Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Texasrakkers


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 125 (1e druk: 1971)
Voor het eerst in album verschenen in 1959

De Texasrakkers Voor de tweede keer, na Bibbergoud, haalde Willy Vandersteen in 1959 zijn inspiratie voor dit verhaal uit het Wilde Westen. Op de televisie liep destijds het enorm succesrijke Tales of the Texas Rangers en in de bioscopen draaiden High noon met Gary Cooper en Grace Kelly en Rio Bravo met John Wayne, Dean Martin en Ricky Nelson, een toen gevierde popster, in de bioscopen.
In dit verhaal treed trouwens voor de eerste keer Theofiel Boemerang op. Later in andere verhalen zal hij onze vrienden nog vaak het leven zuur maken, zie hiervoor o.a. De windmakers, De wolkeneters, De bokkige bombardon en De bezeten bezitter.

Samenvatting

Lambik heeft een nieuwe buur, Theofiel Boemerang en deze is een gewiekste handelsreiziger. Hij laat Lambik een kist vol Dry-Gin (dit is trouwens pure alcohol, voor de niet ingewijden) achter voor een zacht prijsje. In een fles zit echter een verkleinde Texas-ranger, die om hulp roept. Het blijkt, dat in een kleine stad, Dumb city, Texas-rangers, verkleind worden door een criminele bende. De geheimzinnige bandiet, die dit stadje terroriseert heet Jim Parasijt.
Aangekomen in Texas willen onze vrienden Bienstalk, de plaatselijke sherrif, helpen, maar deze wordt neergeschoten en kort daarna ontvoerd door bandieten. Onze vrienden nemen kort daarna hun taak op als Texas-rangers, die als plaatsvervanging voor sherrif Bienstalk, voor "law and order" zorgen. Daarbij komen ze te weten, dat een bende van jongerlingen onder leiding van Marlon, terreur zaaien, omdat Dumb City door een reusachtige rotsblok op een berg nabij de het stadje, bedreigd wordt. Dit rotsblok zal, als het van de berg valt, Dumb City verpletteren. De terreurzaaiende jongerlingen weten echter niet, dat zij door Jim Parasijt en zijn bende gebruikt worden om de macht over het stadje nemen. Na enkele verwikkelingen ziet de bende het foute van hun handelingen in en helpen onze vrienden en Jim Parasijt blijkt niemand anders te zijn als sherrif Bienstalk. De boosaardige sherrif dreigt nu Dumb City te laten verpletteren door het rotsblok, maar heeft buiten de waard gerekend met Miss Misses, de bende van Marlon en Theofiel Boemerang, wiens stofzuiger er uiteindelijk voor zorgt, dat het rotsblok niet op de stad valt. De verkleinde Texas-rangers krijgen hun normale grootte terug en onze vrienden keren weer huiswaarts.

Tekst: Alain Stienen
De Texas Rakkers Bekijk ook de pagina's met informatie over de verfilming van De Texasrakkers als eerste deel van een serie 3D-animatiefilms.

Aankondiging in 'De Standaard'