Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Tartaarse helm


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 114 (1e druk: 1971)
Voor het eerst in album verschenen in 1953

De Tartaarse helm Op verzoek van Le Lombard, de uitgeverij van het weekblad Kuifje, maakte Willy Vandersteen een reis naar Venetië. Hij wilde zich daar documenteren voor een nieuw Suske en Wiske-verhaal. Als reissouvenir bracht hij zich een helm van Tartaarse afkomst mee. Rond dit souvenir weefde hij een heel verhaal en ondertussen is De Tartaarse helm niet alleen bij de fans een van de meest populaire Suske en Wiske-verhalen aller tijden.
Neem hiervoor eens een kijkje op de hitparade, te vinden op deze site.

De voorpublikatie in het weekblad Kuifje startte met een aankondigingsplaat op 9 mei 1951. Het verhaal zelf kon men lezen vanaf 16 mei 1951 tot 16 juli 1952. Het album verscheen in 1953.

Samenvatting

Een aan lager wal geraakt hypnotiseur wordt door een bruut met een pak ransel gedreigd. Suske grijpt in en redt de man. Uit dankbaarheid brengt de hypnotiseur Suske, Wiske en Lambik in een hypnotische slaap. Hierdoor belandt het drietal in het 13e eeuwse Brugge. Zij worden niet lang daarna getuige van een aanslag op een dwerg, die een bericht aan een Italiaan moet doorgeven. Onze vrienden vinden de Italiaan, capitano Rabakol en de dwerg blijkt door de Doge van Venetië gestuurd te zijn. De stad Venetië heeft in de stad Genua een naijverige tegenstander gevonden en deze zit Venetië met alle macht dwars en er dreigt zelfs oorlog. Samen met onze vrienden maakt de capitano zich op weg naar Venetië. De Genueese agenten trachten dit te verhinderen, maar falen.
In Venetië aangekomen krijgt de capitano door de Doge hoogstpersoonlijk de opdracht naar China te reizen om de Venetiaan Marco Polo te vinden. Deze zou in het bezit van een geheim wapen zijn. Met dit geheim wapen zou de Doge trachten de dreigende oorlog met Genua af te wenden.
De capitano wordt door een pijl in zijn rug, afgeschoten door Genuese agenten, verwond. Om zijn opdracht niet in gevaar te brengen, vraagt de capitano of onze vrienden bereid zijn zijn opdracht uit te voeren. "Ja!" is natuurlijk het antwoord en ze gaan op weg naar het verre China. Na vele avonturen bereiken ze China en Marco Polo.

Tekst: Alain Stienen

Cover van Kuifje met aankondiging van 'De Tartaarse helm' Aankondiging van 'De Tartaarse helm'