Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Prinses Zagemeel


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 129 (1e druk: 1972)
Voor het eerst in album verschenen in 1949

Prinses Zagemeel Dit verhaal verscheen voor het eerst in de krant als voorpublicatie vanaf 8 november 1947. Het album zelf verscheen eerst 1949. Vooral in het begin van het verhaal merk je nog de naoorlogse sfeer, waar Suske en Wiske groenten gaan inkopen en zich niet door handelaren, die de zwarte markt met zijn abnormaal hoge prijzen beheersen willen laten beetnemen. Hier neemt Willy Vandersteen gekund met het het medium, wat hij beheerst, nl. het beeldverhaal, een loopje met deze zwartmarkters en het feit dat dit verhaal in een krant verschenen is destijds, zal hem bij de betreffende personen niet in dank afgenomen zijn.

Samenvatting

Suske en Wiske treffen op de markt Lambik, die van een hoef van een paard de afmetingen natekent. Suske en Wiske zijn hier natuurlijk verbaast over, maar Lambik wil hen niets verraden. Door nieuwsgierigheid gedreven sluipen ze hem achterna en ontdekken tot hun verrassing Lambik met beugel, haverzakje en al zich als een paard voortbewegend in de tuin. Lambik, noodgedwongen, legt hun zijn vreemd gedrag bij een pilsje op een terrasje uit. Een voorbijlopende Arabier let niet op het gerei, wat Lambik nog steeds aanheeft, en struikelt hierover. In plaats van te vallen met een harde smak, zweeft de Arabier langzaam terug op de grond. Wiske wil onmiddelijk weten, hoe dat kan en wijst hierbij met haar rechterhand, waar ze ook Schanulleke tegelijkertijd mee vasthoudt op de Arabier. Die ziet Schanulleke en en wil het poppetje van Wiske onmiddelijk kopen, maar Wiske weigert. De Arabier wil het er niet bij laten en steelt Schanulleke. Tijdens de vlucht verongelukt de Arabier en moet naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis willen de twee vrienden Sidi-Ben-Moka, de Arabier ter verantwoording roepen, maar hij heeft tijdens het ongeluk Schanulleke verloren. Doodongelukkig gaat Wiske samen met Suske naar huis. In het ziekenhuis echter heeft Sidi-Ben-Moka een visioen, waar Schanulleke is en vliegt erheen. Lambik heeft Schanulleke Cover van de oorspronkelijke albumuitgave gevonden en wil juist Wiske het goede nieuws verkonden, maar wordt hierbij gehinderd door Sidi-Ben-Moka. In ruil voor Schanulleke biedt Sidi-Ben-Moka Lambik een toverformule aan, die van hem een paard zou maken. Lambik hapt toe en doet terloops de radio aan. Dit is voor Sidi-Ben-Moka echter niet gezond, want hij verdwijnt door de radio met Schanulleke, toverformule en al. Lambik wil dit nog verhinderen, maar het lukt hem niet en houdt er de halve toverformule van over. Aansluitend probeert hij echter de toverformule uit en het noodlot neemt natuurlijk zijn loop. Midden in de nacht wordt het verdrietige Wiske uit bed gehaald door een telefoontje van Lambik. Direkt gaat ze met Suske naar Lambik en ze ontdekken dat hij veranderd is in een ... centaur; een wezen met het bovenlijf van een mens ( in dit verhaal het bovenlijf van Lambik ) en het onderlijf van een paard!!!!

Lambik vertelt zijn vrienden, wat er gebeurd is. Na enkele onderzoekingen weten onze vrienden, dat Sidi-Ben-Moka in Bagdad uit een radiotoestel kwam en in de woestijn verdwenen is. Onmiddelijk gaan onze vrienden er met de Gyronef erheen. Ze ontdekken daar dat in Schanulleke zich het zaagmeel van een in een boom betoverde prinses bevindt en Sidi-Ben-Moka de verloofde van deze prinses was. Door een jaloerse magiër,  Ali-Ben-Salami, werden deze beide betoverd in bomen. De boom waar de prinses zich in bevond, werd omgezaagd en het zaagmeel als vulsel voor poppen gebruikt. Sidi-Ben-Moka wist echter door een blikseminslag te ontsnappen en na lange onderzoekingen, kwam hij in de lage landen terecht , waar hij uiteindelijk op onze vrienden stuitte.
Na deze onthulling helpen onze vrienden Sidi-Ben-Moka natuurlijk in zijn strijd tegen de machtige magiër Ali-Ben-Salami en na vele avonturen in het land van duizend-en-één-nacht komt alles tot een goed einde. Sidi-Ben-Moka  houdt zijn prinses, Shehera-Saga-Mell, weer in zijn armen. Ali-Ben-Salami ziet dat hij fout zat met zijn jaloersheid, Lambik krijgt zijn normale gedaante weer terug en Wiske heeft haar Schanulleke weer.Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'