Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Rikki en Wiske


Rikki en Wiske Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Rikki en Wiske verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,09

Reactie no. 44
NaamEmmes
Leeftijd49
Cijfer5
RecensieHet is moeilijk om dit album te beoordelen zonder de historische waarde de er achter zit. Was dit geen succes geweest, hadden we niet alle andere Suske en Wiske albums gehad van Vandersteen zijn pen. In dat kader zou je het een 10 kunnen geven. Toch vind ik dit, eerlijk, een valse start. Er zitten een paar leuke dingen in, en Wiske is ondanks haar jongere leeftijd al heel herkenbaar, maar het is pas naar het einde toe (met de lotgevallen met de tank) dat het meer begint te neigen naar de latere avonturen. Het lijkt alsof Vandersteen dan door heeft wat voor hem het beste werkt; wat minder tekst, wat meer humor, en niet te serieus. Er zitten altijd wel wat grapjes in het verhaal maar de afwisseling dan met de ernstige kant van het verhaal werkt voor mij niet. Dat komt ook door het personage Rikki, dat Vandersteen terecht vervangen heeft. Het is al dikwijls gezegd, maar het lijkt zeker op Kuifjes beginjaren. Kuifje kan je echter niet meer verbeteren en het zal altijd een 2dehandse versie zijn. Suske in het volgend album is veel interessanter, ook al worden Wiske en Lambik later de echte hoofdpersonages, door hun gebreken vooral. Maar terug naar dit album : het is, zeker in de oorspronkelijk gepubliceerde versie (en nr1 in de klassieke heruitgave) veel te lang en te onevenwichtig. Eigenlijk is de nr154 versie beter. Het verhaal komt sneller op gang. De enige spijtige knip die er gebeurd is , ie het aanspreken van de lezers door Sidonie door te zeggen dat de tekenaar ook niet meer wist hoe ze uit die vaas moest geraken.
De meeste personages, buiten Sidonie, Rikki en Wiske zijn niet goed uitgewerkt. Zelfs de professor in het begin verdwijnt ineens na pagina 13 compleet uit het verhaal, Het had een beter verhaal geweest denk ik door hem nog langer mee te laten spelen. Zelfs bij de viering op het einde is er niets meer van hem te bespeuren.
De tekst met al zijn "witz's" en "otcka's" beginnen irritant te worden, maar dat is ook iets dat in de kranten natuurlijk minder het geval is. Maar als je het als één verhaal leest in één keer is dat wel vermoeiend.
De tekeningen zijn nog niet al te best, en het is eigenlijk ongelooflijk wat een evolutie Vandersteen daar in korte tijd op maakte. Zelfs "het eiland Amoras", in mijn ogen een veel beter album, is al een heel verschil qua tekenstijl. En dan gaat het pijlsnel omhoog. De bokkenrijders is mijn ogen het eerste briljant getekende album.
Maar dit blijft nr1 en objectief gekeken kan ik het maar een 5 geven. Voldoende om niet gebuisd te zijn, maar wel een 2de zit, waar hij in Amoras dan ook met onderscheiding in slaagde. En dan zijn we vertrokken!
Datumzaterdag 06 januari 2024 09:28

Reactie no. 43
NaamBarbarossa
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieHet eerste avontuur uit een legendarische stripserie! Het begin mocht er zeker wezen. Ik ben mijn strip klassiek collectie weer eens opnieuw aan het lezen, en een aantal veranderingen met de latere vierkleurenalbums valt gelijk op. Ten eerste heb je de scene waarin Rikki in het hotel vanuit een raam wordt doorzeefd, al blijkt dit later een pop van hemzelf te zijn. Verder is er nog een scene waarin detective generaal Janssen, die we in de kinderwagen ontmoeten, een auto ongeluk krijgt en een aantal stroken waarin Sidonie de ''4th wall'' breekt als ze zich rechtstreeks tot het publiek richt. Ondanks dat het verhaal zich niet verhoudt tot de latere toppers zoals de Bokkerijder of het Spaanse spook, kan ik mij toch altijd kostelijk vermaken met dit eerste album. Ik hou ook altijd van de zeer volkse tekeningen. Je ziet de tekeningen in de tien jaar na dit album echt evolueren, tot onze helden rond Het Sprekende Testament hun definitieve vorm hebben aangenomen. Rikki en Wiske in Chocowakije is geen topper, maar we zien hier al wel de mysterieuze geheimzinnige sfeer terug die we in latere (betere) albums als de Tuf-Tuf club en Bibbergoud nog zo vaak tegen zouden komen. Ondanks de duidelijke gebreken, herlees ik dit album altijd toch liever dan zijn opvolger, Het Eiland Amoras, en daarom krijgt het dan ook een 8.
Datummaandag 15 mei 2023 21:22

Reactie no. 42
NaamRemco
Leeftijd50
Cijfer7
RecensieHet valt niet mee om niet euforisch te doen over dit album. Het is immers het begin van een serie iconische strips. Toonaangevend en kort geleden pas ingehaald door een andere Belgische strip qua populariteit. Her allereerste verhaal dat stamt uit de jaren veertig, dient uiteraard ook met oog voor de tijd bekeken worden. Het verhaal is duidelijk oorlog/ spionage georienteerd. Het verhaal is redelijk te volgen en er zitten genoeg grappen, grillen en grollen in, enkele die zo kenmerkend voor de latere serie zijn. Grappig dat Sidonia en Wiske nog alnog niet zijn zoals ze later zouden worden. Bjndeze Sidonia vraga ik mij wel af: hoe had zij die gekke magere lat met kuif kunnen worden? Hier is het zo'n oude saaie duffe tante.... Compliment aan dhr. Vandersteen dus.... Frappant ook dat zij nu weer ( 2019-heden ) de saaiheid terug heeft. Personages als Lambik hebben later ook een grote metamorfose onder Vandersteen meegemaakt. Waarom Rikki verdwenen is weet ik niet, we zullen dan ook nooi weten hoe de serie zich geëvolueerd zou hebben, ware hij er wel bij geweest. Toch ben ik anno 2021 best benieuwd naar een (tweede) retour van Rikki. Wargaren is zojuist even langs gekomen en dat beviel best. Het tekenwerk is natuurlijk simpel en vrij leeg, als ik dat zo mag noemen. Het tekstgebruik bij het dialect uit Chocowakije is ook erg simplistisch maar in dit album is dat niet erg. Alles heeft nog niet de charme die de serie zo beroemd zal ( zou) maken, toch is het een vermakelijk album dat een bijzondere plaats in de serie in neemt. Ook als je puur op het verhaal af gaat zonder dat de de romantiek van het eerste album meetelt, is het nog steeds een alleraardigst album.
Datumwoensdag 08 december 2021 19:53

<41td align="left">De Zilveren Bok
Reactie no. 41
Naam
Leeftijd249
Cijfer8
RecensieRikki en Wiske in Chocowakije, een prehistorisch Suske en Wiske album aangezien enkel Wiske en Sidonia meedoen van de originele cast. Verder is dit geen album in naoorlogse sferen, zoals de Zwarte Madam of Prinses Zagemeel, maar een album in oorlogssferen! Oorspronkelijk verschenen in maart 1945, toen de Tweede Wereldoorlog nog in volle gang was. Omdat het voor Vandersteen nog te ‘heet’ was om de Duitsers als vijand te gebruiken, kiest hij voor het fictieve land Chocowakije (een parodie op Slowakije). Oorlogse invloeden die we in dit verhaal zien zijn ondere andere de naam van de Chocowakijse geheime dienst, de Gestaco. In dit prehistorische album worden Wiske, Sidonia en Rikki voor het eerst ten tonele gevoerd. Omdat Rikki zoveel overeenkomsten vertoonde met Kuifje werd hij het volgende album met een schoenenbon op pad gestuurd, waarna er pas in de kus van Odfella weer wat van hem werd vernomen. Het verhaal zelf vind ik nog altijd heel aardig, je moet natuurlijk in je achterhoofd houden dat dit het eerste album was als je het leest. Er hangt continue een geheimzinnig sfeertje in het album, al blijft het wel vaag waarom Sidonie als ‘X’ optreedt, in plaats van zichzelf gewoon bekend te maken. Het album stelt verhaaltechnisch in vergelijking met echte goede verhalen zoals het Spaanse Spook of de Ringelingschat natuurlijk niet zoveel voor. Toch vind ik het altijd wel nostalgisch om dit album te herlezen. Eigenlijk zou ik voor het verhaal een 7 geven, maar omdat dit het begin van een legendarische reeks zou zijn krijg het van mij een 8!
Datumdinsdag 27 juli 2021 21:11

Reactie no. 40
Naamdanny
Leeftijd23
Cijfer6
Recensieik vind dat dit verhaal niet vergeten mag worden ,dit is de start van de reeks.
De aanknopingspunten met het eiland Amoras zijn ver te zoeken , het album wat chronologisch hierna zich afspeelt. De taal van de chocowakijer,s zijn irritant en het verhaal erg ongemakkelijk , kon er moeilijk doorkomen. Misschien een goed verhaal voor de tijd waarin deze strip is gemaakt maar duidelijk niet mijn favoriet .
het is dus op het vlak van het verhaal een onvoldoende voor mij.
Gelukkig red de nostalgie het nog iets.dit is tevens de chronologische start s&w.
Datumvrijdag 17 april 2020 15:34

Reactie no. 39
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer9
RecensieToen dit verhaal, toen nog gewoon RIKKI EN WISKE geheten, in de krant begon, wist niemand, en zeker Vandersteen niet, dat dit de start zou worden van een succesvolle en langlopende reeks
Het spionageverhaal is typerend voor die tijd. Het verhaal verscheen vanaf eind maart 1945 in de krant, net aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, toen België pas bevrijd was. Hier en daar zijn wel eens verwijzingen daarnaar te vinden
Rikki doet uiterlijk een beetje denken aan Kuifje, wat vermoedelijk de reden is dat hij vanaf het volgende verhaal niet meer meedoet. In september 1944, ongeveer een half jaar voordat RIKKI EN WISKE tot stand kwam, werd het KUIFJE verhaal DE ZEVEN KRISTALLEN BOLLEN dat in de krant LE SOIR verscheen, stopgezet om pas in september 1946 verdergezet te worden in het pas opgerichte weekblad KUIFJE
Rikki duikt jaren later weer op in DE GEVANGENE VAN PRISONOV om vervolgens weer te verdwijnen
Het is jammer dat nooit wordt uitgelegd waar de ouders van Rikki en Wiske gebleven zijn en waarom ze bij hun tante wonen
Datumdonderdag 30 januari 2020 07:07

Reactie no. 38
NaamBoysen Bjorn
Leeftijd35
Cijfer7
RecensieHet aller eerste verhaall, en hierbij dan ook mijn eerste beoordeling. Als verzamelaar moet je deze hebben. Als kind was ik hier echt naar op zoek, in de colruyt hadden ze deze vaak niet, toen ik hem plots zag liggen wilde ik deze per se hebben.
Maar los daarvan, is het ook wel duidelijk dat het het eerste verhaal is, de tekenstijl is niet van je dat, te vergelijken met kuifje bij de sovjets, en het verhaal mankeert toch ook de diepgang, het niveau wat verhalen later kregen, maar alle respect, alle begin is moeilijk en voor zijn tijd een heel mooi verhaal en inderdaad jammer dat rikki niet vaker terugkeert.
Datumzondag 06 oktober 2019 19:57

Reactie no. 37
NaamJeroen Tanésy
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieOm te beginnen een spellingsbedenking. Waarom heeft iemand ooit besloten dat ,,Chocowakije” in ,,Chokowakije” veranderd diende? (In het boek zelf staat meermaals ,,Chocowakije”. Op de cover, het voorblad en de albumlijst van de versie uit 2010 die ik heb voorliggen, prijkt dan weer ,,Chokowakije”. In veel in de twintigste eeuw verspreide Suske en Wiske-strips staat op de albumlijst achterop ,,Rikki en Wiski en Chocowakije”.) Nog over taal: iemand schreef op deze site dat hij het Chocowaaks erg on-duidelijk vond. Dat vond ik niet – de Chocowaakse woorddelen staan con-sequent achter de Nederlandse, nooit ,,siowitztuatie” maar wel ,,situatiowitz” – en ik vond het fijn dat er niet één Chocowaaks achtervoegsel was maar variatie (nu eens –itska, dan weer –kwatch, -nitski, -otchka, -owitz, -oskas, -ski of -witskaja). Een derde zaak (ook anderen opgevallen, als ik sommige recensies hier lees): Kuifje fungeerde onmiskenbaar als inspiratiebron. Dat Rikki zelfs qua gestalte en uiterlijk op Kuifje gelijkt, ligt aan een bemoeizieke uitgever destijds en niet aan Willy Vandersteen – dat verhaal ken ik. Maar er zijn andere voorbeelden: net als in De scepter van Ottokar trekt de held naar een soort pseudo-Tsjechoslowakije waarover min of meer encyplodiegewijs info wordt gegeven (het stukje dat begint met de leuze ,,Meeroz stempelitz, minderoz werkitz”); net als in De zaak Zonnebloem gaat het om een gestolen ontwerp van een professor; net als Kuifje - als ik me niet vergis in De scepter van Ottokar én De zwarte rotsen - valt Wiske vanuit een vliegtuig op hooi; net als in Kuifje in Amerika wordt de rijdende stripheld met bloemen door een menigte stedelingen toegejuicht. Besluiten doe ik met een evaluatie van de inhoud: die is spannend en vermakelijk. Ik kan me voorstellen dat wie dit indertijd las toen het nieuw was, zin had in meer verhalen van de reeks.
Datummaandag 24 augustus 2015 22:23

Reactie no. 36
NaamRobert Ali
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieHet is een susper tof verhaal. Want dat is het verhaal dat suske er nog niet bij was maar de broer van wiske rikki.Het is het eerste verhaal dat ooit gemaakt is.
Datumzaterdag 27 december 2014 19:40

Reactie no. 35
NaamWilly
Leeftijd98
Cijfer8
RecensieToen dit nulde avontuur getekend werd en begon te verschijnen was de Tweede Wereldoorlog nog altijd gaande, en was de afloop ervan zelfs allerminst duidelijk voor iedereen, ook gezien de wonderwapens die mogelijk ingezet zouden worden. Toen Willy Vandersteen de grondslagen tekende voor wat later Suske en Wiske zou worden, in de winter van 1944, was een Duits offensief gaande dat dreigde België te heroveren, inclusief huize Vandersteen!

Ik vermoed dat de eeuwige opportunist Willy Vandersteen daarom in dit verhaal de buitenlandse schurken een soort Tsjechen-Polen liet zijn, en geen Duitsers! Alhoewel er dan wel een 'Gestaco" genoemd wordt, maar als mijn theorie juist is treedt die pas op als Duitsland verslagen is.

De figuur professor Wargaren (ontwerpt wonderwapens voor de Belgische regering) zou ik graag terugzien. Paul Geerts en (iets minder) Marc Verhaegen plunderden het oude werk van Willy Vandersteen grondig, dat was zeer goed en dat zouden de huidige makers van Suske en Wiske verhalen ook meer moeten doen.

Datumwoensdag 27 april 2011 01:26

Reactie no. 34
Naamlucas heijdeman
Leeftijd9
Cijfer8
RecensieIk vind het album bijzonder omdat het nummer 0 is. Ik vind het ook een mooi album.
Datumzaterdag 12 februari 2011 15:48

Reactie no. 33
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer7
Recensieik geef een 7 omdat het chokowaaks erg onduidelijk vind en soms ook storend. en omdat het op de laatste paar bladzijde's rikki, wiske en tante sidonia naar belgië gingen en dat stuk was eigenlijk een beetje saai. en omdat je op de laatste bladzijde professor wargaren helemaal nergens terug zag. dus je kon wel merken dat dit vandersteens eerste verhaal was maar verder helemaal top.
Datumdonderdag 30 december 2010 11:50

Reactie no. 32
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer6
RecensieHet eerste verhaal uit de reeks is vaak niet de beste en ook hier is dat het geval. Het verhaal is geschreven vlak na het eindigen van WOII en dat is goed te merken aan het onderwerp: Een spionageverhaal met als 'vijand' de schurkenstaat en oostblokland Chocowakije. Apart voor dit verhaal is natuurlijk de verhouding grote broer-klein zusje tussen Rikki en Wiske die goed naar voren komt. Het verhaal kent veel humor.

Het album is heel losjes getekend. Veel tekeningen zijn nogal simpel en vlak (2-Dimensionaal) en vooral de decors zijn aan de magere kant. Ik vind de kwaliteit van de tekeningen in de laatste paar bladzijdes achteruit gaan (kijk bv eens naar de leiders van Chocowakije op blz 53 en de tankslag op blz 55). Maar vanwege de nostalgische waarde leuk dat het in de rode reeks is opgenomen.

Datumzaterdag 27 november 2010 09:28

Reactie no. 31
NaamPaul Riezebos
Leeftijd13
Cijfer9
Recensie- Ik heb de laatste paar reacties gelezen en dat vond ik erg tegenvallen, ik snap ten eerste al niet waarom mensen het zo'n laag cijfer geven.
- De tekeningen; "Primitief" noemen ze het. Als ze dat primitief noemen, dan zijn de verhalen van tegenwoordig lui, met 1 klik is de bolhoed van Lambik zwart, Ik weet dat er bij de tekeningen veel meer bij komt kijken, maar niet zoveel als vroeger. Je hebt geen idee hoe lang hij er over gedaan heeft. Ik zelf ook niet, maar ik weet wel dat dat heel lang was. "Primitief" is het dus zeker niet. 3/3
- Het album: Rikki is niet dezelfde als Suske, Ook staat er in één van de recensies dat je niet kunt weten wat voor familieverband rikki en wiske eigenlijk hebben. Ik nam het album even voor me, en ik kwam erachter dat erop de eerste bladzijde op het eerste plaatje, rechtsonderin het krantenartikel onder de goto letterlijk staat (In die van 1994): "Zijn tante MEJ Sidonia en zij ZUSJE Wiske zullen hem vergezellen" Dus waar dat op slaat weet ik ook niet. Verder vind ik dat het eerste verhaal los gelezen moet worden, en niet in verband met de serie, behalve als je het album "De gevangene van Prisonov 281" van plan bent te lezen. 3/3
- Het verhaal: Goed, Spannend, Bijzonder. 3/4
Datumvrijdag 8 oktober 2010 17:39

Reactie no. 30
NaamYarnick
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieHet eerste verhaal van Suske (eigenlijk Rikki) en Wiske is een plaatje geworden.
Leuk verhaal dat precies in de serie past.
Een dikke voldoende.
Datumdonderdag 27 mei 2010 19:54

Reactie no. 29
NaamRoy
Leeftijd11
Cijfer7
RecensieIk vond album best leuk. Maar ik had eerder een ander Suske en Wiske album gelezen. Dus van dit snapte ik niet zo veel, ik miste Suske constant, ik dacht: waar blijft hij nou? En ik snap nog niet wat voor familieverband Rikki met Wiske heeft. Rikki is een neefje van Sidonia, en Wiske een nichtje, maar in het verhaal werd niet duidelijk gemaakt of er een familieverband zat tussen Rikki en Wiske. En zoja, wat dan? Af en toe was het verhaal verwarrend, maar voor de rest een superalbum!
Datumdonderdag 13 augustus 2009 07:53

Reactie no. 28
Naamrebecca
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieik vind dit album erg spannend en leuk.
maar het is niet leuk dat rikki weg moest en heel laat pas er weer was.groetjes rebecca
Datumzondag 5 juli 2009 17:29

Reactie no. 27
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer6
RecensieDe eerste van onze welbekende Willy. Je ziet inderdaad dat hij nog niet precies weet waar hij heen wil met de strip. Het verhaal zelf vind ik niet echt leuk en het kostte me inspanning om er doorheen te komen. Maar vanwege de nostalgie toch een voldoende
Datumwoensdag 1 april 2009 18:52

Reactie no. 26
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieDit verhaal is niet zo goed als de vele uitstekende albums die begin jaren 50 gingen volgen, maar toch mag dit verhaal er zijn.
Het is een leuk spionageverhaal met de nodige humor. Vooral Wiske vind ik leuk, hier is ze nog zo'n echte bengel. De taal van de inwoners van Praak (of Kroko) steekt op den duur wel wat tegen.
Een positief punt is ook dat er veel gebeurt in dit verhaal, wat van de huidige albums niet meer kan gezegd worden. Keerzijde hiervan is dat sommige scènes iets te lang uitgesponnen zijn, met als gevolg dat het album toch iets langdradig overkomt.
Datumvrijdag 18 juli 2008 12:40

Reactie no. 25
NaamHans
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieIk vind de avonturen van Suske en Wiske veel leuker dan Rikki en Wiske, af en toe wel grappig en het was ook geen super slecht album ofzo maar gewoon niet wat het hoort te zijn.
Datumwoensdag 30 april 2008 11:26

Reactie no. 24
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer9
RecensieVandersteens' eerste en meteen weet hij zo te boeien dat je meer wilt lezen. Ik ben juist gek op de 'primitieve' tekeningen uit de begin periode. Hieruit kun je zien dat het nog echt ambachtelijk werk is. Een dikke 9!
DatumSun Sep 16 10:51:55 2007

Reactie no. 23
NaamSam
Leeftijd17
Cijfer4
Recensieik irriteerde mij mateloos aan de aanhangsels die woorden kregen in Chocowakije dit is het minste album van suske en wiske, het is duidelijk dat willy vandersteen nog aan het zoeken was
DatumThu Sep 13 15:11:44 2007

Reactie no. 22
NaamJordy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieKijk leuk dit eerste boek. Ook leuk dat ze deel 154 ook in het orgineel uitgeven op de kleur na dan.
In een woord COOL
DatumMon Aug 13 16:36:24 2007

Reactie no. 21
NaamRonald
Leeftijd25
Cijfer3
RecensieIk vind hier werkelijk geen reet aan, ik weet dat een stukje Vandersteen nostalgie is. Maar hij was toen duidelijk nog zoekende en wist niet heel goed welke kant hij op wilde met deze serie. De humor is ook ver te zoeken.
DatumSat Aug 11 16:07:48 2007

Reactie no. 20
NaamBart De Grande
Leeftijd17
Cijfer7
RecensieHet eerste album, inderdaad. Maar voor mij ook niet meer dan dat. Ik vond het bijwijlen soms een saai en wat onsamenhangend verhaal en ook de tekeningen zijn vrij primitief om het zo te zeggen ( zie je ook in de reeks van Kuifje bij het eerste album "Kuifje in het land van de Sovjets", maar daar is het nog veel erger). Toch is dit een mooie poging voor een jonge en beginnende Vandersteen die toch wel iets in z'n mars had en dat zag je vooral aan de fijne humor die je in de laatste verhalen mist.

Degelijk, mooi geprobeerd, maar nog geen topper.

DatumWed Jul 11 14:13:07 2007

Reactie no. 19
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer10
Recensiedit is en heel leuk album Rikki is erg sterk samen met normaal gesproken Suske en Jerom zijn dit mijn favorieten ook de kleine Wiske die Rikki heel vaak te slim af is is heel grappig en Tante Sidonia ook het verhaal opzicht is een 9 en een half maar door de grappige en leuke personages krijgt dit album van mij een hele dikke vette 10! want hij was als het aan mij ligt een super-mega-vet-cool-album.
DatumSat Apr 21 17:19:10 2007

Reactie no. 18
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieDeze "oer"-Suske en Wiske doet natuurlijk wat ongebruikelijk aan, maar is toch prima leesvoer. Wiske en haar broer Rikki gaan uit spioneren in het oostblokland Chokowakije en zetten daar de boel behoorlijk op stelten. Zoals bekend besloot Vandersteen dat de boksende broer toch te weinig mogelijkheden bood voor leuke verhalen, zodat Rikki na dit eenmalige optreden met prepensioen kon.
Dit album wordt vaak getypeerd als een knullig probeersel, maar daar is niets van aan. De tekeningen zijn best in orde, de karakters vallen soepel in hun rol, de gags zijn leuk. Daarentegen is het scenario wat aan de rommelige kant (waarom vermomt Sidonia zich eigenlijk?) en schemert het nadrukkelijk door hoezeer Vandersteen zich door de Kuifje-reeks heeft laten inspireren: dat Chokowakije is geen parodie op nazi-Duitsland of een commentaar op de Tweede Wereldoorlog, maar simpelweg een herwerking van thema's uit Kuifje. Er is flink leentjebuur gespeeld bij "De scepter van Ottokar" en "Het land van de Sovjets".
Gelukkig ging Vandersteen al snel zijn eigen weg.
DatumMon Oct  2 18:00:38 2006

Reactie no. 17
NaamErik Strijbos
Leeftijd21
Cijfer6
RecensieScenario:
Over het krantenverhaal uit 1945:
Het verhaal heeft een verhaallijn, maar toch, dankzij de grapjes, komt het fragmenterig over. Het verhaal lijkt samen te hangen van vondsten, grappen en spannende fragmenten. De kaft is een mooi vondst die de lading van het boek dekt. Ondanks dat er wel een verhaallijn is, lijkt het een hak op de tak-verhaal, zelfs in deze versie. Of het zo letterlijk op de korrel nemen van Oostbloklanden (en hun producten) nu nog kan, in deze tijd, is de vraag. Ook de oorlogsdreiging is uit de tijd. Waar Wiske nogal vaak creatief gebruik maakt van de telefoon mishandelt Sidonia gewoonweg een uil. Ook dat zou nu niet meer kunnen.
Leuk is wel de verouderde spelling ;) Helaas is het lezen van de Chocowakijse teksten wat irritant.
De combinatie tussen Rikki en Wiske, waarvan het leeftijdsverschil toch wel zo'n 11 jaar zou kunnen zijn, is best komisch, vooral wanneer Wiske allerlei dommigheden uithaalt. Sidonia fungeert als een soort problem-solver, en moet daarom dikwijls uitgeschakeld of ingeschakeld worden. Dat Vandersteen niet geheel tevreden was met deze combinatie blijkt wel uit het volgende avontuur. Door de gekkigheden en absurde gebeurtenissen verliest het verhaal helaas aan geloofwaardigheid waar het drie maal zo spannend had kunnen zijn!
De vaas-scene, waarin Sidonia ineens vanuit de vaas naast de vaas wordt verplaatst door de tekenaar, vind ik frapant.
Dat dit verhaal een succes moet zijn geweest snap ik uiteraard; het speelde in op de actualiteit, men kon lachen om normale zaken die uit hun verband waren gerukt en om de absurde vindingen. Nu is dit verhaal achterhaald en passé.

Tekeningen:
Bijzonder speels, maar niet correct. Een huidig tekenaar zou zich hiervoor kunnen en/of moeten schamen. De huisjes en de bomen, alles staat schots en scheef, wat dan wel weer bijzonder goed is voor het uitdrukken van sfeer! De stad Praak zou ik dankzij de gelijkenis haast kunnen bestempelen als de voorstudie van Amoras. De plaatjes waarin de tekst wordt geschreven is op zich een leuke vondst.
De figuur Sidonia is duidelijk in ontwikkeling! Waar ze begint als kak-madam trekt ze gelukkig bij. Ook haar neus lijkt geregeld van formaat te wijzigen. Pas bij de vaas-scene lijkt ze haar definitieve uiterlijk gevonden te hebben. Een tekstballon is leeggebleven; wanneer de regering opbelt naar de wacht, die zit te kaarten.

Over de albumversie (nr. 154):
Dit verhaal zou in de rode reeks misschien niet meer kunnen, vanwege bovenstaande twijfels, toch is dit gebeurd, wellicht om de reeks compleet te maken.
Er zijn 5 pagina's geknipt. Dit maakt het verhaal wat vlugger, maar niet minder 'hobbelig'. Er zijn 13 stroken hertekend, waarvan de reden niet direct aanwijsbaar is, vaak negatief voor de kwaliteit. De inkleuring is op zich redelijk goed gebeurd, net als het inschrijven van de teksten. Frapant is dat de inkleuring van de originele kaft is overgenomen voor de hertekende kaft, terwijl dat niet is doorgevoerd naar de inkleuring in het verhaal. Rikki heeft oorspronkelijk rood haar (ook op de hertekende kaft) terwijl dat in het album bruin is, Schanulleke is rood, maar is nu blauw, de blouse van Rikki is origineel bruin/geel, maar is nu blauw... Op de hertekende kaft klopt ook het formaat van Wiske niet.

Conclusie: Dankzij de vondsten, de humor en de sfeer kan ik - ondanks dat het album niet meer van deze tijd is - genieten. De 4 die ik zou hebben gegeven mocht het een nieuw verhaal zijn is gezien de plaatsing qua tijd niet terecht. Daarom een 6.
Voor de gestripte albumversie een 5, voor de 'moeite'.

DatumFri Mar  3 17:10:59 2006

Reactie no. 16
NaamMaurice
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieGrappig is, dat een van de standaardgrappen "Waar heb je zo leren schieten? " - "Euh.. Op de kermis!" er al in voorkomt. Het verhaal is een politiek getint verhaal, dat de knulligheid van het communisme laat zien. Vandersteen had een rood hart, maar van staatssocialisme had hij een afschuw.

Heel grappig is het laten rijden van de tank met een magneet. lang heb ik niet begrepen, waarom dat niet kon (afgezien van de sterkte van de magneet). Maar als de magneet naar de tank toe gaat en volgens de natuurkunde de tank een heel klein onzichtbaar stukje naar de magneet, drukken de vanderwaalse krachten van de houtmoleculen tegen. In het ergste geval knapt de stok.

DatumSat Aug 27 11:27:06 2005

Reactie no. 15
NaamJR
Leeftijd20
Cijfer6
RecensieMisschien wordt dit cijfer me niet in dank afgenomen maar ik vond het niet bijzonder. Waar is Rikki trouwens naar toe gegaan?
DatumFri Aug 26 06:00:51 2005

Reactie no. 14
NaamJens
Leeftijd14
Cijfer3
RecensieIk vond dat dit album echt geen 'S&W-feeling' gaf. Ik vond er eigenlijk niks aan en dit album is het echt niet waard om opgenomen te worden in de S&W-reeks. Het is saai, en in Chocowakije zijn de figuren erg vervelend om hun tekst te lezen. Ook zijn de tekeningen niet al te best maar dat begrijp ik voor die tijd. :) Positieve punten waren toch dat we Rikki heb leren kennen, eigenlijk verdient deze personage een stripverhaal in de toekomst na de kleine bijrol in 'De gevange van Prisonov'. Rikki, het gaat je goed! ;)
DatumTue Aug  9 20:33:01 2005

Reactie no. 13
NaamTheodoor
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieDit is iet het eerste nummer van de Suske en Wiske series, maar het nulde, maar een klein deel van de hoofdpersonen is al aanwezig, een soort lanceerplatform voor de serie, niet ongewoon in het Amerikaanse. Als verhaal op zich is het sterker dan veel reguliere nummers, maar niet een van de beste, de grappen behoren voor een gooed deel tot de betere. Lezen VOOR op het eilan Amoras.
DatumWed Jul 20 19:41:41 2005

Reactie no. 12
NaamHarmen Smilde
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieDit vind ik nou een heel erg goed album.
wel jammer inderdaad dat het later in de suske en wiske-serie is opgenomen, maar dat maakt mij eigenlijk geen ene donder uit.
Rikkie, de broer van wiske is heel leuk, als bokser, en wiske is nog 'lekker klein', vergeleken met die 'grote' rikkie.
Sidonia die het hele album met de paraplu rondkijkt is heel grappig, en de verstrooide professor is ook heel leuk.
eigenlijk vind ik het een beetje jammer dat rikkie niet mocht blijven, omdat hij zo goed bij wiske past.
de tekeningen zijn heel oud, dat is ook heel leuk, de humor is ook goed, en verder... héél origineel:
kortom, een dikke 10!
DatumWed May 4 17:21:34 2005

Reactie no. 11
Naam Antoon van Ham
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Naar mijn idee had dit verhaal niet als nr. 154 opnieuw in de vierkleurenreeks opgenomen moeten worden, als de andere oude verhalen. De reden: het is geen Suske en Wiske en daarom vind ik het ook niet in de reeks passen.
Niettemin is het een heel spannend verhaal, dat past bij de tijd waarin het is geschreven. Ook is het een heel grappig verhaal, door de vele vreemde en grappige situaties. Een spionageverhaal is niet mijn favoriete stijl, maar de vele grappen maken veel goed.
Datum Sat Feb 5 19:43:29 2005

Reactie no. 10
Naam Ed
Leeftijd 28
Cijfer 7
Recensie Dit is best een aardig verhaal, maar past wat minder in de reeks van Suske en Wiske, omdat Suske nog ontbreekt. De humor is in ieder geval goed en ook Tante Sidonia, die achter Rikki en Wiske aanzit is leuk gevonden. Jammer alleen dat Vandersteen gebruik maakt van een fantasieland als Chocowakije. Later in de reeks komen wel echte landen en locaties voor, maar misschien was het destijds niet verantwoord gewoon Tsjechoslowakije te gebruiken, omdat daar de suggestie van zou uitgaan dat dit een een schurkenstaat is, zoals Chocowakije in dit verhaal.
Datum Sat Oct 9 15:35:48 2004

Reactie no. 9
Naam jippe van niel
Leeftijd 9
Cijfer 8
Recensie als je dit verhaal leest zal je wel denken van dit is een erg leuk album maar ook weer niet en even tussendoor als jullie het album lezen stel het je dan voor dat (in je hoofd,he) er een filmpje van dat album voor je ogen staat.kijk daar eens goed naar terwijl je het album leest.maar denk eraan;het is geen tekenfilmpje maar een echte film!we gaan terug naar de tweede regel.het is trouwens een erg leuk album maar er staanwoorden in die je vast niet begrijpt,want in het oude-belgie had je vaak hele andere woorden.maar het rare aan dit album is dat lambik,jerom,proffesor barabas,suske,de zwarte madam en nog andere diverse personen die er niet in voorkomen maar onze helden sidonia wiske en rikki komen er wel in voor!DUS VEEL LEES PLEZIER!!!!!
Datum Tue Aug 24 16:27:42 2004

Reactie no. 8
Naam Robert
Leeftijd 14
Cijfer 7
Recensie Ik vond het verhaal wel aardig, maar ik heb wel eens betere verhalen gelezen. Het wist mij gewoon niet helemaal te boeien. Het grappigste vond ik hier Sidonia die achter Rikki en Wiske aanzat maar steeds pech kreeg. Ik vind dit eigenlijk geen echt Suske en Wiske verhaal, het gaat ook helemaal niet over Suske en Wiske.
Datum Sat May 1 10:01:21 2004

Reactie no. 7
Naam Arnoud Lutgerink
Leeftijd 31
Cijfer 5
Recensie Het minste album van Suske & Wiske. Jammer van de serie.
Datum Sun Jan 11 14:13:20 2004

Reactie no. 6
Naam Marc Nickmans
Leeftijd 21
Cijfer 10
Recensie Gewoonweg een super stripverhaal!
Gewoonweg een klassieker!
Datum Sun Dec 7 12:58:25 2003

Reactie no. 5
Naam vincent
Leeftijd 16
Cijfer 8
Recensie Dit zal altijd een uitschieter blijven ! Het allereerste , maar toch is het geen suske & wiske ! Enkel de figuren Sidonie en Wiske kunnen we eruit halen , maar voorts doet het me meer denken aan een kuifje-album met Rikki als Kuifje ! Toch is het een pareltje : Chocowakije en Praak (later Kroko) durven gebruiken in die jaren is een sterk staaltje !!!
Datum Wed Aug 20 20:06:50 2003

Reactie no. 4
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Toen ik dit album in mijn handen had dacht ik: De eerste, de allereerste Suske en Wiske!
Na het lezen vond ik het verhaal wat kort door de bocht maar de bedoeling is goed. Eigenlijk merkte je gelijk al dat Vandersteen weleens een hele grote naam uit de stripgeschiendenis zal worden.De humor en de vele tekstkadertjes zijn kenmerkend in de 'echte' reeks die vanaf 1948 in albumversie verscheen.
Datum Mon May 5 18:59:48 2003

Reactie no. 3
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Op zich een leuk verhaal. Maar het is t.o.v. de ander (echte) Suske en Wiske-albums gewoon geen relevant Suske en Wiske-album meer. Door zijn eenmalige optreden (als titelheld, en waarschijnlijk straks nog een keer in 'De kus van Odfella') is Rikki nooit echt ontwikkeld en blijft hij een vreemde voor me. Ik ben ook gestopt dit album te zien als de deel 1 voor 'Op het eiland Amoras'. Maar toch leest het lekker weg.
Datum Wed Apr 30 17:28:41 2003

Reactie no. 2
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 8
Recensie Inderdaad is de structuur van dit verhaal nogal doorzichtig, maar wat niet heet, dat dit verhaal niet zijn momenten heeft, vooral op het humoristische niveau blinkt het uit. Maar eerst met de navolger "Op het eiland Amoras" heeft Willy zijn onmiskenbare stijl gekregen: het meesterlijke vertellen van verhalen gecombineerd met leuk ogende tekeningen!
Je kunt het zo zien: met dit album begon (overdreven geformuleerd) zijn ster aan het firmament te schitteren!
Datum Sun Apr 27 17:42:32 2003

Reactie no. 1
Naam Tom
Leeftijd 28
Cijfer 8
Recensie Dit vroege Vandersteenwerkje was al meteen een degelijke strip, al blijft de structuur van de losse gags er duidelijk inzitten, zelfs na de hertekening in de nieuwe reeks. Door de leuke humor en de tekeningen die op zichzelf al grappig zijn (let op de koeien van boer Naaszinsky! de informatiefolder over Chocowakije!) kan je gerust vergeten dat het avontuur op zichzelf soms wel extreem absurde zaken en enkele onlogische details bevat. Blijft de moeite waard.
Datum Wed Apr 23 15:26:04 2003