Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De boze boomzalver


De boze boomzalver Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De boze boomzalver verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,11

Reactie no. 26
NaamBart Verhaeghe
Leeftijd54
Cijfer10
RecensieDe tragiek van de boom Robur, die zichzelf op het eind van het verhaal opoffert, is meeslepend en spreekt tot de verbeelding. Straf dat via het stripverhaal als medium dergelijke sterke gevoelens kunnen worden opgeroepen. Paul Geerts heeft in zijn beginperiode enkele steengoede verhalen op poten gezet die, wat mij persoonlijk betreft, tot de beste van de ganse reeks behoren, deze incluis!
Datumdonderdag 08 februari 2024 17:37

Reactie no. 25
NaamInti
Leeftijd45
Cijfer9
RecensiePrachtig verhaal over het belang van bomen voor een gezonde leefomgeving, een “hot-item” in de jaren '70
Schitterend idee om het wagentje Vitamitje na 20 jaar weer mee te laten spelen. Hij wordt hier echter “Vitamietje” genoemd. In een bijbehorend tekstkader staat dat hij sinds DE SPRIETATOOM in de vergeethoek raakte. Dit klopt niet helemaal, want de laatste keer dat het levende autootje gebruikt werd, was in DE TAMTAMKLOPPER uit 1953
Op strook 63 krijgt Lambik petroleum over zich heen. Hij mompelt: “Net of ik in zee gezwommen heb!” Vermoedelijk een verwijzing naar een of andere ramp met een olietanker, zoals er toen vaak voorkwamen
Wel vreemd. Op strook 68 blijkt dat de bomen 's nachts kunnen praten. Maar later in het verleden kan Robur de heilige eik overdag praten
Als ze op strook 106 naar het verleden reizen, is de bestemming 60 voor Christus. Maar als later op strook 155 Sidonia met Robur trouwt, zien we een overduidelijk christelijke huwelijksplechtigheid
Datumzaterdag 25 november 2023 19:18

Reactie no. 24
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer10
RecensieEen album uit de beginperiode van Geerts en een zeer sterk. Geerts eerste albums waren enorm goed. dit album laat zien dat het aanpakken van de milieuproblematiek niet belerend hoeft te zijn. ( tijdloos ook: immers nu in juni 2020 is de thematiek nog steeds prominent). Zelden werd een dergelijke kwestie op een leuke en spannende manier behandeld.De mystiek waarmee het album begint noopt tot doorlezen. De ontvoeringen als boom, de klas van Lambik, de operatietafel en het hoogtepunt Robur zorgen ervoor dat dit één van de beste albums uit de reeks is. Dat het met Robur niet goed afloopt is een mooi staaltje zelfoppofferingen en raakt echt. Mooi is ook dat elk personage in zijn of haar recht staat. Lambik als boomzalver, Jerom als metgezel die nu eens niet alles opknapt, Sidonia als bruid en S&W die voor de verbinding tussen alles zorgen. Barabas doet wat hij moet doen. Daarnaast is het mooi te zien dan Sidonia, Suske en Wiske nu eens gedrieën het verleden in gaan.
De tekenstijl is voor mij die beste uit de hele reeks: zeer scherp en gedetailleerd met de uitgerijpte uiterlijken die de personages behoren te hebben.
Eén van de beste albums uit de reeks.
Datumzaterdag 4 juli 2020 21:37

Reactie no. 23
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieBehoud het milieu! Dit thema komt in de Suske en Wiske albums vaak voor en ik vind dit het meest memorabele album uit die reeks, waarbij Lambik en Jerom zeer actief voor het behoud van de bomen strijden. Vooral de ontvoering door de boommensen, het opvoedklasje van Lambik en Robur de oude heilige eik maken dit voor mij een zeer herkenbaar album waarbij de vele gebeurtenissen zich snel opvolgen. De tekeningen zijn ok, vooral de operatiekamer voor bomen ziet er fraai uit. Ik vind alleen de dikke pupillen van de brildragers, zoals Sidonia, niet erg mooi.
Datumzaterdag 10 december 2016 07:36

Reactie no. 22
NaamSandstorm
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieVoor zijn tweede volwaardig album Kiest Geerts het behoud van het milieu als onderwerp. Het is een redelijk zwaar beladen album geworden (o.a. de dood van de eik, het zieke dochtertje van G. Roenvreter), maar al bij al wordt het verhaal vlot verteld.Net als in de Junglebloem krijgen Sidonia, Suske en Wiske een nevenplot toebedeeld. Jammergenoeg komt dit tegenwoordig te weinig voor. Een meer dan gemiddeld album, dus een 7
Datumzondag 6 november 2011 20:10

Reactie no. 21
NaamArno Luyendijk
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieAls er één Suske en Wiske-album is dat aan de basis van mijn huidige ecologische levensovertuiging stond, is het dit wel. JA, het is een dramatisch verhaal en JA, het is een product van de jaren zeventig....maar wat doet het ertoe als de boodschap nog steeds actueel is. Ik heb ook nog nooit een mooiere heilige eik in een beeldverhaal gezien dan Robur, en zijn laatste woorden:' wij zijn de longen der aarde'', staan voor altijd in mijn ziel gegrift.
Datumwoensdag 1 juni 2011 11:20

Reactie no. 20
Naambouke
Leeftijd12
Cijfer10
Recensieik ben het helemaal eens met de andere meningen aleen tja lambik staat haast nooit aan de goeie kant meestal de slechte puur voor geld
Datumdinsdag 23 november 2010 08:53

Reactie no. 19
NaamJ. Joffer
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieHet zijn de jaren zeventig. Milieuactivisten protesteren tegen de aanleg van snelwegen door kwetsbare natuur. Bomen moeten wijken voor asfalt. En Paul Geerts maakt zijn tweede Suske en Wiske en kiest dit als thema.
Lambik en Jerom sluiten zich aan bij de natuurminnaars, en doen dit op verschillende manieren: ze vermommen zich als boom, ontvoeren wegenbouwers, geven aannemers milieu-educatie, spelen voor bomendokter, rammen werkploegen in elkaar en saboteren bulldozers. Stof genoeg voor een album? Blijkbaar niet, want Geerts introduceert halverwege een tweede verhaallijn: Wiskes popje Schanulleke wordt gestolen door een bosnimf voor de pratende duizendjarige eik Robur (Quercus Robur is de wetenschappelijke naam voor "eik", vandaar). Om die reden flitsen onze helden naar het tijdperk van de oude Galliërs, en na wat verwikkelingen met druïdes en dergelijke kunnen we eindelijk weer verder met de oorspronkelijke plot, namelijk die van de strijd van Bik en Jerom tegen wegenbouwer G. Roenveter (jaja, wat een woordgrap). Pas op het eind komen de twee verhalen bij elkaar, als de oude eik zich opoffert voor Roenveters zieke dochtertje.
Al met al is het, ondanks de wat ongelukkig op elkaar aansluitende verhaallijnen, een onderhoudend album. Daar mag best een zeven voor gegeven worden. Maar een klassieker vind ik het niet.
Datumzaterdag 14 augustus 2010 12:28

Reactie no. 18
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer7
RecensiePrima verhaal! Zeer goed doordacht en de boodschap is nu nog actueel: behoud van bomen.
Datumzaterdag 21 november 2009 00:46

Reactie no. 17
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer8
Recensieik moet ookal denken aan de toornige tjiftjaf grappig en het blijft van begin tot eind leuk.
Datumzaterdag 5 september 2009 13:07

Reactie no. 16
Naamsteffiedrees
Leeftijd28
Cijfer9
RecensieEen topalbum, waarin lambik strijd voert voor het milieu en daarnaast nog steeds erg grappig is. Dit laat me denken aan de toornige tjiftjaf waarin hij ook zowel grappig als milieuactivist is. De albums met een aardigere en grappige lambik spreken mij meer aan als de huidige domme stuntelige lambik.

Daarnaast is er nog het verhaal van sidonia, die in het verleden aanbeden wordt door een heilige eik. Leuk gegeven, dat iemand eens verliefd wordt op sidonia, al is het maar een boom. Des te dramatiser dat diezelfde boom in het heden op sterven ligt.

Datumwoensdag 15 april 2009 22:58

Reactie no. 15
NaamDagmar
Leeftijd39
Cijfer10
RecensieHeel veel sfeer! Ik wou dat er weer zulke albums gemaakt werden!
DatumThu Aug 23 20:30:05 2007

Reactie no. 14
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieDit is een pareltje. Ik leende dit album bij de bibliotheek maar ik wilde het direct zelf hebben. Het lijkt bijna een Vandersteen.
DatumMon Sep 18 19:16:53 2006

Reactie no. 13
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieIk sluit me geheel aan bij de eerste recensie op deze pagina.
Hierin laat Geerts zien dat hij de erfenis van Van der Steen begrijpt en kan evenaren.
Wel vind ik dit een verhaal in 2 delen: eentje in het heden en eentje in het verleden en de twee schijnen niet zooo veel met elkaar te maken te hebben vind ik. Straf dat dit boek zo hoog scoort (terecht!) en in de 'top' van de hitparade helemaal niet, onterecht! dit is n klassieker!
DatumWed Jun  7 19:08:43 2006

Reactie no. 12
NaamNiels Menten
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieVind dit een prachtig album.Lambik komt op voor de bomen.
En dan nog alijd zotte kuren erbij en een mooie boodschap
DatumWed Sep 14 17:46:55 2005

Reactie no. 11
NaamJasper
Leeftijd26
Cijfer10
RecensieAbsolute topper. Prachtig, dramatisch einde. Mooi verwoord en mooi getekend. En helaas - woorden van profetische waarde...
DatumThu Sep  1 01:19:16 2005

Reactie no. 10
Naamjippie
Leeftijd14
Cijfer10
Recensieheel leuk verhaal met lambik zijn kuren! dit vind ik een van de beste albums van willie!
DatumTue Aug  2 13:58:59 2005

Reactie no. 9
NaamNathan
Leeftijd13
Cijfer8
Recensieleuk verhaal met een mooie boodschap.
DatumWed Jul 20 12:48:36 2005

Reactie no. 8
Naamphoenix
Cijfer7
Recensieaardig verhaal.
DatumThu Mar 3 20:45:13 2005

Reactie no. 7
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Een S&W zoals ze horen te zijn, zeker van Willy. Een uiteindelijk ontroerend verhaal met een boodschap. Goed van begin tot eind. Een aanrader!
Datum Thu Sep 16 13:06:46 2004

Reactie no. 6
Naam jippe van niel
Leeftijd 9
Cijfer 9
Recensie een favoriet album van mij. Ook echt de stijl van willy! Willy vind ik ook de beste senw schrijver en het leuke aan dit album is dat lambik weer van die rare kuren heeft!!!!
Datum Tue May 4 16:18:59 2004

Reactie no. 5
Naam Niels Peelman
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Met Lambik als opkomer voor de natuur. Tof!
Datum Sun Feb 29 11:49:04 2004

Reactie no. 4
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Alles erop en eraan. Goede en vlotte verhaallijn. Een duidelijke boodschap: Behoud van Bomen. En daarin ook nog eens een prachtige verwerking met het verleden en heden.
Datum Sat Aug 30 00:22:33 2003

Reactie no. 3
Naam Niels
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Is een super-album
Datum Wed Jul 2 11:47:59 2003

Reactie no. 2
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Ook van mij een 10 voor dit album! Waarom? Lees het verhaal met open ogen en u zult zien!
Nee, zonder gekheid! Het verhaal is zeer goed doordacht, bezit veel humor(letterlijk en figuurlijk) en het heeft een overduidelijke boodschap voor onze samenleving!
Het is inderdaad waar, zie rescensie nr. 1, dat de Suske en Wiske-verhalen waarin onze maatschappij en samenleving gehekeld worden, meestal de beste zijn!
Datum Wed May 7 15:36:07 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Suske en Wiske die vechten om het behoud van de natuur of het opnemen voor de zwakken, dat vind ik mooie verhalen.Zo ook de boze boomzalver.
Dit was als het goed is de allereerste die ik las en ik was gelijk verkocht aan de Suske en Wiske-reeks.Dat is al vele jaren geleden en na iedere keer dat ik het opnieuw lees begrijp ik het verhaal beter en blijf het verhaal sterk vinden.Deze Suske en Wiske komt als het goed is van de hand van Paul Geerts en ik moet zeggen dat hij hiermee prima werk aflevert.De humor is ook erg sterk.Neem nou G.roenvreter die zegt tegen zijn aanhangers dat hij het woord 'boom' niet meer wil horen.Dat zegt hij zo overtuigend dat iemand zegt:Een boom van een kerel, onze baas!Aan het eind geeft G.Roenvreter het op en heeft de liefde voor de natuur gewonnen. (overigens wel nadat zijn eigen dochter op sterven ligt door het inademen van giftige gassen van zijn eigen fabrieken) Een verhaal met spanning, humor, actie en een boodschap, dat is de ware Suske en Wiske-strip.
Datum Tue May 6 17:37:45 2003