Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De bevende Baobab


De bevende Baobab Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De bevende Baobab verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,17

Reactie no. 17
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieEen gek verhaal, zo niet een idioot verhaal. Grappig is dat dit verhaal ,dat juist bol staat van de grappen en grollen waar ik vaak tegen posteer, wel goed is. Laat ik voor op stellen dat het maken van goede kolder enorm moeilijk is. Kluchten maken is één van de moeilijkste vormen van theater. Zo kennelijk ook voor stripboeken. Deze drieste episode is een goed voorbeeld van het feit dat kolder echt goed kan zijn. Iets wat het huidige duo makers absoluut niet kan. Dit boek zorgt er voor dat je volledig meegaat in de absurditeit van het geheel. Sleffer is het hoogtepunt uiteraard maar de fratsen beginnen al veel eerder. Het verhaal heeft weinig om het lijf maar dat is in dit geval ook de opzet en nu is dat niet erg. Toch slaagt de maker er in om ook een serieuzere laag aan te brengen in de vorm van de uitbuiting van de pygmeeën. Die boodschap komt zeker over tussen het knotsgekke gehos. Dat maakt dit toch een erg goed album. Het is een zeldzaam voorbeeld dat idiotie wel kan werken; daarom verdient dit album een hoge waardering. Het is namelijk op zijn manier uniek.
Datummaandag 03 augustus 2020 18:18

Reactie no. 16
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer6
RecensieEen wat flauw verhaal over Lambik en Jerom die Tarzan willen gaan naspelen in Bosambik. Het verhaal heeft niet veel diepgang maar kent wel heel veel humor vooral met de leeuw Sleffer, al zijn sommige andere grappen wat flauw. Op een wat vreemde wijze rolt ook Lambik's broer Arthur het verhaal binnen.

Ik vind de tekeningen in dit album erg wisselend van kwaliteit waarbij soms hoofden wat vervormd zijn, houdingen er eigenaardig uitzien en het perspectief niet klopt. Verder zijn de gekleurde hoofden niet fraai.

Datumdinsdag 13 december 2016 07:25

Reactie no. 15
NaamDejan den Hertog
Leeftijd43
Cijfer9
RecensieHet verhaal mag dan misschien wat 'dun' zijn, maar een verhaal met zo veel humor verdient beslist een 9 ! Heel grappig album ! Ik lach zelden hardop tijdens het lezen, maar hier kon ik niet stoppen met lachen.
Datumzondag 28 augustus 2016 23:45

Reactie no. 14
NaamWendy
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieÉén van de allereerste S&W's die ik ooit mijn bezit kreeg.
Arthur en ik zullen nooit echte vrienden worden, verder mag dit verhaal er best zijn.
Datumzaterdag 22 maart 2014 15:33

Reactie no. 13
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer8
RecensieEerst vond ik de plot van dit verhaal nogal mager, maar ik heb mijn mening toch herzien. De gekke verkleedpartij van Lambik en Jerom past wonderwel bij hun karakters, tel daarbij nog eens de leeuw op sloffen bij, en je hebt de basis voor een onderhoudend kolderverhaal. Geerts stopt er ook veel maatschappijkritiek in, passend voor de tijdsgeest (b.v. autoloze zondagen). Dit album is tevens een blij weerzien met Arthur, de vliegende aap. Net als in laatstgenoemd album wordt Wiske jaloers omdat Suske aandacht krijgt van een meisje van een negerstam. Dit gegeven is niet storend, maar zie ik het eerder als een knipoog naar het album De Vliegende Aap. Conclusie: De Bevende Baobab is een prima Suske en Wiske.
Datumwoensdag 22 augustus 2012 20:37

Reactie no. 12
NaamPaul
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieGoed album, maar het verhaal is in twee zinnen te vertellen;
Lambik en jerom en een leeuw gaan naar bosambik, suske en wiske gaan mee, zien dat slechte mensen de inboorlingen als slaven gebruiken, arthur (Lambiks broer) wordt gegijzeld, die wordt bevrijdt en ze overmeesteren de schurken. aan het einde gaan ze terug naar huis en wiske knipoogt nog even naar de lezer(s) van het verhaal.

Waarom dan toch een 7?
Door de droge humor en de rare, maar grappige verkleed-stunt van lambik en jerom als tarzan en cheetah. maar ook door het inboorlingen meisje en de jaloerse wiske.

Datumdinsdag 17 mei 2011 16:40

Reactie no. 11
NaamJ. Joffer
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieLambik en Jerom doen geheimzinnig. Je mag niet in hun garage komen, en hebben allerlei vreemde voorwerpen in hun huis slingeren. Je raadt het al, ze gaan weer eens een bekend stuk wereldliteratuur naspelen. Wat in De straatridder gebeurde met Don Quichot, gebeurt nu met Tarzan. De twee pakken de Gyronef naar een Afrikaans eiland om daar door de lianen te slingeren, al Tarzan-kreten roepend.
Leuk? Ja, eigenlijk best wel. De twee hebben er nog een leeuw op sloffen bij, en stellen zich lekker aan. En algauw is er ook spanning, want Sus en Wis zijn per ongeluk meegevlogen en die stuiten op een stel westerse huurlingen die de plaatselijke negerstam dwingen naar goud te duiken. Het wordt een leuk, onderhoudend verhaal, en de baobab uit de titel is een enorme holle boom waar de huurlingen zich met hun mitrailleurs schuilhouden. Ook geinig.
Het is een album dat met smaak wordt verteld en waar eigenlijk weinig missers in zitten. Was het maar beter getekend. Het tekenwerk is erg nietszeggend en het stikt van de perspectief- en proportiefouten. En de cameo van Biks broer Arthur had ook niet gehoeven.
Maar het album scoort hoog op de leesplezier-factor, dus krijgt het een zeven. Een puntje nog: die Baobab is een leuk ding, maar beven doet hij niet.
Datumzondag 7 november 2010 11:52

Reactie no. 10
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieZo'n goed album het verhaal is uitstekend de tekeningen zijn super!
DatumSat Jun  9 18:54:52 2007

Reactie no. 9
NaamJustin Bean de Baas
Leeftijd10
Cijfer9
RecensieEen prachtig album. Een leuk verhaal en goeie humor. Voor mij een van de beste albums.
DatumTue Apr 11 12:47:50 2006

Reactie no. 8
Naamphoenix
Cijfer7
Recensiegrappig maar tegelijk ook een serieus album
DatumThu Mar 3 20:24:30 2005

Reactie no. 7
Naam jippe
Leeftijd 9[bijna 10]
Cijfer 9
Recensie goed album,echt met veel fantasie!!!!!
Datum Mon Nov 1 16:39:59 2004

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Prachtige S&W. humor van de bovenste plank met sjeffer de leeuw op pantoffels en bril en Lambik als Tarzan met zijn aloude bekende bolhoed op. Goede sfeer en goed verhaal om in 1X uit te lezen. Een S&W die je moet hebben in je verzameling!
Datum Thu Sep 16 10:39:03 2004

Reactie no. 5
Naam Niels Peelman
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie Gewoon prachtig, ik heb er geen commentaar op. Kan bijna niet beter. Sterk verhaal.
Datum Sun Feb 29 11:39:37 2004

Reactie no. 4
Naam Angel Dominguez
Leeftijd 26
Cijfer 8
Recensie Dit is typisch een verhaal die zich alleen kan afspelen in de stripwereld van S & W, maar tussen de regels door wel refereert aan echte (ernstige) gebeurtenissen. Een bebrilde leeuw die op pantoffels loopt en verzot is op whisky, je moet het maar verzinnen.
Datum Mon Jun 30 17:50:57 2003

Reactie no. 3
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 21
Cijfer 8
Recensie Altijd al goed gevonden
Datum Thu Jun 19 17:30:11 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Het leukste van het verhaal vind ik absoluut die leeuw met schoenen aan en bril op.Echt fantastische humor die je leuk blíjft vinden!
Ik vind Lambik en Jerom in de jungle erg grappig en orgineel.Het verhaal heeft verder spanning, actie en nette (goed ingekleurde) tekeningen.
En acht krijgt dit verhaal van mij.
Datum Mon May 5 18:37:45 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 8
Recensie Dit is een verhaal uit de midden jaren 70. De Vietnam-oorlog werd ongeveer tegen die tijd beeidigd en in Afrika werden volksvertegenwoordigers plotseling presidenten, zeg maar liever dictators, of zelfs keizers. Natuurlijk met de steun van oost en west. Met kostbare grondstoffen en ook wapens kun je nl. grof geld verdienen.
Als je deze gegevens goed in achterhoofd houdt en je begint dan dit verhaal te lezen, dan zul je zien dit verhaal de tijd van toen op zich goed weergeeft en als je het met onze tijd vergelijkt het zelfs nog erger geworden is. (IRAK!!!!! of niet soms?)
Het verhaal op zich zelf is een losse verwerking van het Tarzan-verhaal van de auteur Edgar Rice Burroughs en bezit enkele leemtes. Actie en spanning schieten ietsjes te kort, maar waarom ik dit verhaal alsnog een 8 geef, is vanwege de overschuimende humor. Jerom als Cheeta en Lambik als Tarzan! Om te brullen!!!! Sleffer de leeuw met zijn sloffen en bril. Oerkomisch! Ik kan maar blijven opsommen!!!
Alles in alles een geslaagde cominatie uit kritiek en humor.
Datum Wed Apr 16 18:28:26 2003