Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Knokkersburcht


De Knokkersburcht Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De Knokkersburcht verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,54

Reactie no. 24
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer6
RecensieLambik is op vakantie geweest in Great- Britain en heeft als presentje voor onze vrienden winnende loterijtickets meegenomen. Wiske wint een kasteel in Schotland, het knockerscastle (wat overigens een hele HELE slechte vertaling van knokkersburcht is, maar oke) en vooraleer ze naar Schotland wil reizen gebeuren er allerhande geheimzinnige dingen. Een vlek in de kelder en geheimzinnige mannen die rond het huis van Sidonie sluipen. Eenmaal in Schotland aangekomen breekt er een ware strijd uit tussen de Black Hand clan en de Clean Foot clan. De spiegel die mensen hun spiegelbeeld laat zien is wel grappig gevonden, en deed mij een beetje denken aan Lambik’s goede ik uit Het Zingende Nijlpaard. Verder is er veel mysterie rondom een verstopte brief in een kistje, geschreven door lord Notsomad. Hierop staat dat wie het dapperste is in de strijd, als eerste de hand aan de tegenpartij moet toereiken, een goede raad voor de twee strijdende clans.
Om onverklaarbare redenen zijn enkele pagina’s uit dit verhaal in de kleurenversie volledig hertekend. Vooral het begin van dit verhaal heeft hier veel last van. Waarom dacht Standaard toch dat er iets mis was met Vandersteens originele tekeningen? De originele tekeningen maken het verhaal juist tot wat het is. Persoonlijk heb ik de Knokkersburcht echter altijd een matig album gevonden. Ik mis de geheimzinnige Vandersteense spanning die wel aanwezig is in bijvoorbeeld de Tuf-Tuf club of de Bokkerijder. Ik betrap mij erop dat ik dit album eigenlijk nooit herlees, omdat het verhaal mij niet echt boeit. De Schotse setting is op zich wel grappig, maar het verhaal is net als de Dolle Musketiers plichtmatig en saai. Daarmee heb ik het meeste wel gezegd. Een zesje is op zijn plaats.
Datumzaterdag 10 juli 2021 09:27

Reactie no. 23
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieEen wat ouder album dat in de jaren '70 als heruitgave is uitgegeven, vandaar de continuïteitsfout in de stijl. Als kind kon ik hier niet aan wennen. Ik vond de destijds volledig nieuwe albums, veel lekkerder lezen. De tijd is anders nu en nu vind ik de oudere albums ook niet te versmaden. Zo ook dit. Een spannend logisch verhaald at ons mee neemt naar Schotland waar twee clans vechten om de rechten op een oude burcht. Wiske als winnares van een loterij komt voor heb de rust verstoren. Het goede van dit album is dat de plot volledig verrrast. De truc met de spiegel werkt zeer goed om de goede en slechte kans van de mens te tonen. In dit geval Jerom die hierdoor, hoewel nog afgebeeld als oermens, meer diepgang krijgt en niet alle problemen in 2 plaatjes op lost. Het uiteindelijke moralistische thema "liefde en vergeving overwinnen alles", wordt op een leuke manier weergegeven, al had ik liever Sidonia hier een grotere rol willen zien hebben en niet alleen maar via een briefje.
Datumzaterdag 23 mei 2020 10:57

Reactie no. 22
NaamDanny
Leeftijd30
Cijfer10
Recensieheb pas de originele (zij het welleswaar een heruitgave) in de bus gehad, het verhaal was nieuw voor mij en heeft me aangenaam verrast, lekker vlot ,spannend en vol humor. Een zeer groot pluspunt is wel dat Jerom hier als mens wordt neergezet met zoals iedereen zijn tekortkomingen. En niet als Jerom de brute kracht die alles in 2 a 3 plaatjes even oplost.
Datumzaterdag 17 augustus 2013 00:44

Reactie no. 21
NaamJPM
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieDit is een zeer vermakelijk album. Een goed bedacht verhaal dat zich afspeelt in de Schotse hooglanden. Dankzij de loterij wordt Wiske de trotse eigenares van een burcht, dit levert haar zowel bondgenoten als vijanden op. Samen met Suske, Lambik, Jerom en Schanulleke gaan ze op weg om hun intrek in de burcht te nemen. Daar begint een spannend avontuur waar de strijd er heftig aan toe gaat, het kan dan zeker geen kwaad als je een spierbundel als Jerom in je team hebt. De sfeer, actie en geheimzinnigheid zijn erg sterk. Dit is wat mij betreft een typische Willy Vandersteen creatie, die de serie zo sterk hebben gemaakt. Het krijgt van mij een echte acht.
Datumdinsdag 6 november 2012 06:34

Reactie no. 20
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieMijn mening op dit album is afgeleid van bestaande gebeurtenissen en vergelijkingen uit eerdere verhalen van Suske & Wiske. Schotten staan al eeuwen bekend als een volk van agressieve ruziemakers, gierigaards enontzettend koppig van karakter. Jerom laat zich deze keer opnieuw gemakkelijk verleiden door een mooi meisje en hij lijkt zijn vroegere vijandschap tegen Suske, Wiske en Lambik weer te laten herleven. Lambik probeert opnieuw Suske & Wiske te overheersen maar de toverspiegel zorgt ervoor dat sommige personen (net zoals in de Bokkerijders, de spokenjagers enz.) feitelijk oorlog tegen zichzelf gaan voeren of tegen hun eigen slechtheid. Misschien probeerde het spiegelbeeld van Mac Truffel, vermomd als gemaskerde, zichzelf niet meteen bekend te maken om verwarring te voorkomen bij de anderen.
Datumzondag 27 maart 2011 13:56

Reactie no. 19
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieWederom een spannend verhaal waarin Jerom voor de derde maal op rij een prominente rol speelt. De geheimzinnige gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op en het verhaal verloopt vlotjes.
Wel een beetje vreemde gewaarwording als Wiske n.a.v. haar loterijgeluk eerst zegt dat ze net zo goed een autoped had willen winnen en daarna vraagt om een fles wijn om dit te vieren. De bedenkers van de tegenwoordige ''Uw kind en alcohol''-campagnes zullen dit wellicht met gekromde tenen lezen.

Minpuntje zijn de hier en daar matige (her-) tekeningen, met watmisvormde gezichten en erg kale decors in het tweede deel van het verhaal. Maar, mede vanwege het jeugdsentiment, een album dat ik nog graag lees.

Datumvrijdag 31 december 2010 12:10

Reactie no. 18
Naamjeroen dol
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieEen klassiek verhaal, alleen jammer dat de reporter met de grote camera niet verderop in het verhaal langskwam zodat de lezer weet wat hij in het verhaal kwam doen
topper, lees m vaker opnieuw
Datumdonderdag 25 november 2010 19:22

Reactie no. 17
NaamJeroen de Munter
Leeftijd27
Cijfer4
RecensieSorry, maar ik moet de pret drukken: ik kan dit verhaal echt niet appreciëren. Steeds hetzelfde met de betoverde spiegel, het werd op den duur gewoon langdradig. veel gelijkenissen ook met de Dolle Musketiers vond ik.
Datumdinsdag 26 mei 2009 16:59

Reactie no. 16
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieDe Knokkersburcht : een pracht album. Samen met De Spokenjagers zowat mijn favoriete strip uit de Suske en Wiske reeks. Wel een beetje jammer dat Sidonia niet mee gaat naar de burcht, maar het stoorde niet.. De tekenstijl is leuk gedaan en ook de humor die er in voorkomt is erg grappig : Topper!!
Datumdinsdag 7 april 2009 17:05

Reactie no. 15
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieDe knokkersburcht.... na jaren heb ik het recent weer is herlezen. Het verhaal heeft gewoon iets extra's. Het is een klassieker zonder meer. De ontknoping van het verhaal is geweldig met dat spiegelbeeld van die clan leider.
Datumzaterdag 10 januari 2009 15:24

Reactie no. 14
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieHeerlijk klassiek album. Het hele verhaal is goed opgebouwd met eerst de zwarte geheimzinnige vlek, dan de 2 clans die opduiken en uiteindelijk de actie op het kasteel met de gemaskerde en een verrassende ontknoping. Een verdiende 9 dus.
Datumzondag 9 november 2008 21:34

Reactie no. 13
NaamBarry
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieHet blijft leuk om af en toe een oude klassieker te lezen, zo is ook het geval met 'De Knokkersburcht'. Zulke verhalen hebben gewoon dat extra's, geven een apart 'gevoel'. Mooie tekeningen in oude stijl, spannend verhaal, Jerom in een goede rol, schitterende omgevingen. Kortom, alles bij elkaar een prima verhaal.
DatumSun Sep  2 18:13:33 2007

Reactie no. 12
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieDe locatie is subliem net als het echt schotse verhaal.Dit is een echte klassieker!De 2clanes passen perfect,de herberg,alles gewoonweg.Dit is nog maar eens een mooie parel aan de kroon van de meester.
DatumFri Nov  3 17:14:33 2006

Reactie no. 11
NaamMiem
Leeftijd34
Cijfer9
RecensieEen 9 voor het schitterende verhaal! Dat het album geen 10 krijgt is vanwege de afschuwelijke hertekeningen. Ongelooflijk dat ze het op die manier hebben uitgegeven. Ik zou heel graag de oorspronkelijke versie eens lezen...
DatumFri Sep  1 19:43:26 2006

Reactie no. 10
NaamCliff
Leeftijd20
Cijfer9
RecensieOriginaliteit, mysterie, spanning, sfeer en humor gaan hand in hand in dit heerlijke verhaal! Ik heb er werkelijk niks op aan te merken! Vandaar ook een schone 9! (omdat de tekeningen beter hadden gekund)
DatumWed Aug 2 03:35:22 2006

Reactie no. 9
NaamJ. Joffer
Leeftijd25
Cijfer9
RecensieDit is hoe een verhaal verteld moet worden. De vaart gaat er geen moment uit, en mysterie, actie en grappen wisselen elkaar af in moordend tempo. Een hele rits aan originele vondsten (de introductie van de Terranef, de honger bij terugkomst uit Engeland, het kanongevecht in het donker, etc. etc.) doet de rest. Het album is, met name aan het begin, danig verminkt doordat de hoofden uit de originele tekeningen zijn vervangen door nieuwe gezichten (zo'n beetje de slechtste hertekeningen uit de reeks). Kan Standaard Uitgeverij dit soort albums niet eens een keer opnieuw produceren (oude tekeningen, nieuwe kleuren) en onder hun oude nummer (in dit geval: 127) uitgeven?
DatumTue Feb 7 12:30:11 2006

Reactie no. 8
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieOriginele versie: 8
Dit is de complete versie en moet je zeker in de plaats van de heruitgave lezen. In de heruitgave hebben ze het intervieuw met JS De Brabandere weggelaten en dan nog Belgie nogmaals met Holland vervangen. De heruitgave is dus een 5, en is het niet bepaald waard.
DatumTue Aug 30 09:53:18 2005

Reactie no. 7
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen heel goed mooi verhaal. Het sterke van dit verhaal vind ik de rol van Jerom. Hij is hierin niet alleen de sterke man die alle vijanden in één keer opruimt, maar zijn liefde voor Schanulleke maakt dat hij onvoorspelbaar is en tegen de rest van de vrienden ingaat. Jerom is dus nog meer een ongeleid projectiel, wat ook zorgt voor spanningen tussen de andere figuren. De strijd tussen de twee clans en de spiegel waarin je je ‘geweten’ ziet zijn prachtige elementen in het verhaal. Opvallend vind ik ook dat Sidonia, maar een kleine rol speelt in het verhaal, maar uiteindelijk toch de oplossing heeft.
DatumWed Mar 23 19:47:25 2005

Reactie no. 6
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 10
Recensie erg goed verhaal.voorla omdat ze naar groot britannie gaan.en de terranef is net nieuw.dat i szo leuk!!
Datum Thu Feb 10 15:49:01 2005

Reactie no. 5
Naam Valiant
Leeftijd 14
Cijfer 10
Recensie Een geweldig verhaal, prachtig hoe jerommeke naar voren gebracht wordt, en middels de spiegel zijn dubbelganger ontmoet.
De stijl van de kleding is ook uniek, ouderwets gezellig. wat ook opvalt is dat wiske nog 'speels' overkomt. (zoals zij enthousiast, jubelend met het lot in haar hand door de kamer suist). Getekend met een oog voor detail.
Heerlijk!
Datum Thu Dec 23 16:12:58 2004

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Een regelrechte klassieker door een schitterend verhaal en een mooie unieke omgeving, namelijk schotland! Het hele schotse gebeuren is goed weergegeven en mooi getekend en dit keer een hoofdrol voor Jerom. alleen jammer dat er veel bekende verschijnselen in voor komen met "De dolle musketiers". Maar dat mag de pret niet drukken. Een 10 voor dit pareltje van Willy!
Datum Fri Sep 24 12:12:03 2004

Reactie no. 3
Naam Ari
Leeftijd 22
Cijfer 5
Recensie Dit is een veel te langdradig verhaal. Het had verteld kunnen worden op 20 bladzijden. Hoewel het veelbelovend begint kan Vandersteen de spanning niet vasthouden en krijgen we een opeenvolging van gevechten tussen de twee clans...
Datum Fri Sep 17 14:54:00 2004

Reactie no. 2
Naam Danny
Leeftijd 31
Cijfer 10
Recensie Wederom een classic. Ijzersterk verhaal en de locatie, een oud kasteel is onweerstaanbaar cool.
Datum Fri Nov 21 23:31:03 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Het is jaren geleden dat ik dit verhaal samen met de tamtamkloppers van mijn oom kreeg.
Beide albums vond ik super maar ik weet niet meer zeker of ik de tamtamkloppers eerst las.
Maar ja, toen las ik dus de knokkersburcht.
Jeroms staaltjes vond ik het sterkst, waaronder ook zijn opmerkingen erbij.
Neem nou Jerom die een wekker oppeuzelt!
"Wekkers fijn eten, lust ze gelukig rauw ook!"
Die wekker word met mes en vork opgeeten en allerlei onderdeeltjes worden in beeld gebracht!
De afwerking mag er ook zijn en die geheimzinnige Schotse clans.....alles klopt gewoon!
Datum Mon Jun 16 07:13:12 2003