Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De stalen bloempot


De stalen bloempot Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De stalen bloempot verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,79

Reactie no. 29
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer9
RecensieDe Stalen Bloempot, samen met de Mottenvanger en Lambiorix een van de meest politiek getinte albums uit de reeks. Het hele verhaal staat vol met referenties naar de koningskwestie, die Wiske al grappend de 'volksbeetneming' noemt. In dit geval staat de bevolking van Amoras in voor Vlaanderen, waar men graag de koning terug wilde. De 'goddeloze' stalen bloempotters moeten de walloniërs voorstellen, die koste wat kost de terugkomst van de koning wilden voorkomen. Met deze pijnlijke tegenstellingen in het achterhoofd moet dit album ook gelezen worden, want het verhaal zelf staat vol met verwijzingen naar deze kwestie. Er is mysterie genoeg, namelijk de (ogenschijnlijk) dubbele rol van stadhouder Alowisius en de bende van de Stalen Bloempot die geen kathedraal, maar een nieuwe toren van Babel willen bouwen. Vandersteen laat zoals ook in veel eerdere albums duidelijk doorschemeren welke kant hij kiest als het gaat om de kwestie. De tekeningen zijn weer prachtig, en ik vind het ook leuk dat Amoras weer eens toneel is van een spannend verhaal. Ook Kanegem de alchimist is een leuk karakter, al snap ik zelf nooit echt goed wat het punt was van het langer maken van Lambiks nek voor ongeveer 3 paginas. Ook uit het terugkeren van Jef Blaaskop als tandarts blijkt maar weer wat voor stappen Vandersteen verhaaltechnisch gezet heeft. Ik denk ook dat dit mede aan de blauwe reeks te danken is. De Stalen Bloempot is kortom opnieuw een topalbum, al vind ik de koningskwestie in Lambiorix zelf net iets leuker getypeerd. Vandaar dat dit album ook net geen 10 krijgt, maar een 9.
Datumdonderdag 01 juni 2023 22:07

Reactie no. 28
NaamChris
Leeftijd43
Cijfer3
RecensieHet album waarin onze vrienden, na het fantastische album 'Het eiland Amoras' terugkeren naar het eiland. Dat belooft wat! Tja... dat valt dan toch tegen. Dat vind ik althans. Het spreekt me gewoon niet aan en ik vind het een wat langdradig verhaal waar niet veel vaart in zit.
Datummaandag 21 juni 2021 10:54

Reactie no. 27
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer9
RecensieDe Stalen Bloempot, een van de meest politiek getinte albums uit de hele reeks. Terwijl ze aan het zwemmen en vissen zijn, worden Suske, Wiske en Lambik ontvoerd op een rivierboot door de Stalen Bloempotters. Uiteindelijk redt Sidonie met de Gironef de dag en komen onze vrienden aan op het eiland Amoras. Hier blijkt het de afgelopen 5 jaar zeer goed zijn gegaan, omdat de barbaarse gewoonte van belasting betalen is afgeschaft. Om de hemel te danken voor al deze welvaart wil het volk van Amoras een kathedraal bouwen. De Stalen Bloempot gelooft hier echter niet in en wil graag een toren van Babbelar bouwen, een nieuwe toren van Babel. Hiermee doen de Bloempotters mij een beetje denken aan een bende van goddeloze vrijmetselaars. Suske wordt koning van Amoras en besluit uiteindelijk ondanks de druk van de Stalen bloempot en een moordpoging om de kathedraal te bouwen.
Hierna raakt het verhaal vlug in een stroomversnelling met de eerste, tweede en derde man en Kanegem de alchimist. We zien hier de reeks op zijn hoogtepunt, met verzorgde tekeningen en een goed scenario. De geheimzinnige toren op het eiland blijft boeien, evenals de mysterieuze dubbelganger van stadhouder Alowisius. Ik geef dit verhaal enkel een 9 omdat er naar mijn mening nog betere klassiekers bestaan zoals de Ringelingschat, de Lachende Wolf die nog meer een 10 verdienen. Jammer dat Amoras later in de serie zo weinig gebruikt wordt. Het is een prachtige locatie en het eerstvolgende serieuze verhaal in Amoras (niet het Vliegend Hart) zou pas in 1984 weer plaatsvinden, in Amoris van Amoras.
Datumvrijdag 18 juni 2021 11:46

Reactie no. 26
NaamEmmes
Leeftijd47
Cijfer8
RecensieEindelijk terug naar de roods, naar Amoras, waar het allemaal begon ... vooral voor Suske, en alsof Vandersteen door had dat hij hem wat te weinig geprofileerd had in de voorbije album, laat hij hem een grotere rol spelen door hem als "koning volgens erfrecht" op te laten draven, als nabestaande van Sus Antigoon. Beetje vreemd omdat Wiske vorige keer koningin was, maar een kniesoor die daar op let.
Getekend ten tijde van de koningskwestie, is het wel duidelijk welk standpunt Vandersteen inneemt, maar eerlijk gezegd is dit gewoon een goed verhaal zelfs als je de context niet kent (en ik vroeger nooit wist). Als je de oorspronkelijke versie vergelijkt met de reguliere reeks, is er al direct een verschil in het eerste prentje. De wormpjes hebben het over "zondag moet hij gaan stemmen" en in de nieuwe versie "moet hij naar de voetbal", wat eigenlijk slecht gekozen is want Lambik is nu niet direct een voetbalfanaat te noemen.
Wat me ook opviel, is dat Wiske het over een kameraadje heeft "van voordat ze Suske kende". Ik dacht vroeger dat het over Rikki ging, maar aangezien dat haar broer was, maar niet dus. Ik vind het vrij uniek omdat we zoiets bijna nooit te horen krijgen en zo lijkt het ook alsof er al iets was voordat het eerste album getekend werd. In dezelfde stroken heeft Wiske het ook al over de "volksbeetneming" trouwens. Lambik loopt zichzelf dan voorbij in een meesterlijke grap (die ook Merho zou kunnen gebruiken in Album 26), en we krijgen nu toch wel definitief te zien dat de Gyronef van Barabas gewoon in de garage staat bij Sidonie en dat ze toch wel ongelooflijke krachten moet hebben om die in haar eentje eruit te trekken.
We krijgen weer een leuk Lambik en Wiske moment op het vlot (waarom zien we die twee minder bij elkaar tegenwoordig iets apart beleven... kom dat door Jerom?). Even later zit Wiske op de schoot van Lambik in de gyronef... ook weer iets dat we nooit meer zullen zien nu. Lambik moet ook nog kanonkogels tegen houden met een schup, wat veel leuker is dan wat die Jerom later ook zou gedaan hebben daarmee.
Verder is het ook tof dat Lambik erkent nog nooit op Amoras geweest te zijn, maar dat hij wel het album gelezen heeft.
Eens op Amoras is het een leuk weerzien. Bekijk het plaatje maar eens met de in memoriam van Sus Antigoon, dat we in dat eerste album ook al zagen met Sidonie en Barabas. Een mooi eerbetoon.
Vervolgens wordt het wat ingewikkelder met de verschillende stadshouders en natuurlijk ook weer een geheimzinnigaard in het personage van de "derde man". De vaart zit er echter goed in en het tweede deel gaat dan over de bouw van de kathedraal met Lambik als bouwmeester. Hij krijgt dan wel een lange nek, iets waarvan ik niet goed weet waarom, en ik denk Vandersteen ook niet, want ineens is Lambik terug normaal en het duurt even voordat Wiske het opmerkt. Zou Vandersteen het even vergeten zijn een paar stroken en het dan maar zo opgelost hebben? Voor mij was die lange nek niet nodig, want het levert geen echte goede grappen op en het draagt niets bij tot het verhaal.
Maar dan is dan ook de enige kritiek die ik heb . Alhoewel ik het deel voordat Suske de troon betreedt wat beter vindt dan wat volgt, is het zeker een klassieker. Verder viel het me op dat de typisch meer Vlaamse uitspraken toch wel meer gehouden zijn in de reguliere versie. Zelfs speekmadolle is behouden. De kaft is trouwens hertekend, maar trekt nog zo hard op de originele dat je afvraagt waarom ze het deden.
Datumzondag 02 mei 2021 18:32

Reactie no. 25
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieEen stel geheimzinnigaards met metalen plantenbakken op hun hoofd komt Suske ophalen om hem als koning van Amoras voor hun karretje te spannen. Op het eiland klotst het geld tegen de plinten en het voorstel is om als dank de kathedraal van Antwerpen na te bouwen, wat de bloempotters willen voorkomen.
Het is een uiterst onderhoudende vertelling, met de griezelige bloempotmaskers, de geheimzinnige toren van de Derde Man, veel zwaardgevechten en een boel gags. In dit en het vorige avontuur merk je dat Vandersteens stripmaaktalent tijdens het maken van Het Spaanse spook echt volwassen is geworden.
Het vraagt wat inzicht en het helpt als je de originele krantenversie hebt, maar dan zie je hoeveel subtiele verwijzingen naar de actualiteit van 1950 erin zitten. Dat is dan met name de Koningskwestie, waarover zelfs een volksbeetneming, pardon volksraadpleging werd gehouden. Het voert wat ver om dit hier allemaal uit te leggen en ik zou zelf niet weten wie er nu gelijk had, maar feit is dat Vandersteen zoals de meeste Vlamingen in het pro-Leopold III-kamp zat en dat niet onder stoelen of banken steekt. Ook op Amoras is sprake van een koning die door de politici in de gedaante van de bloempotters in het nauw wordt gedreven ('Allee, met een koning doet ge nu toch wat ge wilt zeker! Als hij niet naar onze pijpen danst, wippen we hem buiten!'). Ook op Amoras is er een referendum, waarbij onze vrienden in het zelfde 'ja'-kamp zitten als Vandersteen. Verder vormt de Gyronef een luchtbrug die aan de luchtbrug naar Berlijn doet denken en is de 'Derde man' natuurlijk een verwijzing naar de film The third man uit 1949.
Toch is het album ook zonder al deze achtergrondkennis prima te genieten. Veel leuke vondsten, mooi tekenwerk en een onderhoudende plot zorgt ook hier dat het allemaal loopt als een trein. Meer moet dat niet zijn.
Datumzondag 03 januari 2021 15:52

Reactie no. 24
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieIk geloof dat we hier ook met een echte S&W klassieker te maken hebben.Dit verhaal hoort tot de meer duistere uit de reeks, duister ook in de betekenis van hard. Zo is het vonnis van Suske onder de valbijl echt sinister. Het album kenmerkst zich door de Vandersteen humor maar ook door mystiek, stijl, gedaanteverwisselingen en een hoog "whodunnit" niveau waardoor dit wederom een zeer spannend verhaal is. De Stalen Bloempotters zijn echt gevaarlijk. Ik vraag mij wel altijd af waarom op Amoras de tijd is stil blijven staan: waarom varen de Bloempotters met een oud galjoen? Ook de bouw van de kathedraal in een dergelijk kort tijdsbestek is schier onmogelijk. Toch terecht een klassieker!
Datumdinsdag 30 juni 2020 19:42

Reactie no. 23
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer8
RecensiePrima verhaal met, door allerlei gemaskerde figuren, veel spanning
Ergens in het begin van het verhaal als Suske en Wiske aan het zwemmen zijn, haalt Wiske haar vriendje over om onder een aak door te zwemmen. Ze maakt een opmerking waarbij ze vaag naar haar broer Rikki lijkt te verwijzen
Het hele verhaal verwijst naar de toenmalige Koningskwestie. Wetend dat Vandersteen werkte voor een katholieke krant die voor de terugkeer van de koning Leopold III was, zou je kunnen zeggen dat de bende van de Stalen Bloempot voor de socialisten staat
Wel vreemd. De kathedraal lijkt in vrij korte tijd gebouwd te zijn. In het echt duurde de bouw van de Onze Lieve Vrouwe kathedraal twee eeuwen, van 1352 tot 1521
Datumzondag 10 november 2019 09:08

Reactie no. 22
NaamStroopwafelman
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieIk ben verdeeld over dit verhaal.

Aan de ene kant: Eigenlijk ben ik het eens met de slechteriken. Waarom een kathedraal op Amoras als de Katholieke kerk in al die jaren strijd tussen Vetten en Mageren niets anders deed dan toekijken en zichzelf verrijken? De vrede op Amoras is niet alleen te danken aan onze vrienden, Sus Antigoon en het tot inkeer komen van Jef Blaaskop, maar vooral aan de Amorasbevolking die ook ná hun rol was uitgespeeld hun verschillen bijlegden en een gezonde samenleving stichtten. Dat moet voorwaar geen gemakkelijke opgave geweest zijn! Zij verdienen het monument, niet de kerk. De meritocratische Stalen Bloempotters begrijpen dat beter dan onze helden zelf. Natuurlijk zijn hun middelen extremistisch en hun verafgoding van het gebabbel verdacht. Maar ze stellen oprechte misstanden aan de kaak en dat Suske hun motivatie afdoet als "heidense prietpraat" is beslist een brug te ver.

Aan de andere kant: Dit album bevat de beste Suske- en Wiskegrap ooit. U weet welke ik bedoel. Die met de bijl, de kaars en het ruimtegebrek. Vaak gekopiëerd, nimmer overtroffen. Toch maar een acht.

Datumdonderdag 14 april 2016 09:08

Reactie no. 21
NaamLambik
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieDe Stalen Bloempot... Een van mijn favoriete albums! Een briljante terugkeer naar het eiland Amoras, met oude en nieuwe karakters! Wat ik wel erg jammer vind is dat Sus Antigoon er niet in zit, maar aan de andere kant maak dat het verhaal wel een stuk spannender...

De Stalen Bloempotters waren erg leuke vijanden, en het mysterie van de drie mannen was ook erg goed! Ik wist sowieso dat Jef Blaaskop er iets mee te maken had, wat nogal logisch was sinds een van de nieuwe karakters Alowisius Blaaskop heette.

Het verhaal is extreem spannend, en het feit dat (zoals Mark al zei) de lezer elke keer op het verkeerde been wordt gezet. Amoras was erg mooi getekend, en de kathedraal was prachtig. Het stuk met Lambik's lange nek vond ik een beetje overdreven, maar wel best grappig.

Verder zit het verhaal ook vol met humor. Ik hield van Vandersteen's "wegens plaatsgebrek" grappen en de andere 'vierde wand' gags. Ook het feit dat Lambik "Op het Eiland Amoras" had gelezen (zeggende dat er albums van Suske en Wiske in de Suske en Wiske wereld worden gemaakt) vond ik ook geniaal bedacht, en ik ben erg blij dat dit ook in latere verhalen weer terugkomt.

Kortom een briljant verhaal. Net geen 10 omdat het niet helemaal 100% perfect was, maar toch een van mijn favoriete albums aller tijde! :D

Datumzondag 01 februari 2015 15:38

Reactie no. 20
NaamDanielle
Leeftijd9
Cijfer10
RecensieIk vind dit een top album ook leuk dat het op het eiland amoras afspeelt ook leuk dat Suske de hoofdrol speelt dat mag van mij best wel wat vaker gebeuren en het mag ook wat vaker op Amoras afspelen
Datumdonderdag 13 juni 2013 20:07

Reactie no. 19
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieÉén van mijn favorieten.
Het verhaal loopt goed en spannend, er zit veel geheimzinnigheid in. Je blijft doorlezen omdat het verhaal je meesleept.
Leuk om Suske eens in de hoofdrol te zien spelen.
Ook weer een goede dosis humor.
Datumdonderdag 23 mei 2013 08:20

Reactie no. 18
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieWeer een uitstekend "Suske en Wiske" verhaal, wat steevast deel uitmaakt van mijn toptien (een stuk of 2 albums verander ik steeds in de hitparade, maar wat wil je met zoveel goede albums). Dat komt omdat dit album alles heeft wat mij zo aanspreekt in de reeks: humor, sfeer, geheimzinnigheid, avontuur, vriendschap en geweldige locaties. Al deze zaken zijn hier tip top in orde. Het is ook leuk dat de vriendenclub weer op Amoras terechtkomt, het verhaal is ook origineel en verder wil ik niet teveel van de inhoud verklappen. Vindt je Suske en Wiske leuk, dan moet je ook deze zeker lezen/in je collectie hebben.
Datumwoensdag 25 januari 2012 13:00

Reactie no. 17
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieIk kan me niet helemaal een goede voorstelling maken over dit album (overigens wél mooi) waarin een aantal dingen niet lijken te kloppen. Waarom ontvoeren de Stalen Bloempotters eigenlijk Wiske? Enkel en alleen omdat zo ooit koningin was van Amoras terwijl zij niets afwist over deze sekte en niet eens hun plannen had kunnen dwarsbomen. Dat Suske gedwongen wordt om koning te worden omdat hij de afstammeling van Sus Antigoon is, de stichter van Amoras wat een kopie is van het oude Antwerpen, bewijst dat zij het deden om misbruik van Suske te maken terwijl de inwoners van het eiland wél rechtschapen waren . De stadshouder Alowisius Blaaskop wil dolgraag een kathedraal bouwen voor het geloof terwijl zijn boze tweelingsbroer Dokus Blaaskop, de leider van de Stalen Bloempotten, een Toren van Babbelar (Babel) wil bouwen die tot aan de hemel moest komen wat feitelijk pure grootsheidswaanzin was! En dat er bijna gewoon moordpartijen voor moesten gaan plaatsvinden was gewoon krankzinnig te noemen! Daarbij snap ik niet dat Suske, Wiske en Lambik hun oude tegenstander Jef Blaaskop (de oudere broer van Alowisius en Dokus) haast waren vergeten al was hij wél tot inkeer gekomen, zelfs zonder het tovergeneesmiddel van de alchimist Kanegem. Het zou prachtig zijn geweest als hij er alle schurken in de verhalen van Suske en Wiske mee tot inkeer had kunnen brengen wat maar met een klein aantal boeven gebeurde (Thijs, Ali-ben-Salami. P.Histon, D.Hikkop en zelfs kort Krimson, de Zwarte Madam, Savantas, Kludde, Lange Wapper en ook eens Theofiel!) als de ban van het kwaad verbrak.
Datumzondag 6 februari 2011 14:05

Reactie no. 16
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer9
RecensieWederom een goed verhaal dat zich op Amoras afspeelt. Wat me opviel in het begin van het verhaal was de steeds maar terugkerende discussie of de koning wel of niet zou komen. Maar na het lezen van de achtergrond van dit verhaal (bedankt Alain) werd me duidelijk dat dit een reflectie van de Belgische koningskwestie van dat moment (1950) was.

Het is een spannend verhaal waarbij je meerdere malen op het verkeerde been wordt gezet wie nu goed en wie slecht (en bloempot-aanhanger) is. De tekeningen zijn goed en gedetailleerd al hebben S&W een nogal wisselend postuur: de ene keer zijn het kinderen, de andere keer (vooral in actie-scene's) volwassenen.

Datumwoensdag 29 december 2010 09:52

Reactie no. 15
NaamRoy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieIk vind het een goed album. Alleen kwam het verhaal in het begin wel wat traag op gang, zoals Sandstorm al zei. Alleen ik merkte op dat op een gegeven mometn in het album wordt gezegd dat Lambik's kiespijn tot een goed einde zal leiden.
Alleen ik zie in het latere verhaal geen verwijzing daarnaar. Ook het eigenwijze karakter van Wiske kwam weer goed naar boven, wat voor de meeste humor in het boek zorgt. Ook de doldwaze acties van Tanta Sidonia mochten er bij wezen. Ook leuk hoe je op een gegeven moment een postduif ziet, die dan ook een bloempot draagt. Ik vind dit een topalbum.
Datumdonderdag 13 augustus 2009 07:46

Reactie no. 14
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieEen verhaal vol mysterie, spanning en humor. Het verhaal komt wel wat traag op gang en vanaf dat ze op Amoras zijn komt het pas echt maar op gang, vandaar toch maar een 8, maar het blijft wel een topper.
Datumzaterdag 20 september 2008 14:01

Reactie no. 13
NaamFreek Smid
Leeftijd29
Cijfer9
RecensieMagistraal album. Het zit goed in elkaar, het verveelt niet en is getekend in de mooie, volkse stijl van Vandersteen. De personages spelen een goede rol die hen op het lijf geschreven lijkt te zijn.
Pas veel later begreep ik dat dit album een reaktie is op een maatschappelijke discussie omtrent de kathedraal in Antwerpen (het precieze hoe en wat weet ik niet meer). Briljant van Vandersteen om deze (?) discussie naar Amoras te verplaatsen om zo toch een maatschappelijke discussie te bespreken zonder mensen tegen de schenen te schoppen. Een moderne fabel dus. Briljant!!
DatumFri Feb  2 19:51:12 2007

Reactie no. 12
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieMijn felicitaties aan de schrijver want met dit album heeft hij nog maar eens de hoofd vogel afgeschoten. Eén van 9 punten.
DatumFri Feb  2 17:43:33 2007

Reactie no. 11
NaamSamuel
Leeftijd16
Cijfer10
Recensieschi-tte-rend album!
-meer heb ik niet te zeggen!
DatumSat Dec 16 17:41:00 2006

Reactie no. 10
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieIk heb me echt Dood gelachen om die grap met de bijl.
Verder is het verhaal ook goed.
Een top verhaal!!
DatumWed Apr 12 12:20:15 2006

Reactie no. 9
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer9
RecensieDe allereerste Suske en Wiske.
Ik vond het vroeger een gaaf verhaal gaaf en heb em bijna stuk gelezen, jaren later las ik hem weer en het blijkft gewoon een spannend verhaal vooral het einde is heel verassend. De humor is ook heel leuk.
DatumFri Jul 15 19:31:10 2005

Reactie no. 8
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieMagistraal, voor mij is dit één van de beste verhalen ooit in de reeks van Suske en Wiske. Het gaat mij daarbij niet alleen om de verhaallijn met de gebroeders Blaaskop en Bloempotters, het exotische/Middeleeuwse Amoras, de prachtige tekeningen, de humor en de vele verwijzingen naar de Koningskwestie die in die tijd speelde. Het mooiste hier vind ik de rol van Suske. Waar hij in andere verhalen toch wat op de achtergrond blijft, heeft hij hier een echte hoofdrol en vervult hij met kracht en vol passie en idealen de rol van koning. Ook Lambik, als bouwmeester van de kathedraal, heeft hier een prachtige rol.
DatumWed Mar 2 20:14:50 2005

Reactie no. 7
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 7
Recensie dit is wel goed maar een beetje TE ouderwets.en daar hou ik niet van.het avontuur zelf vindt ik een 5 waard.en dan nog 2 punten voor de garpjes van lambik in dit album.een 7
Datum Fri Feb 4 16:29:36 2005

Reactie no. 6
Naam Vincent Punie
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie Echt een goed, lekker ouderwets Vandersteen-album. Persoonlijk vind ik het zelfs nog beter dan 'Op het eiland Amoras', vooral door het spannende en mysterieuze dat dit album heeft.
Datum Sun Jan 23 10:19:10 2005

Reactie no. 5
Naam Nic.
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie zeer goede tekenstijl. in het begin van de stri vind je een verwijzing naar de broer van wiske (rikki).je zou het einde echt niet kunnen weten vooraf.
Datum Wed Nov 24 13:42:55 2004

Reactie no. 4
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 12
Cijfer 6
Recensie een " goed in elkaar gestoken verhaal "
maar soms wel wat saai en ingewikkeld.
het einde van het verhaal was eigenlijk het beste.
humor ontbrak ook en de tekeningen zijn wel leuk ouderwets (klassiek) maar tante sidonia vind ik echt lelijk getekend. het is wel fijn dat het op eiland amoras afspeeld en ook met jef blaaskop.
een 6,5 maar ik rond het naar beneden af een 6 dus.
Datum Fri Nov 12 21:37:20 2004

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Grandioos! Een Suske en Wiske uit de eerste jaren. Jammer van die hertekende voorkaft, dat haalt het klassieke weg van de strip. Maar als je eenmaal met lezen begonnen ben kom je vanzelf in die oude klassieke stijl. Superalbum!!
Datum Thu Oct  7 19:51:34 2004

Reactie no. 2
Naam stephan
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Ik vind dit een erg goed album! Leuk dat het weer op Amoras speelt en die Bloempotters vind ik helemaal leuk bedacht. Ook leuk erin verwerkt is het geheim van de Toren van de Derde Man, waardoor ze Jef Blaaskop weer ontmoeten. Echt een superalbum!
Datum Fri Jun 18 19:45:39 2004

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 39
Cijfer 10
Recensie Suske wordt ontvoerd door een bende, uitgedost met middeleeuwse kledij en een stalen bloempot op het hoofd. Wiske, Lambik en Sidonia blijven niet bij de pakken neerzitten en gaan er met gyronef er achteraan. Ze landen uiteindelijk op het eiland Amoras, waar langzaam maar zeker een zekere welvaart ontstaan is en deze welvaart wil bezegeld worden door de bouw van een kathedraal naar het voorbeeld van Antwerpen. De bende der stalen bloempotters zijn hiertegen!
Voor de tweede keer zijn onze vrienden op het eiland Amoras, alleen Lambik is er voor de eerste keer en hebbben het meteen met grote problemen te doen! Wat me hier bij dit kanjer van een verhaal opvalt, is, dat alles geheimzinnig, ja zelfs mysterieus is. Die vele kwinkslagen in verhaal verhogen de spanning enorm. Willy zet je bewust op een zijspoor en ontsluiert de geheimzinnigheden eerst tegen het einde van het verhaal, b.v. weet je in het begin niet of Alowisius Blaaskop een goede of een slechte karakter is? Waar is eigenlijk Jef Blaaskop uit het album "Op het eiland Amoras" gebleven? Wie zijn de stalen bloempotters? Wat is Babbelar? Dit en nog veel meer vragen zijn er om opgelost te worden. Ik wil nou niet overdrijven, maar dit verhaal is net een achterbaan! Wat je wel moet weten om het verhaal nog meer te kunnen genieten, is, wat er in "Op het eiland Amoras" (Het allereerste verhaal, waar Suske opduikt.) gebeurd is! Zo heb ik dit verhaal als 8-jarig jochie ervaren en ik heb het zowel letterlijk als figuurlijk stukgelezen. De kwaliteit van de albums uit die tijd (begin jaren 70) vind ik niet zo denderend. Het papier en de kaft (dat was nog die geplastificeerde kaft) waren o.k., maar de lijm liet zeer snel los!
Wat me vroeger al opviel was, dat het hier om religieuze waardes ging en dat zich dat dan ook uit, hoe je met je medemensen omspringt. Christelijke waardes, die dus je leven bepalen! Sterke toebak voor menigeen! Nou kun je voor jezelf beslissen in hoever je het toelaat en of men het wil of niet, deze waardes zullen zich in de toekomst zich sterker gaan manifesteren!
Wat me nou eerst opvalt, sinds de heruitgave van de klassieke reeks, is de zaak met de zogenaamde Koningskwestie, begin jaren 50. Voor de Belgen toen destijds heel belangrijk, maar nu? Het is geschiedenis, maar... wel uiterst interessant! Het zegt nl. veel over de politieke gezinning van Willy Vandersteen!
Datum Mon Feb 23 19:14:23 2004