nog wat gebeurt, maar wel meesterlijk, zo'n album, waarvan je het nummer nog altijd van buiten kent: 114.
Grappig is de fietser over de brug in Venetië, op pagina 22, waar iemand me in 1986 op attent maakte (plaatje linksboven).
Wanneer je ooit Venetië bezoekt, dan gaan je gedachten onwillekeurig uit naar dit album. Je ziet de verkopers van duivenvoer op het Piazza di San Marco en ziet Lambik foeteren tegen de "gevederde slokoppen", je loopt door het Dogenpaleis en denkt aan de bijna-inmetseling van de sympathieke Capitano.
Brugge en Venetië, de twee wereldsteden van de late Middeleeuwen, Brugge, met zijn 200.000 (meer dan nu) een van de grootste steden ter wereld. En dan het in de voetsporen zetten naar het land, waar nog nooit een blanke een voet heeft gezet, waar Marco Polo als eerste blanke een hoog ambt vervulde. De onversneden wijn, waarmee Lambik de oude vechtersbaasjes vult. De manier, waarop de buskruitformule, met de schitterende aanduiding "41,2 ten honderd", wordt gepresenteerd. De Doge, die beseft, dat dit wapen ooit tegen hem gebruikt zal worden. De groengele kleur van het inmetselmuurtje blijft je bij.
Datumvrijdag 9 november 2007 23:16

Reactie no. 17
Naamherman
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieAlweer een parel. net als alle andere albums uit de blauwe reeks is dit ook een topper. de sfeer is perfect en je komt er niet snel uit. Lambik en zijn Dromedaris is wederom perfect uitgewerkt net als Lambik en zijn leeuw in de geheim van de gladiatoren. leuk dat Marco Polo er in komt en dat is toch ook zeer belangrijke geschiedenis. om de tekeningen alleen zou ik al een 10 geven maar alles is goed aan dit album dus ik kan er niet omheen dus het krijgt een dikke vette, goedverdiende 10!
DatumSat Sep 29 11:02:00 2007

Reactie no. 16
NaamRuud
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieWat een heerlijk verhaal. Een spetterend avontuur met veel verschillende scenes. Brugge, venetie, Bagdad, Mongolie.
Dit was een van de eerste albums die ik als kind kreeg.Heb het wle 100 keer gelezen. Het duel op het st marco plein, het begin in Brugge aan de haven, de zeeslag, het beleg van de stad.
Suske en wiske lijken meer volwassen dan in andere albums. En Lambik is minder de sul maar bijna een eche held.
Spannend!
DatumThu Sep 27 22:20:12 2007

Reactie no. 15
Naamvan de wouwer fernand
Leeftijd56 jaar
Cijfer10
RecensieHet is niet mogelijk om de beste Sus en Wis te kiezen uit degene die ik selecteerde [voor mijn top-10], en er zijn er nog die erbij mogen. Ik heb 'de helm' vanboven gezet omdat hij, buiten het feit dat het om een boeiend verhaal gaat, ook heel mooi gedetailleerd en verzorgd getekend werd, echter niet omdat hij gekleurd is. Als kind heb ik de vroege verhalen verslonden en verslonden zodat er van die boeken niets meer overbleef. We wisten toen nog niet dat we een waardevol iets in bezit hadden, jammer. Ik weet nu heel zeker dat Willy Vandersteen niet allen een tekengenie was maar enorm veel fantasie bezat.
DatumTue Feb 27 13:18:55 2007

Reactie no. 14
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer3
RecensieSamen met de Sissende Sampan (etc) komt dit verhaal veel te stroef over, zit er geen vaart in, gebeuren er 101 dingen om blad te vullen en die niet geloofwaardig zijn. Ik ben blijkbaar zowat de enige die zo denkt, want de meesten vinden dit super. Maar voor een blauwereeksnummer? Neen, geef me dan maar De Bronzen Sleutel en zo!
DatumSat Jun 24 17:54:46 2006

Reactie no. 13
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer10
RecensieIk kan de andere recencenten niets anders dan bijtreden. Een onvervalst meesterwerk van Vandersteen met veel avontuur, spanning en humor. Vooral de prachtig verzorgde tekeningen springen in het oog (dit is wellicht het best getekende S & W ooit). Dit album staat dan ook hoog in mijn top tien (derde plaats na "het Spaanse Spook" en "de schat van Beersel" - zie de recensie van "de koning drinkt").
DatumFri May 26 21:07:07 2006

Reactie no. 12
NaamMatthias
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieWat kan ik nog meer zeggen,dit verhaal is een schitterend album, samen met het Spaanse Spook en de 7 Schaken is dit mijn top 3. Lambik en Suske & Wiske samen in het verleden leveren altijd goede verhalen op. Vandersteen in zijn beste jaren, op Het Spaanse Spook na, Vandersteen's beste strip, zonder wijfel.
DatumSat Apr  8 09:11:20 2006

Reactie no. 11
NaamBart De Grande
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieEen meesterwerk, zonder meer. Een spannend, ijzersterk verhaal met leuke personages en spitse humor met Lambik in een glansrol. Een van de klassiekers voor mij en misschien wel het beste album van de blauwe reeks, alleen jammer dat ze in de reguliere rode reeks verschillende belangrijke stroken laten wegvallen.
DatumFri Apr  7 11:33:48 2006

Reactie no. 10
NaamBart
Leeftijd19
Cijfer10
RecensieDit stripverhaal sleept je mee in een episch avontuur. Het geeft je het gevoel dat je helemaal aan het wegdromen bent. Ook de tekeningen variëren lichtjes van de andere albums en zijn heel mooi.
DatumWed Apr  5 19:57:24 2006

Reactie no. 9
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer10
Recensieprachtig, de tekeningen, het verhaal, en dan t bedenken dat ik het verhaal alleen nog maar in de rode reeks heb... En die is al meer dan een 10 waard. Je komt helemaal in het verhaal, en de sfeer. 
Op zulke verhalen mogen we niet meer hopen...
DatumFri Aug 26 20:23:23 2005

Reactie no. 8
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieOok ik vind dit een prachtig verhaal. Wat het voor mij zo bijzonder maakt is dat er zo ontzettend veel in gebeurt op zoveel verschillende plekken, dat je het verhaal meteen nog een keer moet lezen om ook alweer te bedenken hoe het begon. In de hypnose belanden Suske, Wiske en Lambik in Brugge, Venetië, Jeruzalem, Bagdad, Vallei van het zingend zand en aan het hof van Marco Polo. Ook maken ze deze reis weer terug en iedere keer beleven ze weer iets. Het zijn deze vele avonturen die dit verhaal voor mij zo bijzonder maken, samen met de prachtige tekeningen en de geweldige humor.
DatumWed Mar 9 18:20:43 2005

Reactie no. 7
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 10
Recensie het is een goed album en dat komt omdat het oorspronkelijk uit de blauwe reeks komt.en die senws vindt ik altijd heel erg leuk.de tuf-tuf club zijn zeg maar het zelfde avontuur soort als in de blauwe reeks.alleen wat ik soms grappig vindt maar wat ik echt niet snaap!waarom komen sidonia,jerom,de prof enzovoort er niet in voor?dat wou ik vragen aan marc ,want die heeft dat vast wel geleerd van willy!maar het is ook vreemd dat het pas bij blz.40(ongeveer)over de tartaarse helm gaat.de blauwe reeks is gewoon iets anders dan de andere reeksen,dat komt ook omdat het ook in het kuifje weekblad stond.zelf heb ik hem net gekocht met raadsels en spellen.die was dan ook van de rode reeks in kleur!dat geeft hem een 10.maar in top 1000 suske ne wiskes staat de tartaarse helm nog niet op 1,maar op 2.de tuf-tuf club staat op 1!
Datum Fri Dec 31 10:50:01 2004

Reactie no. 6
Naam Tim
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Helaas heb ik dit verhaal in de rode reeks en al tamelijk versleten - het is de eerste S&W die ik ooit las. Natuurlijk ben ik er hartstikke zuinig op, de druk die ik heb komt nog uit mei 1978.
Inderdaad is het jammer dat het verhaal ingekort is.
Maar de tekeningen zijn schitterend, er is volop mysterie, humor, spanning en informatie en dat maakt deze S&W tot een 10!
Datum Mon Dec 27 14:27:44 2004

Reactie no. 5
Naam Bart De Grande
Leeftijd 14
Cijfer 10
Recensie Schitterend album. Daar kan Marc Verhaegen nog een puntje aan zuigen, het is grappig, spannend en met mysterieuze wendingen. Een meesterwerk, zoals bijna elk verhaal v.d. blauwe reeks. Een verhaal dat ik graag eens herlees.
Datum Tue Dec 30 14:32:56 2003

Reactie no. 4
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Die blauwe reeks zijn stuk voor stuk geweldige boeken. Als scholieren voor hun afstuderen voor het vak geschiedenis ook boeken zouden moeten lezen, dan zouden de boeken van de blauwe reeks verplicht gesteld moeten worden. Zo goed gedocumenteerd, mooie en sfeervolle tekeningen en natuurlijk gewoon ijzersterke verhaallijnen. En dit geldt tevens voor de andere Blauwe reeks boeken.
Datum Sat Aug 30 01:01:36 2003

Reactie no. 3
Naam Angel Dominguez
Leeftijd 26
Cijfer 10
Recensie De blauwe reeks bestaan uit louter meesterwerken. Daarom is het schandalig toen dit verhaal in de rode reeks werd opgenomen het ingekort is. Zo is er een ernstige fout in het scenario geslopen. In de rode reeks versie zegt Priem tegen Lambik: 'U wenste toch in het Brugge van de 13e eeuw te zijn?' Hoe Priem dat weet mag joost weten. In het originele verhaal zie een complete bladzijde waar je ziet dat Priem onze helden afluistert. Lambik vertelt dat hij graag in het Brugge van de 13e eeuw wenst te zijn omdat hij zo graag zou schermen tegen de legendarische kapitein Rabakol.
Dat is toch een plaat die essentieel is voor het motief van het verhaal. Dus negeer die rode reeks versie en probeer het originele verhaal op de kop te tikken.
Datum Mon Jun 30 19:18:26 2003

Reactie no. 2
Naam ferdi
Leeftijd 18
Cijfer 9
Recensie Mijn favoriete verhaal uit de blauwe reeks!
Datum Mon May 12 23:11:18 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie De Tartaarse helm is net als alle voorgaande blauwe een pareltje.Topscenario, toptekeningen en tophumor maken deze strip tot één van mijn geliefdste in de Suske en Wiske reeks.
Echt Vandersteen op z'n best.
Als de blauwe reeks vóór het gouden paard stopte had ik de gehele reeks een tien gegeven.
Datum Sun Apr 27 15:41:07 2003