Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De geverniste zeerovers


De geverniste zeerovers Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De geverniste zeerovers verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,12

Reactie no. 32
NaamChris
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieVoor mij is dit een van de leukste albums uit de reeks. Ik ben geen Vandersteen purist. Veel van de verhalen uit de jaren '50 behoren zeker niet tot mijn favorieten. Maar dit album slaat de spijker op de kop. De tekenstijl was inmiddels tot in perfectie uitgekristalliseerd. Het hele kneuterige (met die aardappelhoofdjes) was er wel vanaf. De humor met Lambik en Limbak blijft leuk. Zelfs na vele herlezingen. Alleen die titel hè.... ik weet nog dat ik als kind 'geverniste' maar een raar woord vond....
Datumvrijdag 23 december 2022 08:48

Reactie no. 31
NaamEmmes
Leeftijd48
Cijfer10
RecensieDat de zonnige zageman in Nederland niet ok was als titel kan ik nog begrijpen. Maar waarom maakte ze er dan niet de zonnige zeurpiet van. Die woorden worden trouwens letterlijk gebruikt in de AN-versie in de rode reeks. De geverniste zeerovers is ook wel een goede titel, daar niet van. Ik lees het verhaal liever in de oorspronkelijke klassieke versie, waar er zageman staat en er woorden als "Hemel!" niet veranderd zijn in "Deksels!" en grappig genoeg "Donders!" in "Bliksem!". Voor de rest is de ingekleurde versie vrij goed gedaan, en de inktlijnen lijken iets minder vet dan in de vorige albums. De cover is, zoals dikwijls, spiegelbeeldgewijs geflipt (de zeerover loop van links naar rechts ipv rechts naar links) en Jerom en Sidonia zijn verdwenen voor de kist en het schip aan zee. Voor beide covers valt wel iets te zeggen. Jeroms haren zijn nog bijgewerkt in dit album (why bother?) maar voor de rest zijn ze gelukkig overal af gebleven. De tekstballonnen zijn soms wel wat groter geworden waardoor er wat tekening verdwenen is in nr.120 Ook vind ik de belettering van de tekstballonnen in de oorspronkelijke versie veel aangenamer om te lezen. Het schip heet "Ikal 1" (ik alleen, wat ook het thema is van het album) en is in de rode reeks om onbegrijpelijke reden veranderd in "Biklam", een anagram van Lambik. Wat stom is, want de houten versie heet al Limbak.
Dit is een vervolg op "het taterende testament". Lambik is nog altijd miljonair, en ziet zich als een weldoener, maar is thuis arrogant. Als hij door Sidonie daarover geconfronteerd wordt (ze zet haar bril af!) vaart hij met Jerom naar een eiland en gaat de rest als verstekeling mee. Net daarvoor komt de talisman terug ter sprake. Vandersteen moet beseft hebben dat zoiets een verhaaldoder is. Hij heeft het één keer een rol laten spelen in het vorige album, maar dat kon hij niet blijven doen, dus hij moest er vanaf. Ik vermoed dat hij eerst de talisman wou laten zinken (de zeeman dreigt er naast te pakken) en dat hij pas de dag daarna besliste om de zeeman het talisman te laten behouden. Dit is een los eindje in de S en W geschiedenis in mijn ogen... wat is er van die man geworden, nu hij onsterfelijk is? Misschien een leuk idee voor een album, denk ik dan? Misschien was Vandersteen er nog wel iets mee van zijn later, maar heeft hij het laten varen.
Het verhaal zit echt goed in elkaar, als kind vond ik de bewegende stoel en die piraten best wel eng. Limbak vond ik geweldig en vond het jammer dat hij moest sterven, iets dat zelden gebeurt maar Vandersteen kon natuurlijk niet anders. Eén Lambik is genoeg. Ook de scene waarin Jerom iets uit de medicijnkast neemt als hij iets ziet dat wij nog niet als lezer mogen zien, is sterk. Het zorgt er wel voor dat Jerom weer eens even uitgeschakeld wordt, maar daardoor krijgen we de heerlijke scene met Sidonie en het kanon, en daardoor kan Lambik als vanouds nog eens even de held zijn door zijn gevecht met de piraat om de kist. De 'magneet uit het niets' wordt dan weer jammer genoeg wel nog maar eens boven gehaald (zoals in oa de Kleppende klipper). Net alsof je zoiets rap kan maken. Ook heel sterk vond ik hoe het piratenschip uit het vrachtschip barst. Pirates of the Caribbean avant la lettre! En we hebben ook eens geen "ongekende gemaskerde", dat is ook wel eens fijn.
De MacGuffin waar het hier om draait is "de kist", die uiteindelijk leeg is. Jerom mag nu met het vingertje wijzen door uit te leggen dat het "de goede wil" was. Vandersteen is duidelijk wel bezig met hoe de wereld er uit ziet en wil graag een levensles in zijn albums verstoppen. Hier stoort het gelukkig niet, zoals de "bemint elkander" in de snorrende snor.
Het is een zeer goed album, en wetende dat er al twee zeer goede waren (De Stemmenrover en Het taterende testament), en dat "De duistere diamant" nog moet komen, kunnen we wel stellen dat Vandersteen echt in een topperiode zat qua verhaallijn.
Datumzaterdag 03 september 2022 12:25

Reactie no. 30
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer6
RecensieDe Zonnige Zageman, in Nederland heette dit verhaal de Zonnige Zeurpiet. Naar mijn mening zou de Zeikende Zeurpiet een nog toepasselijkere naam zijn voor dit album! Nadat Lambik in het Sprekende Testament een miljonair is geworden, zien we de nasleep daarvan in dit album. Lambik is een ontzettende zeikerige, zure man geworden die koste wat kost in de spotlights wil staan en constant moet horen hoe goed hij wel niet is. Hij deelt veel geld uit, maar doet dit enkel zodat anderen zeggen dat hij gul en een groot weldoener is. Dit is toch niet meer de Lambik zoals we die we in eerdere verhalen hebben leren kennen! Lambik was altijd wat arrogant en sloeg af en toe zeker door, zoals in Het Bevroren Vuur of Bibbergoud, maar nu is hij toch echt een parodie van zichzelf geworden. De chagrijnige sfeer in dit verhaal doet mij verder vooral denken aan de latere albums van Paul Geerts, waar er tussen Lambik en Sidonie ook een ruzieachtige sfeer heerst. Toch kent dit verhaal ook zijn pluspunten, met eerst het mysterie van de stoel en daarna dat van de kist. Ook moet ik altijd lachen om het feit dat Lambik tinnen soldaatjes mee heeft genomen om mee te spelen. Het idee van een man van achterin de 40/begin 50 die nog met tinnen soldaatjes speelt vindt ik altijd erg grappig. Het album heeft zo zeker zijn momenten, maar voor mij overheerst toch altijd het chagrijnige sfeertje als ik het weer herlees. Ook grappig dat Vandersteen expeditie Robinson al had uitgevonden voordat het überhaupt bestond. De man was zijn tijd altijd ver vooruit! Ik geef dit verhaal zelf een 6, omdat ik het persoonlijk nooit zo leuk vond, maar ik kan wel begrijpen waarom dit samen met andere albums eind jaren 50 voor veel mensen het hoogtepunt van de serie is. Voor mij lag dit hoogtepunt echter een aantal jaar eerder, in albums als Lambiorix, de Bokkerijder en de het Bevroren Vuur.
Datumvrijdag 23 juli 2021 21:10

Reactie no. 29
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieEen sterk "vervolg"op het Sprekende Testament", één van de beste verhalen ooit. Toch haalt dit album dat niveau niet......zij het: een klein beetje niet. Toch weer Lambik als weldoener maar één die op het thuis vlak niet te genieten is. Waarom wordt niet uitgelegd maar het is wel een menselijk trekje. Lief voor de één onhebbelijk voor de ander. De hele kliek gaat op zeereis onder leiding van Lambik ( althans ieder op zijn eigen manier). Op de reis gebeuren hoe langer hoe meer vreemde zaken die alle te maken hebben met een vreemd soort vernis. wel raar is dat Wiske de talisman van "Het Sprekende Testament" pardoes in het water gooit om iemand te redden. Alle personages zijn sterk, Jerom vervult zijn rol met verve om Lambik in het gareel te houden, Sidonia laat met haar "als-ik-mijn-bril-af-zet-dan"-scène ook zien dat met haar niet te spotten valt. en ook Sen W mogen er zijn. Grootmoedig gaan zij de strijd met de zeerovers aan! Kranig stel. Een mooie vermelding is Limbak met z'n kop in een houtschroef waard...
Een interessant en sterk geschreven verhaal. Mooie wendingen, mooie plot. Een hoog cijfer waard.
Datumzondag 03 mei 2020 20:08

Reactie no. 28
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieLeuk album waarin het verworven kapitaal Lambik naar zijn hoofd stijgt maar door het avontuur op zijn schip Kibmal en de piraten op het eiland komen onze vrienden weer bij elkaar. Er gebeurt veel in dit verhaal en de vaart zit er goed in. Minpuntje is dat de inhoud van De Kist wat vaag blijft, wat aan het eind van het verhaal ook wordt bevestigd. De tekeningen zijn ok hoewel de borstomvang van Lambik op de eerste pagina's die van Jerom zelfs overtreft.
Datumdinsdag 29 november 2016 21:30

Reactie no. 27
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer9
RecensieAardige variatie op het klassieke zeeroversverhaal, met een verrassende plot

Een pot magische vernis zorgt er voor dat heel wat dingen levend en groter worden: een stoel, een houten pop van Lambik en tinnen zeerovers

De scènes waarin het betoverde piratenschip uit het schip groeit, zijn indrukwekkend. Dat moet tijdens de krantenpublicatie voor de lezer behoorlijk spannend zijn geweest voordat duidelijk werd wat er aan de hand was

Er is een hoop geheimzinnigheid rond een kist die de piraten meezeulen. Limbak hoort van de kapitein dat er iets vreselijks voor de mensheid in zit. Pas een heel aantal stroken later horen Suske en Wiske van een zeerover die weer een normale pop wordt, dat in de kist de "Goede Wil" zit.

In dit verhaal komt iets unieks voor. De grootmeester laat op twee stroken zijn schitterende taalvirtuositeit zien door alle woorden te laten beginnen met de letter V, zelfs de kanonschoten

Het is niet helemaal duidelijk hoe het kan dat Jerom weet dat er niets in de kist zat. Hij werd door de zeerovers gevangen genomen nadat hij per ongeluk slaappillen nam. Het kan natuurlijk dat hij half slapend de plannen van de kapitein hoorde

Datumwoensdag 09 december 2015 17:30

Reactie no. 26
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieDit is een zeer leuke en avontuurlijke 'Suske en Wiske'. In het begin wordt de draad opgepakt met de afloop van het vorige verhaal 'Het sprekende testament'.
Lambik is zeer rijk en hoewel hij zijn geld met de armen deelt, lijken zijn motieven toch niet zo zuiver te zijn. Hij is voor zijn vrienden al snel niet meer te pruimen, en uiteindelijk zoekt Lambik een uitvlucht per schip. De vriendschap is echter zo sterk, dat Sidonia en Suske en Wiske, dankzij de hulp van Jerom die de kapitein is, stiekem meevaren om Lambik tegen zichzelf te beschermen. Na de nodige geheimzinnige toestanden op het schip, verlaat de overige bemanning het schip, terwijl onze vrienden door een storm voor de kust van een onbewoond eiland stranden. Uiteindelijk draait Lambik bij en wordt de vriendschap hersteld, samen bouwen ze op het eiland een nieuw bestaan op. De vrede verdwijnt echter al snel als er een aantal geheimzinnige en vijandelijk gezinde piraten verschijnt. Dit loopt uit op een spannende strijd. Het verhaal is zeer sfeervol en goed neergezet zodat je je echt kunt inleven. Er gebeurt zoveel, dat je haast vergeet hoe ze in deze situatie belanden, en als je dan bedenkt dat dit zonder teletijdmachine, tovermiddelen en dergelijke is gebeurt, dan neemt de bewondering alleen maar toe. Een cijfer lager dan een 10 is dan ook geen optie.
Datumdinsdag 2 augustus 2011 08:42

Reactie no. 25
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer9
RecensieDat Lambik in het begin zichzelf als filantroop neerzet maar dan meer om de eer bewijst opnieuw dat hij nog steeds dol is op zichzelf. Zijn schip "de Kibmal" heeft hij vernoemd naar zichzelf door zijn naam achterstevoren te draaien. Dat door het toververnis het evenbeeld ban Lambik, Limbak, wordt "geboren" en daarna de zeerovers is typisch een vorm van toverij al krijgen ze hierdoor allemaal het juiste karakter. Dat het piratenschip dwars door het wrak van de "Kibmal" groeit is toch erg overdreven en dat de piratenkapitein als naam Bloedworst heeft (waar ik nogal op preoccupeerde in mijn kinderjaren) is nogal vreemd maar vooral omdat de piraten niet eens willen plunderen, maar uit gewichtigheid net doen of er een "goede wil'" in een lege kist zit, vond ik minder geslaagd. Het is bovendien erg "toevallig" dat Jerom op het kritische moment uit zijn slaap ontwaakt en hij daarbij van het bedrog van de sluwe kapitein Bloedworst en zijn piraten alles al afweet!
Datumwoensdag 16 maart 2011 22:35

Reactie no. 24
NaamGerrit
Leeftijd13
Cijfer9
Recensieongetwijfeld het beste album dat ik ooit gelezen heb, alles wat je in 't verhaal meemaakt word perfect uitgebeeld op de cover, jammer dat jerom zolang ik slaap valt, daar hou ik niet zo van, als die dan precies op het goeie moment wakker word, verder het beste album ooit!!!
Datumzaterdag 10 juli 2010 12:04

Reactie no. 23
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieErg goed album met als opmerkelijkste ingrediënten een snobistische Lambik, een hoop oplopende ruzie tussen Lambik en Sidonie, een verlaten eiland, tot leven gekomen piraten als vijand, Limbak, de houten dubbelganger van Lambik en een geheimzinnige kist. Dit alles zorgt voor geen enkel saai moment en voor een verhaal met veel vaart, actie, humor en ook wel wat emotie. Ik denk hier nu aan Limbak die zich opoffert voor onze vrienden en zo terug een pop wordt.
Jerom wordt misschien iets te makkelijk uitgeschakeld, een trukje dat later meermaals nog zal gebruikt worden door Vandersteen en zijn opvolgers. Het geheim van de kist is goed gevonden maar toch net iets te melig.
Datumzaterdag 20 december 2008 13:38

Reactie no. 22
NaamZappa
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieDit album heb ik  al vele malen gelezen, en iedere keer als ik het in handen krijg lees ik het weer......
Dit album heeft alles in zich - goede verhaalopbouw, prachtige tekeningen, piraten, eiland...etc.
Typisch Vandersteen om een speelgoedkist tot leven te wekken.....geweldig !
Dit moet je in je verzameling hebben !
DatumWed Oct 17 22:52:13 2007

Reactie no. 21
NaamJacob-Dirk
Leeftijd21
Cijfer9
RecensieOntzettend goed album aangezien het verhaal nergens wegvalt en de spanning (op sommige momenten) echt ontzettend goed aanwezig en door de lezer voelbaar is. Vooral het moment dat het piratenschip vanuit het schip 'Kibmal" groeit en dat schip doet kraken en splijten en de vonst van de zeerovers, is echt zinderend spannend. Ook heeft dit verhaal zeker de nodige komische momenten (o.a. Lambik en Limbak).
Kortom een 9!!!! (net geen 10 aangezien ik het begin net iets te chagrijnig vindt door de spanning en ergernis tussen tante Sidonia en Lambik)
DatumSun Apr 29 20:56:17 2007

Reactie no. 20
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer10
Recensiewat een super album zeg! deze gaat over zeerovers en is erg spannend behalve dat ook goede humor kortom: een 11 ehhhhhhh ik bedoel een 10
DatumThu Apr 19 17:53:44 2007

Reactie no. 19
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensiePrachtig album! De geverniste zeerover is een album dat je moet gelezen hebben! Ik zou erg graag 11/10 geven maar aangezien dit niet gaat zullen jullie het met een 10 moeten doen.
DatumMon Jan  1 16:06:38 2007

Reactie no. 18
NaamPaysbart
Leeftijd39
Cijfer10
RecensieEen echte topper !
Net als vele hier vind ik Lambik & Limbak erg leuk en de vondst van de zeerovers is ook erg goed ! Leuke humor en goed verhaal!
DatumThu Nov 30 17:25:20 2006

Reactie no. 17
NaamLeander Zimmerman
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieEen erg goed album, met mooie tekeningen (de schepen bijvoorbeeld). Het is erg spannend, omdat Jerom niet wakker te krijgen is. Ik vind Albums over piraten meestal goed, maar dit was toch wel een erg goede.
DatumThu Oct 19 13:56:33 2006

Reactie no. 16
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer9
RecensieEen uitstekende S & W, net geen meesterwerk maar een alleszins vermakelijk album. Het stranden op een onbewoond eiland komt natuurlijk meermaals voor in een stripverhaal, maar de tot leven gebrachte zeerovers is wel goed gevonden en de boodschap is goed verpakt. Ook de humor is prominent aanwezig, vooral hilarisch is de ruzie tussen Lambik en Limbak.
DatumSun Mar 19 21:50:14 2006

Reactie no. 15
NaamJ. Joffer
Leeftijd25
Cijfer8
RecensieBevreemdende plot, maar wel erg leuk. Vandersteen kon in ieder geval lekker sparren met het onbewoonde-eiland-idee, iets wat hij later nog vaak zou doen. De karakters mogen botsen op allerlei manieren, met name tussen Lambik en Sidonia botert het niet dit keer, en dat geeft een vermakelijk, zij het soms sacherijnig album. De scène waarin het groeiende zeilschip van de piraten zich uit Lambiks jacht vrijmaakt is bloedstollend. Een album dat bijna de klassieker-status raakt.
DatumTue Feb 7 12:32:01 2006

Reactie no. 14
NaamKenne
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieEen top Verhaal verdient bij mij een goed plaatsje in de boekenkast :D
DatumMon Jan 16 20:04:32 2006

Reactie no. 13
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieDit vind ik wel een goed verhaal, maar voor de hertuitgave moet ik toch wel een punt aftrekken omdat de Belgische frank werd vervangen door een Hollandse gulden, wat volgens mij wel heel egoîstisch is van de vertaler. -1
DatumSat Sep  3 10:15:41 2005

Reactie no. 12
NaamBart
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieHet begin van het album is een beetje raar door dat gedoe dat Lambik allemaal geld weg gaat geven. Als dit achterwege gelaten zou worden, had ik zeker een tien gegeven. Verder is het een leuk album met veel spanning en sensatie.
DatumFri Jul 29 13:20:12 2005

Reactie no. 11
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieDit album vond ik bij mijn oom tussen een aantal andere stripboeken.
Ik heb het direct gelezen.
Ik vond het heel spannend en origineel, en de humor zit dr ook goed in. ook mooie tekeningen, héél goed!
DatumMon Jun 6 21:40:50 2005

Reactie no. 10
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieEen leuk verhaal, maar persoonlijk vind ik het toch iets minder dan de vorige twee verhalen ‘de stemmenrover’ en ‘het sprekende/taterende testament’. Niet dat er minder spanning of minder humor inzit, maar ik vind het verhaal ietsjes minder. Het idee om soldaatjes tot leven te laten brengen door magische vernis, vind ik heel origineel. Leuk aan dit verhaal vind ik bepaalde situaties, bijvoorbeeld wanneer Sidonia tegen Lambik uitvalt en haar bril ervoor afzet en de Spoetnik grap, wanneer Lambik als een raket wordt weggeschoten. Maar het meest knappe vind ik de twee stroken, waarin alle woorden met de letter v beginnen.
DatumSat Apr 16 18:49:58 2005

Reactie no. 9
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer10
Recensievery (x100000000000000) good!! veel avontuur en mijn favorieten tekeningen.
DatumWed Mar 16 16:58:58 2005

Reactie no. 8
Naamphoenix
Cijfer9
Recensieklassieker, vooral lambik en limbak zijn hilarisch
DatumThu Mar 3 21:14:35 2005

Reactie no. 7
Naam Michael
Leeftijd 29
Cijfer 10
Recensie Een Klassieker, goed verhaal, goede grappen, mooi getekend. Niks geem modern gedoe, maar een tijdloze boodschap verpakt in ouderwets spanning en spektakel. Heerlijk!!!
Datum Mon Sep 27 11:48:10 2004

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Ik d8 eerst aan een 9 maar omdat het peil van de laatste S&W`s zo laag is toch door naar een 10. Heerlijk om te lezen en te blijven lezen. Een verhaal alla Robinson Crusoe met actie. Geweldige humor met Limbak en Lambik en het hele idee is schitterend gevonden met geverniste zeerovers die levend worden en uiteindelijk de hele schatkist waar om gestreden wordt. Al met al een almost classic maar wel 1 die altijd klaar ligt om direct te pakken.
Datum Wed Sep 22 13:32:37 2004

Reactie no. 5
Naam Bart De Grande
Leeftijd 14
Cijfer 10
Recensie Een erg sterk verhaal. Met een fantastisch scenario, 2 Lambikken en een hele bende levend geworden tinnen piraatjes als de vijand. Hoe vind die Vandersteen het toch uit ? Een van mijn favorieten.
Datum Thu Aug 19 13:46:07 2004

Reactie no. 4
Naam Erwin
Leeftijd 39
Cijfer 9
Recensie Dit album is voor mij absoluut jeugdsentiment.
Inmiddels staat dit deel al 22 jaar op de inmiddels overbelaste plank en komt het er zelfs van tijd tot tijd nog van af om voor de zoveelste keer herlezen te worden.
Het verhaal is net niet briljant, al is de scheiding daartoe erg dun te noemen.
Een degelijk verhaal met veel spanning en humor en een mooie ontknoping. Hier blijkt wederom het genie van Vandersteen. Hoe vaak wordt er vandaag de dag interessant gedaan met niet meer dan gebakken lucht?
Datum Thu Aug 5 22:30:17 2004

Reactie no. 3
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 31
Cijfer 9
Recensie Prima verhaal, maar geen absolute topper. Wel mooie tekeningen en voldoende humor.
Datum Mon Jun 28 11:17:40 2004

Reactie no. 2
Naam Pieter
Leeftijd 23
Cijfer 10
Recensie Mijn favoriete Suske en Wiske! Kostelijk om te zien hoe Lambik zich in zijn dwarsigheid allemaal problemen op de hals haalt, en onze vrienden die hem van stommiteiten willen behoeden. Meesterlijk vind ik ook de scenes met Limbak, de houten Lambik. Wat mij betreft is dit album een 10 waard
Datum Tue Mar 16 22:50:03 2004

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie De geverniste zeerovers (oorspronkelijk de zonnige Zageman) is er nog één uit de hoogtijdagen van de reeks, de jaren vijftig.
Dat houd in dat het verhaal geen één keer wegvalt, de humor er buitengewoon goed inzit en de tekeningen zijn zoals bij de goude cirkel.
Limbak en Lambik zijn in mijn mening het sterkst van dit verhaal.Twee Lambikken, dat is echt goed lachen!Beide eigenwijs, beide dom (of slim) en beide attent, welgemanierd, goed voorkomen enz.enz.Een negen voor dit verhaal.
Datum Thu May 1 12:46:06 2003