Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Texasrakkers


De Texasrakkers Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De Texasrakkers verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,24

Reactie no. 27
NaamInti
Leeftijd45
Cijfer8
RecensieDit verhaal uit de eerste helft van 1959 is gebaseerd op de toenmalige populaire tv-serie “Tales of the Texas Rangers”
Als je dit verhaal pas zou beginnen volgen op een willekeurig moment tijdens de voorpublicatie, denk je ongetwijfeld meteen dat de teletijdmachine gebruikt werd om naar het Wilde Westen te reizen
In dit verhaal komt voor het eerst Theofiel Boemerang voor. Deze lastige huis-aan-huis verkoper wordt een regelmatig terugkerend personage. De grap zit hem in het feit dat hoewel iedereen een hekel aan hem heeft, hij af en toe toch van pas komt
Het blijkt dat de Rangers van Dumb City werden verkleinde middels een Indiaans toverdrankje. Dat krijgen we echter niet te zien en ook niet hoe ze weer groot werden
Op strook 76 wordt duidelijk dat niet alleen Jim Parasijt een bedreiging is voor Dumb City, maar ook een nogal wankele rots. Miss Misses zegt het zo: “Het gebrek aan hoop in de toekomst maakt de verstandigen onverschillig en lusteloos. De dommen maakt het ruw en brutaal!. Jim Parasijt, die niemand kent, teert op die toestand en voert een bende aan die zich verrijkt met diefstal, smokkel, geldspelen en geheimstoken! Hij saboteert ook mijn school omdat hij tussen de onopgevoede, doelloze en domme jeugd gemakkelijk medeplichtigen vindt voor zijn bedrijf!”
Op strook 120 wordt de dreiging van de rots steeds erger. Als een rotsblok op een saloon valt, aarzelt Suske geen moment om twee Teddy Boys die vast zitten te helpen. Dat maakt zoveel indruk dat de leider van de Teddy Boys hem helpt
Op strook 171 werd het straatnaambordje “Gunsmokestreet” verandert in “Kruitdampstraat”. De schilder staat nog in de buurt. Dit is Flor Grammens, een politicus die tegen de verfransing van België ijverde en regelmatig onwettige Franse bordjes overschilderde
Jim Parasijt blijkt een vermomde Sheriff Bienstalk te zijn. In de Rode Reeks is z'n naam verandert in Cooper
Eindoordeel: een prima western, met veel geheimzinnigheid, spanning en een uitstekende slechterik
Datummaandag 22 april 2024 08:34

Reactie no. 36
NaamEmmes
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieDe Texasrakkers (gebaseerd op Texas Rangers, een tvdserie uit die tijd) is een klassieker. Punt. Als kind was het één van mijn favoriete albums en ik zie waarom: het is een heel spannend verhaal, Lambik en Jerom zijn werken nog eens goed samen als trouwe vrienden en Miss Misses zorgt voor de nodige hilariteit omdat ze er beide een beetje een oogje op hebben. Theofiel Boemerang (origineel Teophil B. Boemang) doet zijn intrede en zet eigenlijk heel het avontuur in gang zet... Maar laten we niet vergeten dat hij de fles niet mee nam en enkel naar het wilde westen ging omdat het kereltje zei dat er zaken te doen waren. Dat is dan weer wel een beetje raar, ik vermoed eigenlijk dat Vandersteen dat flesje een beetje vergeten was eens ze Texasrakkers waren. Maar dan heeft hij dat toch maar mooi opgelost. Ook Suske en Wiske hebben veel te doen (zij zijn de enige op de trein) en het vallende rotsblok op de stad is een mooie dreiging. Dat Jerom terug naar beneden moet voordat ze de top bereikt hebben maakt het des te interessanter en eigenlijk wel echter. Het is een topverhaal, op alle vlakken, en de humor is schitterend. Vandersteen herpakte zich wel echt na het vliegende bed. Mijn favoriete grap is degene waar Lambik een extra raampje stuk doet nadat hij beschoten wordt.
De originele versie heeft iets meer actualiteit (in het eerste tekstvakje bijvoorbeeld) maar voor de rest is er weinig veranderd tegenover nr125 in de reeks. De dikkere inkting in de originele versie viel me wel op (Eduard de Rop is nu inkter sinds het vorige album) waardoor dat ook geen verschil meer is. Ook de cover is exact dezelfde. Ze hebben hun best gedaan met het inkleuren , maar sommige plaatjes komen er beter uit vind ik in de originele versie. Neem bijvoorbeeld wanneer Jim Parasijt de wagen beschiet en met de kogelgaten zijn initialen achterlaat. Vergelijk maar eens... Verder viel het me hard op dat Wiske in het begin eens iets anders aan heeft als ze nog gewoon thuis zijn - een gestreepte jas. Dat gebeurt toch wel zelden in die tijden, maar het verdwijnt ook wel terug vrij snel. Ik vind dat zoiets de figuren wel echter maakt. Dat de gemaskerde de sheriff is, was wel te denken want waarom is dat personage er anders even in het begin. Maar toegegeven dat ik het als kind niet door had... Een topalbum in elk geval!
Datumzondag 08 januari 2023 16:30

Reactie no. 35
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer7
RecensieDe Texasrakkers is een verhaal dat door veel mensen tot de beste van de reeks wordt gerekend. Persoonlijk vindt ik het een aardig verhaal, maar ook niet meer dan dat. Voor het eerst sinds Bibbergoud speelt dit album zich weer eens in het Wilde Westen af, een setting die later nog vaak hergebruikt zou worden. Dit album kan echter niet tippen aan de hoge standaard die zijn voorganger Bibbergoud 10 jaar geleden gezet had. Het verhaal is spannend, maar niet heel bijzonder. De Texasrakkers speelt zich duidelijk af in een Koude Oorlog setting, aangezien het stadje Dumb City synoniem staat voor de hele wereld voor die tijd. Er is de constante dreiging verpletterd te worden door een gigantische rots. Deze rots is natuurlijk een metafoor voor de aanhoudende dreiging van een atoomoorlog in de echte wereld. Ook doet in dit album de gruwelijk irritante Theofiel Boemerang zijn intrede. Waar de van Zwollems als terugkerende karakters nog wel te verteren zijn, vind ik Theofiel echt crimineel irritant. Het enige wat hij doet is stofzuigers verkopen, maar hij speelt uiteindelijk toch een belangrijke rol in het plot door alle stof onder de rots weg te zuigen zodat deze niet op de stad valt. Ook het mysterie omtrent Jim Parasijt is best geinig, maar het is al redelijk gauw duidelijk dat dit de sheriff is. In de oude albums zoals Lambiorix en de Ringelingschat kon Vandersteen door zoveel geheimzinnigheid ervoor zorgen dat je tegen het einde van het verhaal nog geen idee had van de identiteit van de gemaskerde(n). Dat is in dit album (in ieder geval voor mij) niet het geval. De samenwerking tussen Jerom en Lambik in dit album is verder ook iets wat ik altijd erg leuk heb gevonden. Als Texas Rangers gaan ze allebei helemaal los en net zoals in de Zwarte Zwaan vullen ze elkaar goed aan. Hoewel ik de oude heldhaftige Lambik die in de blauwe reeks en de verhalen voor Jerom entree nog altijd mis, is hij in dit verhaal niet zo irritant als het Vliegende Bed of de Zonnige Zageman. Sidonia is dit album grotendeels afwezig, maar daar heb je eerlijk gezegd niet zoveel erg in. De Texasrakkers is in mijn ogen een ietwat overgewaardeerd album, maar dat betekent zeker niet dat het een slecht verhaal is! Deze klassieker krijgt van mij dan ook een 7.
Datummaandag 26 juli 2021 15:58

Reactie no. 34
NaamBoesterink
Leeftijd41
Cijfer6
RecensieEen aardig album in het Wilde Westen, maar geen concurrent voor Bibbergoud. Theofiel Boemerang wordt geintroduceerd en wat een vreselijk personage is dat! Geef mij maar de 'echte' schurken zoals Arrivix of Ali Ben Salami, die puur kwaadaardig zijn! Ondanks dat is de texasrakkers nog een aardig verhaal, alhoewel hrt verkleinelement 'gestolen' is van de Sprietatoom.
Datumdonderdag 24 juni 2021 09:23

Reactie no. 33
NaamPaul
Leeftijd56
Cijfer10
RecensieWat ik vooral fijn vind aan dit album is dat de samenwerking van Lambik en Jerom zo perfect is. In ontzettend veel verhalen wordt Lambik geportreteerd
als een idioot die door Jerom compleet weggespeeld wordt; en dat terwijl Lambik vaak genoeg een ontzettend capabele held is. Ook zie je vaak dat Lambik zich lijkr op te vreten van jaloezie terwijl Jerom Lambik nauwelijks lijk te tolereren. En dat terwijl ze verondersteld worden goeie vrienden te zijn! Maar hier vormen ze een geweldig team en hun vriendschap is duidelijk aanwezig. Wat mij betreft is dit het beste album in de hele reeks!
Datummaandag 14 december 2020 15:54

Reactie no. 32
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieEen zeer goed album, een album waarbij mysterie spanning en humor zeer goed hand in hand gaan. Het gehel stel op Sidonia na, gaat naar Texas nadat Lambik een angstkreet heeft ontvangen van een ranger in een fles, die door Teofiel is bezorgd. Uiteraard gaan onze helden orde op zaken stelle in het verreTexas. De humor is sterk: stofzuigen in de woestijn, dat gegeven alleen al. Ook de spanning: de afgestompte bevolking is zo “ murw” doordat ze onder constante dreiging leven van een rots die op vallen staat. Dit is natuurlijk groter te trekken. Wat gebeurt er als mensen onder continue angst leven?
Een zeer sterk verhaal met alle rollen goed vervult. De combinatie Lambik Jerom werkt hier heel sterk. Lambik is niet flauw maar een ouderwetse held. Dat geldt voor iedereen. Hoewel......Sidonia komt er erg Bekaaid af.
Datummaandag 25 mei 2020 14:59

Reactie no. 31
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieEen goede mix van mysterie, avontuur en humor gecombineerd met goede tekeningen.
Datumzaterdag 03 december 2016 13:16

Reactie no. 30
NaamArnold
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieDe enige reden om geen 10 te geven, is omdat er misschien nog wel betere S&W's zijn (zoals De Kaartendans, Het Hondenparadijs en de blauwe reeks). Maar dit verhaal is een echte Suske-en-Wiske uit de reeks zoals die in de herinnering van de fans blijft hangen. Absurdistisch, scherpe dialogen, veel humor, vlot getekend en een sterke verhaallijn die je mee meesleurt tot en met de laatste pagina.
'Een voetafdruk bestuderen en ik weet dat de dief kan schrijven', zegt Lambik.
'Dat is knap. Hoe weet je dat?', vraagt Wiske.
'Omdat hij een brief op de muur spelde!'
Het wemelt van deze melige humor, maar met de scherpe tekenstijl, bekijk die motoriek en gezichtsuitdrukkingen, klopt 't als een bus.
Pistolen die geen 'pang pang!' doen, maar 'waf waf!' Een vleugje hormonen als gevolg van de verschijning van Miss Misses.
En ga zo maar door.
De verhaalopbouw begint sterk met de geheimzinnige fles. Grappig is dat zodra het verhaal zich maar Texas verplaatst, onze helden opeens in een wildwest-maatschappij belanden. Geen teletijdmachine of iets dergelijks. Nee, het speelt zich af in Texas dus daar zijn cowboys. Actuele thema's als dreiging van buitenaf en bandeloosheid worden handig verweven.
Leuk is ook de introductie van Theofiel die steeds in de derde persoon praat als hij 't over zichzelf heeft.
Onze helden treden voor de verandering op als één team maar worden op geen enkel moment saai. Integendeel wat zijn ze stoer!

Het enige minpunt in de verhaallijn is dat de heldhaftige Marlon die toch een belangrijke rol in de plot speelt, op 't eind niet meer in beeld verschijnt. Een plaatje aan het slot waarbij hij afscheid neemt van Suske, die hem tenslotte tot inkeer bracht, zou bevredigender zijn.

Ik groeide op in een tijd dat er nogal neerbuigend over strips werd gedaan. Dat daarbinnen nogal wat kwaliteitsverschillen waren, daar werd gemakshalve aan voorbij gegaan. Tegenwoordig weet elke fan dat dit typische Vandersteen-verhaal, met sterke verhaallijn, leuke grappen en prachtige tekeningen, een mijlpaal is binnen de historie van het beeldverhaal.

Datumzondag 21 februari 2016 10:49

Reactie no. 29
NaamRoland
Leeftijd37
Cijfer9
RecensieIk las dit album ergens eind jaren 70 en maakte uit Lego een geel pistool om zo zelf Texas Rangers te kunnen zijn. Dat was voor een jongetje uit die tijd zowat heel normaal. Je zag alleen maar SF of cowboyfilms waarin de slechte een zwarte en de goede een witte hoed droegen, of het Zwaard van Ardoeaan. De verwijzingen naar leeglopers (hangjongeren), werkloosheid, leurderspraktijken, en dergelijke snap je dan nog niet, maar het verhaal heeft vaart, spanning en vuurgevechten, en constante plotwendingen! Met Theofiel Boemerang als niet aflatende stofzuigerverkoper en de nodige grollen en grappen is dit verhaal, zelfs na al die jaren, een topper! Voor de jeugd een tip: kijk naar High Moon and The Man who shot Liberty Valance en als je dat goed vind, zal je het verhaal ook wel smaken
Datumvrijdag 18 mei 2012 18:45

Reactie no. 28
NaamLK
Leeftijd11
Cijfer8
Recensieeen leuk album goede tekeningen!!
een topper!
Datumdonderdag 1 maart 2012 11:16

Reactie no. 27
Naamalexken
Leeftijd50
Cijfer10
Recensieknap verhaal boordevol grappen van begin tot het einde,ik snap niet dat je daar maar een 6 voor kunt geven maar deze persoon heeft het boek waarschijnlijk niet gelezen. ik heb ook de film gezien maar die wijkt veel te veel van het boek af . geen rots gezien in de film dus vond ik de film niet goed .hetzelfde als in de duistere diamant ook daar wijkt de film te veel af van het boek ,en krijg je 2 verschillende versies van 1 verhaal . ook de grappen gaan in de films te vaak verloren en dat is spijtig. maar voor de texasrakkers een 10
Datumzaterdag 21 januari 2012 15:56

Reactie no. 26
NaamJPM
Leeftijd26
Cijfer8
RecensieDit verhaal begint met de introductie van een personage dat later regelmatig zou terugkeren in de serie, namelijk Theofiel Boemerang (hij doet zijn naam dus eer aan). Bezeten van handel drijven en winst maken valt hij iedereen en vooral zijn buurman Lambik lastig. Persoonlijk vind ik Theofiel (daardoor) nogal irritant, maar in dit geval levert zijn handelsgeest ons een spannend avontuur op. Onze vrienden komen er achter dat de Texas Rangers in de problemen zijn gekomen, daarop vertrekken ze naar het wilde westen. Daar vormen Suske, Wiske, Lambik en Jerom de ?Texasrakkers? en pakken ze gezamenlijk het onrecht aan. Het is een erg avontuurlijk verhaal en wat me vooral aanspreekt is de goede samenwerking. Vooral tussen Lambik en Jerom is er eindelijk eens geen overdreven jaloers gedoe, en vormen ze echt een sterk team. Een 9 (8,5) zou hier zeker op zijn plaats zijn, toch geef ik het een acht mede vanwege het irritante gedrag van Theofiel.
Datumwoensdag 16 maart 2011 12:40

Reactie no. 25
NaamFrans
Leeftijd27
Cijfer6
RecensieDe texasrakkers is een erg aansprekend album, dat niet voor niets verfilmd is. Het heeft de juiste dosis spanning, avontuur, fantasie, humor én moraal die Suske & Wiske zo populair maken. Ik geef er een dikke 8 voor, maar vol een 6 op het formulier in. Ik vind het namelijk erg raar dat de Texasrakkers door alle tienen veruit de hoogste gemiddelde recensie score heeft, maar in geen enkel jaar in de top 10 van de hitparade is geindigd (meestal slechts rond plaats 40!)
Datumdonderdag 17 februari 2011 09:07

Reactie no. 24
NaamAnoniem
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieDit is zowat het beste S&W verhaal ooit! Ik had eerst de film gezien en toen wilde ik het boek óók! Echt een topverhaal een 10
Datummaandag 17 januari 2011 17:50

Reactie no. 23
NaamRuud
Leeftijd22
Cijfer10
RecensiePrachtig album, goede humor. Kortweg een absolute 10!
Datummaandag 16 augustus 2010 18:22

Reactie no. 22
NaamPaul
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieIk schrok behoorlijk toen ik zag dat "Het Dreigende Dinges" een 9,66 had op de schaal van fantastisch, toen ik de rest van de lijst bekeek zag ik dat alleen "De TexasRakkers" hoger had, Dat vind ik wel terrecht, want dat is tenminste een klassieker, ik hoop dat De TexasRakkers nog lang op 1 blijft want Het Dreigende Dinges is geen goed album (Dat is mijn mening, uw mening is natuurlijk anders)
Datumdinsdag 10 augustus 2010 10:17

Reactie no. 21
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieIk vind de Texasrakkers zeker een mooi verhaal met de opdringerige Theofiel, de brute zeelui en natuurlijk het Wilde Westen waar Suske, wiske, Lambik en Jerom de verdwenen rangers vervangen. Door de dreiging van het rotsblok gaat de jeugd van Dump City het verkeerde pad op maar de boeven zijn ook lang niet overal even succesvol in. Miss Misses staat haar mannetje en brengt de Teddy Boys met hulp van Suske & Wiske later tot inkeer. Wat misschien vreemd is hoe de verkleinde rangers nou eigenlijk precies in de flessen konden worden gestopt. Jim Parasijt is gewoon een vermomde figuur van wie niet bekend is waarom deze een boef werd: sheriff Cooper. Het is best mogelijk dat hij het slechte pad verkoos door machtlust toen hij het indiaanse tovermiddel in handen kreeg. Op een gegeven momet keerde Cooper zich zelfs tegen zijn eigen bende maar werd verslagen door degenen die hij had misleid: de Teddy Boys. Zou de sheriff overigens in een ander verhaal nog kunnen terugkeren?
Datumdonderdag 15 juli 2010 23:16

Reactie no. 20
NaamBruno Devlies
Leeftijd39
Cijfer10
RecensieIk kan niet anders dan de lovende commentaren op dit album bijtreden: tragiek, dramatiek, humor,... het zit er allemaal in en het is goed gedoseerd ook nog.

In reactie 16 vraagt recensent Jacob-Dirk naar de achtergronden van het Gun Smoke Street / Kruitdampstraat - grapje. Welnu: toen dit verhaal in de Vlaamse pers verscheen, was in taalgrensstreek de activist Florimond "Flor" Grammens actief, die een kruistocht voerde tegen onwettelijke Franse opschriften in Vlaamse taalgrensgemeenten. Als inside-grapje doet Flor Grammens - het figuurtje is inderdaad een karikatuur van Grammens - hier juist hetzelfde, maar dan met (onwettige ?) Engelse opschriften - we zijn immers in de Far West !

Datummaandag 8 februari 2010 11:52

Reactie no. 19
NaamJeroen
Leeftijd7
Cijfer10
RecensieHet gaat over cowboys en dat vind ik leuk. Het gaat ook over oude stoomtreinen. Er zijn heel veel rotsen bij. Ik vind het mooi omdat Jerom coole dingen doet met zijn revolvers.
Datummaandag 13 april 2009 09:58

Reactie no. 18
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieEen album dat het verdient een klassieker te zijn. Boordevol actie, spanning en humor en dit in een mooi uitgewerkt far-west decor. Lambik en Jerom zijn op hun best, maar dit neemt niet weg dat Suske en Wiske in dit verhaal niet naar het achterplan zijn verwezen. De verkleinde texasrangers zijn grappig maar vooral Theofiel zorgt hier voor de humor. Hier is hij nog echt de Theofiel van 'kleine percentjes, kleine ventjes', en steeds sprekend in de derde persoon. Hoe irritant hij ook is, hij blijft grappig en je blijft er toch wat sympathie voor hebben. Klein minpuntje? Ja, ik vind dat de tekeningen hier een beetje minder dan de vorige albums, iets wat nog verdergezet zal worden in de latere albums.
Datumvrijdag 26 december 2008 18:08

Reactie no. 17
NaamZappa
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieGeweldig verhaal wat ik vaak herlezen heb, en ook nog vaak zal gaan doen. De stofzuigerscene in de woestijn is legendarisch te noemen. Het wilde westen wordt leuk weergegeven....de cowboys in de flessen is typisch Vandersteen...
Tekeningen zijn prachtig en de inkleuring zoals het hoort......
DatumMon Oct  8 21:04:02 2007

Reactie no. 16
NaamJacob-Dirk
Leeftijd21
Cijfer10
RecensieAls klein jongetje heb ik van mijn ouders de tekenfilm van deze strip gekregen die ik toen helemaal geweldig vond. Nu pas heb ik de papieren stripversie gekocht en gelezen en ik moet zeggen dat het een fantastisch verhaal blijft. Het Wilde westen-scenario met de hoofdbandiet Jim Parasijt en zijn handlangers en natuurlijk de rangers Lambik, Jerom, Suske en Wiske, geweldig. De scenes van het treingevecht, het schietduel om 12 uur en de constante dreiging van het wankelende rotsblok zijn genieuze gedeeltes van de strip!
Kortom, de strip heeft meer dan genoeg actie en voldoende humor (o.a. het feit dat na drie kapotgeschoten ramen, het laatste vierde raam volgens Lambik ook maar kapotgeschoten moet worden omdat het anders ook geen gezicht is!!!). Een dikverdiende 10!

p.s. Bij de aankondiging van het schietduel om 12 uur tussen Lambik en Jim Parasijt in Dumb City wordt the Gunsmokestreet omgedoopt tot Kruitdampstraat. Heeft iemand een idee waarom? Zit hier een link verscholen naar de jaren 50 waarin de strip is verschenen bijvoorbeeld talenstrijd Nederlands-Frans of iets dergelijks???

DatumWed Jul  4 22:17:08 2007

Reactie no. 15
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieMoest ik dit album in één woord moeten samenvatten dan zou dat woord 'fantastisch' zijn.Ik vind dit een uitstekend album.Lekker vlot om te lezen,grappig,spannend.Ik kan niet wachten tot de film uitkomt.
DatumFri Dec  8 16:07:58 2006

Reactie no. 14
NaamSander
Leeftijd28
Cijfer10
RecensiePrachtig verhaal niks op aan te merken! Lekker spannend en vlot.
DatumMon Sep  4 11:22:47 2006

Reactie no. 13
NaamKarst
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen geweldig album.
Ben zelf helemaal geen fan van westerns, maar dit verhaal is een genot om te lezen.
De verkleinde texasrakkers, Jim parasijt, het wankelende rotsblok en natuurlijk Theofiel, allemaal schitterende vondsten.
Ook zo goed dat je op het verkeerde been wordt gezet door de omvang van Jim parasijt en de sherrif.
Ik heb dit verhaal pas gelezen in de stralende zon en dan komt het verhaal het best tot zijn recht vind ik.
Waarom ik dit verhaal na alle lovende woorden dan geen tien geef?
Omdat dit verhaal om de 1 of andere reden gewoon niet echt in mijn gedachten was blijven hangen en ik hem eigenlijk een beetje vergeten was.
Dat gezegt vind ik dit album aan iedereen aan te raden.
Je zult er naar mijn idee veel plezier aan beleven.
DatumWed Jul 19 02:18:17 2006

Reactie no. 12
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer10
RecensieEen heerlijk western-verhaal van S & W vol spanning en humor. Het verhaal is zeer goed bedacht en uitgewerkt met tal van goede vondsten zoals de verkleinde Rangers, die in een fles zijn gestopt door supergangster Jim Parasijt, de rotsblok die Dumb City dreigt te verpletteren en de inwoners moedeloos maakt en natuurlijk handelsreiziger Theofiel "kleine ventjes, rijke percentjes" Boemerang, die in dit verhaal zijn intrede doet. Eigenlijk is het een parodie op het westerngenre dat in die tijd (eind jaren '50) erg populair was.
Vandersteen verwerkt ook de jeugdcultuur uit die periode in dit verhaal : de naam van jeugdbendeleider Marlon verwijst duidelijk naar filmster Marlon Brando en teddyboys is een synoniem van vetkuiven, jongeren die gemodelleerd zijn naar de oerrockers als Elvis Presley, Gene Vincent en Eddie Cochran. Niettegenstaande is dit een tijdloos album dat nog vele generaties zal boeien!
DatumMon Jun  5 20:06:04 2006

Reactie no. 11
NaamJ. Joffer
Leeftijd25
Cijfer8
RecensieEen van mijn favorieten uit deze periode. De slim in elkaar gestoken plot verveelt nooit, en met Theofiel werd eén van de vreemdste, meest hybride figuren geschapen van de reeks (dat hij later, met name bij Paul Geerts, nogal eens als slechterik werd neergezet heeft hij niet verdiend). Vergeleken met de albums van tien jaar eerder, staan S&W ook veel meer in de maatschappij: in Bibbergoud was het wilde westen nog een uitgestorven prairie met wat zonderlingen, hier wordt echt geleefd. En gelachen gelukkig ook.
DatumTue Feb 7 12:29:07 2006

Reactie no. 10
NaamEmma
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieEen zeer goed en spannend verhaal, en de combinatie Lambik-Jerom zorgt voor de nodige spanning en humor. Theofiel Boemerang is ook géniaal. Ook hier zitten weer van die typische ongeloofelijke acties, zoals het JF schieten in de hoed. Dat maakt het er zeker niet minder om, aangezien dit altijd al bij Suske en Wiske is geweest. Een dikke 10.
DatumThu Dec 29 18:44:13 2005

Reactie no. 9
Naamthibault
Leeftijd14
Cijfer10
Recensieeen zeer goed verhaal en zeer leuk dat het in het wilde westen afspeelt;
DatumWed Dec 28 21:29:16 2005

Reactie no. 8
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieIk kan aan dit verhaal geen 10 geven, omdat ik vind dat er toch een aantal verhalen beter zijn; ik heb zelfs zitten twijfelen over een 8. Misschien dat het Wilde Westen me minder ligt dan verhalen over legenden en sprookjes. Toch vind ik het een heel goed verhaal, met heel veel spanning en ook heel veel humor. De achtervolgingen en schietpartijen zorgen daarbij ook voor de nodige actie. Heel leuk is dat dit het eerste verhaal is waarin Theofiel Boemerang meespeelt. Hij weet toch iedere keer weer het bloed onder de nagels weg te halen van de vrienden en dan vooral Lambik.
DatumFri Apr 22 17:08:35 2005

Reactie no. 7
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer10
Recensieja, idd een goed album, leuk, het wilde westen, en ik vindt dat dit album het best verdient om een 10 gemiddelt te staan... dus ook van mij een 10, voor de humor, de plaats, en voor theofiel!
DatumWed Mar 16 21:04:46 2005

Reactie no. 6
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieAlweer zo'n uitstekend album uit eind jaren '50 waarin de kwaliteit van de Suske En Wiske serie onaantastbaar was. Dit is een album dat je in een zucht uit leest, het is een heerlijk Wilde Westen-verhaal dat terecht heel beroemd is bij de lezers. Lambik en Jerom is een heerlijk combo die ook hierin weer zorgt voor velerlei leuke en spannende situaties.
DatumSun Mar 13 01:28:00 2005

Reactie no. 5
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 10
Recensie dit is een VERY*VERY*VERY*VERY* good album! !jim parasijt is ook zo leuk.ze gaan eigenlijk nooit cowboy spelen.hoe ze daar ook aan kwamen in:twee toffe totems.lambik:ga indiaantje spelen.prof.barabas:indianen,dat is het!!
hoe ze daar aan komen'die dingen'dat vindt ik altijd zo leuk.
Datum Fri Feb 4 16:06:25 2005

Reactie no. 4
Naam Kenne
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie dit vind ik echt een van de allerbeste albums die ik heb gelezen. de stijl was ook erg goed. (omdat het wilde westen altijd belangstelling voor mij heeft gehad)
ook theofiel vond ik een leuke, die zich gedraagt als een onnozele stofzuiger verkoper daarom krijgt het niet lager dan een 10
Datum Wed Dec 22 21:39:11 2004

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Van mij ook een tien.
Die typische eind jaren 50-stijl, daar houd ik van.
De optredens van Lambik en Jerom zijn ook super en het hele album worden ze overvallen om een stofzuiger te kopen.
Allemaal erg goed en leuk dus, kopen dit album!
Datum Sun Feb 15 17:50:59 2004

Reactie no. 2
Naam Fabian de Wee
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Dit is de mooiste suske en wiske die ik ooit heb gelezen. Hij is gewoon hardstikke goed
Datum Sat Feb 14 11:18:24 2004

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Na "Bibbergoud" is dit het tweede verhaal uit de S + W-reeks, die als locatie het Wilde Westen heeft.
Lambik heeft als nieuwe buur een gewiekste handelsreiziger met name Theofiel Boemerang gekregen en die laat als koopje een krat vol flessen met Dry-Gin bij Lambik achter.
Onze vrienden ontdekken in een van die flessen een klein mannetje. Het is een Texasranger, die door Jim Parasijt d.m.v. van een toverdrank verkleind werd. Deze Jim Parasijt voert een schrikbewind over het stadje Dumb city. Onze vrienden binden de strijd aan tegen deze bandiet met de hulp van Miss Misses, Theofiel Boemerang en een tot inzicht bekeerde bende van jongeren. Na enkele avonturen beleefd te hebben winnen onze vrienden de strijd tegen Jim Parasijt.
Jim Parasijt blijkt niemand anders te zijn als de sherrif van Dumb city. Na het goede afloop worden de verkleinde Texasrangers weer op normale grootte gebracht en kunnen weer voor "law and order" zorgen.
Willy Vandersteen heeft voor dit verhaal overduidelijk inspiratie gezocht bij Westernfilms, zoals "High noon" (met Gary Cooper en Grace Kelly in de hoodrollen) en "Rio Bravo" (met John Wayne, Dean Martin en Ricky Nelson ), maar ook bij de TV-reeks "The tales of the Texasrangers", die in de einde jaren 50 razend populair waren.
Niet te overzien is b.v. het duel tussen Lambik en Jim Parasijt om 12 uur `s middags. In de Film "High noon" is zo een duel de hoogtepunt van die fim. Maar ook andere westernelementen worden door Vandersteen gretig gebruikt; De overval op de trein, het vuistgevecht in de saloon, paarden in actie en het onvermijdelijke geluid der pistolen en geweren. Wat me ook opvalt, is dat onze vrienden zich bijzonder stoer, heldhaftig en onvermurwbaar gedragen, iets wat typisch is voor Amerikaanse western uit die tijd. Eerst later midden jaren 60 werd deze mythos door de "Spagettiwestern" van o.a. Sergio Leone afgebouwt.
Vandersteen hekelt in dit verhaal ook de tijd, waarin hij leeft. De einde jaren 50 werd gekenmerkt door het plotselinge fenomeen van de hangjeugd. Door de na de tweede Wereldoorlog gestadig groeiende economie verdienden de ouderen zoveel geld, zodat de jeugd niet meer zodanig hoefde aan te pakken, zoals dat voor de tweede wereldoorlog het geval was. Het gevolg daarvan was en nu nog steeds is, dat de jeugd zich begon samen te rotten en af te zetten tegen de oudere generaties in vorm van baldadigheden. De jeugd van die tijd hield van Rock `n Roll en hun idolen waren Marlon Brando (De jeugdige bendeleider uit "De Texasrakkers" heeft niet voor niks de naam Marlon gekregen.), James Dean en Elvis Presley. Het aktuele gebeuren van die tijd speelt ook een rol; De koude Oorlog begon op te laaien, de nog krachtigere waterstofbommen lieten het licht zien en alweer was er oorlog geweest, nl. in Korea.
Als je deze feiten voor het oog houdt, dan zie je wat Vandersteen zeggen wilt. Dumb city (onze samenleving) dreigt door een enorme rotsblok (de atoom- of waterstofbom) verpletterd te worden. Als gevolg hiervan ziet de jeugd het nut niet ervan in om iets te leren voor later. Waarom ook !!! De rotsblok (De bom) zal toch een dezer dagen vallen!!! Kriminele elementen haken hier op in en verdienen hun geld ermee en willen die toestand van angst en dreiging overeind houden om hun macht te behouden. Iedereen die hun daarbij in de weg staat wordt opgeruimd!
Vandersteen is met dit album iets buitengewoons gelukt. Een goed doordacht verhaal, veel humor, actie, westernflair en de nodige diepgang. Alles dat, wat een tijdloos verhaal uitmaakt!
Datum Thu Oct 9 12:37:53 2003