Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De malle mergpijp


De malle mergpijp Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De malle mergpijp verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,00

Reactie no. 21
NaamArnold
Leeftijd50
Cijfer8
RecensieHoe beeld je de moeder van Jerom af? Zo dus! Erg geslaagd met veel humor.
De depressie van Jerom loopt als rode draad door dit Geerts-album. Een van zijn betere, want dit niveau zagen we later helaas amper meer terug. De verhaallijn wordt sterk opgebouwd: De gierigheid van Lambik is een goeie aanjager voor het verhaal. En dat versterkt weer de depressie van Jerom die sterk wordt neergezet in zijn slachtofferrol. Een slachtoffer is vaak ook dader en dat zien we dan ook zeker terug....
Alles ondersteund door leuke grappen en tekeningen waar de energie van het blad afspringt.

De opvliegende Krimson is altijd goed voor actievolle plaatjes en sarcastische humor. Ook zijn onhandige, en naamloze, handlangers zijn ondanks hun kleine rollen zeer aanwezig.

Lambik blijft erg leuk en is natuurlijk vaak de pisang. Zijn pech met de trap van de hovercraft is ontzettend komisch.
Grappig element zijn de strikjes op de helm van Wiske.
De spreekwoordelijke woordgrapjes ontbreken uiteraard ook niet: 'Slaapgasgranaten, Lowie. Nee, niet die ze op 't ministerie gebruiken, liever een klein model!'

Jerom's karakter krijgt verdere diepgang als hij zijn moeder per toeval ontdekt. Het moment dat hij op de mergpijp blaast, wordt niet afgebeeld. Wel het moment erna als de wolk verschijnt.
De lange passage van 15 pagina's waarin Jerom naar zijn roots terugkeert en allerlei avonturen beleeft, is een hoogtepunt in de reeks.
Veel mooie en grappige details in de tekeningen zoals Jerom opgetild op de arm van moeke, en, subtieler, huppelend als een kleuter hand in hand met diezelfde moeke.
Ook de wijze waarop ze Jerom behandeld als een klein kind, is geweldig!
De vechtscenes zijn leuk en goed getekend.
Een beetje onduidelijk blijft hoe het kan dat moeke weer verschijnt en later weer moet verdwijnen, omdat ze blijkbaar toch ook al is overleden. Waarom blaast Jerom dan niet nog een keer op de mergpijp om haar weer terug te halen?
Maar bij fantasy-verhalen moet je niet al te kritisch zijn natuurlijk.

Inderdaad, zoals eerder opgemerkt door een andere recensent, is de anatomie soms wat raar, met die naar verhouding te grote hoofden.
Ook wat onaf is het feit dat Jerom talloze apen en voorhistorische dieren ontmoet, maar naast Moeke, geen enkele soortgenoot.
Ook verdwijnt Moeke wel heel snel en abrupt uit het verhaal.

Maar ik wil positief afsluiten met een paar tekstpassages die ik als kleine jongen al ontzettend komisch vond:
- 'Ben gek op juffrouw ooievaar. Doet me altijd aan jou denken.'
- 'Een auto, kun je die melken?'
'Nee, eigenaars worden gemolken!'
- 'Geestje lief, geestje zoet, maak van Jerommeke een braaf kindje. Over en out!'

Datumzaterdag 04 september 2021 08:13

Reactie no. 20
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer6
RecensieJerom is het zat. ZAT! De moderne westerse maatschappij, hij is het beu als kouwe pap. Nee, dan de dagen uit zijn jeugd. Tegelijkertijd duikt ineens de gevaarlijke dr. Krimson weer op, die jacht maakt op een mergpijp die Barabas in IJsland heeft gevonden. En laat nou net de mergpijp Jerom in staat stellen om terug te keren naar zijn kinderjaren...
Een vroeg Geerts-album, en je merkt dat Geerts de kans te baat neemt dat hij nu zelf aan de touwtjes mag trekken: hup, we halen Krimson weer eens terug, en hup, laten we de oorsprong van Jerom eens gaan verkennen. Maar hadden we die niet al verkend in De nerveuze Nerviërs, waar Jerom bij zijn voorouder de oude Galliër Santérix op bezoek ging? Kennelijk niet, want hier mag Jerom het beleven dat hij zijn moeder weerziet, die als holbewoonster in een grot in IJsland leeft.
Het album heeft echter als euvel dat het nogal schetsmatig is. Is die moeder van Jerom nou een geest of niet? Hoe komt nou uitgerekend zij uit die mergpijp? Hoe komt die mergpijp in het rotsblok? Als Jeroms moeder een geest is, hoe echt zijn dan die prehistorische wereld en die vijandige Neanderthalers? Al snel begrijp je er als lezer niets meer van. En waarom vertelt niemand ons als lezers even dat die hovercraft 'De stalen mol' heet? Het is allemaal wel aardig getekend, maar het ontstijgt de middelmaat niet.
Datumvrijdag 18 december 2020 20:23

Reactie no. 19
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer10
RecensieEen briljant album uit de beginperiode van Geerts. Briljant omdat we duiken in de onbekende geschiedenis van Jerom. Ik heb Jerom altijd de minst interessante figuur gevonden maar hier komt hij volledig tot zijn recht. Mooi om een andere kant van hem te zien, dit maakt hem intrigerender. De depressie vind ik goed getroffen ( wat wil je anders met Lambik om je heen die een zuinigheidsobesseie heeft) .Moemie is zeer sterk en het feit om alles in de prehistorie af te laten spelen is heel sterk. Wat wel vragen oproept is hoe Krimson er komt en waarom hij in de prehistorie moderne wapens gaat maken. Hij had de mergpijp toch gewoon naar het heden mee kunnen smokkelen? hoe komt hij ook aan een hovercraft? Grappig ook is dat die dingen door schijnbaar kleine spelonken gaan terwijl ze veel te groot lijken....
Zeer spannend, logisch en romantisch op de koop toe. Elk personages staat in zijn of haar kracht. Prachtig scherp getekend: voor mij moeten S&W er zo uit zien. Ik heb dit album al heel lang en het behoort albsoluut tot mijn favorieten. Hoezo de jaren '70 albums zijn zwakker???
Datumdonderdag 18 juni 2020 09:54

Reactie no. 18
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer7
RecensieTerug naar de oertijd, maar dan in het heden als onze vrienden met een hoverkraft op zoek gaan naar Jerom in een onderaardse wereld in Ijsland. Jerom blijkt door de door Barabas gevonden mergpijp in contact gekomen te zijn met zijn moeder. In tegenstelling tot het verhaal van de Nerveuze Nerviers blijkt Jerom zijn roots in de prehistorie te hebben liggen. Een aardig verhaal ontpopt zich over Jerom zijn geschiedenis.

Krimson wil de mergpijp gebruiken om een eigen leger tevoorschijn te toveren maar wordt gedwarsboomd. Wel eigenaardig dat Krimson weet dat onze vrienden met de mergpijp naar Ijsland zijn afgereisd anders had hij daar voor niets geweest. De tekeingen zijn ok, alleen in het begin van het verhaal zijn de nekken soms wat lang en de hoofden wat te groot.

Datumzondag 11 december 2016 05:37

Reactie no. 17
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieGeen onaardig verhaal, met hier en daar wat zwakke punten. Een pluspunt is dat er een antwoordt komt op een vraag die vast al heel lang op de lippen brandt van fans sinds DE DOLLE MUSKETIERS

Lambik die nogal aan de gierige kant is, was een vaak terugkerende grap in die periode

De onderaardse prehistorische wereld doet erg denken aan het Jules Verne verhaal NAAR HET MIDDELPUNT DER AARDE

Er wordt weer eens gebruikt gemaakt van het cliché dat prehistorische mensen samenleefden met dinosauriërs

De Grotkastaars zijn een leuke vondst, maar ze leunen wel dicht aan bij het beeld dat men vroeger had van oermensen, namelijk aapachtige wezens

We komen te weten dat Jerom eigenlijk een (ooit ingevroren geraakte) oermens is. Dit sluit perfect aan bij zijn voorkomen in DE DOLLE MUSKETIERS. Ook vernemen we dat hij niet van nature zo sterk is. Hij was ooit een klein zwak kind dat door de magie van een sjamaan bovenmenselijk sterk werd. Hoe Jerom er uit zag als kleine jongen zien we in DE SLIMME SLAPJANUS

Dit zou wel een paar leuke spin-offs kunnen opleveren:
een serie over Jerom als zwak jongetje tot hij door de sjamaan betoverd werd
een serie over Jerom na z'n betovering tot het punt dat hij gevangen raakt in een ijsblok
een serie over Jerom die gevonden wordt door hertog Le Handru en als geheim wapen gebruikt wordt, tot de anderen naar de 16e eeuw reizen in DE DOLLE MUSKETIERS

Datummaandag 18 januari 2016 14:06

Reactie no. 16
NaamDe yeti
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieEen van de allereerste albums van Geerts, en volgens mij behoren zijn eerste drie ook zeker tot zijn besten. Vooral dit album bevalt mij enorm. Er is een geheimzinnige mergpijp, Jerom die herenigd wordt met zijn moeder, wat erg leuke momenten oplevert en Krimson die op macht uit is. Daarbij is er nog Lambik die maar niet gewend raakt aan de trap van de hovercraft, wat steeds weer voor grappige momenten zorgt.

Wat een beetje toevallig is is dat Krimson net zo'n hovercraft als Barabas blijkt te hebben en ook dat de mergpijp waarmee Jerom 'grootgebracht is' door Barabas wordt gevonden, maar beide doen niet af aan dit geweldige album.

Datumdinsdag 06 mei 2014 12:47

Reactie no. 15
NaamWendy
Leeftijd43
Cijfer6
RecensieJerom wordt herenigd met zijn moeder. Ik weet het niet, dit avontuur heeft mij nooit echt kunnen boeien ondanks het het relatief hoge gemiddelde. Soms werkt het waarschijnlijk gewoon niet of dat tijdreizen heeft niet mijn voorkeur, terug naar de prehistorie hier.
Datumzaterdag 22 maart 2014 16:19

Reactie no. 14
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieEen van de beste Suske en Wiske verhalen van 1970-1980 met veel vaart in het verhaal met eens Jerom als hoofdrol speler.
Krimson speelt ook weer geweldig en zal na dit album meer voor komen dan zijn 3 verscheiningen hiervoor.
Al bij al een erg uitstekend album waar niks mis mee is.
Datummaandag 25 november 2013 16:46

Reactie no. 13
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieGeslaagd verhaal met goede tekeningen.
Leuk om de geschiedenis van Jerom eens beter te leren kennen, en grappig om hem als klein kind behandeld te zien worden door zijn moeder.
De humor in dit album is ook uitstekend
Datumdonderdag 23 mei 2013 05:36

Reactie no. 12
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer5
RecensieDit album vind ik niet geslaagd, het verhaal spreekt me niet aan. En ook Jeroms belevenissen overtuigen mij niet van het tegendeel. Daarom scoort het bij mij een onvoldoende.
Datumvrijdag 9 maart 2012 08:57

Reactie no. 11
NaamSandstorm
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieNet als de boze boomzalver bevat dit album terug een iets 'zwaarder' moment zoals de scene bij het graf van de vader van Jerom. Bij Vandersteen was het eerder zeldzaam dat de dood zo expliciet in beeld kwam.
Het verhaal zelf mag er zijn. We komen iets meer te weten over het verleden van Jerom, en oude vijand Krimson past perfect als schurk in dit verhaal. Alhoewel sommigen menen dat Geerts minder gevoel voor humor heeft dan Vandersteen, vind ik de grapjes van de gierige Lambik toch erg geslaagd. Een 8.
Datumzondag 6 november 2011 20:16

Reactie no. 10
Naammarretje
Leeftijd12
Cijfer8
Recensieleuk verhaal dat ook een keer in het teken staat van jerom! jerom is lambik met zijn bespaar gedoe en heel de samenleving zat. profeesor b vind een mergpijp en hij onderzoekt het. krimson is er ook wat leuk! vooral met vliegtuig in en uit! jerom moet snachts opassen en krimson schiet vergif,jerom gaat weer terug naar zijn geboorteplaats orgineel!
Datummaandag 7 juni 2010 15:53

Reactie no. 9
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer8
RecensieMooi verhaal vooral Jerom heeft een goede rol in het album!
DatumWed Jun  6 16:36:20 2007

Reactie no. 8
NaamJarvin
Leeftijd15 jaar
Cijfer8
RecensieLeuk album dat zich in het verleden afspeelt.
Op blz.  26, 27 en 28 van dit boek zit Jerom hoog, in een lege container. Wiske klimt naar boven, om hem een potje anijs te brengen. Als ze boven is, ziet ze een wolk met daarin moe Mie, Jerom, en Schannuleke wegvliegen. Wiske begint te huilen omdat haar popje weg is. Lambik komt naar boven om Wiske te halen, maar botst tegen haar aan, waardoor hij naar beneden valt. Normaal gesproken zou hij recht naar beneden moeten vallen, maar dat is niet zo, hij valt schuin naar beneden, de container in....
DatumMon Oct 17 12:13:40 2005

Reactie no. 7
Naam Jippe
Leeftijd 10
Cijfer 8
Recensie ja....avontuur maar soms....een beetje kinderachtig.
Datum Sun Feb 6 18:44:26 2005

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Een daverend goed album waarin de oorsprong van Jerom helder en kloppend met het verhaal uit "De dolle musketiers" wordt verteld. Tevens mooi om te zien hoe jerom met zijn emotie omgaat. Verder is het tekentechnisch perfect verzorgd, mooie tekeningen en kleuren en de humor is geweldig en lekker ouderwets. Een topper!
Datum Tue Sep 28 14:10:31 2004

Reactie no. 5
Naam lianne hooijmans
Leeftijd 26
Cijfer 10
Recensie ik vindt dit zo'n leuk verhaal omdat het in het verre verleden afspeelt en er ook dino's enzo in voor komen zo vindt ik de slimme slapjanus ook erg leuk
Datum Thu Mar 25 16:55:52 2004

Reactie no. 4
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Heerlijk verhaal... punt!
Datum Mon Jun 9 19:10:03 2003

Reactie no. 3
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 21
Cijfer 7
Recensie origineel verhaal en Lambik die last heeft van de trap is op zijn Vandersteens.
Datum Fri May 23 11:39:07 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Een reis door het verleden zijn we gewend in de Suske en Wiske reeks.Maar in de prehistorie?
Harstikke orgineel!De moeder van Jerom en Jerom als een klein jongetje, harstikke leuki bedacht!
De kleine Jerom duikt nogmaals op in de slimme slapjanus maar dit verhaal spreekt mij meer aan.
Ik geef mijn gemiddelde voor een Vandersteen, een negen.
Datum Fri May 9 11:56:14 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Een prachtig verhaal, waar we eindelijk iets over Jeroms oorsprong ervaren! Gebaseerd is dit verhaal zoals het ook bij "het Mini-mierennest" het geval was op een verhaal van de Franse Science-Fiction auteur Jules Verne; hier bij dit verhaal is het nl. "De reis naar het middelpunt van de Aarde".
Maar in tegenstelling tot "het Mini-mierennest" heeft "De malle mergpijp" geen boodschap! Het biedt alleen maar "entertainment"! Erg is dat niet, want daarvoor krijg je meer als genoeg geboden: Moe Mie, Krimson, sauriers, holbewoners, goed doordachte grappen (Lambik is hierbij onovertroffen.)en een zeer emotionele Jerom in een hoofrol!
Datum Fri May 2 09:42:18 2003