Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Zwarte Zwaan


De Zwarte Zwaan Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De Zwarte Zwaan verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,48

Reactie no. 25
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieVan de albums die eind jaren 50 verschenen, is de Zwarte Zwaan met afstand het leukste verhaal vind ik. Er zit een goede spanningsboog in het verhaal en er is ook voldoende mysterie aanwezig. De rivaliteit en samenwerking tussen Jerom en Lambik is ook erg leuk, ze hebben allebei hun momenten in het verhaal. Toch moet ik wel zeggen dat ik het nog steeds jammer vind dat Lambik zich na de introductie van Jerom steeds dommer en ijdeler gaat gedragen. In dit album valt dat gelukkig nog wel mee, wat mede het hoge cijfer verklaart. De tekeningen zijn ook mooi, al zijn ze niet meer zo gedetailleerd als vroeger. Je ziet hier duidelijk dat Vandersteen in een soort van overgangsperiode is tussen de moderne tekenstijl die we midden jaren 60 zien en de klassieke stijl uit de jaren 40/50. Het verhaal is leuk, en voor het eerst sinds de Stierentemmer reizen we ook weer af naar Spanje. Verder denk ik dat de stereotypering van de zigeuners vandaag de dag niet meer zou kunnen, maar aan de andere kant maakt dat het album ook weer voor wat het is. Ik denk dat het gemiddelde van een 8,5 prima bij dit album past.
Datumzaterdag 01 juni 2024 13:58

Reactie no. 24
NaamEmmes
Leeftijd48
Cijfer10
RecensieJerom was in het vorige verhaal helemaal buiten beeld, maar in dit verhaal speelt hij in een tandem met Lambik, waarbij ze elkaar een tijdje concurreren en daarna dan toch terug samenwerken. Dat geeft altijd leuke verhalen, en de kracht van Jerom wordt ook amper boven gehaald. Samen zijn ze in de journalistiek beland, maar al vrij snel komen de zigeuners ten tonele. We komen nooit te weten hoe Jerom ze heeft ontmoet, maar er kan echte toekomst worden voorspeld in een glazen bol en dat is voor onze journalisten natuurlijk een buitenkans. Als dan Jerom ook nog moet trouwen als hij een "voorspelde gebeurtenis" van haar wil krijgen, lijkt hij wel voor het eerst echt verslagen. Gelukkig komt er iemand anders in het spel waardoor hij van zijn plicht ontslagen wordt. Het zit allemaal goed in elkaar en de humor is van een goed niveau. Het lijkt er op dat Vandersteen echt meer tijd in dit verhaal heeft gestoken qua denkwerk. Misschien omdat hij meer tijd had (misschien omdat de Kuifje reeks ten einde was gelopen). In elk geval zitten er hele mooie scenes in dit album. Ik hou heel veel van de stroken waarin Jerom een schrijfmachine krijgt toegeworpen en al uitglijdend toch al begint te typen. Ook de Jerom en Lambik opgesloten in de waterput vind ik geweldig. Of hoe Lambik wordt verleid met karbonaden door Sidonia. Jerom die uit een kar springt die de afgrond in dreigt te vallen hadden we al wel eens gezien in De kleppende klipper.
Grotendeels spelen onze vrienden allemaal een bijna even grote rol, wat ook fijn is. Zelfs Suske krijgt regelmatig iets te doen of iets belangrijks te zeggen. Enkel Sidonia is afwezig, omdat ze op de wereldtentoonstelling werk heeft als hostest. Dat Wiske wel Schanulleke af zou geven voor zoiets banaal als om te weten te komen waar de zwarte zwaan is, vind ik wel heel ongeloofwaardig.
Bij de invoeging van nr 123 is er heel veel actualiteit uit het verhaal verdwenen. Het meeste had te maken met de Expo 58. Ook het artikel dat voorspeld werd is gewijzigd : nu is het een zeemonster, dat op het einde verzorgd wordt door Sidonia. Oorspronklijk was het een ongeval waarin Rik Coppens betrokken was, en dat ook in de krant de dag nadien gepuliceerd werd. Het oorspronkelijke einde was een hoola hoopende Sidonia. Ik moet zeggen dat het gewijzigde einde eigenlijk beter is.
De inkleuring is vrij goed gedaan en ook de inkting is niet te dik. Wel jammer is dat ze toch weer voor de hollandse versie hebben gekozen in nr123. Je kan het merken aan de "rijksdaalders" die Suske en Wiske willen verdienen in het eerste deel van het verhaal.
Dit is een verhaal van topniveau van Vandersteen, zeker één van de allerbeste.
Datummaandag 03 oktober 2022 17:49

Reactie no. 23
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer8
RecensieDe Zwarte Zwaan is een heerlijk nostalgisch verhaal uit het einde van de jaren 50! Na het middelmatige album ‘de Duitstere Diamant’ is de Zwarte Zwaan weer een stap in de goede richting. Lambik en Jerom als journalisten, een geweldige vondst van Vandersteen! De Zwarte Zwaan is het laatste Vandersteen verhaal uit deze periode waar ik nog met volle teugen van kan genieten! Ik heb het in mijn recensies al vaker gezegd, maar ik vindt de meeste verhalen na de Dolle Musketiers een stuk minder goed dan de serie verhalen daarvoor (het Eiland Amoras – de Lachende Wolf). Eind jaren 50 maar vooral in de jaren 60 vind ik dat de kwaliteit van de verhalen achteruitgaat. Gelukkig valt de Zwarte Zwaan daar niet onder! Het plot is eigenlijk heel simpel te omschrijven: Als Journalisten kunnen Lambik en Jerom aan de laatste (en toekomstige) nieuwtjes komen door de Zwarte Zwaan. De Zwarte Zwaan is een zigeuner die verliefd is op Jerom en in ruil voor zijn krachttoeren kijkt ze in haar glazen bol zodat Lambik en Jerom weer een nieuwtje hebben! Ze wordt beschermd door twee geweldadige broers die niet willen dat Jerom haar bezoekt. Hierdoor worden allerlei toeren uitgehaald om haar toch wel te bezoeken. De Zwarte Zwaan is een lekker nostalgisch album wat de tand des tijds niet helemaal doorstaan heeft, aangezien de zigeuners wel heel stereotiep worden neergezet. Dit is echter ook wat het album zijn charme geeft en waardoor het zo nostalgisch aanvoelt. Een goed album dat het cijfer 8 zeker verdiend!
Datumzondag 25 juli 2021 20:43

Reactie no. 22
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer8
RecensieMooi verhaal dat geen moment verveelde met veel verrassende wendingen. Humoristisch waarin Vandersteen zich goed kon uitleven. Als kind spraken de zigeuners wel tot de verbeelding voor mij.
Datumdinsdag 13 april 2021 00:21

Reactie no. 21
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieEen goed album. Dit album ( Na de Kale Kapper weer een ouder album uitgebracht vandaar de andere tekenstijl)dat ons de zigeunerwereld in brengt. Leuk dat Vandersteen ons steeds verschillende werelden laat meemaken. Het verhaal, zit ondanks de nodige gekkigheid goed in elkaar. Slim dat je als verslaggever iemand met een glazen bol op zoekt om altijd voor het nieuws uit te zijn. Glazen bol: waarzegster! Zo is de cirkel der logica rond. Een leuke toevoeging is het trouwen van Jerom.
Ik ontkwam er niet aan dat ik tijdens de reis naar Spanje mijn concentratie kwijt raakte.
Datumzaterdag 09 mei 2020 21:32

Reactie no. 20
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieDit verhaal werd gemaakt tijdens Expo 58, maar daar is nauwelijks iets van te merken. Behalve dat Sidonia hostess is, wordt de expo zelf nauwelijks gezien
Bessy bezoekt de Expo. Ze is dan wel een stripfiguur (en een ander geesteskind van Vandersteen), maar om de hond nu te laten praten is toch wel erg vergezocht
Als op strook 56 Lambik en Jerom door Wiske overtuigd worden om samen te werken, ontdekt Suske dat de zigeuners in de buurt zijn. Vreemd genoeg zit Wiske dan ineens in bad
Op strook 143 staat een agent onder een parasol het verkeer te regelen. Op de achtergrond is duidelijk de Sagrada Familia te herkennen, een kathedraal waar ondertussen al meer dan 100 jaar aan wordt gewerkt
Datumwoensdag 06 mei 2020 06:21

Reactie no. 19
NaamJohan Mattheeuws
Leeftijd54
Cijfer10
RecensieEen grappig album en goed getekend.
Vandersteen was niet alleen een goed tekenaar maar ook een goed scenarist.
Vooral in het begin de rivaliteit tussen Lambik en Jerom en Jerom die aanzien wordt voor een ontsnapte gorilla. Heel grappig.
Ik wou ook even reageren op die foto van de achterkant van de maan.
In het album DE MOTTENVANGER was er toch een Griekse wereld op de achterkant van de maan maar die staat niet op die foto. Het album verdient anders wel een tien.
Datumwoensdag 15 april 2020 14:57

Reactie no. 18
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer6
RecensieLambik en Jerom worden krantenreporters en proberen elkaar de loef af te steken om zo zelf het laatste nieuws te kunnen brengen. Dan krijgt Jerom hulp en blijkt dat hij contact heeft met een zigeunervrouw die kan helderzien. Uiteindelijk gaat ze onder druk van haar broers op weg naar Barcelona waar ze zal gaan trouwen en dan haar helderziendheid zal verliezen.

Maar Jerom en Lambik hebben net een vage opdracht van de krant gekregen om verslag te doen "van iets dat over drie dagen gebeurt" en gaan daarom op zoek naar de Zwarte Zwaan. Dit resulteert in een lange achtervolging in de rest van het verhaal en dit tesamen met de vage opdracht vind ik dit maar een matig album opleveren welke mij niet echt boeit. De tekeningen zien er wel goed uit behalve Lambik op de rode reeks cover.

Datumzaterdag 03 december 2016 08:50

Reactie no. 17
NaamJPM
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieDit is een heel origineel verhaal, dat behoorlijk goed in elkaar steekt. Met veel geheimzinnigheid en spanning, en dat laatste komt nu ook doordat je niet weet of Jerom nu moet trouwen of niet. Samen met Lambik raakt hij weer eens in een felle concurrentiestrijd verzeild. Met dit keer journalistieke prestige als inzet en wat scoort nu beter dan een primeur. En hier komt de Zwarte Zwaan in beeld, zij heeft bijzondere gaven die hierbij van pas komen. Dit brengt onze vrienden echter in meerdere lastige situaties, zodat je echt bij het verhaal betrokken wordt. En zo kom ik toch op een 8 uit.
Datumdonderdag 1 november 2012 06:39

Reactie no. 16
NaamJules Vismale
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieErg vaak heb ik de zwarte zwaan niet gelezen en dan voornamelijk meer in mijn jeugd. Dat Jerom en Lambik zonodig journalisten en fotografen willen worden waarmee ze later elkaars concurrenten zijn en Suske en Wiske zichzelf door hen laten betalen voor informatie zou helemaal niet mogen! Jerom blijkt de zigeunerin, de zwarte zwaan, nogal te bekoren al zien haar broers Lasido en Remifa hem meer als een bedreiging omdat ze Jerom helemaal niet als zwager willen! Daar ze (zelfs later in het verhaal) niet snappen dat Jerom nóóit met hun zuster wil trouwen schuwen zij sabotage, geweld en bijna-moordpartijen niet om de vrienden bij de zwarte zwaan weg te houden.!Wiske brengt met haar koppige gedrag Lambik en Jerom steeds in de problemen met de zigeuners waarvoor zij (spijtig dat het niet is afgebeeld!) van Lambik een flink pak voor haar broek krijgt! Beide mannen zien er als beren vermomd haast meer uit als reusachtige teddyberen! De visser Miguel lijkt wat uiterlijk betreft erg sterk op zijn naamgenoot, de stierenvechter of matador Miguel Monatela, die Jeroms rivaal in de liefde wordt. Als de zwarte zwaan hoopt dat Jerom een dolle stier zal doden weigert deze, net zoals Lambik deed in De stierentemmer met een stier die hij van kiespijn had verlost, en zorgt hij er dus alleen voor dat het dier bewusteloos raakt. Hiermee wordt hij eindelijk verlost van een opgedrongen huwelijk met de waarzegster maar wat voor mij onverklaarbaar is zijn dat op de eerste plaats Sidonia op het einde van het verhaal een gewond zeemonster verpleegde en hoe zij op de tweede plaats in Jeromba de Griek de zigeuners Lasido en Remifa leek te kennen. Sidonia had hen nooit eerder ontmoet daar ze namelijk niét was meegegaan naar Spanje!
Datumzondag 29 januari 2012 19:29

Reactie no. 15
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieDit keer een verhaal zonder geheimzinnigaard maar een heuse achtervolgingsrace. Sterke scenes zijn de rivaliteit tussen Lambik en Jerom als de reporters, Lambik en Jerom die letters vormen om zo een codebericht te vormen en de bijna-trouwpartij tussen Jerom en de zigeunerin. Verder speelt de actualiteit een heel grote rol, vooral de expo 58 komt vaak voor. Een klein nadeel is dat de versie in de 4 kleurenreeks enorm is vernederlandst en er veel van die prachtige verwijzingen naar de actualiteit zijn verdwenen. Niettemin een superalbum en een echt Lambik-Jerom verhaal. Een 9.
Datumzondag 21 december 2008 17:43

Reactie no. 14
Naamrobin
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieMatig album ik kan hem niet echt super noemen maar wel vermakelijk om eens een keer te lezen.
DatumSat Sep 29 19:00:15 2007

Reactie no. 13
NaamAntonio
Leeftijd17
Cijfer8
RecensiePrachtig verhaal met sterke humor. Helaas is er weinig actie maar dat stoort bijna geen moment.
Viel me trouwens wel op dat Jerom verschrikelijk breed is getekend, maar voor de rest n' prima album die zijn geld dubbel en dwars waard is!
DatumThu May 24 14:30:58 2007

Reactie no. 12
NaamMartin
Leeftijd33
Cijfer9
RecensieLeuk zonnig verhaal met veel humor. Jerom is wel erg breed in dit verhaal. Vooral het begin met Lambik en Jerom als rivalen is erg leuk. Lambik:' Laat me los, ik moet een hond interviewen!'
DatumTue Mar  6 17:19:43 2007

Reactie no. 11
NaamKarst
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieErg goed album.
Het begin met Jerom en Lambik die tegen elkaar strijden is erg grappig om te lezen.
Ook leuk om de cameo van Bessy te zien, al kan ik me van de Bessy verhalen nooit herinneren dat die ook daadwerkelijk kan praten.
Ik krijg echt zo'n vakantiegevoel van dit verhaal, heerlijk.
Iets wat overigens nu niet meer zou kunnen is het plaatje dat Wiske haar hand door het haar van een zigeunerkind haalt en dan haar hand gaat wassen. Dat zou nu als discriminatie gezien worden.
Maar in ieder geval een heel geslaagd album.
DatumSun Jan  7 02:05:24 2007

Reactie no. 10
NaamJ. Joffer
Leeftijd25
Cijfer7
RecensiePrima album uit de tijd dat de druk in de studio wat hoger kwam te liggen.De figuren zijn een stuk volwassener dan in de begintijd en dat geeft weer een frisse wind door dit verhaal. Bijna jammer dat Lambik en Jerom niet wat vaker op de journalistieke toer zijn gegaan. En natuurlijk vinden we weer de nodige Vandersteen-vondsten: "Je...eeee...rom!!! We zijn ingemetseld!!" De enige kanttekening zou ik moeten plaatsen bij de nogal stereotiepe afschildering van de zigeuners.
DatumTue Feb 7 12:27:55 2006

Reactie no. 9
Naamkoen
Leeftijd36
Cijfer9
Recensiehoewel sommigen het een gebrek aan actie toeschrijven, vind ik het vooral een bijzonder avontuurlijk album. de rivaliteit tussen lambik en jerom werk hier schitterend en de setting is om van te snoepen.
persoonlijk trekt spanje mij als vakantieland niet echt aan (ik ben geen strandmens). maar telkens als ik dit vandersteen-album lees, moet ik mijn vooroordeel bijstellen... de tekeningen zijn ook in de kleurversie origineel gebleven. daarvoor hulde!
een topper!
DatumThu Aug 25 10:27:45 2005

Reactie no. 8
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer9
Recensiespannend verhaal, erg leuk is de rivaliteit tussen Jerom en Lambik, Toen ik dit album voor het eerst las vond ik het een ontzettend saai verhaal omdat er weinig actie in was en ik het toen het verhaal nog niet snapte, maar na al die jaren heb ik dit verhaal weer gelezen en ik vond het een pracht verhaal, dankzij dit album ben ik weer begonnen met het verzamelen van suske en wiske's.
DatumFri Jul 15 11:11:58 2005

Reactie no. 7
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen heel goed verhaal, wat voor een groot deel in het teken staat van de rivaliteit tussen Lambik en Jerom. Dit gebeurde al wel eerder bijvoorbeeld ‘de geverniste zeerovers/de zonnige zageman’, maar hier is er duidelijk een wedstrijd gaande, wie nu de beste is. En wat moet het geweldig zijn geweest om het verhaal indertijd in de krant te lezen. De actualiteit van die tijd heeft Willy Vandersteen heel vaak verwerkt in de verhalen, maar hier gaat hij wel heel ver wanneer er een verkeersongeval voorspeld wordt in dit stripverhaal en een paar dagen later in de krant is te lezen dat het ongeluk ook ‘echt’ heeft plaatsgevonden.
DatumThu Apr 21 19:41:39 2005

Reactie no. 6
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieIk vindt het heel leuk dat hier lambik en jerom de hoofdpersonen zijn, want dat zie je niet zo vaak. ook dat jerom en lambik de hele tijd elkaar dwars zitten enzo, vind ik echt grappig.
ook leuk dat de zigeuners er in voorkomen.
DatumTue Mar  8 13:11:27 2005

Reactie no. 5
Naam jippe
Leeftijd 9
Cijfer 6
Recensie er kan wat meer actie in.het begin vindt ik dan een 8 maar het einde een dikke 3!!!de tekeningen krijgen van mij 4 punten en de tekst;het verhaal; 2 punten.dus bij elkaar een 6.maar als ik het later had gelezen zou het denk ik een 8- worden.het is gewoon willy's stijl niet!ik vindt het meer de stijl van paul geerts.echt waar.ik zou niet in de jaren 70tig maken maar in 2007 ofzo.maar dat nog toekomst.ik vindt wel dat deze een beetje met de ongeloofige thomas te maken heeft.waarom?weet ik zelf ook niet,hoor.maar de violist komt wel in de ongeloofige thomas voor!!!!![dan toch een punt in plaats van een uiroepteken een punt:.]
Datum Tue Nov 30 17:13:00 2004

Reactie no. 4
Naam Matthias Vossaert
Leeftijd 14
Cijfer 10
Recensie Prachtig verhaal met een goede dosis humor.Alleen wel een beetje gedateerd.Van de achterkant van de maan zijn intussen wel al foto's genomen.En meer dan 1.
Datum Sun Nov 7 13:43:47 2004

Reactie no. 3
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 31
Cijfer 9
Recensie Prima verhaal met veel avontuur en humor, aleen het einde vind ik net iets te makkelijk.

verhaal/plot: 9
tekeningen: 9
humor: 10

Datum Fri Jul  9 11:25:41 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Een topper, zonder meer.
De verhouding tussen Jerom en Lambik is super, de humor is top, het verhaal zelf...alles!
Inmiddels heb ik het verhaal al meerdere keren gelezen en het blijft mij boeien.
Dit is zeker een album dat ik iedereen kan aanraden.
Overduidelijk een album dat van de hand van Vandersteen komt.
Datum Wed Feb 18 21:12:12 2004

Reactie no. 1
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Dit vind ik echt een topper. Er zit avontuur in en humor.
Bij sommige avonturen heb ik het kritiek dat het vaak een grote achtervolging is van 55/47 bladzijden. Eigenlijk is dit ook weer zo'n achtervolging, maar goed gevuld met een heel mooi verhaal er omheen.
De reis naar Spanje was al een boeiend stuk.
Het gedeelte waar in Lambik en Jerom als verslaggevers concurrenten zijn.
Ik hoop alleen niet dat andere mensen het cijfer omlaag gaan trekken omdat Lambik op een bladzijde een peuk aan het roken is (waar Wiske Jerom en Lambik gaat verzoenen) want dat doet aan het verhaal zelf niets af. En dat ik zelf rook komt trouwens niet door het slechte voorbeeld van Lambik.
Maar genoeg over roken want het gaat puur om het verhaal en die vind ik van enorme klasse.
Datum Sun Aug 31 17:27:36 2003