Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De malle mergpijp


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 143 (1e druk: 1973)

De malle mergpijp De malle mergpijp verscheen als voorpublicatie in De Standaard van 20.09.1972 tot 02.02.19730 en het album kwam dan uit in juni 1973.
Paul Geerts orienteerde zich bij dit avontuur van onze vrienden aan de roman Voyage au centre de la terre (oftewel in het Nederlands: De reis naar het middelpunt van de Aarde) van de Franse auteur Jules Verne (1828-1905).

Samenvatting

Jerom is de ellende in onze samenleving meer als zat en hunkert naar vrijheid en avontuur.
Professor Barabas komt met een grote lavablok uit IJsland en hij vermoedt, dat er iets van waarde in het blok ingesloten is. Na het blok doorgelicht te hebben, zien onze vrienden er een grote mergpijp in. Jerom haalt de mergpijp ongedeerd uit het blok door een mokerslag. Professor Barabas weet dat deze voorhistorische mergpijp vroeger gebruikt werd door sjamanen. Na een prooi op een rotswand getekend te hebben, blies de sjamaan door de mergpijp en de prooi was al zo goed als zeker.
Suske ontdekt, dat zij afgeluisterd werden en het was niemand anders als Krimson, de aartsvijand van onze vrienden. Krimson beraamt al plannen met deze magische mergpijp. Hij wil legers, bendes etc. ermee te voorschijn toveren om naar de wereldmacht te grijpen.
Die nacht moet Jerom op de mergpijp passen en uit pure verveling blaast hij door de mergpijp en merkt tot zijn verbazing, dat er een gedaante is ingesloten. Krimson schiet met een pijltje curare, een soort gif, op Jerom. Dit gif heeft een averechtse werking, want Jerom draait nu door. Krimson zoekt snel het hazepad op en verdwijnt.
In de tussentijd stelt Jerom de stad op zijn kop. Onze vrienden snellen meteen naar de plaats waar de politie Jerom heeft vastgezet. Jerom blaast nog eens door de mergpijp en en de gedaante roept de naam van Jerom! De gedaante in de mergpijp is niemand anders als Moe Mie, de moeder van Jerom!
De twee verdwijnen spoorloos en er blijft voor onze vrienden niets anders over als naar Jerom te zoeken. Daar het lavablok uit IJsland kwam besluiten onze vrienden daar te zoeken en met de Terranef dalen zij in de vulkaan af, niet wetend, dat zij door Krimson en zijn handlangers gevolgd worden. Ze ontdekken daar niet alleen de oorsprong van Jerom en zijn ongelooflijke kracht maar ook een wereld, die door de tijd vergeten schijnt te zijn!

Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'