Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het ros Bazhaar


Het ros Bazhaar Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het ros Bazhaar verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,90

Reactie no. 20
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieOp een veemarkt ontdekt Suske een zielig oud paard. Om het van de slachterij te redden, wil hij het met z'n laatste spaarcentjes kopen, maar er verschijnt een zekere Troela die er doodleuk met het beest vandoor gaat. Sus heeft echter wat tranen van het paard opgeveegd, en die blijken te zijn veranderd in diamanten. Thuis geloven ze hier geen woord van, en na danig door Lambik en Wiske belachelijk te zijn gemaakt, besluit hij de wijde wereld in te trekken. Met het paard, genaamd Bazhaar, aan zijn zijde. De toverkol Troela zet echter de achtervolging in...
Een sterk album, dit Ros Bahzaar. Een goed idee van Paul Geerts om Suske eens in het middelpunt te zetten, en zijn interactie met het sjemielige oude beest is sterk uitgewerkt. De manier waarop Wiske thuis om Suske treurt en de blijdschap als ze elkaar weer zien is hartverwarmend, en ik vind nog altijd dat Geerts nog altijd ongeslagen is als het gaat om het weergeven van de emoties van onze vrienden.
Er zijn wat leuke gags en een onderhoudende finale, en de moderne toverkol Troela omzeilt gelukkig de meeste platgetreden heks-clichés. Dat eigenlijk nergens wordt uitgelegd wie die vier Heemskinderen eigenlijk zijn, stoort niet eens. Prima stripvermaak met een warm kloppend hart.
Datummaandag 30 november 2020 12:02

Reactie no. 19
NaamWalter
Leeftijd40
Cijfer6
RecensieDun verhaaltje dat door de karakters van de vrienden nog iets wordt opgeleukt. Er had meer spanning gecreëerd kunnen worden met de diamantentranen icm hebberigheid. Suske die nawat ruzietjes gelijk depressief het huis verlaat. Sidonia als kikvorsvrouwreddende engel. Nee, tegenvallend album.
Datumzondag 05 januari 2020 06:53

Reactie no. 18
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer10
RecensieAltijd al mijn favoriet geweest. Suske in de hoofdrol (eindelijk) en aan de hand va; een oud verhaal een oprecht mooi verhaal geschreven. Net met voldoende humor om niet sentimenteel te worden. Gevoelig op het juiste niveau. Het mist de ingewikkeldheid van de Kuifje serie en het ontbeert de kinderachtigheid die de serie vanaf ongeveer deel 230 kenmerkte. Dit is juist goed. Eindelijk krijgt Suske diepgang, iets waar het karakter zo enorm naar snakte. De tekenstijl uit deze periode kan mij het meest bekoren.
Dit album pakt.
Datumwoensdag 18 december 2019 18:55

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer7
RecensieIk kende het Ros Beiaard verhaal niet maar dit Ros Bazhaar album is best aardig. Een redelijk rechttoe rechtaan verhaal zonder echt te exceleren en dat geldt ook voor de tekeningen.
Datumdinsdag 13 december 2016 07:24

Reactie no. 16
NaamJules Vismale
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieHet verhaal van Het ros Bazhaar lijkt vol te staan van tranen en verdriet! Suske wil op een markt een oud paard, het desbetreffende bij naam genoemde dier, kopen maar krijgt concurrentie van de waarzegster en tovenares Dikke Troela. Deze is echter de gezworen aartsvijandin van het paard daar zij, in opdracht van haar voorvader, een tovenaar, het dier moet uitschakelen omdat het aan de Vier Heemskinderen toebehoorde. Zij waren namelijk de vijanden van Karel de Grote. Het paard huilt bittere tranen die door toverkracht in diamanten veranderen maar voor Suske zowel in het voordeel als nadeel werken omdat Lambik hem van diefstal verdenkt en Wiske de spot met hem drijft. Vervolgens gaan Suske en Bazhaar ervandoor, achtervolgd door Troela, waarbij zij aan de hebzuchtige boer Juul ontkomen, een oude zwerver en een visser met diamanten belonen maar ook hippies ontmoeten en alleen zij geven niets om diamanten. De verdrietige Wiske verzoent zich gelukkig snel met Suske maar de toverkunsten van Troela om spookridders, levende bommen en een levend kanon op de helden af te sturen worden door Jerom verijdeld. Lambik probeert hierna Troela uit te schakelen en Bazhaar wil zich aan zijn vijandin uitleveren om deze te redden hoewel het paard zelf nog aan een moordaanslag ontsnapt. Sidonia redt zowel Lambik als Bazhaar en Troela hierdoor haar mislukking inziet. Zij roept uit het meer haar voorvader op om tegen hem te vertellen dat ze gefaald heeft maar krijgt dan te horen dat de tovenaar en de Heemskinderen allang vrede hebben gesloten omdat oorlog eenmaal nutteloos is wat ook Lambik beaamd! Vervolgens keren zowel de tovenaar, Troela (inmiddels tot inkeer gekomen) als Bazhaar via het meer naar het geestenrijk toe. Suske beseft op zijn beurt dat 'Oost west, thuis best' voor hem bij zijn vrienden veel beter van toepassing is.
Datumdinsdag 30 september 2014 19:56

Reactie no. 15
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieVlot album waarin de sage van het ros beiaard goed werd verwerkt. Het verhaal is redelijk simpel, maar enkele leuke scenes geven het album wel een meerwaarde (b.v. de hippies).
Datumwoensdag 22 augustus 2012 16:41

Reactie no. 14
NaamRick Wiselaar
Leeftijd23
Cijfer9
RecensieHet ros Bazhaar!
Ik moet toegeven dat dit wel een erg bijzonder verhaal is. Ik heb hem tig keer gelezen. Suske die in dit verhaal de hoofdrol vertolkt, het gebeurt bijzonder weinig. Zijn karakter word verder uitgediept in dit verhaal, want naast dapper en trouw zijn blijkt dat hij emotioneel ook op een mooie manier zichzelf kan uiten. Op deze manier komt de boodschap vanuit het verhaal op een mooie manier naar buiten
Datumvrijdag 26 juni 2009 00:46

Reactie no. 13
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieEen van de betere Suskes en Wiskes die ik heb gelezen. Suske laat een emotionele kant van zichzelf zien, en dat pakt hier beter uit dan bij ''De Curieuze Neuzen'' je weet wel hoe het uiteindelijk allemaal zal lopen.. maar dat deert niet want het was prima leesvervoer en de personage's weer in hun rollen waarin ze graag zie. Top-album!
Datumdonderdag 7 mei 2009 21:19

Reactie no. 12
NaamBerry
Leeftijd39
Cijfer10
RecensieDit is gewoon het allerbeste album uit de grote reeks van Suske en Wiske.
Inderdaad de emoties van Ros Bazhaar en Suske zijn zo lief echt een album om kippevel van te krijgen.
Ik heb de gehele rode reeks t/m 301 en ja dit album blijft me het meeste bij, ik hoop dat de schrijvers nog eens zo'n mooi album afleveren!!
Datumwoensdag 17 september 2008 13:59

Reactie no. 11
NaamJustin Bean de Baas
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieDit is de eerste 10 die ik uitdeel hier, en dat komt omdat het verhaal orgineel, spannend, humoristisch en goed getekend is. Klasse.
DatumTue Apr 11 13:39:51 2006

Reactie no. 10
NaamWybrich
Leeftijd37
Cijfer10
RecensieIk heb de eerste druk nog van mijn jeugd.
Bijna stuk gelezen, maar nog wel compleet!
Op verschillende fora is het zelfs mijn nickname.
Vond het verhaal super spannend en voor mij gewoon het leukste boek van Suske en Wiske!
DatumSun Mar 12 21:30:45 2006

Reactie no. 9
Naamsam
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieDeze strip is niet alleen tof, spannend,... maar het ros bazhaar steunt eigenlijk op de sage het ros beiaard, in de strip zie je veel overeenkomsten met de sage, maar zijn de personages wel anders bv.: Troela is keizer Karel De Grote en wil net zoals in de sage het dier te pakken te krijgen en doden, in de sage lukt deze opzet. Suske is dan de sterke Reinhout die het ros Beiaard getemd heeft. Lambik, Wiske en jerom zijn dan samen met Suske de 4 heemskinderen.  Als je de sage leest en dan vergelijkt met de strip komen er nieuwe elementen naar boven die je in het begin niet opgevallen zijn (zeker doen!).
DatumSat Nov 12 11:24:46 2005

Reactie no. 8
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieFantastisch verhaal.
Het is wel al lang geleden dat ik het nog gelezen heb, maar in die tijd was het een van mijn favorieten, en mogelijk nu nog, al heb ik hem allang niet meer gelezen.
De vriendschap steekt de kop uit.
DatumSun Oct 30 09:27:20 2005

Reactie no. 7
NaamJR
Leeftijd20
Cijfer8
RecensieHet verhaal op zich is goed (een 7), maar dit album verdient meer voor de geweldige humor, die de lezer zich nog lang zal herinneren....wie kan Lambik vergeten, die Sidonia's neus verwart met een gasbuis (met ernstige gevolgen), Lambik in gesprek met de slager op het hoekje, of Lambik in het cafe in gesprek met de waard: "Geef me er nog 1, vOOr de heibel begint." "Heibel?" Lees het album om uit te vinden waarom de heibel begint...fantastisch, hoe verzin je zoiets. Thema's als vriendschap, trouw, en de overwinning van het goede over het kwade voeren de boventoon. Een mooi album, maar soms ietwat langdraderig. Desalniettemin een 8. Suske is de hoofdfiguur, een welkome afwisseling van andere albums. Ondanks de humor speelt Lambik hier niet de hoofdrol.
DatumMon Aug 29 04:31:59 2005

Reactie no. 6
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 8
Recensie ik vindt het een leuk boek omdat suske met bazhaar gaat zwerven
Datum Sat Feb 5 09:52:40 2005

Reactie no. 5
Naam mirvjena
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie deze strip is echt de moeite waard om te lezen het is spannend leuk tof grappig en het zit vol verassingen met het paard als je wilt weten wat het is lees het maar ik raad het u zeker aan.
Datum Wed Jan 26 13:12:22 2005

Reactie no. 4
Naam arnold
Leeftijd 32
Cijfer 9
Recensie Voor mij is dit zo'n bijzonder verhaal omdat dit een van de weinige albums is waarin Suske de hoofdrol heeft. Normaal wordt hij helemaal weggespeeld door Wiske of Lambik of is hij geen sturende functie in de verhaallijn.
Suske is braaf, moedig en integer. Hij is echter ook heel gevoelig en dat wordt in dit verhaal zo prachtig vorm gegeven.
Hij sluit vriendschap met het paard Bazhaar. Zonder een moment stil te staan bij zijn eigen belang stelt hij alles in het werk om het paard uit de handen van zijn vijand te houden.
Het boek bevat sterke scenes zoals de manier waarop hij bespot wordt om zijn naïviteit vanwege de in diamanten veranderende tranen door zijn vrienden, de harde opstelling van Lambik die hem doet trillen, hij verlaat vol wrok zijn vrienden maar mist ze tegelijk, prachtig gewoon. En heel herkenbaar voor iedereen.
De scenes met de hippies zijn geweldig. De plot is wat voorspelbaar, maar bevat voldoende vaart en een heel grappige Lambik.
Datum Thu Nov 13 23:02:55 2003

Reactie no. 3
Naam babske
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie ik vind dat zoooo een wijze strip!!!!
Dit is de mooiste srip dat ik al gelezen heb!!
xxx
Datum Tue Sep 16 19:21:18 2003

Reactie no. 2
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Lekker verhaal, waren er zo maar meer tegenwoordig !!
Datum Mon Jun 9 19:11:44 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Een verhaal met emotie, het ros Bazhaar!
De reacties bij de verkoop van Bazhaar zijn met name Suske erg emotioneel.
Eens wat anders dan het computergestuurd duo dat ze tegenwoordig zijn.
Ook een verhaal met een boodschap en orginaliteit.
Neem nou de tranen van Bazhaar die veranderen in dimanten.
De reactie van de zwerver bij het krijgen van diamanten is zoals iedereen zou reageren maar het mooie is dat hij onze vrienden niet vergeet als hij eenmaal rijk is geworden...Prachtig!!
Datum Sun May 25 08:32:06 2003