Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Zwarte Madam


De Zwarte Madam Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De Zwarte Madam verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,14

Reactie no. 56
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer9
RecensieDe Zwarte Madam is net als zijn voorgangers een heerlijk prehistorisch verhaal in volkse sferen. Dit keer krijgt Lambik de hoofdrol als hij door de Bende van de Kwade Hand wordt overgehaald om allemaal gekke toeren uit te halen, zodat mensen de kwelgeesten van weleer weer zouden vrezen. Dit is eveneens het eerste verhaal waarin Vandersteen echt door het hele album heen een griezelig, mysterieus sfeertje weet te creëren. Later zou hij dit nog beter doen in de Bokkerijder of de Tuf-Tuf Club, twee van mijn persoonlijke favorieten. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de vooraankondiging, waarin Lambik een frietje eet voor een lantaarnpaal met een strop, of in de kelders van het Steen die vol martelwerktuigen staan.

Vandersteen duikt daarnaast de Antwerpse folklore in, met onder andere Lange Wapper en Kludde die onderdeel uitmaken van het spokengezelschap. Grappig vind ik ook altijd de verwijzing naar de Nederlandse dekolonisatie als Lambik, S&W kort naar Nederland vertrekken om te vluchten voor de spoken. Lambik legt aan de douanier uit wat een kwelgeest is en zegt dan dat dit zoiets als een Indonesiër is, erg geestig gevonden van Vandersteen. Het verhaal is dit keer voor het eerst ook echt sterk, al blijft nog wel een beetje onduidelijk wat de bedoeling van de hele goudroof nou is geweest. Gewoon om chaos te creëren denk ik altijd maar. Ook de tekeningen zijn een stuk vooruitgegaan als je ze met Rikki en Wiske vergelijkt. In de toekomst zou alles nog meer gepolijst worden, maar het verschil is wel merkbaar. Overigens snap ik zelf nooit waarom Op het Eiland Amoras en de Vliegende Aap wel hertekend zijn, maar dit album niet.
Ik lees gelukkig de klassiek-versie, waar de verhalen originele tekst en tekening uit de krantenpublicaties hebben. Grappig is trouwens ook het einde, waarin Wiske vraagt aan Sus Antigoon of er ook bij eierpoederfabrikanten gespookt mag worden. Blijkbaar was Vandersteen hier echt geen fan van, want in bijna al zijn eerdere albums zit wel een verwijzing naar deze afkeer.
De Zwarte Madam blijft al met al een heerlijk griezelverhaal, dat de tand des tijds goed doorstaan heeft. Een 9 verdiend het dan ook zeker!

Datumdonderdag 18 mei 2023 14:35

Reactie no. 55
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer8
RecensieDe Zwarte Madam, in mijn ogen de eerste echte S&W klassieker met ook daadwerkelijk een goed verhaal en een leuk plot! Vandersteen weet in dit album voor de eerste keer een echte griezelige, geheimzinnige sfeer neer te zetten. In latere (betere) albums zoals de Bokkerijders, Het Zingende Nijlpaard en de Tuf-Tuf club zien we dit ook terug. Desalniettemin is de Zwarte madam een album dat al meteen vanaf het begin boeit! Het enige onderdeel dat mij nooit zo aanstond was de voetbalwedstrijd, maar zo storend is dat nou ook weer niet. De bende van de Kwade Hand wordt verder in dit album geïntroduceerd. De Zwarte Madam, Kludde en Lange Wapper terroriseren België, maar wat ze nou precies willen is nogal onduidelijk. De chaos die hierop volgt is echter hilarisch (en ook behoorlijk duister). Denk bijvoorbeeld aan het moment dat Lambik tegen een lantaarnpaal wordt gezet om gefussileerd te worden. Zoiets zou in hedendaagse albums echt niet kunnen. Dit album komt uit 1948 en moet dan ook met de oorlogsjaren in het achterhoofd gelezen worden. Al met al een prima album, maar nog geen 10...
Datumwoensdag 09 juni 2021 14:31

Reactie no. 54
NaamWilly
Leeftijd67
Cijfer10
RecensieDe eerste druk van Zwarte Madam is samen met het Eiland Amoras en De Sprietatoom één van de beste verhalen van Willy Vandersteen. Ik heb het hier over de krantenpublicaties, niet de latere herwerkte uitgaven, die onleesbaar zijn! - De dynamiek van de vertelling is sterk. Het verhaal vliegt vooruit, letterlijk en figuurlijk. De tekeningen bewaren alles van hun spontaniteit wat in latere verhalen totaal verloren gaat. (vandaar de de fouten in tekeningen dan zo sterk opvallen - maar niet in dit verhaal -hier accepteert de lezer dat door de ongekunstedheid) Het verhaal werd gepubliceerd in De Nieuwe Standaard en Het Nieuwsblad van 13 februari 1947 tot en met 1 juli 1947. De eerste albumuitgave was in 1949, de oorlgosjaren zitten nog diep in het collectieve geheugen. Tussen de lijnen gaat dit verhaal over de verwarringin tijdens de bezetting. Wat is goed wat is kwaad? Wie is er aan zet? Wat doet de ondergrondse beweging (Sus Antigoon: de witte wolk de witte ondergrondse beweging) De vernieling van de IJzertoren wordt het "Belford van Kortrijk", de zwarten die in de antwerpse zoo worden getoond: wordt lambik in aap verkleed, de "mannen die graag ambras maken" die Lambik belagen : de tijd van vergelding na de oorlog - ook het "spokenparlement" in de kelders van het stadhuis van Dendermonde doet heel goed aan de massa manifestaties van Rex denken (kijk naar het spreekgestoelte en de vlag) Misschien is "De Zwarte Madam" wel de zwarte mijnheer?
Datumdinsdag 20 april 2021 08:04

Reactie no. 53
NaamEmmes
Leeftijd46
Cijfer8
RecensieDit is het eerste album dat niet hertekend is in de rode reeks, maar ik heb het voor eerst gelezen onlangs in de originele versie. Direct gezien dat ik de juiste keuze heb gemaakt op het eerst blad :"jij bent een leukerd" in de rode reeks, is in de vlaamse reeks "gij zijt toch een plezante vent". Veel beter, toch? Bovendien hou ik niet van het inkleuren van de oudere albums.
Lambik woont ondertussen wel echt bij Sidonie, want hij blijft er slapen. Dat is iets dat tegenwoordig niet meer voorkomt, maar misschien komt dat omdat hij met Jerom samenwoonde later. Hij wordt nog altijd redelijk "sullig" getekend tegenover dat we dat gewoon zijn, maar zijn haren zijn nu al wel duidelijker drie sprietjes. Qua karakter wordt het nu wel echt meer de Lambik zoals we hem kennen.
Het verhaal zelf dreigt er even mee om een tweede sprietatoom te worden met achtervolgingen doorheen Belgie. Maar Vandersteen bedenkt zich blijkbaar en haalt ze al gauw terug van Nederland naar Belgie (waar die trip goed voor was... ik denk dat hij toch wel eerst een andere toer wou opgaan.)
De drie slechterikken maken veel goed. Ze zijn goed onderbouwd, en ik vind het niet erg dat de Zwarte Madam wat vaag is qua oorsprong, want dat maakt het des te mysterieuzer. De stroken die de strijd als een voetbalmatch beschouwen vind ik persoonlijk de beste. Op het einde wordt Lambik wel wat buitenspel gezet jammer genoeg, omdat hij zich moet verbergen en vermommen als aap in de zoo. Het is ook een beetje onduidelijk waar het de zwarte madam om te doen is : goud ligt op straat (waarom weten we nooit), ze wil gebouwen vernietigen, maar ook goud laten zinken... duidelijk chaos creëren , maar dat doet ze dan weer om spokenleider te worden. De terugkomst van Sus Antigoon is wel een heel mooi weerzien voor Suske en Wiske en is een mooi moment. Hij zit wel in een wolk, en dat doet hij later nooit meer, maar het is wel leuk om het mysterie wat langer vol te houden qua mysterieuze redder.
Al bij al vind ik dit verhaal beter dan de sprietatoom en de vliegende aap, omdat er een speciale sfeer afdruipt van dit album. Als kind vond ik het maar niets (ook omdat ik niet snapte waarom ze nu ineens zo anders getekend waren), maar als je het in volgorde leest in de originele versies (waar ik nu mee bezig ben) dan apprecieer ik het heel hard om de evolutie te zien. Vandersteen worstelt nog wat om een coherent verhaal te vertellen van begin tot eind, maar je ziet de meester in dit album toch stillekesaan te voorschijn komen. Het eiland Amoras blijft tot nu toe ongeëvenaard, maar het komt al in de buurt. En avant!
Datumzondag 07 februari 2021 15:46

Reactie no. 52
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieEen ouwetje en een klassieker. Het ultieme verhaal van de Zwarte Madam. Het is goed te zien dat dit album veel zaken voor het eerst toont die we in latere albums terug zien. Met name de ontwikkeling van de hoofdpersonages. Toch heb ik, als een van de weinigen, weinig met de drie karakters van de Zwarte Madam .Ik word nooit door hen gepakt, zelfs niet tot Gardavu Dat dit album een typisch Vlaamse sfeer ademt, is verre van een probleem. Toch vind ik het verhaal rommelig, niet spannend genoeg en te eenvoudig van opzet.
Datumdonderdag 18 juni 2020 09:22

Reactie no. 51
NaamVan Tast
Leeftijd50
Cijfer9
RecensieHet tekenwerk in dit album is fenomenaal, in de zin van dat het prachtig is te zien hoe zich hier een grootmeester ontwikkelt. Enorm sfeervol en charmant, en interessant om te zien welke delen vermoedelijk door Vandersteen zelf zijn geinkt, en welke door zijn vrouw. Fantastische vroege stijl. Het verhaal is redelijk, de volkscultuur erin is super. Spanning in de kerker-scene waar alles samenkomt. Een parel in de stripgeschiedenis.
Datumwoensdag 17 april 2019 22:31

Reactie no. 50
NaamDana
Leeftijd20
Cijfer9
RecensieHeerlijk album is dit, Ik vind de avonturen met de zwarte madam knudde en lange wapper altijd heerlijk om te lezen en trekt me altijd weer als ik moet kiezen welke verhalen ik het leukst vind. Het is net even wat anders dan wat ze normaal beleven met de teletijd machine of met de gynoclief ergens heen vliegen! hou deze figuren er in!
Datumdinsdag 14 februari 2017 15:52

Reactie no. 49
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer9
RecensieDit verhaal (dat gelukkig nooit hertekend werd) dateert uit de beginperiode van Willy Vandersteen, die duidelijk nog volop aan zijn stijl werkte en waarin de naoorlogse tijd doorheen verweven is. Hij haalde hier zijn inspiratie vooral uit lokale legenden

De demonen Lange Wapper en Kludde komen respectievelijk uit Antwerpen en Dendermonde. Maar er wordt nergens gezegd wat de oorsprong van de Zwarte Madam is (die overigens door Vandersteen werd verzonnen)

In de oudste versie was de Zwarte Madam veel Franser ingesteld dan tegenwoordig.

In dit verhaal kan Lange Wapper overdag streken uithalen, terwijl de twee andere kwelgeesten alleen iets kunnen doen tijdens het 'spokenuur', tussen middernacht en zes uur. In latere verhalen doet dit er niet meer toe, wat wel een beetje aan charme inboet

Hoe komt Sus Antigoon aan die wolk? Het bevordert natuurlijk wel de geheimzinnigheid over wie steeds die mysterieuze helper is. In latere verhalen is die wolk nergens meer te zien

Best een leuke vondst: Als hij in Nederland de anderen wil achtervolgen, jat Lange Wapper in zijn gedaante als kat een bezem met de droge opmerking "'t Is hier in Brabant al proper genoeg."

Het trio kwelgeesten duikt later nog een paar keer op. Een enkele keer gebeurt het dat de Zwarte Madam in haar eentje meespeelt

Alles welbeschouwd is dit, op een paar kleine minpuntjes na, een uitstekend verhaal uit de begintijd van Willy Vandersteen.

Datumvrijdag 16 oktober 2015 16:52

Reactie no. 48
NaamPeter Beeckman
Leeftijd64
Cijfer9
RecensiePure nostalgie voor mij, zeker omdat ik een origineel bezit met de oude tekeningen en de Vlaamse tekst. Waarom ik reageer? Het verhaal eindigt in een juist getekend Dendermonde; alleen wie de stad goed kent (ik dus) merkt dat de diverse plaatjes van Dendermonde in "spiegelbeeld" staan; dus net het omgekeerde van de realiteit ! Bizar dat WVDS dit zo tekende. Ook de actie van Sus en Wis als ze door de diverse "herkenningspunten" lopen is omgekeerd; ze lopen als het ware van B naar A i.p.v. het logische A naar B. Heeft dit belang ? Uiteraard neen, gewoon beetje raar als je hier woont. Is hij ooit in Dendermonde geweest ? Gebruikte hij foto's? Was het als grap ?
Datumdonderdag 20 augustus 2015 16:48

Reactie no. 47
NaamJorrit
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieEen wat rommelig verhaal met een soms onduidelijke verhaallijn, waarbij nooit echt duidelijk wordt waar de Zwarte Madam vandaan komt. Dat het goud in blikken corned beef zat was ook al snel duidelijk.
Wel zit dit verhaal al vol goede humor. Het karakter van Lambik krijgt in dit album duidelijk steeds meer vorm, vooral zijn verwaandheid en goedgelovigheid waarbij hij zijn vrienden soms in de steek laat komen in de Zwarte Madam duidelijk naar voren.
Alles bij elkaar krijgt dit album van mij dan ook een 7
Datumdonderdag 12 februari 2015 13:07

Reactie no. 46
NaamWilly
Leeftijd102
Cijfer9
RecensieDit is het eerste oude Suske en Wiske verhaal dat gelukkig niet hertekend werd heruitgegeven, maar met de oorspronkelijke rauwe tekeningen, en kan daarom vreemd overkomen. Zeker omdat de omslagtekening wel werd hertekend. Bovendien werd de tekst niet alleen naar A.B.N. omgezet, maar ook helaas soms politiek correct herschreven.

Het verhaal zelf is een sfeerverslag van het chaotische België van 1944-1947, met een kwaardaardige franstalige heks en Lambik die ervan beschuldigd wordt een terrorist te zijn en bijna standrechtelijk wordt geëxecuteerd!

Dat dit album ook nu nog vele malen leesbaar en actueel is, bewijst alweer het genie Vandersteen! Mevrouw Vandersteen deed toen nog de inkting aan de keukentafel.

Ook interessant te zien dat Suske en Wiske langzaam ouder worden. Hier zijn het duidelijk nog kleuters (en dat waren ze ook in de nog oudere albums, maar dat is door de hertekening nu niet meer te zien.)

Datummaandag 10 maart 2014 22:22

Reactie no. 45
NaamMichael
Leeftijd39
Cijfer10
RecensieDit Suske en Wiske verhaal 'De Zwarte Madam', verdient van mij een tien plus. Het verhaal stamt uit het jaar 1947 en is daarmee één van de oudste verhalen van Suske en Wiske. Een verhaal waarin je als lezer kunt zien dat Vandersteen op zoek is naar een eigen tekenstijl. Gelezen de andere oude verhalen is dat een interessante ontwikkeling om te zien. In dit verhaal spelen Lange Wapper, Kludde en uiteraard de Zwarte Madam een rol. Dat zijn personages die stammen uit de Vlaamse en/of Antwerpse folklore, cultuur en geschiedenis. Het verhaal laat ook de naoorlogse samenleving zien. Een economie waarin papiergeld nog niet die waarde vertegenwoordigt als heden ten dage. Zie de situatie waarin een man geheel onbekommerd vuilnisbakken vol papiergeld als afval op staat zet. De toverspreuk 'klubikwapperdam, wapperdamklubik, is een geweldige spreuk, die zoveel jaren nadat ik het verhaal als tiener heb gelezen, nog steeds niet uit mijn geheugen is gewist. 'De Zwarte Madam' blijft voor mij een magistraal verhaal en is het leukste, beste en mooiste verhaal van alle Suske en Wiske verhalen tezamen. Een verhaal dat vele malen het herlezen waard is.
Datumvrijdag 06 september 2013 10:11

Reactie no. 44
NaamJohan De Bock
Leeftijd61
Cijfer9
RecensieHet tekenwerk is inderdaad nogal rommelig in vergelijking met de latere albums. Maar "De Zwarte Madam" zit vol verwijzingen naar de dagdagelijkse praktijk, het leven in de naoorlogse periode. Wie zoals ik de jaren '50 meemaakte (zij het dan als kleine jongen - geboren in 1951) in een gewoon gezin dat het niet zo breed had, herkent veel situaties. Ook de verwijzingen naar de politiek zijn massaal aanwezig - vooral in de mate dat die de kleine man trof. De geldontwaarding ('t is niks meer waard) de binding aan de gouden standaard, het bijgeloof, de dagelijkse bekommernissen van de mensen.... heel wat anders dan in onze huidige luxemaatschappij met bliksemsnelle communicatie. Op die manier bekeken is het een meesterwerkt - zoals de meeste albums van Willy Vandersteen tussen de oorlog en 1960 - nadien werden zijn tekeningen mooier, gestroomlijnder... en de verhalen leger... want vanaf dan moest hij ook rekening houden met de Nederlandse markt (en zo commercieel was hij dus wel...)
Datumdonderdag 11 juli 2013 09:22

Reactie no. 43
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer4
RecensieIk ben geen fan van het eerdere werk van Van der Steen.
Ik vindt het tekenwerk onduidelijk en slordig. Er zit geen lijn in de karakters, ze zien er soms anders uit dan op het vorige plaatje.

Ook dit album is geen favoriet. Een beetje mager verhaal, met veel 'achter elkaar aan ren'-werk. Erg flauwe humor (maar dat kan ook aan de ouderdom van het album liggen). Wat ik wel geniaal vind is het 'score-bord' dat gebruikt wordt.

Datumvrijdag 24 mei 2013 13:49

Reactie no. 42
NaamDanny
Leeftijd32
Cijfer8
Recensievoor wie de Suske en wiske gewend is van o.a. Angst op de Amsterdam of de schat van beersel is dit wel even schrikken. de tekeningen en dan met name de anatomie is haast niet om aan te zien. Wiske lijkt op een baby, suske wordt op zn 10nde al kalend en lambik's hoofd is net zo breed als jeroms borstkast (die overigens hier niet mee doet). heeft Vandersteen stiekum een "klein"kind laten tekenen, was hij in een expressionistische periode, of zit er een meer persoonlijk motief achter de zeer primitieve tekeningen? wie zal het zeggen? en ergens heeft het ook wel weer zijn charme. Gelukkig is daar ook het verhaal, dat loopt als een sneltrein,al wordt de achterliggende gedachte nooit duidelijk. is de Zwarte Madam een aanklacht of gewoon een hilarisch verhaal met zo nu en dan politieke verwijzingen? de karakters worden goed uigebeeld lambik mag zijn eerste grote glansrol vervullen en de grappen zijn erg leuk gevonden.
het is bepaald niet Willy's beste werk maar misschien wel 1 van zijn interresantste en daarom een 8
Datumvrijdag 12 oktober 2012 14:13

Reactie no. 41
NaamLK
Leeftijd11
Cijfer8
Recensieeen goed album!
ik hou van de zwarte madam dus voor mij is dit een super boek!
alleen dat de zwarte madam suske en wiske wil onthoofden vind ik niets voor kinderen maar voor de rest een prima album!
Datummaandag 6 februari 2012 17:50

Reactie no. 40
NaamJ. Joffer
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieKuifje in de Sovjetunie is alleen buiten de reeks te verkrijgen. De eerste avonturen van Tom Poes vind je alleen antiquarisch. Maar de albums uit de begintijd van Suske en Wiske zijn nog gewoon overal te koop, zij het ingekleurd, ontvlaamst en soms hertekend. Hartstikke prima natuurlijk, maar bij De zwarte madam, gelukkig uitgegeven met de originele tekeningen, ga je toch een beetje twijfelen of dat wel zo slim was.
Dit album is het vierde dat Vandersteen over S&W tekende, en qua opzet is het nauw verwant aan het voorgaande, De sprietatoom. Een kwestie van landelijk belang, een griezelige kwelgeest, en een dolle tocht door allerlei plaatsen in België. In De sprietatoom deed Savantas iets met brandstof, en hier gaat De zwarte madam er met het goud van de Nationale Bank vandoor. Tenminste, dat is ongeveer de hoofdlijn, want het album is vooral een aaneenschakeling van losse scénes rondom de vete tussen de madam en onze vrienden. Soms achtervolgt zij hen, soms zitten onze helden achter haar aan, en het ontaardt zelfs in een soort voetbalmatch. Erg grappig allemaal en met veel plezier verteld, maar een echte spanningsboog is niet te ontdekken.
Blijkbaar vind je dit album vooral leuk als je het voor het eerst las vóór je twaalfde. Nou heb ik het ook wel op jonge leeftijd gelezen, maar ik ben wel wat kritischer. De zwarte madam staat bekend als een klassieker ("Gardavoe mes amis! Alabonneur! Klubikwapperdam!"), en het zal in zijn tijd ook best leuk geweest zijn, maar nu is het album vooral gedateerd en valt er geen touw meer aan vast te knopen. Het zal ook wel met de actualiteit anno 1947 te maken hebben, zodat wij er niets van snappen. Waarom ligt in het begin van het verhaal de goudvoorraad letterlijk op straat? Wat is toch de lol van dat grammofoonplatenpaleis? Waarop slaat de opmerking over corned beef en de Amerikanen?
Het album heeft ook zijn goede kanten. De tekeningen zijn rommelig maar ook erg charmant, en de spookachtige sfeer is met eenvoudige middelen best aardig neergezet. De schurken, in de persoon van de madam, Kludde en Lange Wapper zijn erg aanstekelijk, en het stikt van de goede grappen ("Eeuh... Twaalf keer koekoek hé mensen!"). Eindoordeel: met zijn rommeligheid, primitieve tekeningen en rare wendingen had dit album net zo goed buiten de vierkleurenreeks gehouden kunnen worden. Maar, zoals in de andere recensies te lezen valt, dan waren velen verstoken geweest van dit brokje jeugdsentiment. Het album heeft zijn fans, en het is, hoe je het ook wendt of keert, een klassieke Vandersteen. Gardavoe, mes amis.
Datumdonderdag 24 maart 2011 14:45

Reactie no. 39
Naamnard
Leeftijd11
Cijfer10
Recensieeen prachtig album van suske en wiske
het is ook het eerste verhaal waar kludde lange wapper en de zwarte madam in mee doen en het beste.
alleen snap ik nog steeds niet wat dat begin met die leidingen ermee te maken had je weet wel dat er water uit het gasfornuis komt en inkt uit de kraan.
ik kan er ook wel om lachen dat er zodra ze in nederland zijn je op de achtergrond om de 200 meter een molen ziet.
ik ben het eens dat de scenario's van willy vandersteen en paul geerts beter waren als de suske en wiske's van tegenwoordig al vind ik de tekeningen bij deze album's veel minder als nu.
toch al met al geef ik dit album een 10.
Datummaandag 27 december 2010 15:36

Reactie no. 38
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer9
Recensiealleen zijn de tekeningen iets minder in dit verhaal. maar dit top verhaal maakt dat helemaal goed. want eindelijk is er eens een heks die geen grote neus met een nog grotere wrat er op of een hele dikke onverzorde reus en een waterduivel die meer op een zeemirmin lijkt dan een waterduivel, wat in plaats daarvoor zijn er de zwarte madam, lange wapper en kludde. en dat sus antigoon mee speelt is natuurlijk helemaal top.
Datumzondag 26 december 2010 17:15

Reactie no. 37
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer5
RecensieNa 'Prinses Zagemeel' is dit een flinke stap terug qua niveau. Maar dit is verklaarbaar omdat het album weliswaar na PZ is uitgebracht maar al 2 jaar eerder in de krant werd gepubliceerd. Het is een warrig verhaal waarin lokale kwelgeesten Lambik als zondebok gebruiken en onze vrienden hem in bescherming nemen. Net als in 'de Sprietatoom' komen meerdere Vlaamse steden en Nedrland met wederom tulpen en molens) in het verhaal expliciet voor. Het voetbal-intermezzo vind ik erg flauw en afbreuk doen aan het verhaal.

Daarnaast zijn de tekeningen matig, de decors ogen erg leeg en de inkleuring van de achtergronden is wel erg bont. Concluderend vind ik dit een van de minste albums uit de serie.

Datumzaterdag 4 december 2010 12:07

Reactie no. 36
Naammarretje
Leeftijd12
Cijfer10
Recensiedit is mijn all time high ik snap echt niet waarom sommige dit verhaal stom vinden en de tekeningen slecht,tja ieder zijn eigen...
dit verhaal verdiend gewoon een beter gemiddeld cijfer dan nu,en al helemaal de hitparade plaats 60! met tien stemmen kom op!!! maar over het verhaal. gardavoe wat een top verhaal lambik die na dit verhaal zich in meer verhalen zo zal gedragen. en je merkt dat ze een vastere vorm krijgen. typisch lambik op het slechte pad,sidonia die over de toeren raakt en suske die wiskes slaaf is. favoriete moment is toch wel de telefooncel en de gebeurtenissen dat zich rond het moment dat lambik friet gaat halen afspelen. verder is de zwarte madam en haar kornuiten goed uitgedrukt en is de warte madam zeker mijn favo schurk geworden met haar frans tintje maakt ze het helemaal af. wel jammer dat ze tegenwoordig zelden nog terugkeert. nu album 311 in het zicht is....
Datumwoensdag 11 augustus 2010 19:41

Reactie no. 35
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer5
RecensiePersoonlijk vind ik dat dit album weinig voorstelt, het is gewoonweg geen bal aan! Ik moest mezelf dwingen om verder te lezen.
Net als 'Rikki en Wiske in Chocowakije' zie je een stripmaker die aan het leren en experimenteren is. Ook nog bezig om de personages vorm te geven. Dit lukt echter wel al beter, het personage Lambik kijgt aardig vorm in het verhaal met zijn gestuntel. Het verhaal is verder flauw en er komt niet meer van de grond dan een strijd tussen goed en kwaad. Tekeningen zijn pover, decors ogen erg leeg! Wel is dit album natuurlijk een opmaat voor de klassiekers die Vandersteen hierna nog zou produceren. Vandaar deze 5!
Datumdinsdag 24 november 2009 16:25

Reactie no. 34
NaamIwan Van Wolputte
Leeftijd35
Cijfer10
RecensieIk vind dit album het ultieme Suske en Wiske album, het is van ver voor mijn tijd, maar ik heb mij op twaalfjarige leeftijd afgevraagd wat in godsnaam mijn nonkels zagen in dit boek. Ik heb het hier liggen in eerste druk, kapotgelezen door generaties. Het heeft alles, Lambik op het slechte pad, een clubke slechterikken, met aan de top "de zwarte madam" , couleur local ( wat is er nog vlaamser als dat ), iedereen in dat verhaal is stom, achterlijk, belachelijk maar zo grappig en begrijpelijk, bovendien zijn de tekeningen heel dynamisch. Ook de politie, de belastingen en de Belgische staat in het algemeen worden serieus aangepakt, een lynchpartij ontbreekt niet. Iedereen krijgt ervan langs. ( Lambik als aap verkleden om hem te beschermen )
Ik heb 2 jaar in Portugal gestudeerd en dit album in het Portugees vertaald met kopietjes om die gasten ( grieten ) ginder een beetje laten proeven hoe wij hier zijn opgevoed. Ik denk dat zeker Lena en Xana de Zwarte Madam nog kennen.
Klubikiwapperdam, wapperdamklubik, à la bonheur ! ( Vanwege het ministerie van Lood en Centen )
Datumzondag 28 september 2008 23:23

Reactie no. 33
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieAangenaam klassiek album met veel verschillende plaatsen waar de actie zich afspeelt en veel wendingen, zodat de vaart er in blijft. De zwarte madam en haar kornuiten zijn geduchte tegenstanders maar zorgen ook voor de odige humor. In de oospronkelijke versie is de figuur van de zwarte madam nog kleurrijker, mede door haar gebruik van veel Franse woorden. In de heruitgave van 1973 werd haar tekst jammergenoeg duchtig vernederlandst.
Datumvrijdag 18 juli 2008 19:03

Reactie no. 32
Naammatthijs
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieeen griezel verhaal met hartstikke veel humor. ik vind de spreuk -klubikwapperdam-wapperdamklubik dan ook dan ook leuk bedacht van vandersteen. het was trouwen ook leuk dat lambik verkleed als aap de dierentuin in ging.
Datumdonderdag 3 januari 2008 19:30

Reactie no. 31
NaamPatrick
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieEen klassieker. De tekeningen zijn zeker niet up-to-par met de latere albums van Vandersteen, maar het hele album heeft zo dat typische oude Suske en Wiske sfeertje.
Een Album dat ik nooit beu zal worden!
(Ik moet er wel bij vermelden dat dit het album is waardoor ik Suske en Wiske leren kennen heb, dankzij mijn moeder, die me het album cadeau deed, omdat het ook voor haar een herinnering aan haar kinderjaren was)
Datumvrijdag 28 december 2007 14:25

Reactie no. 30
NaamKaj Peters
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieIk moest heel erg wennen aan de nog niet helemaal door ontwikkelde tekenstijl van Vandersteen. Het oogt allemaal net een stuk minder solide aan dan in latere albums het geval zou zijn. Sommige plaatjes zijn foeilelijk en ver verwijderd van de uiterst duidelijke stijl die Vandersteen later aan zou houden.
Qua inhoud is het allemaal wat simpel;  nergens wordt de diepgang bereikt van een '' Het eiland Amoras '' of '' De stalen bloempot ''.  Gelukkig blijft de unieke feel van Vandersteen wel overeind door de kleurrijke schurken, de anti-autoritaire humor en vooral door de malle fratsen van een Lambik in optima forma.
Datummaandag 19 november 2007 21:20

Reactie no. 29
NaamSam
Leeftijd17
Cijfer9
Recensieal vele keren herlezen en ik blijf het goed vinden.
eigenlijk slaat het nergens op maar het is een van dé klassiekers van de reeks en op een of andere manier vind ik het goed
DatumThu Sep 13 15:27:50 2007

Reactie no. 28
NaamWim Wienen
Leeftijd1971
Cijfer10
RecensieDe Zwarte Madam was een van de verhalen van Suske en Wiske dat ik het meest herlezen heb. Bewijs hiervan is de vele meters plakband die er aan te pas komen om het boek bij elkaar te houden. Het is echt versleten gelezen.
Het is een schitterend werk omdat vooral de Antwerpse legendes van geesten en spoken er prachtig in verwerkt zijn. Het is een op en top Antwerps werk wat als geboren getogen Antwerpenaar heerlijk om lezen is. De figuren als Kludde, Lange Wapper,... uit de vele verhalen van mijn grootvader zaliger kregen met dit album een gezicht.
DatumMon Jul 16 13:53:07 2007

Reactie no. 27
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer9
RecensieEen uitstekend album waar je lekker van genieten kan!
DatumMon May 28 12:07:57 2007

Reactie no. 26
Naamesther
Leeftijd34
Cijfer10
RecensieFantastisch verhaal, magisch en toch hilarisch. Mijn favoriete album sinds ik nog klein was. Eén minpuntje: die Hollandse woorden die er later in zijn geslopen (bijv. het woord smerissen in zo'n typisch Vlaams verhaal). Maar ik vermoed dat de klassieke versie nog veel beter is!
DatumFri Feb  9 23:45:48 2007

Reactie no. 25
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieEen album dat toch wat meer punten verdient niet waar?én min puntje zijn de tekeningen die beter konden.aar verder een mooi album.
DatumSat Sep 16 21:27:01 2006

Reactie no. 24
NaamPieke
Leeftijd29
Cijfer10
RecensieDe Zwarte Madam verdient een beter gemiddeld cijfer dan tot nu toe. Scene die me bij blijft: Lambik die een vuurtje nodig heeft voor ziijn pijp, hiervoor een lantaarn krombuigt en geconfronteerd wordt met een agent.. schitterend!
DatumSat Sep  9 21:45:25 2006

Reactie no. 23
NaamHeavy stijn
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieDit is toch wel het beste album van Suske en Wiske
Het zit vol spanning en GOEIE humor (vergeleken met de nieuwe)
Ik hoop dat dit toch wel als beste strip van Sus en Wis is.
DatumTue Jun 27 19:15:30 2006

Reactie no. 22
NaamJorrit
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieHet verhaal is wellicht wat warrig, maar verder vind ik dit een erg leuk humoristisch album. Met name de rol van Lambik is fantastisch en komt nog beter tot uitdrukking dan in de albums hiervoor. Blijkbaar waren intochten erg 'in', want ook na Rikki en Wiske wordt het heldengezelschap op het eind weer warm onthaald in de stad.
DatumSat May 20 16:10:20 2006

Reactie no. 21
Naamr o b i n
Leeftijd14
Cijfer7
Recensiehmmmm..... moelijk te zeggen, in dit album gebeurt erveel, misschien iets te veel waardoor willy het er moeilijk mee had alles weer te geven in dit kleine album. Dat is toch mijn mening maar hij heeft zijn best gedaan en het is al bij al nog mee gevallen.
DatumSun Apr 16 22:14:57 2006

Reactie no. 20
NaamTom
Leeftijd31
Cijfer9
RecensieEén van mijn favoriete S&W-albums, bomvol humor (zelfs bij de zoveelste keer herlezen kan je nog wat nieuws ontdekken) en een ode aan de Vlaamse volkscultuur. Herkenbare decors en een gezonde portie absurditeit maken dit een erg gezellig boekje. De ietwat ouderwetse, maar erg grappige tekenstijl is dan ook gewoon onmisbaar.
DatumThu Apr 13 10:58:20 2006

Reactie no. 19
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer7
RecensieEen aardig verhaal maar zeker geen topper.
Er zijn een paar dingen die me irriteren:
1. Waarom zegt Tante Sidonia dat ze een pruik heeft?
Dat slaat nergens op!!
2. De tekeningen.
Suske lijkt echt op een baby!!
3. Ik moest me er echt toe aan zetten om dit verhaal te lezen.
Er mist iets, een bepaald gevoel, dat juist bij de Suske en Wiske albums hoort.
Al met al een 7!! (ik ben in een goede bui)
DatumSat Mar 25 13:22:09 2006

Reactie no. 18
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer7
RecensieEen verhaal uit de beginperiode van Vandersteen. De figuren beginnen nu kun karakter te krijgen, met name de naieve en sullige Lambik. Het tekenwerk is nog wat stroef met zwakke decors, en de lettering is erbarmelijk (althans de heruitgave). Niettemin is dit een verhaal om van te snoepen vanwege de humor en de onvergetelijke figuren als de Zwarte Madam, Kludde en de Lange Wapper.
DatumSat Feb 18 18:09:34 2006

Reactie no. 17
NaamThomas
Leeftijd31
Cijfer2
RecensieBroddelwerk. Iets anders kan ik er gewoon niet van maken. De tekeningen zijn barslecht (wiske lijkt een baby en suske begint al kalend te worden), er is totaal geen verhaallijn en zo kan ik nog wel even doorgaan. Vandersteen schreef later in zijn carriere wel mooie verhalen, maar deze: helaas niet.
DatumWed Nov 30 15:57:32 2005

Reactie no. 16
Naamkoen
Leeftijd36
Cijfer9
Recensiemisschien kwa verhaal net iets te onsamenhangend, maar als geheel een klassieker. zeker als je houdt van oude volksfiguren als lange wapper, kludde en co.
de tekeningen zijn inderdaad oud, maar daarom des te charmant. hier zie je lambik in zijn meest hilarische periode. een echte komische antiheld, die helemaal in de tijdsgeest past. de latere 'afgeborstelde' held lambik heeft die charme verloren.
originele tekeningen in de gekleurde reeks zijn mooi meegenomen. doen wel wat 'raar' aan, gezien ze oorspronkelijk in zw-w bedoeld zijn...
met recht en rede een klassieker
DatumThu Aug 25 10:31:59 2005

Reactie no. 15
NaamEli Dirkx
Leeftijd13-14
Cijfer10
RecensieIk vond dit verhaal gewoon hilarisch, vooral in de klassieke versie.
De beste dingen uit het verhaal vind ik toch de scene waarin Lange Wapper en Kludde een aantal grammofoonplaten benaderen, of de Zwarte Madam die roept 'Kludde! Lange! Apparesseert ici!' of tegen Kludde roept 'Diable aquatik!' of bezigzit over de 'anatomikbom' of 'kosmetikstralen', of dan de commentaar die komt wanneer de Zwarte Madam ontploft is, 'Oei, onze madam ziet er niet goed uit!' tot dan de toestand waarin Wiske op het skelet spring en het uitbeent, dan de redenering van Lambik dat een been niet kan meevechten, het gegrom van de Zwarte Madam wannneer ze haar hoofd uit de frituur steekt, de voetbalmatch...hooguit te veel om op te noemen.
Maar dit verhaal lees ik toch wel graag.
DatumSun Jul 31 22:36:56 2005

 

Reactie no. 14
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer3
RecensieIk vind echt helemaal niks aan dit verhaal, het is saai en dr lijkt geen einde aan te komen, ik moet mezelf dwingen om verder te lezen. De tekenigen zijn echt lelijk.
DatumSat Jun 4 19:40:24 2005

Reactie no. 13
Naam Antoon van Ham
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie De leukste figuren in de Suske en Wiske reeks vind ik toch vaak ‘de slechten’. Nou, daaraan is in dit verhaal geen gebrek, omdat de vrienden wel drie personen tot vijanden hebben. Kludde blijft jammer genoeg een beetje achter bij de andere twee. Lange Wapper met zijn lange benen is al een stuk leuker, ook als kat. Maar de leukste van de drie is toch de Zwarte Madam. Zij is misschien wel de slechtste figuur uit de Suske en Wiske reeks, slechter nog dan Krimson. Tegelijk heeft ze ook iets grappigs, door de vele “Franse” woorden die ze gebruikt. Gelukkig is daar ook Sus Antigoon, om de vrienden te helpen.
Datum Wed Feb 9 18:33:59 2005

Reactie no. 12
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 8
Recensie de tekeningen geef ik een 4 en het verhaal ook een 4.dat is 4+4=8 natuurlijk.hij staat in iedergeval niet in mijn top tien!
Datum Fri Dec 31 10:54:51 2004

Reactie no. 11
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 32
Cijfer 10
Recensie Hoewel het verhaal en de tekeningen niet helemaal het hoogstaande niveau hebben van latere topalbums is dit echt een prima album. Het is vooral een zeer sfeervol verhaal dat een aantal prachtige Vlaamse steden laat zien. Daarnaast speelt Lambik de hoofdrol, waardoor humor is verzekerd.
Datum Wed Dec 29 10:28:35 2004

Reactie no. 10
Naam ikke
Leeftijd 12
Cijfer 8
Recensie Niets teleurstellend voor de jeugd! Dit is wel een goed album.Het is niet buitengewoon,en staat zeker niet in mijn top-10,maar biedt toch veel leesplezier. Ik denk dat als de jeugd er echt niet van houdt,ik niet eens in mijn jeugdjaren ben geweest!
Datum Thu Jun 24 17:56:48 2004

Reactie no. 9
Naam Walter
Leeftijd 60
Cijfer 9
Recensie Voor jongere lezers - zeker uit Nederland - misschien teleurstellend verhaal. De uitgave 1949 blijft voor de ouderen een must! Taalgebruik en inside jokes maken de charme en de eigenheid uit van dit vroege werkje. Vdsteen is in volle evolutie. Wat een verschil met de latere karakterloze albums.
Datum Thu May 13 21:08:35 2004

Reactie no. 8
Naam martijn
Leeftijd 32
Cijfer 6
Recensie ik zou geen onvoldoende geven voor dit album, het is eigenlijk zo pulpy als wat, maar ja een classic...
Datum Thu Oct 2 04:01:15 2003

Reactie no. 7
Naam Bart De Grande
Leeftijd 13
Cijfer 8
Recensie Een leuk album, de zwarte madam. Iemand die dit verhaal slecht vind begrijp ik niet.Er zit vooral veel humor in het verhaal en dat doet mij toch wel een dikke 8 geven voor dit album. Sus Antigoon verschijnt ook nog eens ten tonele wat hij in de eerste verhalen toch meer deed dan nu. Over de zwarte madam: een slecht maar eigenlijk ook een komisch figuur als madam zodanig razend is dat Kludde de waterduivel er geen woord tussen kan krijgen. Hij toont een plakkaat waarop staat:madam, u zit al een half uur op uw hoed.Voor een beginnend tekenaar is dit wel een zeer goed verhaal. Een 9 of een 10 is het mij niet waard die cijfers vind ik eigenlijk het meest geschik voor de albums uit de blauwe reeks: die overigens stuk voor stuk meesterwerken zijn. De zwarte madam is voor mij gewoon een tof verhaal. Dus het eindresultaat:8/10.
Datum Sun Aug 31 11:09:56 2003

Reactie no. 6
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 5
Recensie Eigenlijk stelt dit verhaal geen bal voor! Het is over zijn geheel flauw en teleurstellend. Maar dan zou je toch verwachten dat ik een 1 zou geven.
Toch doe ik dit niet, want de positieve punten komen er ook in voor.
Ik heb het idee dat Vandersteen in die tijd aan het experimenteren was. Hij was ook bezig zijn personages meer vorm te geven. En in principe stonden stripverhalen in Europa nog in hun kinderschoenen. Eigenlijk zie je hier een stripreeks in ontwikkeling, die gelukkig niet hertekend is.
Daarom vind ik het toch wel een 5 waard.
Datum Sat Aug 2 15:20:41 2003

Reactie no. 5
Naam ferdi felderhof
Leeftijd 18
Cijfer 10
Recensie Dit is echt één van de beste albums, het is komisch, spannend en voor de rest heerlijk onzinnig! Ik vind het een top verhaal!

Ik geloof trouwens dat Maarten niet doorheeft dat dit één van de eerste suske en wiske albums is en dat daarom de tekeningen anders (ik zeg niet lelijk) zijn.

Datum Fri Jun 6 19:52:56 2003

Reactie no. 4
Naam maarten
Leeftijd 11
Cijfer 8
Recensie geen mooie tekeningen
Datum Mon Jun 2 19:35:20 2003

Reactie no. 3
Naam Boudin
Leeftijd 25
Cijfer 4
Recensie Neenee, dit is eigenlijk een hopeloos overroepen vroege miskleun van een striptekenaar die de stiel nog aan het leren is. De voetbalparodie is onnoemelijk flauw en de afkomst van de zwarte madam wordt nergens toegelicht (bijvoorbeeld hoe ze aan haar Fransgetinte taaltje komt). Daardoor wordt het nooit meer dan een ordinair verhaal van goed tegen kwaad.
Deze strip is wel belangrijk omdat het de eerste keer is dat Vandersteen zich baseert op bestaande sagen en legenden. De openingssekwenties hebben ook wel hun charme. Vandaar toch nog vier punten.
Datum Sat May 24 00:43:39 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Sinds dit album begint de reeks vastere vormen te krijgen.Lambiks karakter word al duidelijker.
Verder begint vast te staan dat Suske Wiskes 'sulletje' is en altijd haar zin zal doen.
Ook heeft dit verhaal iets magisch.
Net als Prinses Zagemeel, De koning drinkt, De bokkerijder enz. die rond deze tijd uitkwamen.
Het is een soort toverachtig verhaal met een tovenaar (in dit geval een heks) in de hoofdrol.
Dit maakt verhaal het orgineel, ook de ondergang van de zwarte madam word uitstekend uitgewerkt.
Absoluut een aanrader!
Datum Wed May 7 16:29:39 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Gardavoe!!! Een pracht van een verhaal! Hier werd overduidelijk, wat er voor talenten in Willy Vandersteen staken. Dit album is verhaal- en tekentechnisch een meesterwerk en als men nu terugkijkt op het oeuvre van deze man, begint met dit verhaal Willys loopbaan in spoedtempo te lopen!
Datum Wed May 7 15:50:11 2003