Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De bevende baobab


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 152 (1e druk: november 1974)

De bevende baobab Dit is één van de eerste verhalen, die exclusief in de TV Ekspres, een Belgische TV-tijdschrift, dat onlangs in 2002 opgeheven werd, als voorpublicatie liep van 31.03.1973 tot 20.04.1974. Het album kwam in november 1974 uit.

In dit verhaal werd de inspiratie gezocht en gevonden in de films uit de jaren 40 met Johnny Weismuller in de hoofdrol als Tarzan (Tarzan is een roman van de Engelse auteur Edgar Rice Burroughs * 1875 - + 1950) en de TV-serie Daktari met de schelende leeuw Clarence.

Samenvatting

Sidonia, Suske en Wiske gaan op bezoek bij Lambik en Jerom. Deze gedragen zich echter zeer vreemd. Beledigd gaat Sidonia weer naar huis met de kinderen. Wiske´s nieuwsgierigheid is echter nu gewekt en ze gaat ´s nachts met Suske op onderzoek uit.
In de tussentijd is er ook een stel ongure figuren bezig aan het inbreken van Lambik´s huis, omdat zij een gesprek tussen Lambik en Jerom afgeluisterd hebben, waar het om het eiland Bosambik gaat en zij moeten erachter zien te komen, wat Lambik en Jerom erover weten.
De kinderen zien de bandieten inbreken en meteen erna vluchten. Wiske kijkt waarom en ontdekt een leeuw met bril en op vier sloffen, Sleffer. (!)
Nu komt de aap uit de mouw, want Lambik en Jerom willen op het eiland Bosambik Tarzan en Cheetah spelen.
Ze vertrekken met de Gyronef bestemming Bosambik. Suske en Wiske hebben zich als verstekelingen aan boord gesmokkeld. Sleffer, de leeuw, ontdekt tijdens de vlucht een tijdbom, die door de bandieten in de Gyronef verstopt werd. Op het laatste nippertje word de bom uit de Gyronef gegooid, maar ook Suske en Wiske worden ontdekt. Waarom willen de bandieten met man en macht verhinderen, dat onze vrienden naar het eiland vliegen?
Op het eiland ontdekken onze vriende Pygmeeën, die door blanke huurlingen als slaven gebruikt worden om goud in een meer te delven. Dit goud word dan aansluitend geofferd aan de bevende baobab. In deze boom zitten de schurken, die tevens kans gezien hebben Arthur, de vliegende aap en tevens de teergeliefde broer van Lambik, te vangen. Met de hulp van Sleffer overmeestert Lambik de schurken en bevrijdt Arthur. Tijdens de offerande van het goud aan de bevende baobab overmeesteren onze vrienden de huurlingen. Voordat onze vrienden weer huiswaarts vliegen gooit Lambik het goud weer terug in het meer. Arthur en Sleffer blijven achter op het eiland.Tekst: Alain Stienen