Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De geverniste zeerovers


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 120 (1e druk: 1971)
Voor het eerst in album verschenen in 1958

De geverniste zeerovers Zoals in het voorgaande avontuur had dit verhaal tijdens de voorpublicatie een andere naam, nl. De zonnige zageman. Toen het album in 1958 uitkwam werd de titel veranderd in De geverniste zeerovers. De reden hiervoor, net zoals bij de voorganger was dat de uitgeverij de titels die deze avonturen tijdens de voorpublicatie hadden te Vlaams, te volks waren. (Eigenlijk jammer!) Deze bevoogding werd tijdens de uitgave van de Suske en Wiske-klassiek-reeks in de jaren 90 opgegeven. In die serie verschenen de verhalen alsnog onder hun oude titels.
Dit verhaal markeert het einde van de los samenhangende trilogie rond de talisman der Shings.
De aankondiging verscheen in De Standaard op 16 oktober 1957 en het verhaal begon 17 oktober 1957 en eindigde 25 februari 1958.

Samenvatting

Na het avontuur in Het sprekende testament ( oftewel Het taterende testament ) zwemt Lambik in geld. Hij wordt langzaam maar zeker uit verveling een zuurpruim, die zijn naaste omgeving treitert en sart. Naar buiten heen geeft hij zich uit als weldoener, die in de arme sloppenwijken geld uitdeelt. Om niet meer onder de grillen van Lambik te lijden, monstert Jerom op een schip aan als kapitein. Lambik is jaloers op het mooie uniform van Jerom en laat dit duidelijk zien. Nu wordt het tante Sidonia teveel ( en neemt voor de eerste keer in de reeks haar bril af!!!! ) en zegt Lambik vijf minuten de waarheid over zijn walgelijk gedrag. Verbolgen gaat Lambik weg en keert later terug met een kapiteinsuniform aan. Hij heeft het schip gekocht, waarop Jerom kapitein is en is nu dus de werkgever van Jerom. Lambik wil rond de wereld reizen en de filantroop uithangen, omdat hij thuis, volgens hem, niet genoeg gewaardeert wordt.
Om erger te voorkomen willen Sidonia, Suske en Wiske aan boord gaan als verstekelingen. Op de weg neaar het schip redden ze een tamelijk dronken zeeman met de talisman der Shings, die Lambik tijdens het avontuur met het sprekende testament onschatbare diensten bewezen heeft. Uit dankbaarheid geeft de zeeman hun een kruik met toververnis.
Aan boord vervelen onze vrienden zich al snel en Suske begint uit hout een poppetje te snijden met LambikĀ“s uiterlijk en noemt het Limbak. Ook vernist hij het met de toververnis uit de kruik.
Aan boord beginnen echter mysterieuze dingen overhand te nemen. Stoelen verplaatsen zich op onverklaarbare wijze. De bemanning begint hierdoor aan spokerij te geloven en begint te muiteren. Hierdoor worden onze vrienden ontdekt. Tijdens een naderende storm ontdekt Lambik het geheim van de stoel. De stoel is tot leven gekomen door de toververnis. Dit is voor de bemanning teveel en vlucht. De storm vernietigt het schip en onze vrienden landen hierdoor op een prachtig, maar verlaten tropisch eiland.
Lambik geeft zich weer als zuurpruim en verweigert onze vrienden het voedsel, maar de door de toververnis plotseling tot leven gekomen poppetje van Suske, Limbak, krijgen ze toch nog genoeg voedsel. Als neveneffect van het toververnis is nog te berichten, dat de geverniste objecten op levensgrootte groeien. Limbak en Lambik krijgen ruzie en tijdens het gevecht tussen de twee ontploft het schip.
Lambik ziet het hopeloze van zijn situatie in en verbroedert zich weer met zijn vrienden.
Het leven op het eiland neemt zijn loop, maar door mysterieuze aanslagen op hun leven ontstaat er paniek. De oorzaak hiervan zijn piratenpoppetjes, die door de ontploffing van het schip van Lambik, in aanraking zijn gekomen met het toververnis en op levensgroote zijn gegroeid. Zoals piraten zijn beginnen ze herrie te schoppen.
Een strijd om het leven van onze vrienden begint....

Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'