Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De koeiencommissie


De koeiencommissie Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De koeiencommissie verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 4,93

Reactie no. 49
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer3
RecensieAfgaande op het kaft ( “geslijm met het zwijn” is geen rijm...) kun je al nagaan dat we weer een dieptepunt van de serie hebben bereikt. Een boek beoordeel je niet aan de hand van de omslag dus lees je door. Dat heb ik ook gedaan: het werd erg lastig. De lezer valt direct in onmogelijke ongein ingeleid door de persiflage op Verhofstad. De toon is dus al gezet. Het wordt niet beter. Het album is een verkapt kopieerwerk van "Animal Farm" van Orwell, of liever een heel slap aftreksel. Het verhaal snijdt tevens een problematiek aan die de tand des tijds niet heeft doorstaan. Politiek aansnijden is sowieso lastig en de makers blijken het niet te kunnen. Echter wat nog veel storender is, is de ontstellende flauwheid waar geen einde aan komt. Voeg daar bij het totale gebrek aan logica. Er valt zo moeilijk door heen te komen dat er nauwelijks een beschrijving valt te maken van de zaken die er toe doen: de personages voorop. Het album is irritatie alom ( naast de reeds genoemde zaken): ik noem het zomaar neerschieten van een zwerfkat (diervriendelijke strip???huh???), het afvoeren van de dieren naar het slachthuis en het schoppen van een varken ( waarom weer die tong?) om een aantal ergernissen te noemen. Volwassenen die "jippie" roepen? Ik kan dus wel aan de gang blijven met dit album. Het valt niet te begrijpen wat de functie van dit album was. Satire is een kunst die de makers niet beheersen. Kun je dat niet, doe het niet en zet je zelf niet zo voor gek.
Datumwoensdag 13 januari 2021 22:34

Reactie no. 48
NaamLeen
Leeftijd44
Cijfer3
RecensieDit vond ik echt een matig verhaal. Fantasie kan zijn grenzen hebben en de logica van het verhaal en de reacties zijn zoek. Tekeningen zijn ook niet heel bijzonder en een dieptepunt. En die kleding van Wiske. Wie laat zijn dochter daar nu in lopen?

N.B.: Algemene kritiek op de reeks uit de recensie verwijderd.

Datumzondag 09 september 2018 01:07

Reactie no. 47
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer4
RecensieEen Suske en Wiske album met als onderwerp politieke satire en dan vooral gefocuseerd op het hormoonschandaal en de gekke koeienziekte in Belgie van rond 2005. Werkt dat als je dit album zo'n 10 jaar later leest en ook de meeste gebeurtenissen in 2005 slechts vanuit het verre buitenland hebt gevolgd?

Mijn inziens is dit een duidelijke NEE. De politieke verwijzingen en woordspelingen zijn te specifiek op deze periode geent, dus niet universeel zoals Vandersteen dat over het algemeen wel deed, en daardoor na 10 jaar niet (meer) te volgen. Ook de verhaalllijn in dit album is slap: In de eerste helft van het verhaal gebeurt er niet veel en komen Suske en Wiske slechts sporadisch voor. Een beetje ongeloofwaardig dat zij, als kinderen, een standpunt van de regering moeten gaan verspreiden onder de bevolking.

De eerste helft van het album is simpelweg een opsomming van gebeurtenissen. Pas bij het verschijnen van terreurorganisatie ALF en de betrokkenheid van S&W komt er enige lijn in het verhaal, maar dit kan het album niet redden. Het is mij ook onduidelijk wie er achter de verspreiding van het virus zat, maar gezien de Franse termen in het een na laatste plaatje zou dit de Zwarte madam kunnen zijn geweest, of verwijst dit ook naar een Belgische politicus uit deze periode? De tekeningen zijn best aardig alleen worden de hoofden van Suske, Lambik en Jerom soms wel erg rond en met dikke lijnen getekend en is de combinatie van mensenlichamen met dierenkoppen niet echt mooi. Samenvattend een erg tegenvallend album.

Datumzaterdag 19 december 2015 13:19

Reactie no. 46
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieOk, het is niet het beste album ooit, maar het huidige gemiddelde (5) vind ik toch wel erg laag.
Dit album moet het vooral van de humor hebben. Een echt verhaal zit er niet in, en ook weinig echte actie.
Met de humor zit het gelukkig wel goed, al vraag ik me af of met name kleine kinderen alles grappen zullen snappen, en de humor is ook erg tijdgebonden.
Al met al niet slecht, maar geen topper.
Datumwoensdag 11 juni 2014 13:38

Reactie no. 45
NaamDe yeti
Leeftijd15
Cijfer5
RecensieHet idee is niet eens slecht, maar de uitwerking jammer genoeg wel. Te veel politiek geklets, slechte humor en S&W spelen nauwelijks een rol van betekenis. Het virus komt erg plotseling en verdwijnt zomaar weer. Wat ook erg vreemd is, is dat alle dieren behalve dat ze rechtop gaan lopen en praten ook menselijke handen krijgen en sommige kippen worden zelfs zo groot als mensen... De babydieren zijn zelfs alleen nog maar te herkennen aan hun hoofd.

Een pluspunt? Misschien de band met de actualiteit op het moment dat het verhaal geschreven werd.

Al met al een van Verhaegens mindere albums en een dieptepunt in de S&W reeks in de periode dat de albums toch al wat minder waren. Gelukkig hebben Verhaegen en het nieuwe team later wel weer laten zien dat ze in staat zijn goede albums te schrijven.

Datumdinsdag 20 augustus 2013 09:05

Reactie no. 44
Naamglen haelterman
Leeftijd12
Cijfer8
Recensieik vond het heel leuk verhaal. dieren die praten en betogingen houden... goed verzonnen allemaal. wel een paar minpuntjes. de dieren hebben een dierenhoofd maar een mensenlichaam? ik zou het beter vinden moesten ze dierenlichamen hebben. dan is het humoristischer en zie je ook dat het dieren zijn. het zouden evengoed mensen met een masker zijn. en ook:als de dieren hun makkers uit de slachthuizen bevrijden de ene dieren een mensenlichaam en de andere dieren een dierenlichaam. dat klopt toch helemaal niet? dan nog: op het einde worden de dieren geslacht. dat vind ik toch ook geen happy end wat het anders wel is. en wiske haar kledij... moderniseren? dat gaat dan toch ook wel ver. voor mij kan dat echt niet door de beugel. maar toch een grappig verhaal en goed gevonden.
Datummaandag 7 maart 2011 20:04

Reactie no. 43
NaamRick Wiselaar
Leeftijd24
Cijfer4
RecensieTja....dit verhaal is niet echt gelukt lijkt me.
Hoewel, gezien het onderwerp had er best wel iets van gemaakt kunnen worden.
Verhaal? Dat is er eigenlijk niet, het is een grote flauwe bedoeling. Ik als lezer kreeg dan ook de indruk dat de schrijver zelf het onderwerp niet zo serieus neemt.
Verder gebeurt er teveel, oogt het te druk en is het verhaal ook gewoon niet te begrijpen.
Datumdinsdag 12 oktober 2010 16:57

Reactie no. 42
NaamJelle Baartmans
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieIn een dergelijke album wordt duidelijk hoe groot het verschil is tussen de verschillende tekenaars van Suske en Wiske. Willy Vandersteen en ook Paul Geerts zouden zo een verhaal nooit hebben bedacht. Het verschil tussen Verhaegen en Vandersteen vooral is zo groot als de afstand tussen Nederland en Hawaii. Desondanks is dit ook het bewijs dat dat niet perse een slechte verandering hoeft te zijn. Ik las namelijk helemaal weg in dit album. Bravo!
Datumvrijdag 27 augustus 2010 16:14

Reactie no. 41
Naamjeroen Van den Plas
Leeftijd17
Cijfer7
RecensieIk vind de eerste verhalen van Marc Verhaegen (europummel, koeiencommisie,etc.) zowat de besten uit de hele reeks en het haalt zowaar bijna het ontwpanningsniveau van de klassieke Vandersteens.
De eigentijdse humor en kleren samen met de mooie achtergronden en kleuren laten dit album een gemiddelde Geerts moeiteloos overstijgen. Dat verdient een 7.
Datumvrijdag 26 februari 2010 15:31

Reactie no. 40
NaamJeroen de Munter
Leeftijd27
Cijfer2
RecensieLijkt mij half gestolen van Animal Farm, waar de dieren de macht hadden en het communisme beleefden. Als parodie niet slecht, maar het leest niet vlot, is snel gedateerd en 'past' niet binnen de reeks om dezelfde redenen. Verder zijn de woordspelingen superflauw, itt bv Kiekeboe.
Datumdinsdag 26 mei 2009 16:55

Reactie no. 39
NaamKim
Leeftijd17
Cijfer8
RecensieNormaal ben ik nooit zo dol op de Suske en Wiske albums, eerlijk gezegt heb ik er een hekel aan. De verhalen zijn altijd doooodsaai. Nu moest ik laatst voor school dit album lezen en ik vond 'm eigenlijk best leuk! Grappig met die pratende dieren. Alleen idd de kleren van Wiske (dat is toch het meisje hè?) waren af-schuw-lijk.
Datumzaterdag 18 april 2009 14:45

Reactie no. 38
NaamRUBEN WIENK
Leeftijd9
Cijfer3
RecensieHet is een saai over dieren die macht willen overnemen. De politiek zit er te veel in en in het begin dacht ik toen ik de voorkant zag dit kan nog leuk worden maar er is geen zak aan een vreselijk saai boek met een 3 moet het boek blij zijn
Datumdonderdag 8 mei 2008 08:42

Reactie no. 37
NaamLuc
Leeftijd47
Cijfer2
RecensieEen hopeloos mislukte poging om politieke satire in een stripverhaal te verwerken! Het resultaat is een dor en langdradig verhaal en de woordspelingen (Dick Zweyn, Steve Stempelkaart, Flup de Zomer …) zijn te flauw voor woorden. Doordat het album te tijdsgebonden is, is het onbegrijpelijk voor de latere jonge generaties, waar dat Vandersteen vroeger universele thema’s hanteerde. Ook de tekeningen en kleuren zijn eentonig. De enige positieve punten zijn de rollen van Lambik en Jerom, maar ook zij kunnen niet beletten dat dit album HET dieptepunt is geworden in de S&W-reeks. Barslecht!
DatumSat Sep 15 20:02:00 2007

Reactie no. 36
NaamKoen
Leeftijd15
Cijfer7
RecensieIk vind het over het algemeen een goed album, ok, de outfit van Wiske was misschien wel een beetje overdreven, maar voor de rest vind ik het een goed verhaal, mooi getekend.
Ik stoor mij enkel aan het geval dat de dieren een gewoon mensenlichaam hebben, wat hen uiterlijk doet veranderen.
En dat is niet zo best.
DatumTue Aug 28 14:25:09 2007

Reactie no. 35
NaamBarry
Leeftijd27
Cijfer5
RecensieOpzich mogen er in S&W best eens wat serieuze en hedendaagse zaken onder de loep genomen worden, zoals in de geval de politiek en het welzijn van de dieren. In dit geval slaat men helaas een beetje door en is het teveel van het goede. Het komt het verhaal niet ten goede. Persoonlijk vond ik het aan de saaie kant. Ook de uitwerking van de dieren (met alleen een dierenkop en een mensenlichaam) sprak mij totaal niet aan. Een zeer matige S&W al met al.
DatumTue Jun 26 10:33:01 2007

Reactie no. 34
Naamj castelijns
Leeftijd19
Cijfer3
RecensieDit is gewoon een slecht verhaal, dieren die kunnen praten doordat er iets verkeerds in hun voeding zit, zoiets verzin je toch niet. Het tekenwerk is ook betreurenswaardig, de dieren zien er slecht uit, een mensenlichaam met een beestenkop, daarom een dikke vette 3
DatumSun May 20 16:57:51 2007

Reactie no. 33
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer9
Recensieleuk verhaal en goede tekeningen ik vond dit album niet super-mega-slecht hoor! vandaar NET OP HET RANDJE een 9. Wie een 8 zegt ben ik het ook wel mee eens maar ik geef toch een 9.
DatumSun Apr 22 20:48:43 2007

Reactie no. 32
NaamSander
Leeftijd28
Cijfer1
RecensieEen verschrikkelijk flauw verhaal! Tekeningen zijn slecht en de kledij van wiske?! Hier word ik echt niet vrolijk van. Oke ik heb veel fantasie maar dit ging me te ver
DatumMon Sep  4 11:21:02 2006

Reactie no. 31
NaamHenk Timmer
Leeftijd16
Cijfer1
RecensieSorry hoor, maar het idee voor dit verhaal is min of meer rechtstreeks gekopieerd van "De getikte struisvogel" uit de Urbanus-reeks. Jammer. Men zegt wel eens: beter goed gejat dan slecht bedacht, maar jat het dan ook goed!
Ook is dit verhaal veel te politiekgericht, het wordt gewoon te saai om te lezen en de outfit van Wiske is niet hip, maar gewoon verschrikkelijk. Het niveau van de S&W's wordt hiermee drastich naar beneden gehaald.
DatumSat Jul  1 17:48:07 2006

Reactie no. 30
NaamAndreas
Leeftijd11
Cijfer7
RecensieEr zijn er die zeggen dat kinderen van 6,7 jaar niets begrijpen van dit verhaal, wel ik was 7 toen ik dit verhaal voor het eerst las en ik begreep er al heel veel van, nu ik ouder ben is dit een van mijn favoriete albums!
Een minpunt is wel dat het verhaal te snel gaat, daarom zou het beter zijn dat de verhalen opnieuw 56 pagina's hebben.
Het verhaal is ook niet echt Vandersteen-stijl, Vandersteen verwees wel veel naar de politiek  maar politiek is in zijn verhalen nooit echt het thema geweest.
DatumTue Sep 20 18:13:14 2005

Reactie no. 29
NaamJR
Leeftijd20
Cijfer1
RecensieEen waardeloos album. Vandersteen was een meester van het verwerken van politiek in albums, maar altijd subtiel: zelfs in de Apekermis waren er geen overduidelijke referenties te vinden naar specifieke personen. In de S&W waren er vaak referenties naar de belastingdienst (denk aan de bokkerijders, "een dienst van het nemen ende afpakken van centen"), de gekke gokker ("en wat dan nog? als ze onze belastingen verdubbelen moeten wij ook inleveren he!"), de parel in de lotusbloem (Sidonia krijgt een aanslagbiljet van de belastingdienst en krijgt een ernstige zenuwinzinking), enz enz. Maar dit...dit is 100% overkill. Wat een gebrek aan verhaal, aan visie. Ik heb veel hoge cijfers gegeven op dit forum maar niet veel aan albums uit recente jaren. Dit album is niet zo erg als de Ongelooflijke Thomas. Dat is een album wat als het aan mij ligt uit de publicatie mag worden gehaald en vernietigd, maar dit album doet zeker geen recht aan de S&W reeks.
En Wiskes kleding kan absoluut niet!!! grrr
DatumMon Aug 29 04:56:51 2005

Reactie no. 28
Naammarieke
Leeftijd12
Cijfer3
RecensieIk kon het niet helemaal volgen en er zit geen verhaal in. Verder vind ik de fantasie ook een beetje ver gaan en dat de dieren naar het slachthuis worden gebracht vind ik echt zielig.
DatumThu Aug 18 18:38:42 2005

Reactie no. 27
NaamErwin
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieS & W in de politiek. Een amusant album, als je tenminste enigszins op de hoogte bent van de gebeurtenissen. Wel een album met een teveel aan tijdsgeest en daardoor waarschijnlijker vergankelijker dan andere S  & W verhalen. Nog altijd de moeite van het lezen waard!
DatumThu Aug  4 17:38:29 2005

Reactie no. 26
NaamJules
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieHallo? Suske & Wiskes hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn. Het is opzich goed dat ze een keer iets politieks gedaan hebben. Zo kunnen kinderen echt van strips leren! Ik vond het geweldig om te lezen en daarom geef ik het boek gewoon een 10! Wel een minpunt was en dat is gewoon niet goed, al vind ik dat zelf maar als ik de recensies zo lees vind iedereen dat wel, dat het einde anders moest zijn. Veel grote mensen zeggen in hun recensies dat kinderen van 6,7,8 jaar oud het niets aan zouden vinden, nou kijk eens naar de recensies van die kinderen, ik heb er een aantal gelezen van kinderen van 10, ze vonden de strip kei leuk! Dus voor mij was dit een goed album van Suske en Wiske, de beste, dat durf ik nou ook weer niet te zeggen. Maar goed vond ik hem zeker wel!
DatumSun Jul 17 17:55:59 2005

Reactie no. 25
NaamMichel
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieAls ze rekening moeten gaan houden met 6 a 7 jarige lezertjes, dan moeten ze wel meerdere verhalen aanpassen. Die snappen namelijk ook niks van al die links naar geschiedenisgebeurtenissen!! Welke zesjarige weet nu iets over de 80 jarige oorlog (zingende kaars) en de ark van noach (de adelijke ark). Ik vind het een grappig verhaal, verder niet speciaal. En zeker niet de beste! Maar er mag best politiek in verwerkt worden!! Kinderen mogen best aan het denken gezet worden!!
DatumSun Jun 26 18:12:09 2005

Reactie no. 24
NaamEs
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieIk vond het juist een leuk verhaal!
Dieren die ineens in opstand komen.Leuk bedacht!
DatumMon Jun 20 14:51:14 2005

Reactie no. 23
NaamWouter van de Zandschulp
Leeftijd23
Cijfer7
RecensieIk vond het nog vrij goed, hoor. De kijk op de politiek was heel scherp en verder zaten er heel aardige dingen in.
Goed zo, Marc Verhaegen!
DatumFri Apr 29 10:08:27 2005

Reactie no. 22
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer7
Recensiede kleren zijn idd niks, maar verder zitten er toch nog wel leuke dingen in, ik vond die dieren in kleren niks bijzonders, omdat de dieren in de donald duck ook gewoon in kleren lopen, dus, tja, ook een minpuntje, maar een 7 lijkt me nog wel goed voor dit album
DatumTue Mar  8 12:20:34 2005

Reactie no. 21
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer3
RecensieDit is ongetwijfeld mislukt. Waarom? Omdat Marc hier het feit uit het oog leek te zijn verloren dat de doelgroep van Suske En Wiske lezers nog altijd begint bij 6 of 7 jaar. Die willen een leuk en spannend verhaal lezen en zitten niet te wachten op zelfs voor volwassenen onbegrijpelijk gekibbel over belangen en politiek. Dat ie de situatie verplaatste naar dieren is ongetwijfeld een noodgreep van heb ik jou daar. Er was een hoop gezeur rondom dit album wat betreft de kledij van de hoofdrolspelers, maar dat sloeg nergens op, net als dit verhaal zelf, helaas.
DatumMon Mar  7 00:38:04 2005

Reactie no. 20
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer9
Recensiedit is erg goed...erg veel politiek enz.
DatumFri Feb 25 16:19:05 2005

Reactie no. 19
NaamTeun Hibma
Leeftijd15
Cijfer4
RecensieIk vind dat tekenaar in deze verhaal te veel politieke aspecten weergeeft aan de lezers. Daardoor wordt de verhaal te saai om te lezen. Alleen maar over politiek. En de einde waarin de dieren naar slachthuis gedreven worden is buitengewoon waanzin voor einde van suske en wiske. Ik geef nooit cijfer die lager is dan 4.(behalve als het verhaal echt waardeloos is)
DatumSun Feb 20 17:00:06 2005

Reactie no. 18
Naam v i n c e
Leeftijd 13
Cijfer 3
Recensie Dit album is barslecht. Het past helemaal niet in de reeks. Een heel verschil als je het vergelijkt met het vorige album, Lilli Natal, dat ik één van de betere albums van Geerts vond. Als de tekeningen daarvan in de typische stijl uit de tijd van De Zwarte Zwaan e.d. waren geweest had ik het beslist niet kunnen onderscheiden van een écht Vandersteen-album. En dat heeft dit verhaal dus helemaal niet. En los daarvan, als politieke satire houdt het ook geen steek. Vergelijk het maar eens met een album van Nero waar doorgaans ook een hele boterham politiek in zit. Het enige pluspunt vindt ik Lambik die teruggrijpt naar zijn roots, nl. lootgieter-detective (zie De Sprietatoom).
Datum Sun Feb 6 18:17:02 2005

Reactie no. 17
Naam ingrid
Leeftijd 16
Cijfer 1
Recensie ik vind dit een vreselijk album hoe kunnen ze die dieren in het slachthuis laten eindigen?? ik vond het geen leuk einde voor mij is dit de slechste s en w ooit.
Datum Sat Nov 27 20:37:31 2004

Reactie no. 16
Naam vincent thyssen
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Dit album heeft grappige namen zoals:guy verhofstadt=guy verhoefstadt. dieren die spreken is totaal de fantasie van de tekenaar.
Datum Wed Oct 27 19:54:22 2004

Reactie no. 15
Naam Matthias
Leeftijd 11
Cijfer 8
Recensie Best leuk maar de politieke dingen erin was soms een beetje te voormij. Ik vind het ook wel leuk dat iedereen zijn eigen weg opgaat : Lambik loodgieter, Jerom is regeringsbemiddelaar en Suske en wiske gaan kijken wat de dieren nu vinden van het vlees en groenten.
Een goed ineenzittend verhaal MAAR de politieke situaties hadden iets eenvoudiger gekunnen.
een 8 dus
Datum Mon Sep 27 17:49:01 2004

Reactie no. 14
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 1
Recensie Bar en bar slecht. Het verhaal gaat nergens over en is niet te bergijpen. NIet avontuurlijk, geen humor en dieren naar het slachthuis gaan is in dit geval wel erg overdreven weer gegeven. Moet iedereen opeens vegetarisch worden? S&W zien er niet uit en alles is slecht getekend. Een S&W waar de kachel mee aangemaakt kan worden.
Datum Fri Sep 24 13:35:29 2004

Reactie no. 13
Naam Arno Callens
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie Bij momenten best wel grappig, maar té veel politieke situaties, dat mijn minimale brein niet aankan. Ben wel fan van Wiskes outfit!
Datum Thu Jul 1 17:58:06 2004

Reactie no. 12
Naam Kenne te boekhorst
Leeftijd 13
Cijfer 3
Recensie Dit album vind ik echt supersaai.
en er zat bijna geen verhaal in, niet op reis niet met de teletijdmachine en ik begreep er niet veel van kortom dit album vind ik een van de slechtste
Datum Wed May 12 16:14:28 2004

Reactie no. 11
Naam Pieter
Leeftijd 23
Cijfer 8
Recensie Ik vind dit album niet slecht, ik vind het verhaal van de dieren best aangrijpend, en na het album gelezen te hebben had ik medelijden met de dieren, die weer terug gingen naar de slachthuizen en boerderijen. Het album is een degelijke voorstelling van The Animal Farm, en ik vond het niet alleen interessant, maar ook leuk.
Datum Tue Mar 16 23:03:51 2004

Reactie no. 10
Naam Timo Meurs
Leeftijd 12
Cijfer 2
Recensie Dit vind ik echt een van de slechtste senw-albums die er zijn! Het is een album met geen verhaal en het is heel ingewikkeld! Er is helemaal niks magisch ofzo aan dit album! Het is gewoon een heel erg slecht album. Toch nog een 2 omdat de tekeningen niet slecht zijn.
conclusie: Zeer slecht!!!!!!!!!!!
Datum Fri Mar 5 16:17:56 2004

Reactie no. 9
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 4
Recensie Boudin schreef over 'De tamme tumi' en 'De parel in de lotusbloem' dat dat in feite remakes zijn van 'De bronzen sleutel' en 'De gouden cirkel'. Ik zie dat meer als een mening dan als een feit, maar ik zeg dan als we het toch over remakes gaan hebben dat dit een zwaar mislukte remake is van 'De apekermis'.
Waar in dat album de apen als mensen worden, gaan hier veel meer dieren menselijk worden en grijpen uiteindelijk ook de macht.
In de apekermis zit alleen veel meer avontuur, humor en diepgang.
Dit is gewoon een mislukking die we in het jaar 2001 veel te vaak kregen te zien.
Datum Sun Aug 31 17:16:06 2003

Reactie no. 8
Naam vincent
Leeftijd 16
Cijfer 1
Recensie Hoe goed het vroeger was,hoe slechter het nu wordt : de kledij van suske en wiske staat me al een hele tijd niet aan ! En is dit hedendaags ! In de tijd dat Willy de feiten achterhaalde dan konden we pas spreken van sublimiteit !
Datum Wed Aug 20 14:47:26 2003

Reactie no. 7
Naam Sab
Leeftijd 38
Cijfer 3
Recensie De tekeningen lijken in grote haast gemaakt.... Met meer aandacht voor details (waarom hebben de dieren plotseling mensenhanden en -voeten?!) had ik het een vijfje gegeven.
Datum Thu Jul 31 17:45:09 2003

Reactie no. 6
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 3
Recensie Niet bepaald een favoriet van mij! Marc probeerde een satire op de hedendaagse politiek en onze samenleving te maken, echter gebeurt dit teveel uit Belgische zicht. Daardoor zijn vele situaties hier in dit verhaal voor de Nederlandse en ook buitenlandse lezers niet begrijpelijk. Jammer!
Werkelijk jammer!
Datum Tue Jul 8 15:19:48 2003

Reactie no. 5
Naam Ferdi
Leeftijd 18
Cijfer 5
Recensie Dit verhaal is nog wel te doen. Ik denk dat dit één van de eerste verhaal is waar Marc Verhagen meer macht kreeg. Op zich is het onderwerp boeiend, maar een beetje te overdreven. Ook viel mij op dat vele dieren figuren alleen een dierenkop hadden en gewoon een mensennek en handen. Beetje slordig.
Datum Sat May 10 13:19:32 2003

Reactie no. 4
Naam Tom
Leeftijd 28
Cijfer 6
Recensie Nee dit is geen Suske & Wiske naar de geest van de reeks. Het is een politieke satire, en je moet de politiek tijdens de Belgische dioxinecrisis een beetje gevolgd hebben om het verhaal te appreciëren. Als satire is het een geslaagd boek. Maar daardoor is het meteen ook nogal vergankelijk vrees ik, over 10 jaar is dit niet meer te lezen. Vandersteen verkleedde zijn ironische blik op de politiek tenminste fijntjes in een geod verhaal, hier is het andersom. Leuk als tijdsdocument, helaas misplaatst in de reeks.
Datum Wed Apr 30 08:38:50 2003

Reactie no. 3
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 21
Cijfer 7
Recensie niet slecht. Volgens mij gaat dit tenminste weer ergens over. Alleen jammer van die kleren.
Datum Tue Apr 29 17:46:51 2003

Reactie no. 2
Naam niels vertelman
Leeftijd 13
Cijfer 1
Recensie ik vind dit "verhaal"niet echt (echt niet) leuk want toen ik het voor de eerste keer zag dagt ik wan zijn ze bij suske en wiske aan het doen? want ik vond het er raar uit zien want die hoofjes zijn met een passer gemaakt en dat vond ik niet goed ik d8 dit is toch geen suske en wiske meer maar brabbels van een 4 jarige ik d8 toen ik koop nooit meeer suske en wiske ik denk het nu nog ik krijg er hellemaal een zuur gezicht van kortom een 1 (0.1 kon ik niet geven)
goed je pensioen ingegaan hoor Geerts!!!!!
Datum Tue Apr 29 11:38:09 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 5
Recensie Gaat echt helemaal nergens over, dit verhaal.
De tekeningen en de inkleuring laat veel te wensen over. En het verhaal, ja, wat is het verhaal eigenlijk? Nou, er zit helemaal geen echt verhaal in.Suske en Wiske krijgen sinds dit album nieuwe kleren en daar stoor ik me aan.
Het was toen hopen op betere albums die zouden volgen maar daar kwam weinig van te recht.
Vanaf dit album is de reeks definitief in het slop terecht gekomen om er vervolgens met de laatste vloek weer uit te komen.
Datum Mon Apr 28 18:12:09 2003