Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De bokkige bombardon


De bokkige bombardon Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De bokkige bombardon verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,09

Reactie no. 21
NaamLeendert
Leeftijd48
Cijfer6
RecensieDe albums uit de begintijd van Paul Geerts zijn nog niet helemaal je van het en de verhalen wat inconsistent. Toen Lambik vals blies op de bombardon verdween hij ineens en zou hij in de macht van een monster zijn. Uiteindelijk komt hij bij een apparaat uit en wordt hij gevangen gehouden door Theofiel Boemerang. Wat heeft deze persoon met die vloek te maken? Lambik werd immers niet vastgehouden door dat monster? En waarom wilde Boemerang eerst die bombardon hebben en toen was het niet meer belangrijk. Hij wilde wereld chanteren door dat apparaat. Dat steeds de mond houden naar tante toe kwam ook wat onlogisch over en was wat langdradig .
Een matig verhaal maar wel leuk getekend en humor. Dus een (wel ruime) 6.
Datumdinsdag 09 augustus 2022 00:25

Reactie no. 20
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer6
RecensieDe eerste helft van dit verhaal is nog best spannend. Lambik verdwijnt na het blazen op een oude bombardon, waarna Suske en Wiske ontvoerd worden door de schurk. De kinderen verschijnen even later weer ten tonele, ze weten wie de schurk is maar ze kunnen en mogen niets zeggen, wat Sidonia tot wanhoop drijft. Er zijn aardig wat cliffhangers en er is zowaar een heuse James Bond-achtervolging. Best vermakelijk.
Daarna zakt het in. De geheimzinnige tegenstander blijkt Theofiel te zijn, altijd een zwaktebod als men dit leuke ambiguë figuur botweg als schurk neerzet (Vandersteen deed dit al in De schone slaper). Vervolgens is er allerlei gedoe met onderaardse ruimtes met muzieknoten, een legertje handlangers met de onwaarschijnlijke naam Baffelkassen, en een griezelige machine die een grote hoeveelheid decibellen kan uitbraken. Op de een of andere manier heeft dit dan ook nog te maken met een achttiende-eeuwse instrumentenbouwer. In feite gaat alle logica het raam uit, er wordt bijvoorbeeld op geen enkele manier duidelijk wat Theofiel nu precies van plan is en hoe hij geld denkt te verdienen met de bombardon die hij wil stelen. Immers, zodra hij Lambik gevangen heeft met dit instrument, kijkt hij er niet meer naar om.
Gaandeweg het verhaal bekruipt je bovendien de vraag: waarom bellen ze Jerom niet even op? En ja hoor, precies zoals verwacht duikt hij tegen het eind op om als de deus ex machina van dienst alles even in een handomdraai op te lossen. Al met al is dit typisch een album uit de begintijd van Paul Geerts, die het maken van een consistent verhaal nog niet goed in zijn vingers had.
Datumzondag 29 november 2020 11:06

Reactie no. 19
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer7
RecensieDit verhaal zou oorspronkelijk over iets heel anders zijn gegaan. Dit was één van de eerste scenario's van Paul Geerts. Het ging over de verdrukking van kleine winkels door grote supermarkten. Vandersteen was er niet zo over te spreken, omdat supermarkten z'n grootste afnemers waren. Dus werkte Vandersteen het verhaal om
Er zit heel wat mysterie in dit verhaal. Een gemaskerde. Barabas die een tijdlang het geheim van de bombardon voor zich houdt. Suske en Wiske die weten wie de geheimzinnige is, maar dat geheim moeten houden
Als Suske en Wiske door de geheimzinnige gevangen worden genomen, is Wiske er meteen van overtuigd dat het Krimson is, maar als de man zijn gezicht laat zien (met de rug naar de lezers) zijn ze behoorlijk geschokt
Leuk dat de Klankentapper weer van onder het stof wordt gehaald. Alleen jammer dat het ding vrijwel meteen vernield wordt. We komen nog wel te weten dat nu ook andere zaken dan planten ondervraagd kunnen worden
De geheimzinnige blijkt Theofiel Boemerang te zijn. Zijn gedrag stemt totaal niet overeen met zijn vorige verschijningen. Bij latere optredens is hij weer min of meer de oude
Datumzaterdag 20 juni 2020 10:58

Reactie no. 18
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieOok dit is een fijn album. Wat ik eerder aangaf bij "de Blinkende boemerang" geldt ook hier: veel sterker dan wat het hedendaagse duo er van maakt. Een vlot verteld verhaal met de oude bekende goed humor. goed getekend al had mijn exemplaar een soort glimmend papier ( een druk uit 1976). Het stuk met alleen Sidonia, Suske en Wiske is het beste. Heel goed om die drie bij elkaar te zetten. Schakel Barabas en Jerom alleen in als ze echt nodig zijn. Tante in de achtervoling is top en ook haar toeval is zeer humoristisch. Toch ook hier wat flauwiteiten: de Baffelkassen zijn niet echt een toppunt. Ook is niet alles logisch: Theofiel al slechterik, het feit dat Sen W niets mogen zeggen......Daarbij is de ode aan de fanfare aan het eind niet echt sterk. SenW die de muziek bekritiseren waar hun generatie van hield...
Datumwoensdag 04 maart 2020 22:34

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer7
RecensieIk vind dit een wat standaard album met een redelijk verhaal en tekeningen welke ok zijn.
Datumdinsdag 20 december 2016 09:55

Reactie no. 16
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieRedelijk maar geen foutloos album. Ik sluit me aan bij eerdere commentaren die stellen dat Theofiel als slechterik niet zo'n goeie keuze was. Het dient wel gezegd dat Geerts er toch de spanning inhoudt door een onbekende 'bekende' schurk op te voeren. Het verhaal bevat verder wat losse eindjes zoals het feit dat Theofiel het bestaan van Fanfaron en de bombardon kent.
Voor het overige heb ik me wel vermaakt. Het middenstuk met enkel Suske, Wiske, Sidonia en deels Barabas vond ik het best. Dit bewijst dat de continu aanwezigheid van Lambik niet steeds een vereiste is om een leuk en onderhoudende strip te hebben.
Datumzaterdag 1 september 2012 17:27

Reactie no. 15
NaamJules Vismale
Leeftijd41
Cijfer7
RecensieIk heb dit album al jaren in mijn bezit maar ik zal er géén 10 voor geven! Dat een verhaal als De bokkige bombardon een aantal personages erg ongeloofwaardig doet overkomen is niet in de ware stijl van Suske en Wiske. Hoe kan het namelijk zo zijn dat de muziekmaker Fanfaron, de maker van de bombardon, eeuwenlang door een vloek leeft (uitgesproken door een fee, die de muziekmaker ooit beloonde met een lokkende gave in de bombardon, daar Fanfaron de gave van het instrument misbruikte uit zelfverrijking), wat heeft hij zoal gedaan in al die jaren, hoe kent hij de handlangers van Theofiel, de Baffelkassen, zo goed en de lawaaiproducerende machine Hultrasson die het gehoor sloopt? Blijkbaar wilde Theofiel (die ik als schurk niet geslaagd vind) om dezelfde redenen als Fanfaron de bombardon misbruiken. Hij zou daarom op eendere wijze, net als de rattenvanger van Hamelen, mensen naar zich toe lokken en zo instrumenten verkopen voor afpersingsprijzen! Suske en Wiske waren bovendien erg rebels tegen Sidonia en niet alleen omdat Schanulleke was verdwenen en zelfs Barabas werd ook bijna gek door hen! Toch is de ware moraal van het verhaal dat je muziek niet moet misbruiken (overmatige en hardhorende muziek maakt mensen ooit doof!) uit eigenbelang maar met anderen moet delen en gelukkig werd Theofiel in latere albums weer gewoon zichzelf door toedoen van Jerom.
Datumdonderdag 18 augustus 2011 14:25

Reactie no. 14
NaamMilo ter Reegen
Leeftijd10
Cijfer9
Recensieik vind het leuk gedaan, vooral de achtervolging van sidonia en barabas tegen suske en wiske! ik vind het duidelijk een album in mijn top 10, omdat theofiel een schurk is blijft het nooit saai..
verder vindt ik bijvoorbeeld de curieuze neuzen ofzo mooier getekend maar verder vindt ik het een fantastisch album
Datumzaterdag 31 oktober 2009 18:36

Reactie no. 13
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer8
Recensieharstikke leuk album grappig,theofiel en een geheime schuilplaats.
Datumzaterdag 5 september 2009 13:03

Reactie no. 12
NaamKarst
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieIk vind dit wel een aardig album.
Niet heel bijzonder of zo, maar wel leuk om af en toe eens te lezen.
Inderdaad is Theofiel niet echt een voor de hand liggende schurk, maar dat maakt het ook wel weer leuk vind ik.
Echt iets wat je niet verwacht en dat houd het verhaal spannend.
De achtervolging vind ik ook erg leuk gedaan.
Het is alleen verder niet echt een verhaal dat blijft hangen en het komt zeker niet voor in de top 10 van meesterwerken.
Toch vind ik dit verhaal een stuk beter dan de verhalen die er op het moment uitkomen. Toen was het nog een feest als een album uitkwam. Dat is nu wel anders.
Datumzaterdag 24 november 2007 01:44

Reactie no. 11
Naamrobin breuls
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieEen leuk album als je het mij vraagt ook de tekeningen zijn héél vermakelijk en leuk net als het al even leuke verhaal!
DatumSat Oct 13 17:28:30 2007

Reactie no. 10
NaamDagmar
Leeftijd39
Cijfer9
RecensieOndergewaardeerd album! Het is heel sfeervol met echte Suske en Wiske humor.Ik heb het altijd gewaardeerd, als kind en nu recentelijk herlezen als volwassene! Mooie tekeningen!
DatumMon Aug 20 21:14:45 2007

Reactie no. 9
NaamLeander Zimmerman
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieIk vind dit een leuk album. Dat komt in de eerste plaats door de grappen, die erg leuk zijn en in de tweede plaats door het spannende verhaal. minpunt: Jerom die Hultrasson vernietigt met een schreeuw, terwijl de anderen daar gewoon bij staan te kijken, hun trommelvliezen zouden dan toch ook moeten barsten?
DatumThu Oct 19 13:41:43 2006

Reactie no. 8
NaamGerard Vos
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieIk heb altijd een intuitief gevoel gehad bij dit album. aan de ene kant ben ik het eens dat het geen groots verhaal is maar de achterliggende gedachte is volgens mij dat er steeds meer omgevings geluid werd geproduceerd in die tijd dat dit album uitkwam .auto's , vliegtuigen etc. zelf maak ik muziek en kan er soms niet tegen dat er zoveel geluid om me heen is .. dan wil ik me concenteren, een rare contradictie. matig album met een psychologisch (interesant) ondertoontje
DatumWed Apr 26 11:51:16 2006

Reactie no. 7
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer5
RecensieGeen groots verhaal. Er zijn wel grappige momenten, zoals wanneer de agent door Sidonia werd aangereden en de achtervolging in de supermarkt. De spanning wordt op kunstmatige wijze opgebouwd door de indentiteit van de geheimzinnige verborgen te houden, maar tenslotte begon het mij te vervelen. Net als de andere recencenten vind ik Theofiel niet in die rol passen, hoewel Krimson dan weer te voor de hand liggend is. Het tekenwerk vind ik te schematisch, net als vele andere albums uit diezelfde periode.
DatumWed Feb 22 18:08:16 2006

Reactie no. 6
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer6
RecensieDit album valt mij ook n beetje tegen ja.
en waarom die theofiel als slechterik inderdaad, zoals Peter Hoekstra al zei, dat snap ik echt niet.
Maar n 6 is het wel waard, hoor, als je n beetje goed leest. ;-)
DatumMon Jul  4 10:51:38 2005

Reactie no. 5
Naamguust
Leeftijd36
Cijfer10
RecensieEen van mijn favorieten. Heeft alles wat een suske en wiske behoeft: mooi getekend, een goed opgebouwd verhaal met fantastische elementen en dito plotwendingen. Desalniettemin blijft het verhaal consistent
DatumWed May  4 15:23:02 2005

Reactie no. 4
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer9
Recensiehet zou leuk zijn als het echt gebeurd met dat stukje dat wiske en suske door de supermarkt rijden.erg spannend verhaal,hoor!!!
DatumSun Feb 20 10:52:37 2005

Reactie no. 3
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 5
Recensie Het idee van het verhaal is goed over de steeds harder wordende moderne beats en muziek. Echter jammer dat Theofiel Boomerang hier de slechterik is. Dit had beter vertolkt kunnen worden door bv Crimson. Verder het hele gedoe om S&W die niets durven zeggen tegen Tante Sidonia maar dan wel opeens mee gaan helpen met de klankentapper vind ik saai en onnodig stripvullend en maakt het verhaal alleen maar langdradig en flauw. Toch al met al met wat humor en leuke momenten een 5je...
Datum Thu Sep 16 12:20:56 2004

Reactie no. 2
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 5
Recensie Ik geef Arjan met zijn waardering gelijk! Dit verhaal is nog slecht nog goed! Wat wil je hier van houden?Ik weet het niet! Er zitten wel humoristische elementen in en men probeert de spanning er in te houden, door de identiteit van de tegenstander niet prijs te geven! Maar of dat genoeg is om er een goed verhaal van te maken? Bij verre niet! Een 5 omdat ik niet weet of ik dit verhaal nou leuk of niet!
Datum Wed May 14 16:06:20 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 5
Recensie Een Suske en Wiske verhaal moet ik na de eerste keer lezen goed, middelmatig of slecht vinden.
Na de eerste keer lezen viel het tegen en na de tweede keer ook.Het verhaal doet mij gewoon helemaal niets.Humor en tekeningen tillen dit verhaal in mijn mening niet naar een hoger cijfer.Mijn telling: Een één is niets, Een twee is bijzonder zwak, Een drie is zeer zwak, Een vier is zwak en en vijf is ondergemiddeld.
Misschien is het verhaal ook wel een zes waard maar daarvoor zal ik toch meer 'kriebels' moeten hebben om dit verhaal te moeten lezen.
Datum Wed May 14 13:39:47 2003