Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Prinses Zagemeel


Prinses Zagemeel Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Prinses Zagemeel verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,80

Reactie no. 26
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer10
RecensiePrinses Zagemeel, het laatste album uit de zogenaamde experimentele periode van Vandersteen. Waar in de Koning Drinkt Lambik nog afwezig was, is dat nu tante Sidonie. Ik mis haar zelf nooit zo heel erg in dit verhaal. Ook professor Barabas officieel met vakantie gegaan, want sinds de Sprietatoom hebben wij van hem niks meer vernomen. Wel speelt de Gyronef in dit verhaal een kleine rol. In Prinses Zagemeel zien we naar mijn mening ook voor het eerst een echte spannende verhaallijn terug. De spanningsboog zit door het hele verhaal heen en er zijn allerlei plots en twists te ontdekken. Er zitten zoveel leuke elementen in het verhaal: Lambik die in een paard veranderd, het mysterie rondom Schalulleke en natuurlijk de streken van Ali-Ben Salami. Als kind was dit dan ook langere tijd mijn favoriete album. Nu ik zelf ouder ben en de reeks herlees, vind ik dit nog steeds een topalbum, maar er zijn toch ook nog betere verhalen. Het niveau ligt nog niet zo hoog als in de Bokkerijder, het Bevroren Vuur of de blauwe reeks. In de S&W klassiek versie zijn er bovendien nog enkele verwijzingen naar de koningskwestie terug te vinden, net zoals een korte strook op het einde waarin voor het eerst de dynamitering van de IJzertoren wordt besproken. Omdat ik als kind altijd zo van dit album kon genieten, verdient dit album dan ook absoluut een 9.
Datumzaterdag 20 mei 2023 16:51

Reactie no. 25
NaamBoesterink
Leeftijd-
Cijfer10
RecensieHeerlijke klassieker die zich in het verre oosten afspeelt. Lambik als centaur en Ali Ben Salami zijn een hoogtepunt van deze reeks. Jammer dat de latere albums dit niveau nooit meer te pakken hebben gekregen. Een van de betere eerdere verhalen!
Datumzaterdag 19 juni 2021 18:48

Reactie no. 24
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer9
RecensiePrinses Zagemeel, de eerste echte topper van Vandersteen! Ook grappig is het begin, waarin Suske en Wiske hun radio bij zich hebben om zich niet af te laten zetten op de markt. Hierin zien we duidelijk de naoorlogse sfeer terug. Daarna wordt Schalluleke gestolen door een halve gare sidi, en moeten onze helden naar het land van duizend en eennachtsprookjes: Irak. Het verhaal heeft eigenlijk alles, reuzen, de 40 rovers uit Ali-Baba en een wrede tovenaar: Ali-Ben-Salami (haha). Voor het eerst is er een echte goede verhaallijn te bespeuren en dit maakt dit album dan ook zo goed. Schalluleke blijkt gestopt te zijn met het zaagsel van een Midden-Oosterse prinses met toverkracht. Dit album krijgt enkel geen 10 omdat er in de toekomst NOG betere zouden verschijnen. Een 9.
Datumdonderdag 10 juni 2021 10:57

Reactie no. 23
NaamEmmes
Leeftijd46
Cijfer9
RecensieHet is Vandersteen voor de eerste keer gelukt : Prinses Zagemeel is een zeer spannend verhaal , dat zijn focus behoudt tot het einde, en dat er in slaagt om de sprookjesachtige wereld van duizend en één nacht perfect weer te geven door het niet te kinderachtig voor te stellen en de constante dreiging van gevaar voelbaar te maken. Pagina's 25 tem 33 behoren tot de beste die Vandersteen ooit verzonnen heeft. De zeef die de zandberg opschept en de rovers er uit zeeft, de hyena die de derde maal huilt, de zwaarden die ons trio achtervolgen waarbij Suske ze nog afwendt net voordat ze de berg in vluchten... echt heel knap getekend en verzonnen.
De schurk van dienst, Ali Ben Salami, komt toch sympathiek over doordat hij zijn vloeken steeds vermeerdert met duizend schorpioenen en de tel zelf kwijt is geraakt na een tijdje. De draden die hij in zijn hoofd steekt om zijn hypnotische krachten te versterken is misschien op het randje, zeker omdat het effect heeft op het tapijt waar Wiske op vliegt en ik niet goed snap wat dat nu met hypnose te maken heeft, maar kom dan gaan we muggeziften. Het maakt wel dat er een knappe scene volgt waarbij Lambik Schalulleke net uit zijn vingers doet ontsnappen.
Schalulleke speelt voor de eerste keer een soort van hoofdrol. We krijgen de historie achter de pop te horen, al wordt dit later tegengesproken in "Sterrenrood", maar je zou kunnen zeggen dat Sidonia dat verhaal verzonnen heeft , want van het einde (dat de inspecteur Lambik trouwt) klopte ook niet. Het maakt eigenlijk niet uit, ik kan me voorstellen dat na zoveel albums het soms moeilijk wordt om alles nog te doen kloppen met oudere albums.
Dit boek verscheen met de oorspronkelijke tekeningen in de rode reeks, maar heb de vlaamse versie gelezen. Er wordt veel verwezen naar de naoorlogse toestand in Belgie, en bij het einde vliegen ze over de vernietigde Ijzertoren. Dat werd in de rode reeks Brussel.
Verder merk ik dat Sidonia niet in het verhaal voorkomt, net alsof Suske en Wiske alleen wonen; de telefoon staat zelfs naast Wiske haar bed. Het zou de laatste keer zijn dat één van de vier hoofdfiguren (Jerom was er nog niet) volledig ontbreekt in de reeks.Qua karakterontwikkeling komt Lambik steeds dichterbij de manier waarop we hem allemaal kennen.
Géen enkel minpuntje? Toch wel : het splaakgebed van Lambik was nergens voor nodig. Het stoort het lezen en het had niets met paard zijn te maken, wat op zich wel een originele vondst was.
Het is duidelijk top-Vandersteen : een geniale verhalenverteller en tekenaar. En te zeggen dat het nog beter wordt met zijn volgend album : De Bokkenrijder.
Datumzondag 14 februari 2021 09:55

Reactie no. 22
NaamInti
Leeftijd42
Cijfer9
RecensieDit is de eerste keer dat het popje van Wiske het hele verhaal centraal staat. Het blijkt namelijk dat haar zaagsel afkomstig is van een in een boom betoverde prinses
Prinses Shehera-Sa-Gamell verwijst naar Sheherazade, de bedenker van veel van de Sprookjes van 1001 Nacht, waar Vandersteen zich op baseerde
Tante Sidonia is nergens te bekennen. Lambik, die in het vorige verhaal niet meedeed, heeft nu de hoofdrol. Vandersteen was blijkbaar nog zoekende welke figuren hij het beste kon gebruiken
Shanulleke wordt levend in dit verhaal. Dat wil zeggen, veel meer dan praten is het niet. In het begin vertelt ze Sidi Ben Moka in een visioen waar ze is. En later in het verborgen rijk is het gewoon de geest van de prinses die tot Wiske spreekt
Lambik die betoverd word en het uiteindelijke resultaat wordt prachtig uitgerekt. Pas twee dagen later ontdekt de krantenlezer dat Lambik in een centaur is verandert. De prent waarin de betovering zich voltrekt, wordt 20 jaar later het uithangbord van de Nederlandse stripwinkel Galerie Lambiek
Wel een beetje vreemd dat Lambik een "splaakgeblek" krijgt. Het was logischer geweest als hij een woordje Arabisch zou spreken of anders af en toe zou hinniken (zoals recensies 16 & 11 suggereren)
Dit verhaal is behoorlijk spannend door de boze tovenaar Ali-Ben-Salami, die allerhande snode trucjes gebruikt. Zo wekt hij onder andere de 40 rovers weer op
Als Lambik weer normaal is, blijkt dat de haren van z'n staart nu in Schanulleke zitten. Dit wordt later blijkbaar vergeten en zit er weer zaagsel in de pop. 64 jaar later in DE TIRANNIEKE TOR (2012) blijkt er toch weer paardenhaar in haar te zitten en wordt even naar dit verhaal verwezen
Aan het eind heeft de familie Snoek even een cameo. Een jaar later duikt Sidi Ben Moka op in een Snoek gag. Opnieuw als Tchouk-Tchouk
Datumdinsdag 19 januari 2021 08:13

Reactie no. 21
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieEen vroeg album, en we zien het tekenwerk weer langzaam wat beter worden. Sterker nog, dit was destijds het eerste vroege album dat onbewerkt 'met de tekeningen van vele jaren geleden' werd uitgegeven.
Vandersteen had duidelijk zin om de sprookjes van Duizend-en-een-nacht eens onder handen te nemen. Het begint als een 'Tchouck-tchouck' Schanulleke steelt omdat, zo blijkt, het zaagsel de geest van een oosterse prinses bevat. Het was even zoeken, maar het blijkt dat 'Tchouck-tchouck' in vooroorlogs België de benaming was voor Noord-Afrikaanse of Turkse straatverkopers van noga en andere zaken (merk op hoe deze Sidi-ben-Moka Lambik aanvankelijk een das of paardendeken probeert te slijten). 'Tchouck-tchouk' is kennelijk afkomstig van het Turkse 'çocuk' wat 'kind' betekent en inderdaak min of meer als 'tjoek-tjoek' wordt uitgesproken.
Hoe dan ook, Lambik is zo dom genoeg om zichzelf half tot paard om te laten toveren, en hij wordt ook nog met een erg irritant en totaal onndig 'splaakgebklek' opgezadeld. Uiteraard reizen onze vrienden naar het Midden-Oosten af, waar natuurlijk geen normaal mens rondloopt, enkel spoken, reuzen en tovenaars. Al snel ontaardt het in een dolle opvolging van gags en gevechten, waarin de lijn ver te zoeken is. Af en toe krijg je het idee dat Vandersteen hier van dag tot dag zat te verzinnen welke kant het verhaal nu weer op moest gaan. De andere albums uit deze periode hebben hier ook wel last van, maar hier heeft het allemaal wel erg weinig om het lijf.
Datumdonderdag 31 december 2020 09:35

Reactie no. 20
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer10
RecensieWeer terug in de tijd....tot vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ik had dit album wel maar volgens mij heb ik het nooit gelezen. Toen ik mijn albums doornam was dit dus een aangename verrassing. Het si een steengoed verhaal dat de lezer mee neemt naar het Midden Oosten. De hele sfeer staalt sprookjesachtigheid uit, continu twijfel je er aan wie wel en wie niet te vertrouwen is. Opofferingsgezindheid speelt eveneens een grote rol in dit verhaal, uiteraard vertolkt door de liefde tussen Wiske en Scahnnulleke. We komen langs tapijten, mossels, reuzen, beelden en grotten om uiteindelijk twee geliefde bij elkaar te brengen en hun eeuwige liefde en rust te brengen. Prachtig.
Ik vroeg mij wel af waar de obsessie voor paarden vandaan kwam bij Lambik.....oh ja en nu weet ik dat het vulsel van Schannulleke, door de hele reeks heen, niet consistent is.
Datummaandag 25 mei 2020 15:17

Reactie no. 19
NaamJorrit
Leeftijd32
Cijfer9
RecensieHet is in dit album dat Willy Vandersteen écht een dijk van een verhaal neerzet, waarmee hij de trend zette voor de vele Suske en Wiske-albums die hij nog zou maken. Hij was wel in deze periode nog duidelijk zoekende naar de beste combinatie van hoofdfiguren (zo komen alleen Suske, Wiske en Lambik aan bod, en niet te vergeten Schanulleke), maar het is in dit album dat deze combinatie van personages zo fantastisch werkt.
Het verhaal is ook erg sterk en typerend voor de stijl van Vandersteen, met fantastische gebeurtenissen en een sprookjesachtige sfeer. Lambik als half paard, een geest in de gedaante van alleen wasgoed, de zeef met de rovers: stuk voor stuk klassiekers wat mij betreft.
Aan humor ontbreekt het ook absoluut niet in dit album.
Prinses Zagemeel is het album dat wat mij betreft de doorbraak van de serie betekent.
Datumdonderdag 12 februari 2015 13:15

Reactie no. 18
NaamWilly
Leeftijd101
Cijfer10
RecensieHet eerste echte avontuur, met de kern Lambik, Wiske en Suske. Geen Sidonie en natuurlijk nog geen Jerom. Eigenlijk een voorloper van de Blauwe Reeks. Gelukkig is dit verhaal niet hertekend, op 1 uitzondering na: de opgeblazen IJzertoren op het einde, die in de Rode Reeks vervangen is door wat huisjes die Brussel moeten voorstellen.
Datumwoensdag 03 september 2014 21:42

Reactie no. 17
NaamDanny
Leeftijd30
Cijfer9
RecensiePrinses Zagemeel is wat mij betreft het eerste echte volwaardige Suske en Wiske verhaal van Vandersteen.
Het is hier dat Willy zijn personages een echt sprookjes achtig avontuur laat beleven in een exotische locatie, ook weet hij feilloos diverse zaken de ongenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben (Schanulleke en de prinses bijv.) tot 1 samenhangend verhaal samen te smelten. tel daarbij de humor op en de prachtige cover. en je komt er niet aan dit album op zn minst een 9 te geven. 9.5
Datummaandag 29 april 2013 22:34

Reactie no. 16
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieAl is het verhaal over Prinses Zagemeel op dezelfde manier getekend als de Bokkerijders, leuk is het zeker! Sidi-ben-Moka is als tchouk-tchouk veel sentimenteler dan op het moment wanneer hij tegenover Ali-ben-Salami komt te staan die zijn rivaal is in de liefde daar zij beiden prinses Shehera-Sa-Gamell begeren. Als Lambik door een vreemde toverspreuk in een centaur (half mens, half paard) veranderd lijkt het bijna of hij Chinees praat daar hij de r als een l uitspreekt, net zoals de oude Chinezen, in plaats van Arabisch. De hyena lijkt steeds uit de dood op te staan en de 40 rovers en de reus Poze-khes-oep zijn niets anders dan geesten. Dat de tovenaar Ali-ben-Salami steeds het aantal schorpioenen verduizendvoudigd in zijn woorden als hij zich opwindt kun je best komisch noemen! Waar Schanulleke echter vandaan kwam voor ze met het zaagsel (waarin zich de geest van Shehera-Sa-Gamell bevindt) werd opgevuld blijft onvermeld maar geesten zijn ook niet te vernietigen wat Ali-ben-Salami tot zijn schade en schande ondervindt en daardoor komt hij wel tot inkeer. Lambik wordt weer normaal hoewel Suske, Wiske en hijzelf hun primitieve lichaamsbouw niet kwijtraken en daarom vraag ik me af hoe zij allen in een modernere versie eruit hadden gezien.
Datumvrijdag 14 januari 2011 21:18

Reactie no. 15
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieNa 'Op het eiland Amoras' en enkele mindere tussenliggende albums, is dit het tweede album waarin Willy Vandersteen met een ijzersterk verhaal uitpakt.
Er gebeurt erg veel in dit album en het is knap dat het doel van het avontuur: Schanulleke terugvinden en Lambik's gedaanteverandering ongedaan maken, niet uit het oog worden verloren. Ook de karakters komen prima tot hun recht met impulsieve en moederlijke Wiske, heldhaftige en beschermende Suske en ijdele, dommige Lambik.
Vandersteen laat hier duidelijk progressie zien want naast het goede verhaal worden de tekeningen steeds beter en ook de decors laten meer detail zien.
Datumzaterdag 4 december 2010 11:10

Reactie no. 14
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieErg vermakelijk album, Lambik's transformatie is leuk en stoort bijlange niet zo erg als in bijv. ''De Witte Uil'' verder Suske en Wiske ook goed in hun rol, ook een paar grappige nieuwe karakters.. Wat ik wel raar vindt is dat Wiske (en Suske ook) heel erg voor de dieren zijn maar in dit album denkt Wiske met trots een Hyena (niet het aardigste dier, maar toch) te doden.. beetje vaag.. Maar het mag de pret niet drukken dat zeker niet ik heb me namelijk heel goed vermaakt.
Datumdinsdag 2 juni 2009 19:26

Reactie no. 13
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieDit album is een klassieker. De metamorfose van Lambik in een half paard is erg geslaagd en grappig. Alle bijfiguren zijn geslaagd en getuigen van veel inspiratie van de auteur.
Het is mij opgevallen dat er in de oude verhalen voor de tweede maal een personage sterft. In dit verhaal Sidi-Ben-Mokka (die wel verder wordt neergezet als geest) en Savantas in de sprietatoom. Wat me ook is opgevallen is dat dit album zo veel meer charme heeft in zn oorspronkelijke vorm. Vergelijk maar eens de tekst van de reus Poze-Khes-Oep in de twee versies (bv een paardje = een jujuke).
Datumvrijdag 18 juli 2008 23:11

Reactie no. 12
NaamSam
Leeftijd17
Cijfer7
Recensiebest wel een leuk verhaal, zoals zovelen van willy vandersteen is ook dit sprookjesachtig en die waren meestal van een goed niveau
DatumThu Sep 13 15:26:21 2007

Reactie no. 11
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieEen geweldig verhaal!!
(Jammer dat men na dit album is vergeten dat Schanulleke gevuld is met paardenhaar. Er wordt in volgende albums steeds verwezen naar haar zaagsel.)
Alleen dat spraakgebrek van Lambik is raar. Ik had het leuker gevonden als hij tussen zijn woorden door hinnikte!!
Maar verder een heel goed album!!
DatumSun May  7 11:10:33 2006

Reactie no. 10
Naamdavid
Leeftijd14
Cijfer10
Recensieik verzamel de strips van suske en wiske al een tijdje en ik heb en nu ongeveer 110 maar dit is de beste van allesmaal vindt ik daaroom een dikke 10
DatumWed Jan  4 15:42:12 2006

Reactie no. 9
NaamSjef Villrvoije
Leeftijd45
Cijfer9
RecensieGeweldig wat betreft het verhaal, de orginaliteit een van mijn favoriete boeken allertijden
DatumSun May 15 00:09:40 2005

Reactie no. 8
Naamflotser
Leeftijd29
Cijfer10
RecensieIk verzamel nu al een tijdje de herdrukken van de originele Sus & Wissen bij het Nieuwsblad. Zo kwam ik dus aan Prinses Zagemeel in twee kleurtjes (bruin en blauw) en in 't oorspronkelijk "schoon Vlaams".
In de oorspronkelijke reeks, gaan er een achttal pareltjes van albums Prinses Zagemeel vooraf, maar dit album vind ik de eerste echte knaller. Non stop humor, spanning en mysterie: een cliffhanger elke twee strookjes en, voor de eerste keer, een perfect opgebouwd verhaal in een leuke setting. Het hilarische dialect is bovendien extra punten waard, maar de teller gaat helaas maar tot 10.
DatumSun Apr 10 22:34:30 2005

Reactie no. 7
Naamfiepke
Leeftijd7
Cijfer9
Recensiegeinig dat lambik een half paard wordt.ik vindt het raar dat schanulleke een prinses is in dit album.
DatumSat Apr 9 09:59:18 2005

Reactie no. 6
Naam Antoon van Ham
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Het verhaal ‘de koning drinkt’ speelde Lambik als één van de belangrijkste hoofdrolspelers niet mee, maar hem miste ik daar niet. In dit verhaal is Tante Sidonia niet terug te vinden en haar mis ik wel. Hoewel haar rol wel vaker heel klein is, vind ik het toch belangrijk dat zij zich even laat zien. Ze had toch minimaal Suske, Wiske en Lambik kunnen uitzwaaien als ze weer op reis gaan. Dit is eigenlijk het enige minpuntje. De gehele Oosterse sfeer met verwijzingen naar Sheherazade en Ali Baba en de vele obstakels die ze moeten overwinnen om de twee geliefden de eeuwige rust te laten geven, vind ik heel goed.
Datum Sat Feb 12 19:01:58 2005

Reactie no. 5
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 7
Recensie dit is wel goed maar.....waarom sidonia niet?? waarom prof.barabas niet???? ze laten hun gewoon in hun sop gaar koken.en dat is het enigste van dit album wat ik stom vindt.
Datum Sun Feb 6 12:40:35 2005

Reactie no. 4
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 13
Cijfer 3
Recensie ik snap niet hoe jullie dit album een 10 kunnen geven!? het is gewoon slecht! humor: 0,0 ! ik heb gewoon dit boek niet uitgelezen van miserie! en lambik zijn spraakgebrek was ook ambetant! een drietje
Datum Wed Dec 29 12:34:46 2004

Reactie no. 3
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 32
Cijfer 10
Recensie Een prima avonturenverhaal uit Vandersteens beginjaren. Het verhaal blijft van het begin tot het einde boeien. Ook is er veel humor, mede door de vele woordspelingen. De tekeningen zijn ook al een stuk beter dan in de voorgaande albums en weten goed een Oosterse sfeer te scheppen.
Datum Wed Dec 29 10:21:32 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Echt fantastisch hoe Vandersteen hier de personages dieper en beter uitwerkt.
Het verhaal is ontzettend orgineel (Lambik als paard, plaats van bestemming:de woestijn enz) en blijft spannend.Ik las dit verhaal een keer laat in de avond en ik was erg moe.En ik dacht keer op keer, nog één bladzijde, nog één bladzijde!Tot ik bij de laatste bladzijde was en dit klassieke 'sprookjes'verhaal was beeindigt.
Mijn complimenten hiervoor, er werd in de jaren 40 al duidelijk dat Vandersteen het helemaal zal maken in de stripwereld!
Datum Thu May 8 14:48:28 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie De verwerking van de sprookjes uit duizend-en-een-nacht op een Vandersteense manier is een uiterst amusant album om te lezen! De vele woordspelingen (Het begint al met de titel)en ook de visuele grappen zijn hier in dit album legioen!
Net zoals bij de "De zwarte madam" zie je gewoon, hoe Willy Vandersteen zich verhaal- en tekentechnisch begon te ontwikkelen en wat er uit geworden is, weet iedereen!
Datum Wed May 7 16:35:35 2003