Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De vinnige Viking


De vinnige Viking Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De vinnige Viking verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,81

Reactie no. 22
NaamAnna
Leeftijd42
Cijfer9
RecensieBest echt nog een leuk album. Veel actie,leuke humor en veel fantasie, precies wat ik wil. Maar toch op een of andere manier kon het nog een heel klein beetje beter. Het begin was ook echt vloeiend leuk, vooral dat deel naar de burcht was echt fantastisch.In vergelijking met de Beminde Barabas is dit wel nog een verbetering. Het is zo een album waar ik op wachte om te krijgen ik wou het zo graag. Vanaf dat de viking kwam wist ik zeker dat het een album is dat de moeite is om te lezen.De zwierende bokken waren ook echt leuk.
Al die goden waren ook leuk. Echt goeie fantasie. Echt een aanrader om te lezen.
Datumwoensdag 16 november 2022 12:48

Reactie no. 21
NaamLeendert
Leeftijd48
Cijfer6
RecensieEen verhaal met veel actie maar niet veel lijn zit erin. Waarom komt dat schip naar België toe? Uit welk jaar komt het? Hoe komt Jerom zo snel op de proppen (als men hulp uit een schoen roept, kan hij dan zo snel aanwezig zijn?), wat is nu de speciale macht van dit zwaard? Desalniettemin is het een vermakelijk album en krijgt het een magere 6
Datumzondag 07 augustus 2022 17:50

Reactie no. 20
NaamHans Versig
Leeftijd37
Cijfer6
RecensieWat een onsamenhangend verhaal! Van Vrouw Justitia met haar zwaard, gaat het opeens naar een viking die met zijn boot in de tuin van Lambik belandt. Daar wordt nooit een duidelijke verklaring voor gegeven en ook niet waarom die viking dat waardeloze zwaard nou graag wil hebben, waar Lambik helemaal niets mee kan. Hoe ze met die vikingboot opeens in het oude Noorwegen belanden wordt ook nooit uitgelegd.
Wiske weet vervolgens Barabas te contacteren via haar schoen waarna Jerom binnen ongeveer 10 seconden klaarstaat om alle vikings in elkaar te trimmen. Daarna zijn er nog ongeveer 25 bladzijden over en besluiten onze vrienden dan maar eens richting de oude goden te gaan om die een beetje te sarren. Vrouwe Justitia en haar zwaard komen nooit echt meer terug in het verhaal.
Wel een voldoende omdat ik de tekeningen prima vind en er wel een paar leuke, klassieke S&W-grappen in zitten. Lambik is bovendien weer op zijn best in dit album. Ook was het begin erg leuk. Het is bijna alsof dit boek door twee verschillende tekenaars/schrijvers gemaakt is.
Datumwoensdag 01 december 2021 06:27

Reactie no. 19
NaamJan P.
Leeftijd46
Cijfer5
RecensieTot aan de helft is dit verhaal goed te volgen. Lambik werkt zich weer eens in de nesten en z’n vrienden moeten weer achter hem aan. Dit alles gebeurt niet nadat Lambik het zwaard van Vrouwe Justitia heeft weten te ontfutselen. De weegschaal helpt bij het bepalen waar hij zich verblijft en dan zijn we al bij het bizarre plot met de viking beland.
Nergens wordt echt duidelijk wat de motieven zijn van de viking en er worden de nodige clicheëen van stal gehaald om het avontuur te vervolgen (wat geknok, mannelijke eer tussen Jerom en Lambik), maar het is wat afgeraffeld allemaal (ik mis vooral humor) en het idee van Vrouwe Justitia verdwijnt naar de achtergrond.
Datumdonderdag 30 juli 2020 16:52

Reactie no. 18
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieHet klopt absoluut: dit is een verhaal met wat haken en ogen. De logica ( of het gebrek daaraan) is het grote manco. Ik heb dit album in '82 van mijn Tante gekregen en hoort daarom tot één van de albums die ik het langste heb. Ik las het toen vrij makkelijk uit. Nu veel kritischer en dan ontkom je niet aan wat de andere recensenten reeds hebben gemeld. Je volgt het verhaal redelijk tot aan het starnd met de drakkar. Dan wordt alles vaag: waar komt d viking vandaan en waarom? Dus ook....waarom belanden ze in het godenrijk?
Toch is de uitvoering goed en zeer goed getekend, sfeervol en je krijgt een mooi inkijkje in de Noorse godenwereld. Ik vond dat als kind machtig interessant. Het gekijf tussen de Goden vind ik nog steeds goed werken. Het begon aannavnkelijk met het thema rechtvaardigheid maar dat raak je op den duur kwijt.
Ik vind het nog steeds een fijn album maar het is wellicht handig om je gezond verstand en gevoel voor logica thuis te laten.
Datumwoensdag 04 maart 2020 23:06

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer5
RecensieEen wel zeer eigenaardig album waarin Lambik vindt dat de wereld onrechtvaardig is en daarom komt hij in contact met vrouwe Justitia. Hij neemt haar zwaard der gerechtigheid over en gaat in de duinen wonen. En dan ontstaat de chaos in dit verhaal: Opeens staat er zonder aanwijsbare reden een drakar in Lambik zijn tuin en de viking die uitstapt wil uiteindelijk Lambik zijn zwaard wel hebben.

Onze vrienden belanden via zijn vliegende boot in Noorwegen en rekenen daar mbv Jerom met de vikingen af. Verhaal gedaan zou je zeggen. Maar omdat de teletijdmachine niet ok is (huh ook een transportmiddel in het heden??) gaan onze vrienden maar wat rondlopen en besluiten dan maar de nabijwonende Noorse goden te gaan bezoeken.

Er volgen wat schermutselingen met bokken, trollen en de humeurige goden maar eigenlijk is dit opvulwerk en heeft dit niets meer met het zwaard der gerechtigheid van doen. De tekeningen zijn redelijk maar vooral het slechte onsamenhangende scenario zorgt ervoor dat ik dit album een onvoldoende geef.

Datummaandag 19 december 2016 06:50

Reactie no. 16
NaamDanny
Leeftijd34
Cijfer6
RecensieEen verhaal dat best goed begint maar waar je naarmate het verder vordert niet echt veel mee kunt.
Lambik heeft het weer op zijn heupen en laat Prof Barabas ala de "Dulle Griet" vrouwe justitia van een schilderij afhalen om haar te ondervragen. zij komt uiteraard met zwaard en weegschaal. de beter wetende Lambik besluit haar taak opzich te nemen zij het natuurlijk op de verkeerde manier.
tot nu toe lijkt het wel een beetje op de Wilde Weldoener alleen zien we Lambik nu in de rol van Rechter/beul.
maar plots komt daar een vikking in het verhaal. Wat zijn doel is, en waarom hij juist op de plek komt waar ook lambik is wordt nooit duidelijk en waarom komt hij alleen.
wat ook een gebrek is het ontbreken van een interesante uitdagen voor onze helden of een gemeenschappelijke vijand

toch nog een 6 voor het goede begin.

Datumdonderdag 09 januari 2014 15:51

Reactie no. 15
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer4
Recensie+
Lambik is weer geweldig in zijn rol

-
Waar komt de viking opeens vandaan
Hoe weet barabas waar hij Jerom naartoe moet sturen
Waarom wordt iedere poging om het verhaal spannend te maken om zeep geholpen door de tussenkomst van Jerom.

Datumwoensdag 26 juni 2013 12:47

Reactie no. 14
NaamVictor
Leeftijd30
Cijfer4
RecensieSommige grappen en scenes zijn wel aardig, en er zit enige fantasie in de uitwerking van de Noorse godenwereld. Maar verder is dit verhaal natuurlijk helemaal niets: een totaal onsamenhangend bijeenraapsel van willekeurige ideeën. Alsof een groep tekenaars een spelletje heeft gedaan waarbij ze allemaal vier pagina's moesten tekenen, en alleen de vier pagina's van hun directe voorganger mochten bekijken. Een 4.
Datumzaterdag 20 oktober 2012 16:57

Reactie no. 13
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer5
RecensieRommelig verhaal dat ik toch nog een vijf geef wegens het niet onaardig begin. Net als in sommige andere verhalen (b.v. de zeven snaren) raakt Lambik verbitterd door onrechtvaardigheid. Tot daar is er nog niks aan de hand. Vanaf het moment dat de viking echter op de proppen komt is het niet meer duidelijk welke kant dit verhaal opgaat. Zo wordt maar sporadisch vermeld dat ze in Noorwegen beland zijn. Ik kan me voorstellen dat jongere lezers niet meteen de link Vikings-Noorwegen maken. Ook zou men kunnen denken dat ze in het verleden beland zijn. Het gebruik van de teletijdmachine maakt de verwarring daaromtrent compleet. Verder lijkt het wel of dit verhaal van dag tot dag geïmproviseerd is.
Datumvrijdag 31 augustus 2012 23:07

Reactie no. 12
NaamLK
Leeftijd10
Cijfer8
Recensiedit boek was een van de eerste suske en wiske boeken die ik las.
hij staat bij mij in de top 50 beste suske en wiske boeken en we zijn al bij nummer 314.
Datumzaterdag 22 oktober 2011 18:04

Reactie no. 11
NaamRobbert
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieWoest verhaal, leuk gedaan. Deze albums zijn leuk om te lezen.
Datummaandag 7 september 2009 03:24

Reactie no. 10
NaamAri
Leeftijd24
Cijfer4
RecensieEerst even de positieve kanten van het album: de eerste 4 - 5 blz zijn veelbelovend, er zit veel fantasie in, en de tekeningen vallen mee.
Maar daar is het mee gezegd, want voor de rest is het een ramp, die zelfs doet denken aan die andere catastrofe: "de gekalibreerde kwibus", waar ook van de hak op de tak werd gesprongen.

Het begint goed, met een Lambik die het onrecht in de wereld beu is, en met het zwaard van Vrouwe Justitia het recht probeert te herstellen. Maar dan gaat het helemaal de mist in: opeens verschijnt er een viking in een vliegende boot die het zwaard steelt omdat hij denkt dat hij er onoverwinnelijk mee zal zijn (de lezer krijgt nooit een verklaring voor waarom die viking rondvliegt in een boot, en waarom hij ervan overtuigd is dat het zwaard hem onoverwinnelijk zal maken)
Via die boot geraken Lambik, Suske en Wiske ergens in Noorwegen waar nog vikingen wonen, en met wat hulp van Jerom krijgen ze het zwaard na een kleine schermutseling weer te pakken. (Jerom die trouwens via de teletijdsmachine aankomt - nooit geweten dat je daarmee ook naar het heden kon reizen, en indien dat zo is, waarom gebruiken ze dan in andere albums altijd de Gyronef of KLM-vluchten???)
Eind goed al goed, denk je dan, maar we zitten nog maar aan pagina 30. En dus wordt er maar een nieuw verhaal begonnen: in de verte zien de helden een kasteel, waar ze per sé heen willen. De weg ernaartoe blijkt echter één groot hindernissenparcours te zijn: een alibi om heel de Viking-mythologie er snel door te draaien. Eenmaal in het kasteel en aan pagina 58 aangekomen, worden de helden dan weer teruggeflitst naar huis, en is het verhaal afgelopen.

Echt een teleurstelling, zeker als je bedenkt dat het scenario eigenlijk voor de hand lag: in vikingland had men het thema van de strijd tegen onrecht verder kunnen uitwerken, door situaties te creëren waar de helden dan met zwaard en weegschaal een oplossing voor hadden kunnen zoeken. Mogelijkheden zat om van het verhaal een afgerond geheel te maken, in plaats van halfweg een nietszeggende road-movie te beginnen.

Kortom: veel potentieel, maar ontzettend amateurisctisch uitgewerkt.

DatumSat Jul 7 01:23:50 2007

Reactie no. 9
NaamBarry
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieDe Vinnige Viking is inderdaad een beetje onsamenhangend verhaal, desondanks heb ik me er zeker wel mee vermaakt. Het verhaal bied genoeg aktie en de inmenging van de vikingen en de goden spreekt mij wel aan. Alleen de aanwezigheid van Vrouwe Justitia had van mij niet gehoeven.
DatumTue Jun 26 10:28:44 2007

Reactie no. 8
NaamJ. Joffer
Leeftijd25
Cijfer3
RecensieAls dit een scenario van Vandersteen is, eet ik m'n hoed op. Een onsamenhangend, of beter nog, onbegrijpelijk geheel. Wie is die Thuborg? Wat doet hij in Lambiks tuin? Waarom denkt hij dat het zwaard der gerechtigheid hem onoverwinnelijk zal maken, terwijl Lambik of ieder ander met hetzelfde zwaard nog geen deuk in een pakje boter kan slaan?
Maar de grootste fout van dit album is dat het verdrinkt in saaiheid. Slecht verteld, saai getekend, kortom een afgeraffeld album. De fans moesten nog een album of 30 wachten voordat Geerts iets goeds begon af te leveren.
DatumTue Feb 7 09:50:59 2006

Reactie no. 7
NaamJaap de Graaf
Leeftijd15
Cijfer7
RecensieIk heb hem gisteren gekocht. Ik vind het wel een leuk album. Maar niet zo dat ik hem fantastisch vindt. De Schat van Beersel en De Koning Drinkt. dat zijn meer mijn verhalen. Ook vindt ik dat het verhaal heel kort lijkt.
DatumSat Jul 2 20:48:21 2005

Reactie no. 6
Naamjippe van niel
Leeftijd10
Cijfer1
Recensieecht een beetje te veel fantasie en lambik is in dit album ook niet zo bijzonder.
DatumSat Apr 2 14:00:13 2005

Reactie no. 5
Naam anneleen
Leeftijd 14
Cijfer 7
Recensie ik vind het een goed boek, maar het is met veel te veel fantasie geschreven. je hebt een viking, goden, trollen het zwaard... het is allemaal veel te veel. ik heb al betere suske en wiske albums geleze
Datum Wed Feb 9 15:43:30 2005

Reactie no. 4
Naam Benjamin Bertels
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Goede strip. Is wel wat oppervlakkig tov de mythe -- heeft niet veel met de mythe te maken. Is wel fijn om te lezen maar het verhaal springt nogal van de hak op de tak
Datum Fri Nov 12 19:18:34 2004

Reactie no. 3
Naam Jaap Blom
Leeftijd 23
Cijfer 6
Recensie Dit verhaal is inderdaad niet erg goed. Het is te onsamenhangend. Vikingen tezamen met vrouwe Jusititia is een rare combinatie die niet goed werkt, althans voor mij tenminste.

Het zou leuk zijn als het album alleen op Vikingen toegespits zou zijn. De oude Noren/Ijslanders hebben zo'n kleurrijke mythologie!
De Ragnarok - apocalyps door de terugkeer van Loki meen ik? - zou inderdaad een goed onderwerp kunnen vormen.

Ik vond dit album toen ik klein was nog wel leuk, dus geef ik het een voldoende: een 6.

Datum Mon Jun 23 00:01:39 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 6
Recensie Nee, dit verhaal krijgt van mij geen zeven of een acht.Het 'pakt' mij gewoon niet.
Er zit geen echte bedoeling of boodschap in dit verhaal en de spanning en actie laten het afweten.Maar slecht..nee!
Datum Mon May 12 16:31:11 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 6
Recensie Dit is net zo een verhaal als "De poezelige poes"!
Best wel aardig en niet slecht getekend, maar het staat niet onwisbaar in mijn geheugen gegrift!
De boodschap die achter het zwaard der gerechtigheid steekt,is goed, maar dan nog een Viking erbij te toveren is toch wel wat vergezocht!
Als dan iets met Vikings en hun Goden, dan liever een verhaal, waar het om de "Ragnarök" gaat, enigzins vergelijkbaar met de "Apocalypse" van Johannes uit het Nieuwe Testament!
Datum Mon May 12 09:36:58 2003