Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De ruige regen


De ruige regen Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De ruige regen verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,50

Reactie no. 20
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer9
RecensieDit blijkt een verhaal van Willy Vandersteen te zijn. Het us een mooi verhaal, heel afwisselende plots. Weer een ouderwets Suske en Wiske verhaal die ik onlangs weer gelezen heb. Mooi getekend ook en heel sfeervol. Ook in de tijd dat de albums niet flinterdun zijn zoals ze nu zijn en een verhaal ruimte krijgt om zich te ontwikkelen
Datumzaterdag 31 oktober 2020 20:01

Reactie no. 19
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieEén van de albums dat gemaakt is door Willy Vandersteen en Paul Geerts. Je ziet het aan de tekenstijl: ook de ander albums hebben een wat afwijkende tekenstijl. Vroeger vond ik dat niet echt prettig nu stoort het mij minder. Ze zijn wat strak getekend. Het verhaal gebaseerd op de aloude legende van Robin Hood is erg leuk en spannend. Je merkt de liefde voor dergelijke sages en legendes terug die Vandersteen had. Leuk is ook de modernere insteek: een alchemiste die met een formule van Lambik “auto’s” bouwt en daardoor de ruige regen veroorzaakt: Dit past uitstekend in de tijd van de zure regen, zoals wij dat in Nederland noemden. Ik weet niet of ruige regen Vlaams is….maar goed, de titel is goed gekozen. Ruige regen is nu de algemene zorg voor de luchtvervuiling. Ook het terroristische bewind van Fatbelly is iets wat heden te dage nog steeds geldt. De depressie van Lambik is een leuk gegeven (onze held als luiaard), de remedie niet: onze helden beleefden in 1985 al veertig jaar avonturen…waarom zou je nu in één keer op avontuur moeten? Wel is goed om Lambik als echte held te zien en niet de seniele man die hij nu is. Hij was vroeger goed schutter en schermer en het is voor de continuïteit goed te zien dat hij dat nog steeds kan. Dat de ontvoering van Suske en Wiske hem noopt tot actie, is een gerechtvaardigde reden om uit de depressie te komen al moet worden gezegd dat een depressie niet zo makkelijk opgelost is. Dat wordt duidelijk aan het eind van het boek. Het plotje met de ontvoerders van Isabel is een beetje onnodig. Isabel zelf is echter wel weer een erg leuke vondst. Inderdaad kleine fouten nog : de helden zouden naar 1100 gaan en ze zijn in 1140, de opmerking van Wiske “racist” klopt niet, ”seksist” zou wel kunnen. Eén grote fout: hoe weet Lambik de gehele ( ingewikkelde) formule tot het maken van benzine uit zijn hoofd en hoe kon je dat anno 1100/ 1140 namaken? Alleen door toverij? Na al die jaren dat ik dit album herlas, heb ik gemerkt dat dit toch een fijn album is. Weer een goede oude sprookjessfeer waar Geerts en Vandersteen zou sterk in zijn. Veel fijner dan ik mij had herinnerd.
Datumdonderdag 22 oktober 2020 08:46

Reactie no. 18
NaamDe Ruige Regen
Leeftijd--
Cijfer8
RecensieGoed verhaal, Mooie tekeningen en veel aktie! Ik vind het humoristisch dat er auto´s zijn in het jaar 1100, en ik vind het cool dat lambik goed word in boogschieten en dat hij echt fe-no-me-naal is. Het jammere is dat dit album helaas een paar fouten bevat: Eerst zegt professor barabas dat ze naar het jaar 1100 geflitst worden, maar dan staat er later op de teletijdmachine: '1140'. En een andere fout is het taalgebruik. Suske zegt dat een bepaald iets mannenwerk is, en dan zegt wiske ineens 'Racist'. Dat is niet bepaald logisch om te zeggen in zo'n zin. wat me ook niet bevalt is het feit dat de vijand op een veel te makkelijke manier verslagen word. Het idee van de slechterik in deze strip is origineel, Maar toch worden ze te makkelijk verslagen.

Wat ik het leukst vind aan deze strip is dat Lambik bewijst dat hij een held is.

Datumwoensdag 21 januari 2015 17:34

Reactie no. 17
NaamDejan
Leeftijd41
Cijfer6
RecensieDe tekenstijl kon mij destijds niet bekoren, en nu nog steeds niet.
Datumdonderdag 12 juni 2014 02:54

Reactie no. 16
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieEen onopvallend, maar wel leesbaar verhaal dat ik zonder horten en stoten op een ontspannen manier kan doorkomen. Dit album is van meester Van der Steen zelf en dat is duidelijk aan de tekeningen te zien, weliswaar ietsje minder dan de omringende albums van Geerts maar desondanks nog zeer de moeite waard.

-Lambik heeft behoefte om de dagelijkse sleur te ontwijken, wat mogelijk een indirecte verwijzing is naar: "Geleefd worden ipv. te leven."
-Die maatschappijkritische humor zet zich voort op blz. 6.
-Isabel de sprekende duif is een leuk bijfiguur.
-De clowns die Isabel willen ontvoeren heeft ook wel wat (blz. 11)
-Het geflirt van Chemilie en Lambik en de jaloezie van Sidonia is ook erg humorvol.

Het einde met Jerom is weliswaar wat vluchtig en voor de hand liggend, maar desondanks toch wel een vermakelijk album dat een ruime voldoende verdiend.

Datummaandag 03 februari 2014 21:59

Reactie no. 15
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieVan de drie albums die Willy Vandersteen halverwege de jaren 80 nog eens maakte vind ik de beste. Het verhaal van een futloze Lambik die wat spanning kan gebruiken door als een Robin Hood tekeer te gaan in Sherwood rond 1100 is best aardig.
Daarnaast werd een op dat moment hot item als zure regen vlekkeloos in dit album verwerkt wat natuurlijk goed past bij Vandersteen die in zijn albums altijd zeer begaan was met natuur en milieu. Zeer herkenbaar is de typische Vandersteense humor, die toch iets meer prikkelend is dan de grappen in de albums van Paul Geerts. Daarentegen zijn de tekeningen toch wat minder dan dat van de omliggende Geerts' albums en (verklaarbaar) de laatste albums die Vandersteen jaren eerder zelf maakte.
Datumzondag 8 april 2012 11:11

Reactie no. 14
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieLambik heeft wat actie in zijn leven nodig en onze vrienden besluiten om in de huid van Robin Hood en zijn mannen te kruipen. Lambik, Sidonia en Suske en Wiske laten zich daarom naar het oude Engeland flitsen. Mooie ingrediënten voor een prima verhaal, maar de uitwerking val tegen. Lambik laat zich weer eens irritant inpalmen door een vrouw en veroorzaakt hierdoor onnodig problemen. Het verhaal krijgt ook een hele andere wending als er opeens een fee ten tonele verschijnt. Nee, eigenlijk valt het behoorlijk tegen en ik kan niet meer dan een krappe 7 geven.
Datumvrijdag 1 juli 2011 12:44

Reactie no. 13
Naamkees
Leeftijd53
Cijfer10
RecensieEen uitstekend later werk van de grote meester zelf, goed gemaakt en geinkt, verhaaltje is ook gewoon echt goed, de twee laatste twee albums van Vandersteen zijn veel slechter. Dit album is gewoon AF.
Voor mij een 10
Datumwoensdag 23 september 2009 21:13

Reactie no. 12
NaamJ. Joffer
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieOmdat Lambik ineens lusteloos is geworden en zich is gaan gedragen als een drievingerige luiaard, besluiten onze helden in de twaalfde eeuw de Robin Hood uit te gaan hangen. Da's natuurlijk geen slecht idee van Vandersteen, die na jaren weer eens zelf een Sus en Wis produceerde.
De meester leverde echter een niet heel erg geïnspireerd album af. Het moest er natuurlijk een keer van komen dat ook Robin Hood voor onze helden zou worden bewerkt, maar het valt tegen. Sowieso wordt er veel te veel tijd uitgetrokken voor de subplot met de sprekende duif, en het zure-regen-verhaal ligt er wel erg duimendik op. Er hadden veel meer, en leukere, zwaard- en zwiepende pijlen-gevechten in moeten zitten!
Met Vandersteen aan de tekentafel heb je als lezer natuurlijk wel gegarandeerd plezier van prachtig tekenwerk, en er zitten een paar leuke grappen in ("Hij is geharnast, maar hij maakt een sluwe indruk..." "En zijn paard?" "Heu, dat deugt evenmin, heer!")
Datummaandag 7 januari 2008 20:37

Reactie no. 11
NaamFreek Smid
Leeftijd29
Cijfer5
RecensieNiet een van de beste verhalen. De politieke boodschap, hoe goed bedoelt ook, ligt er te dik bovenop. Ongeloofwaardig verhaal (auto's in de Middeleeuwen?) en niet echt boeiend. Een mindere aflevering in een periode dat prachtige exemplaren van de pers rolden
DatumFri Feb  2 19:57:12 2007

Reactie no. 10
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieIk sluit mij totaal niet aan bij recensie 3&5. Dit album is verre van een misbaksel. Het is naar mijn mening een verhaal dat waardig is aan Robin Hood.
DatumSat Dec 30 19:58:16 2006

Reactie no. 9
NaamIngrid
Leeftijd18
Cijfer6
RecensieBeetje simpel verhaal, de problemen worden te makkelijk opgelost en zo spannend vind ik het verhaal niet zo, het verhaal blijft ook niet hangen.
DatumFri Dec 29 22:21:47 2006

Reactie no. 8
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer7
RecensieHet verhaal leek eerst goed maar ik stoorde me erg aan de slechte tekening.
Daardoor probeerde ik me meer op het verhaal te concentreren en kwam erachter dat dat ook geen topper is.
De oplossing voor de toren was veel TE makkelijk.
En er zaten nog wat rare sprongen in het verhaal.
Maar er zit een boodschap in dus toch een 7!!
DatumMon Apr  3 16:25:48 2006

Reactie no. 7
NaamJurgen Bernaers
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieLambik heeft weer eens kuren, maar deze keer is het echt gemeend. Hij is ziek en alleen een avontuur kan hem redden. Onze vrienden besluiten ze zichzelf naar de bossen van sherwood te flitsen voor een avontuur ala robin hood.
Lambik hood en zijn verloofde sidonianne en dan natuurlijk Suske en Wiske. Ze vechten tegen Baron Fatbelly en zijn gezellin tegen de verdrukking van de bevolking.
Zeer knap verhaal, mooie omgevingen en een hoop verassingen (zoals een nieuw soort paard (???) ) zorgen voor een spannend en leuk verhaal. Voor mij is dit het beste suske en wiske verhaal ooit...
DatumSun Jan 22 21:41:36 2006

Reactie no. 6
Naamthomaz
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen echte knaller, leuke setting , opwindend verhaal , het heeft alles en meer ! Lambiek die met een burnout ,zichzelf terugvind als robin hood , geef toe ...een coolere boodschap had ze niet kunnen bedenken . machtig
DatumSat Feb 19 18:01:22 2005

Reactie no. 5
Naam Boudin
Leeftijd 25
Cijfer 1
Recensie Ach, medio jaren '80 was Vandersteen gewoon al volkomen vervreemd van zijn eigen lijfreeks, met dit gedrocht tot gevolg.
Dat hij echter als striptekenaar nog niet opgedroogd was, bewijst zijn laatste reeks: 'De Geuzen', opgestart in hetzelfde jaar.
Datum Mon Jul 28 01:25:24 2003

Reactie no. 4
Naam ferdi
Leeftijd 18
Cijfer 10
Recensie Ja, leuk! Van die drie verhalen uit de jaren ´80 van Willy Vandersteen is dit eigenlijk de enige echt leuke. Het verhaal is weer een beetje in de stijl van de oude verhalen. De tekeningen van Willy zijn misschien wat minder, maar hij krijgt toch een 10 omdat WIlly op zijn oude dag toch iets moois heeft gefabriceerd!
Datum Wed May 28 23:44:12 2003

Reactie no. 3
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 2
Recensie Inderdaad, om op reactie 1 terug te komen is dit samen met de 'eenzame eenhoorn' en de 'wervelende waterzak' 1 van de 3 verhalen die Vandersteen nog maakte in de jaren 80.
En om maar kort te gaan: Hij had ze gewoon niet moeten maken!!!
Het is voor mij al zo dat dit verhaal niet leeft, en mij totaal niet boeit!
Daarnaast is het voor mij pijnlijk om te zien dat in de omliggende albums van deze "trilogie", Willy Vandersteen bijna overweldigend wordt overtroffen door Paul Geerts. Dat is een feit, maar ik kan er met mij verstand niet bij. Je zou toch verwachten dat terwijl Paul Geerts geweldige albums maakt, Willy Vandersteen toch nog even laat zien wie de echte "man" van Suske en Wiske is.
Het is voor mij alleen een teken dat Willy Vandersteen er te lang uit was geweest, want als ik het goed heb is 'De steensnoepers' het laatste album uit zijn lopende Suske en Wiske carriere. En natuurlijk weet ik dat Willy Vandersteen ook 'De vinnige Viking' nog heeft geschreven. Over dat album weet ik nog niet precies wat mijn cijfer en commentaar is, maar kij voor de gein eens wat daar over is opgeschreven!
Datum Wed May 28 21:13:59 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Van mij ook een tien voor de zeer goede combinatie van tekeningen, humor en verhaal.
Maar kan iemand naar mij e-mailen welke drie verhalen Vandersteen in de jaren 80 maakte?
Ik vermoed de eenzame eenhoorn, de wervelende waterzak en de ruige regen maar ik weet dat niet zeker.
Datum Tue May 27 17:24:26 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Het eerste van een 3tal Suske en Wiske-verhalen uit de hand van Willy Vandersteen, die hij in de jaren 80 geschreven en getekend heeft. Van de drie verhalen is deze bij verre de beste! Hoe komt dat?
Ligt het soms eraan, dat Willy de legende van Sir Robin of Locksley, beter bekend als Robin Hood, de vrijschutter van Sherwood Forest, gebruikt heeft?
NEE!!! Het is de verwerking van de toen actuele onderwerpen; zoals de zure regen(nou nog actueel) en de automatisering(ook nog actueel)en ik kan er nog een paar opnoemen. Dit alles gebruikte Willy, mengde het en hij deed er nog een goede portie humor erbij en eruit kwam een klasse verhaal!
De tekeningen zijn ook hier weer anders als Paul ze toendertijd maakte. De manier hoe Willy hier bijvoorbeeld de lichamen tekende, laat me lichtjes aan een andere bekende stripreeks van hem denken; nl. "De Geuzen"! Dat kan ook goed zijn, want hij was er toen volop mee bezig.
Dit verhaal laat zich ook nu nog goed lezen. Het is daarmee in mijn ogen tijdloos geworden en daarvoor krijgt het dan ook een 10!
Datum Tue May 27 09:00:36 2003