Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De droevige duif


De droevige duif Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De droevige duif verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,51

Reactie no. 27
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer7
RecensieNiet een van de beste albums van Paul Geerts, maar het was weer een heerlujl nostalgisch album om weer terug te lezen. Ook leuk getekend, mooi ingekleurd. Wel met een abrupt einde. Maar niks mis mee. Gewoon leuk om weer eens te lezen na zoveel jaar.
Datumwoensdag 31 maart 2021 23:26

Reactie no. 26
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer7
RecensieDit album heeft tot op heden zeer matige recensies gekregen. Mijns inziens onterecht. Wij hebben het hier niet over een topper, laat ik dat voorop stellen. Wel een zeer vermakelijk album dat met kop en schouders uitsteekt boven de albums die de nummer 230 en hoger dragen. Het verhaal begint met een schoonheidswedstrijd die een dekmantel blijkt om Sidonia te ontvoeren ( later ook Lambik) om zo bij te verblijfplaats van Arthur te komen ( ja, dit is wat omslachtig) . Arthur is nodig om de vredesduif om zeep te helpen om….ja waarom eigenlijk? Toch kon ik dit verhaal behoorlijk volgen en id het van tijd tot tijd spannend. De pauw en de raven zijn sterke tegenstanders en oprecht slecht: ze brengen onze helden van tijd tot tijd op het verkeerde been. Ik ga ook mee met de zoektocht van Suske, Wiske en Jerom naar Lambik en Sidonia. Ik vind het erg goed dat deze drie nu een team zijn, zonder Lambik. Dit geeft een andere dimensie. Het klopt wel dat veel aan toeval is overgelaten: Jerom gaat fruit zoeken op een plek waar uitgerekend Arthur heeft vertoefd. Toevallig loopt Choko Nwajé met de hoed van Arthur op zijn hoofd. Wel een leuk bijfiguur. Ik ben geen fan van Jerom maar ik vind dat zijn kracht wel zeer humoristisch is gebruikt: zo wordt hij een sterk figuur. Het gooien van de Gyronef naar Nepal is een vorm van leuke zelfspot. De droevige duif zelf is ook goed, al vliegt ze wel snel met Arthur mee. Zeker als ze nadien bijna wordt afgeschoten. De boodschap van dit verhaal is goed. Hoewel het wel weer jammer is dat de raven en de pauw weer tot de overbekende inkeer komen. Je kunt zeker vraagtekens zetten bij dit verhaal: het waarom van de hele onderneming is niet echt duidelijk. Op de laatste bladzijden hebben we het over een palmtak. Wat gebeurt daarmee, komt er nog een verhaal hier over? Alles is wel op het laatst afgeraffeld. Toch voor mij een vermakelijk album dat onterecht slechte recensies heeft gekregen. Ik geef niet uit protest dan een 10 ( dan ben je geen geloofwaardig recensent) maar wel een 7. Het cijfer dat het album waard is.
Datumdonderdag 08 oktober 2020 20:54

Reactie no. 25
NaamInti
Leeftijd40
Cijfer6
RecensieEen niet onaardig verhaal, maar een paar minpuntjes misschien zijn de nogal flauwe grappen en personages die zich vaak vreemd gedragen
Een recensent vroeg zich af hoe de Raven eigenlijk weet kunnen hebben van Arthur de vliegende aap? Een terechte opmerking waar nog iets aan toe te voegen is: hoe wisten ze ook zo precies de locatie van de verblijfplaats van de vredesduif?
Hoe kon de Pauw trouwens z'n waaierstaart overeind (en uitgespreid) houden?
In dit verhaal wordt een paar keer verwezen naar eerdere avonturen
De andere kandidates van de Miss wedstrijd blijken automatische poppen te zijn. Dit verwijst naar DE POENSCHEPPER, waar Lambiks personeel dit ook zijn
Lambik overmeestert één van de Raven en neemt diens plaats is. Dat doet wat denken aan een soortgelijke scène in DE STALEN BLOEMPOT. In beide gevallen wordt hij snel ontmaskerd. Maar hier was die overmeestering een valstrik
De Raven en de Pauw ontvoerden Lambik om te weten te komen waar diens broer Arthur is. Dit gebeurde ook in DE SISSENDE SAMPAN
De vredesduif kwam ook al voor in DE WITTE UIL, al was dat toen een vogel van normale grootte
Datumzondag 13 januari 2019 08:18

Reactie no. 23
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieDe Droevige Duif is naar mijn mening een boek waar mijn meningen volledig verdeeld over zijn.
Het begin van het album met de modeverkiezing vind ik erg leuk en goed verzonnen terwijl het einde erg slecht en afgeraffeld is.
Erg leuk is dat Arthur terug komt in de reeks ( die we niet zo erg lang weer terug zien komen in Amoris van Amoras ), maar die een beetje een rare rol op zich neemt en ook de slechterik in dit album, de man in het pauwenpak, had naar mijn mening veel beter bij Krimson gepast.
Geen hoogstandje in de reeks, maar ook weer niet een slecht boek.
Datumzondag 17 november 2013 13:03

Reactie no. 22
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer5
RecensieZoals al een paar keer gezegd zijn vele elementen gejat uit eerdere verhalen, dus daar ga ik niet verder op in.
Archi-slecht vind ik het verhaal nu ook niet, bijvoorbeeld de manier waarop de boeven Sidonia (via een schoonheidswedstrijd) samen met Lambik weglokken vind ik wel goed gevonden. Maar toch is het voor de rest geen hoogvlieger. Vooral het stuk bij de negerstam is saai. De humor is ook niet altijd geslaagd, met als dieptepunt de verkleedpartij van Jerom in vogel, om zogezegd Arthur geen schrik aan te jagen. Dit is er met de haren bijgesleurd en niet geloofwaardig. Dit album is me net de helft van de punten waard.
Datumdinsdag 27 november 2012 18:58

Reactie no. 22
NaamLK
Leeftijd11
Cijfer8
Recensieprima album!!!!
hij staat bij mij in de top 50 en we zijn al bij 316.
maar alleen zou ik krimson beter vinden als pauw.
Datumdinsdag 28 februari 2012 09:45

Reactie no. 21
NaamMark
Leeftijd38
Cijfer6
RecensieMatig album waarin een geheime organisatie de vredesduif wil ombrengen. Zoals eerder aangehaald bevat het verhaal wel erg veel elementen uit eerdere albums. Het nobele moraal-van-het-verhaal aan het eind ligt er veel te dik op en de plotselinge bekering van de Pauw om zijn leven te beteren is, zoals bij meerdere Geerts-verhalen, totaal ongeloofwaardig. Ik had liever Krimson in de rol van de Pauw gezien waarbij hij (natuurlijk) aan het eind van verhaal op een sneaky manier ontsnapt.

De tekeningen zijn dik in orde en zorgen voor een nipte voldoende hoewel het ook in dit album lijkt of andere (mindere) tekenaars hebben meegeholpen (zie bv. pag 6-8)

Datumzondag 20 november 2011 11:12

Reactie no. 20
NaamRobbert
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieIk vond als kind dit verhaal spannend. Het past goed in de serie verhalen. De boodschap aan het einde is misschien een beetje te, maar het kan zeker bij Suske en Wiske.
Datummaandag 7 september 2009 03:05

Reactie no. 19
NaamRick Wiselaar
Leeftijd23
Cijfer4
RecensieDe droevige duif herbergt niet veel uitstraling. Een of andere duif waar verder geen verhaal achter zit moet vermoord worden volgens een stel rare raven. Waarom dit zo is word in het verhaal niet goed beschreven.
En daarbij lijkt het middenstuk van het verhaal bladvulling, duurt te lang en gaat nergens over doelend op die negers. Daarbij vind ik het vervelend dat Jerom wel weer even overal voor reddende engel optreed.
Datumzaterdag 11 april 2009 16:49

Reactie no. 18
NaamJ. Joffer
Leeftijd28
Cijfer4
RecensieTja, wat moet je zeggen van De droevige duif? Dat het een grotendeels bij elkaar gekopieerd verhaal is? Dat het een veel te lang middenstuk heeft waarin niets interessants gebeurt? Dat zogenaamd komische onderontwikkelde negerstammen ook in de jaren tachtig allang achterhaald waren? Dat Jerom wel heel gemakkelijk voor redding zorgt met wat spierballenvertoon?
Feit is dat het album van jatwerk aan elkaar hangt. Een stel schurken ontvoert Lambik naar het verre Oosten omdat ze op zoek zijn naar Biks broer Arthur, want ze maken eigenlijk jacht op een vredesduif. Klinkt bekend, toch? Inderdaad, het is De witte uil in een iets te doorzichtig nieuw jasje. Dit wordt vervolgens gelardeerd met citaten uit andere verhalen: de robotpoppen uit De poenschepper, Lambik die wordt ontmaskerd à la De stalen bloempot (zijn bolhoed verraadt hem deze keer). De schurken voeren Bik zangzaad omdat ze denken dat hij kan vliegen, wat we in De sissende sampan al eerder zagen gebeuren. Het hele gebeuren in Afrika is een herhaling van zetten die we kennen uit De vliegende aap en De tamtamkloppers (inclusief Jeroms vliegende tekstballonnetje), terwijl we de grap met de fonduepannen al zagen in De gramme huurling, destijds in de gedaante van een snelkookpan.
Geerts heeft wel eens vaker scènes uit klassieke Vandersteen-verhalen gejat, maar dit album maakt het wel heel bont. Tel daarbij op dat het verder een saaie vertelling is, met veel losse eindjes (waarom dossen die schurken zich als vogels uit?) en nietszeggend tekenwerk. Leuk geïnkt en gekleurd, dat wel.
Datumzaterdag 12 juli 2008 14:17

Reactie no. 17
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer7
Recensieik vond het niet een super-slecht album maar er zijn betere zoals de duistere diamant, de geverniste zeerovers, verraad op de veluwe, de efteling-elfjes, de blote belg en de 7 schaken. het verhaal is een 7 en een half en er zijn leukere albums dus dat halve puntje trek ik er vanaf en dan krijg je een 7.
DatumSat Apr 21 17:09:44 2007

Reactie no. 16
NaamAdriaan Lucassen
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieEen heel mooi album. De vrede is soms ver te zoeken, maar je kunt in vrede dit album lezen. Alleen een beetje vreemd dat ze vragen Waar is de palmtak?. De jongere lezers zullen meteen in hun tuin opgravingen gaan verrichten om hem te vinden en dat is ook niet zo leuk...
DatumSun Jan 14 12:39:51 2007

Reactie no. 15
Naamthomas
Leeftijd19
Cijfer4
RecensieSlecht album. Het scenario is werkelijk bedroevend. De jacht op de vredesduif?? Nergens wordt de geschiedenis van dit beest uit de doeken gedaan en geen enkel personage is verbaasd over het bestaan van dit wezen. De reden waarom de pauw (wie zijn die figuren eigenlijk??) de duif wil vermoorden is me ook onduidelijk. Er is immers volop oorlog.Tevens is de verklaring van de duif waarom ze haar werk niet goed doet te ongeloofwaardig. Ze is haar palmtakje kwijt geraakt tijdens een kernproef. Was er daarvoor soms geen oorlog??? En zo kan ik nog wel even doorgaan
DatumWed Jan  3 23:50:37 2007

Reactie no. 14
NaamBart De Grande
Leeftijd16
Cijfer6
RecensieBwo, niet goed neen. Maar het is ook niet zo slecht als albums zoals De ongelooflijke Thomas, Big Mother, De blote belg en De europummel. Er zit toch wel een beetje verhaal in en de tekeningen en de inkting vallen wel mee. Een beetje mager van scenario. Daarom weet ik dit album niet goed te plaatsen. Matig dan maar: dus een kleine 6.
DatumSat Aug 12 13:41:55 2006

Reactie no. 13
NaamJan P.
Leeftijd32
Cijfer5
RecensieEen droevig getal als een 2 zal ik dit ook niet geven (zoals sommigen deden), maar ik word hier ook niet echt vrolijk van. Het geheel heeft een scenario dat als los zand aan elkaar hangt en vrij ongeloofwaardig is, en alles is al eerder en beter gedaan, het komt afgedankt over. Het begint aardig: Onze vriendin worden in de luren gelegd door een bende verkleed als pauwen, omdat de bevelvoerder de macht over wil nemen van een vredesduif. Dat is op zich al ongeloofwaardig, maar er zit een zekere mate van spanning in de eerste helft. Het gaat mis wanneer Professor Barabas een bericht krijgt van de bevelvoerder als hij onze vrienden sommeert Arthur op te zoeken en te leiden naar Nepal, waar ze stationeren met Lambik en Sidonia als gevangenen. Deze kan de vredesduif opsporen en als prooi lokken. Waarom juist Arthur? En hoe komen ze achter zijn bestaan? Allemaal vragen die onbeantwoord worden. Verder komen Suske en Jerom erg sullig over (Jerom is zelfs op een domme manier egoistisch) en de zoektocht naar Arthur is onnodig lang uitgesmeerd. Voor mij is dit het einde van de 'dip' van Paul Geerts, en hierna, met het verschijnen van de tijdwinnende dubbelstrips, zou hij z'n aanpak veranderen: Wat minder knip en plakwerk, wat beter gedocumenteerd. Met ingang van De Belhamelbende worden de verhalen steeds beter, leidend tot het briljante Tamme Tumi, en die kwaliteit zou hij min of meer behouden tot het einde van z'n loopbaan.
DatumWed Mar 22 12:40:06 2006

Reactie no. 12
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer4
RecensieDit verhaal bestaat grotendeels uit knip- en plakwerk van elementen uit de vroegere S & W-albums, zoals mechanische poppen (zie de Poenschepper), de vredesduif (de Witte Uil), mannen als raven verkleed, of uit tot de draad versleten clichés (menseneters). Ook de inbreng van Arthur kan dit weinig geïnspireerd verhaal niet redden. Het tekenwerk gaat wel, maar is ook wat clichématig en soms aan de vlakke kant.
DatumFri Feb 17 17:35:09 2006

Reactie no. 11
NaamJoris
Leeftijd31
Cijfer5
RecensieKan me niet voorstellen dat dit nu het mooiste album is wat er gemaakt is. Ook deze al vroeg gelezen maar het is gewoon een matig verhaal. Die boeven in die vogelpakken zijn ook erg ongeloofwaardig
DatumSat Dec  3 04:28:18 2005

Reactie no. 10
NaamEs
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieHet mooiste album die er is!
DatumMon Jun 20 14:45:11 2005

Reactie no. 9
Naam Julia
Leeftijd 12
Cijfer 9
Recensie Ik vond het heel mooi hoor..!!
Datum Mon Jan 24 18:33:58 2005

Reactie no. 8
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 3
Recensie Nog altijd denk ik bij het lezen van dit album dat het beter is dan ik denk. Helaas is het zo dat als ik het weer dicht sla na het gelezen te hebben weer terug ben bij mijn oude gedachte, namelijk een nietszeggend saai verhaal... De pauw had beter vertolkt kunnen worden door Krimson. In dit geval is het meer een slap aftreksel van de sissende sampan. Jammer.
Datum Tue Sep 21 17:01:58 2004

Reactie no. 7
Naam Sven Romkes
Leeftijd 21
Cijfer 7
Recensie Een album dat je echt laat nadenken, redelijk goed verhaal met goed getimede grappen, lekker getekend, plus Arthur zit erin, die vind ik geweldig.
Datum Sat Apr 3 19:02:40 2004

Reactie no. 6
Naam Michiel van der Wal
Leeftijd 28
Cijfer 8
Recensie Zo heel slecht vind ik het album niet. Ik kan me herinneren, dat ik het indertijd (mid jaren 80) juist wel een tof verhaal vond. Geen meesterwerk, maar wel een verhaal dat ik vaak en met plezier heb gelezen.
Datum Tue Mar 2 22:56:18 2004

Reactie no. 5
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 2
Recensie Zoals Alain al zei zijn de albums van begin jaren 70 en grotendeels van de jaren 80 niet echt om naar huis te schrijven.
Zo ook deze niet.
Er zit nauwelijks een verhaallijn in het verhaal en een boodschap heb ik eigenlijk ook niet kunnen ontdekken.
Het is dus een nietszeggende Suske en Wiske.
Jammer...
Datum Sun Feb 15 13:40:18 2004

Reactie no. 4
Naam Sabine
Cijfer 2
Recensie Ik vind de eerste pagina's wel leuk, maar daarna zakt het verhaal als een pudding in elkaar. Eerlijk gezegd weet ik de clou niet eens meer terwijl ik het album toch vaak gelezen heb: een teken dat het me niet kon boeien.
Datum Sun Aug 24 20:40:44 2003

Reactie no. 3
Naam Stefaan Adams
Leeftijd 16
Cijfer 2
Recensie dit is een van de slechtste albums ooit, triestig
Datum Mon Aug 11 11:33:37 2003

Reactie no. 2
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 3
Recensie Veel stof doet het bij mij niet opwaaien, want ik vind het ook een nietszeggend verhaal.Trouwens vind ik vele verhalen uit die tijd (einde jaren 70 en begin jaren 80) belangloos! De tekeningen en de inkting vind ik wel goed, daarom een... 3!
Datum Thu Jul 31 14:37:12 2003

Reactie no. 1
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 1
Recensie Razend benieuwd of ik bij dit album weer eens stof zal doen opwaaien. Mijn keiharde oordeel is dat het gewoon slecht is, bagger van de bovenste plank.
Zoals mensen die meer recensies van mij hebben gelezen zullen weten, vind ik het altijd wel leuk om oude bekenden terug te zien. Dit keer mocht Arthur, de sympathieke vliegende broer van Lambik, weer eens opdraven. Andere mensen schreven dan (en ik weet niet of dat naar mij toe was) dat een oud personage niet per definitie een sterk album garandeert. Dit wist ik natuurlijk wel maar met dit album wordt je toch weer eens met de neus op de feiten gedrukt.
Dus mensen: als je het niet met mij eens bent gooi dat gemiddelde lekker omhoog. Ik vind dit gewoon een absolute wanprestatie!
Datum Sat Jul 26 16:11:08 2003