Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Zwarte Zwaan


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 123 (1e druk: 1971)
Voor het eerst in album verschenen in 1959

De Zwarte Zwaan In dit verhaal wordt veelal verwezen naar de wereldtentoonstelling in Brussel van 1958.
De lezer die interesse heeft in deze wereldtentoonstelling krijgt in het in november 2003 verschenen album uit de reeks van de avonturen van Blake en Mortimer, De sarcofagen van het zesde continent, deel 1 een goed gedocumenteerde blik achter de schermen geboden.

Om de lezer nieusgierig te krijgen werden op 11 en 12 juli 1958 aankondigingsplaten in De Standaard  gedrukt. Vervolgens kwam de aankondigingsstrook op 14 juli 1958 en de voorpublikatie begon dan 15 juli 1958 en eindigde 21 november 1958.
Het album kwam in 1959 op de markt.

De Standaard liet zich voor deze voorpublicatie een stunt invallen, nl. in vorm van een artikel, dat verscheen op 5 november 1958, waarin de Zwarte Zwaan een voorspelling doet. De destijds bekende voetballer Erik Coppens zou in Antwerpen in een verkeersongeluk verwikkeld worden. De dag erna, 6 november 1958, verscheen dan een artikel met grote letters: "Sensatie in de perswereld! De voorspelling van onze reporters (Lambik en Jerom) uitgekomen!"  De foto was natuurlijk trucage, maar het effect kon zich laten zien. Fantasie en werkelijkheid werden magistraal door elkaar gehaald!

Samenvatting

Lambik en Jerom zijn reporters geworden. Na aanvankelijk co-operatie worden de beiden geduchte tegenstanders die met alle middelen elkaar bestrijden. Jerom heeft bij zijn berichtgeving een nieuwe bron aangetapt, een helderziende zigeunerin met name de Zwarte Zwaan. Haar broers, Lasido en Remifa, zien dit echter niet graag en bedreigen Jerom. Met de hulp van onze vrienden blijft Jerom echter doorgaan met zijn berichtgeving. Plots is de Zwarte Zwaan verdwenen. Wiske komt erachter, dat zij met haar broers naar een zigeunerbijeenkomst in Barcelona te Spanje gegaan is. Onze vrienden reizen hen achterna. De Zwarte Zwaan is van plan om zigeunerkoningin te worden en moet hiervoor trouwen. Natuurlijk is Jerom de favoriet. Deze voelt er echter niets voor, maar wordt door haar gechanteerd. Voor een exclusief bericht over een gebeurtenis in de toekomst is hij bereid met haar te trouwen. Plots ziet de Zwarte Zwaan een knappe torero en laat Jerom vallen.

Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'